Yksityishevosten omistajien kaapit

Aino Kiiskinen & Pennhurst Tropical Treasure "Piippu"

Newforestinponitamma
Hevonen muuttanut Talviaan 28.07.2017
Asuu karsinassa viisi
Omistajan sähköposti vitruaali@tunturiponi.net

Jokainen varmasti tuntee minut suurena vuonohevosten ystävänä. Joskus kuitenkin sattuu hairahduksia, ja Piippu on yksi niistä! Tamma on kuvankaunis voikko newforestinponi, jonka varalle on suuria suunnitelmia. Itse en näin 26-vuotiaana ole enää virallisesti poni-ikäinen, mutta Piipulla valmentautuu itseni lisäksi 14-vuotias junnulahjakkuus. Tyttö myös kilpailee ahkerasti niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessakin. Alunperin tammalle kaavailtiin puhtaasti kouluponin uraa, jossa se on hyvä, mutta tamma osoittautuihin vielä paremmaksi hyppääjäksi - miksei siis harrastaa kaikkea! Luonteeltaan Piippu on superkiltti ja tyytyväinen, aina valmiina ottamaan vastaan päivän haasteet.

Minä itse olen tallinomistajana kaikille jo varmasti tuttu, mutta kerrotaan nyt jotain: olen pääkaupunkiseudun kasvatti, jonka sydän pienestä pitäen kaipasi maaseudulle mummon patojen ääreen. Teininä vihdoin pääsin toteuttamaan suunnitelman, kun muutin opiskelemaan hevosalaa ihan mökkimme lähelle Itä-Suomeen. Erikoistuin opinnoissani nuoriin hevosiin, josta onkin ollut myöhemmin paljon hyötyä. Opiskelujen jälkeen muutin tänne Riikajärvelle, joskin alkujaan asuin kylällä vuokrakaksiossa. Kouluttauduin jälkeenpäin myös hevoshierojaksi, joten jos hevosesi kaipaa hierontaa, olen käytettävissä! Vuonohevonen on ollut suosikkirotuni lapsesta asti, mutta löytyy niitä helmiä muistakin roduista, kuten Piippu todistaa. Luonteeltani olen kuulemma vähän semmoinen pippurinen hönöttäjä. Kädet tekee ennen kuin aivot rekisteröivät, mitä ne kädet on tekemässä. Tulen toimeen yleensä kaikkien kanssa, kunhan on järki päässä!

Daisy & Embla fra September "Embla"

Islanninhevostamma
Hevonen muuttanut Talviaan 09.08.2017
Asuu kakkospihatossa
Omistajan sähköposti daisyvirtuaali@gmail.com

Olen kanadalaissyntyinen, mutta jo pienenä Suomeen muuttanut 32-vuotias nainen. Minulla on keskipitkät, tummanruskeat hiukset ja todella vaalen siniset silmät. Minua ei harvoin näe surullisena, vaan tappionkin jälkeen tartutan leveän hymyni ja nauruni muihin. Aina kun olen tallilla, siellä soi pirteä musiikki, joka toivon mukaan saa kaikki hyvälle tuulelle.

Sydämeltäni olen aina ollut täysin kouluratsastaja, mutta lähiaikoina olen ihastunut islanninhevosiin. En ole issikoista ikinä pahemmin välittänyt, mutta viime aikoina ne ovat jotenkin alkaneet kiinnostaa paljon. Emblan saapumisen myötä olenkin puolivahingossa alkanut kutsumaan itseäni issikkafaniksi.

Maya Flores & All Time Love "Leevi"

Lämminveriruuna
Hevonen muuttanut Talviaan 09.08.2017
Asuu karsinassa neljä
Omistajan sähköposti sivuroolissa@gmail.com

Maya Jelinda Flores on vuonna 1998 Filippiineillä, (1.7, Manila, Luzon) syntynyt, nyt 19-vuotias Leevin ylläpitäjä. Mayan perheeseen kuuluvat vanhemmat Ramil ja Anielle, isoveli Xael (22) ja pikkusisko Aizel (15), joista vanhemmat ja nuorimmainen asuvat yhä Joensuun Hukanhaudalla suurikokoisessa omakotitalossa - Xael muutti 20 täytettyään omaan asuntoonsa Joensuun keskustaan ja niin teki myös Maya vuosi sitten lukiosta valmistuttuaan, kun hän siirtyi kirjoille isänsä omistamaan kerrostaloasuntoon Joensuun keskustaan. Isä Ramilin suku on filippiiniläis-espanjalaista, josta johtuen perheen lapset puhuvat sujuvasti toisena äidinkielenään espanjaa, jota käyttävätkin useimmiten perheensä kanssa kommunikoidessaan. Perheen lapsista ainoastaan nuorimmainen, Aizel, on syntynyt Suomessa, kahden muun ollessa vanhempia Suomeen muuttaessaan.

