Moderni maalaisidylli metsikön suojassa

Perustimme Villahaan harrastepainotteisen hevostallin Vihlajärven rannalle loppuvuodesta 2011 tietämättä lainkaan minkälaisen sopan itsellemme keitimmekään. Pieni punainen tallirakennus ja sen ponikokoinen lisäsiipi, kotikutoinen kenttä ja huonopohjaiset tarhat ovat kokeneet melkoisen muodonmuutoksen vuosien saatossa, kun hevostilan miljöötä on muokattu vastaamaan mahdollisimman ensiluokkaisesti suurtallimme tarpeita.

Olemme suuria pihattoasumisen ystäviä, mutta käytännöllisyyden nimissä olemme päätyneet sijoittamaan treenissä ja kisakäytössä olevat hevoset tallirakennukseen. Tallista löytyy karsinoiden lisäksi myös kolme pesu-/hoitoboksia, tallihevosten varusteet ja viihtyisä taukotupa talliväen käyttöön. Talli on jaettu tamma- ja orikäytäviin, jotta arki sujuisi mahdollisimman vähällä häsläyksellä. Pihatotkin on jaettu karkeasti kahteen: nuoret sekä siitoskäytössä olevat tammat lekottelevat toisessa pihatossa ja nuoret oripojat vanhempien orien kanssa toisessa. Pihattojen suhteen ollaan oltu erityisen tarkkoja lämmöneristyksen kanssa. Pihattojen yhteydessä on pienet hoitohallit, joissa on hoitotilat kolmelle hevoselle sekä kaappitilaa varusteille. Tämä helpottaa pihattolaisten hoitoa, kun hevosia ei tarvitse turhaan siirtää tallirakennukseen hoitamisen ajaksi vaan valmistelut voi tehdä pihaton yhteydessä.

Ratsastusmahdollisuuksia on tukemassa suuri, kahteen pienempään kenttään tarvittaessa jaettava valaistu kenttä, jonka pohjaa huolletaan säännöllisesti. Kentän laidalla on katsomo, tuomarinkoppi ja estekalusto omassa vajassaan. Maneeseja meillä on kaksi: pikkumaneesissakin mahtuu treenaamaan useampikin ratsukko yhtäaikaisesti, mutta etenkin kilpailuiden järjestämistä ajatellen päämaneesi on tilavampi ja käytännöllisempi. Päämaneesissa on myös katsomo, tuomarikoppi sekä laadukas estekalusto.

Meillä hevoset ovat mahdollisimman paljon ulkona. Klipatut kisahevoset saavat nauttia pakkaspäivinäkin ulkoilmasta suurissa laitumenomaisissa aitauksissa kunnollisen lämmittävän mutta hengittävän loimituksen avulla. Tarha-alueet on jaettu ympäri tallialuetta niin, ettei oreilla ole näköyhteyttä tammoihin. Talliasukkaiden tarhat eivät hirvittävästi poikkea pihattojen aitauksista, mutta osa "tallitarhoista" on pienikokoisempia, vain 2-4 hevoselle tarkoitettuja pikkutarhoja esimerkiksi sellaisia tilanteita varten, kun tammalle ja varsalle tai muiden hevosten kanssa öykkäräivälle orille on parasta ulkoilla pienemmässä laumassa tai väliaikaisesti yksinään.


                 
Virtuaalitalli / © Villahaka 2011-2021 / Koristekuvat © AK