Maya on luonteeltaan sellainen porukan ilopilleri, jonka suu jaksaa käydä ja ideoita lentää tylsiin sadepäiviinkin. Nuori nainen on suurimmaksi osaksi aina mukana, jos kaveriporukka päättää lähteä jonnekin tai vaikkapa tavata jossain - sosiaalisena ihmisenä tutustuu mielellään myös kavereiden paikalle raahaamiin, uusiin tuttavuuksiin ja ottaa kaikki mukaan. Positiivisuudesta ja kaikesta siitä aurinkoenergiasta huolimatta Floresista löytyy myös isän puolelta perittyä latinotempperamenttia, ja osaakin olla hyvin äkkipikainen - yleensä ei kuunnella loppuun saakka vaan vedetään herneet nenään nopeasti, poistutaan paikalta teatraalisesti ovia paiskoen ja mykkäkouluillaan tupakkapaikalla ne kymmenen minuuttia, mitä jaksaa olla vihainen. Rauhoituttuaan alkaa kyllä selvittämään asioita ja setvimään sotkuja, välillä myös muitakin kuin omiaan.. On kuitenkin kaikesta huolimatta luotettava ystävä ja rakastaja, joka omistautuu suhteille ja antaa kaiken itsestään.

Maya Jelindaa ei suosittu pituutta jakaessa, ja isän päätä huimaavasta korkeudesta huolimatta naisenalulle itselleen on kertynyt senttejä vain hieman päälle 160. Lyhyenläntä vartalo on oikeista kohdista muodokas, pitkät hiukset kehystävät kapeita kasvoja ja tummanruskeat nappisilmät huutavat katsomaan suoraan silmiin. Yhdeksäntoistavuotias tykkää käyttää aikaansa laittautumiseen, ja tämän naamassa onkin suurimmaksi osaksi ajasta edes vähän meikkiä - kulmat on eräänlainen must have -juttu, ja ilman kulmien meikkaamista naisenalun on vaikea kuvitellakkaan poistuvansa asunnostaan. Maya on koristanut täysi-ikäiseksi tultuaan kehoaan muutamilla leimoilla, joista suurimpia ovat vasemmassa käsivarressa olevat kuvat. Myös naisen oikean korvan takaa, vasemmasta ranteesta ja solisluun alapuolelta löytyy tatuointia.

Floresin keskimmäinen on harrastanut hevosia noin kolmevuotiaasta, jolloin perhe muutti Suomeen ja tyttö aloitti ratsastustunnit läheisellä ratsastuskoululla. Maya kehittyi ja eteni tuntiratsastajana este- ja kouluryhmissä ratsastaen aina kolmetoistavuotiaaksi, jolloin alkoi hoitamaan ensimmäistä hoitohevostaan, kimoa Pelle-ponia samaisella tallilla.
Leevin ja Mayan tarina alkoi muutamia vuosia sitten sitten, kun Leevi siirtyi kevyeen tuntikäyttöön Huttulan tilalle. Flores aloitti ruunan vuokraamisen heti tuon muutettua, ja parivaljakko onkin pitänyt yhtä siitä saakka.

Leevi itse on hellyydenkipeä, 10-vuotias lämminverinen, joka pieleen menneen ravurinuran jälkeen on koulutettu ratsuksi. Ruuna on mukavaa seuraa, ehkä hieman malttamaton ja omintakeinen ajatusmaailmaltaan, mutta kaikesta huolimatta helppo käsiteltävä. Ruunikko toimii kivasti myös selästä käsin, on energinen ratsu ja rakastaa esteitä. Leevi rakastaa ruokaa, mutta liikakiloja ei ehdi kertyä parivaljakon treenatessa kovasti pieniä esteluokkia varten.

Selma Sirviö & Mayhem Berry Breeze "Pipsa"

Shetlanninponitamma
Hevonen muuttanut Talviaan 07.09.2017
Asuu kakkospihatossa
Omistajan sähköposti varpuvirtuaali@gmail.com

Olen Selma Sirviö, Pipsa-ponin omistaja. Ikää kertynyt vain 23 vuotta, eli elämän alussa vasta ollaan. Hevosenomistajana en ole mikään untuvikko, sillä omistan ennestään jo komean suomenhevosorin. Pitkäaikainen unelma omasta ponista kolkutteli kuitenkin takaraivossa ja vihdoin tielleni osui suloinen shetlanninponi, jonka kanssa yhteinen valjakkoura voisi alkaa. Vielä on paljon treenaamista kohti valjakkoajon saloja, mutta Pipsan kanssa on hyvä opetella.

Tällä hetkellä mun elämässä ei muuta olekkaan kun työ ja omat hevoset, joten kaikki vapaa-aika kuluu tallilla ja yleensä puuhastelen paljon muutakin Pipsan hoitamisen lisäksi, kuten esimerkiski tarjoan auttavaa kättä tallihommiin. Luonteeltani olen hieman omissa oloissani viihtyvä, mutta rupattelen kyllä mielellään, jos joku suutansa aukaisee ja viitsin joskus jopa itsekin sen avata.

Laura Haapalehto & M.B. Ettore "Eetu"

Suomalainen puoliveriori
Hevonen muuttanut Talviaan 17.09.2017
Asuu karsinassa yhdeksän
Omistajan sähköposti narienvirtuaali@gmail.com

Laura Haapalehto (fiktiivinen hahmo) on 23-vuotias kilparatsastaja. Hevosuransa nainen aloitti perinteiseen tapaan ratsastuskoulusta ala-asteikäisenä. Laura osoittautui nopeasti lahjakkaaksi ja päättäväiseksi ratsastajaksi, ja muutamassa vuodessa tyttö osallistui jo seurakisoihin ensimmäisellä omalla ponillaan. Hevosmaailma vei mennessään, ja vaikka nainen on ratsastuksen ohella ehtinyt käymään kauppakorkeakoulun tiivistetyssä aikataulussa, ovat hevoset pitkälti dominoineet aina Lauran elämää. Liian kova työtahti ja liian saavuttaminen lyhyessä ajassa ajoi kuitenkin ratsastajan burnoutiin, ja sai ajattelemaan "no mitäs ihmettä tämän jälkeen". Ettoren voisi siis osittain sanoa mielenterveysprojekti, tapa palata hevosmaailmaan muutaman vuoden tauon jälkeen terveemmällä tavalla.

Miisa & Sogne "Nuudeli"

Ardennertamma
Hevonen muuttanut Talviaan 25.09.2017
Asuu karsinassa kymmenen
Omistajan sähköposti virtuaaliset@hertjekker.net

Miisa on Nuudelin se parempi puolisko, joka viihtyy tallilla eräjormailemassa välillä vähän epäinhimillisinä vuorokaudenaikoina ihan vain koska. Yleinen hengailu, metsän kartoittamattomien polkujen tutkiminen ja Nuudelin kanssa syvällisyyksien pohdiskeleminen on jees touhuja. Yleensä kaikki aktiviteetit toteutetaan yksin Sognen kanssa laatuaikaa viettäen, mutta lievästi erakkovivahteisesta luonteestaan huolimatta Miisa ei välttämättä juokse ihan täyttä päätä karkuun jos joku tervehtii tai kysäisee maastoseuraksi. Oikein villeinä päivinä tyyppi saattaa löytyä myös taukotuvasta möllimästä.

Mukulana talutustunneilla kehän kiertämisen jälkeen oli monta vuotta lähes totaalista taukoa koko hevostelusta, kunnes veri alkoi vetää takaisin satulaan ja koiraa isompien nelijalkaisten ystävien pariin. Minkään tasoisiin kilpailutouhuihin asti ei kuitenkaan kiinnostusta riitä, vaan hevosharrastus on Miisalle lähinnä aivotonta maastossa raahustamista ja Nuudelin kanssa samaan tahtiin lihomista. Poni itsehän löytyi vähän puolivahingossa Norjan roadtripiltä, mikään kasuaalein mahdollinen maastomopo ei kyllä olisi neidin alle kelvannutkaan.

Pienen tutustumisen jälkeen Miisasta ja Nuudelista voi löytää paljon samanlaisia piirteitä: molemmat tarvitsevat riittävän kovan motivaation arjen askareista suoriutumiseen, ruualle ei ikinä sanota ei ja mielentilat tuppaavat paistamaan naamasta aika riittävän selkeästi myös ulkopuolisille. Spontaanien mielihalujen ja aivoitusten perässä elävän Miisan vakiohokemiin kuuluu "koska mä voin/koska miksi ei".

Elma Kangasmäki & Lykkelig Nilbert "Nipsu"

Vuonohevosruuna
Hevonen muuttanut Talviaan 03.10.2017
Asuu karsinassa kahdeksan
Omistajan sähköposti sarapiippola@gmail.com

25-vuotias Elma ja 6-vuotias Nipsu ovat pohjimmiltaan kumpikin varsinaisia luonnonlapsia. Kovasti he myös yrittävät olla vakavasti otettava kyvykäs parivaljakko koulu- ja esteratsastuksen parissa. Kaksikon arki koostuu lähinnä itsenäisestä treenistä, joka päättyy yleensä Elman leveään hymyyn ja Nipsun raukeaan katseeseen. Peruspohja tällä ratsukolla on siis hallussa ja iloinen tekemisen meininki motivoi puuhailemaan päivästä toiseen. Mukavuudenhaluinen Elma sortuu myös toisinaan lähtemään maastolenkeille, vaikka pitäisi treenata jotain vaikeampaa liikettä sileällä. Elman ja Nipsun omassa kuplassa kaikki on siis vallan hyvin ja se tuntuu riittävän. Kunhan ei vain sattuisi mitään ikävää, joka järisyttäisi tätä pumpulipurkissa elävää kaksikkoa.