Seljasaaren Kartano

Tutustu tilaan ja toimintaan

Heräät sikeästä unesta ja tajuat nukkuneesi paremmin kuin viikkokausiin. Pitsiverhot päästävät valoa matalaan huoneeseen ja vaivoin nouset lakanoista istumaan rottinkisen sängyn reunalle. Lakanoissa tuoksuu vanhan kaapin ummehdus - jollain tavalla se on kuitenkin kotoisa tuoksu, kuin mummolassa. Lasket varpaasi tummanharmaalle lankkulattialle. Laudat narahtavat ja tunnet kylmyyden hiipivän jalkojasi pitkin koko kehoon. Aamutakki ja villasukat ovat käden ulottuvilla, kuin tilauksesta.

Narahduksista huolimatta kävelet ovelle ja vilkaiset vielä kerran huonetta takanasi. Pieni sänky nurkassa, muhkeat peitot vuorina, pieni ikkuna pitkillä valkoisilla pitsiverhoilla. Huone on niin matala, että joudut kulkemaan kumarassa. Vanha piironki toisella seinällä kätkee sisäänsä varmastikin lisäpeittoja - ja ties mitä salaisuuksia. Tunnet onnellisuutta ja astut ulos huoneesta suurelle käytävälle jonka seiniä koristavat erilaiset muotokuvat niin henkilöistä kuin hevosistakin. Suuret maalaukset ja valokuvat huokuvat historiaa, arvokkuutta ja tunnetta. Käytävän päädyn korkea ikkuna luo maiseman tallirakennuksille. Huokaiset kauniille näylle, kun kuura peittää maata ja aurinko vaivoin luo säteitä tallin painavaan puuoveen. Olet Seljasaaressa - paikassa josta voit vain unelmoida.

Jalostus & kasvatus
Suomenhevonen on nöyrä, monipuolinen ja uskollinen. Viisas, sisukas ja rohkea. Kansallishevonen. Seljasaaressa keskitytään koulupainotteisten suomenhevosten kasvatukseen ja vaikka pääpaino on uusien sukujen luomisessa, meillä vaalitaan niin uusia kuin vanhojakin linjoja.

Tapahtumakalenteri
Lapin viileistä olosuhteista huolimatta Seljasaaressa on erinomaiset puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen vuoden ympäri. Pääasiassa kunnostaudumme kouluratsastuskilpailujen ja rotunäyttelyiden saralla. Tervetuloa katsomaan ja kilpailemaan!

Ennen muinoin Seljasen torppana tunnettu hevostila on vuosien saatossa kasvanut ja kehittynyt niin rakennuksiltaan kuin toimintamuodoltaankin. Paljon alkuperäistä silti löytyy, kuten kaikki rakennukset yhtä uutta tallia lukuunottamatta ja tietysti rakkaus suomenhevosiin. Nykyiset omistajat eivät välttämättä tiedä itsekään, mitä vanhojen latojen kätköistä todella löytyy. Kartano on värikkäästä historiastaan huolimatta pysynyt pystyssä pienellä entisöinnillä ja majoittaa edelleen ihmisiä kaikkiin kahteentoista huoneeseensa.

Tallirakennuksia on kaksi, joiden asukkaat on jaettu oreihin ja tammoihin. Toinen talli on rakennettu myöhemmin vuonna 2012, toinen on 1800-luvun lopulta ja se on ollut seudun ensimmäisiä käsintehtyjä kivinavettoja. Kummassakin tallissa on omat varustehuoneet, huone rehujen säilytykseen ja pesupisteet. Vanhasta tallista löytyy myös vintti, joka toimii lähinnä säilytystilana vähemmän käytetyille varusteille ja vuosien saatossa kerääntyneille muistoille. Yhdeksi muistoksi voidaan varmasti laskea Seljasen emännän salamyhkäiset maitohinkit ja muut purnukat joita vintillä säilytettiin. Niiden sisällöstä liikkuu jos jonkunmoista tarua - itse olemme vahvasti sitä mieltä, että sisältö oli uteliailta katseilta salaa tilalla itse keitettyä punssia.

Lapin maisemat ja sääolosuhteet ovat vertaansa vailla ja korvaamattomat meidän perisuomalaiselle luonteelle. Maastoilu kuuluu arkeemme ja etenkin kesäisin hyödynnämme järvenrantasijaintiamme. Järvessä suhteellinen pienen matkan päässä sijaitseva saari toimii kesäisin orilaitumena - osan hevosista voi jopa uittaa saarelle. Muutoin ratsastamme sekä kentällä että maneesissa. Kumpikin on rakennettu 2012 kun Seljasaari sai nykyisen toimintamuotonsa ja kuvioihin tuli tavoitteellinen kilparatsastus, joka vaati päivittäistä huomiota. Mielestämme myös kalusto vaikuttaa pitkälti treenin laatuun, joten emme halunneet tinkiä esimerkiksi lämmitetystä maneesista tai kentän pohjasta - sää kun käy välillä armottoman kylmäksi ja lähiseutu saa jäisen peitteen, mutta hevosia pitää silti pystyä treenaamaan.

Päärakennus, eli itse kartano, majoittaa paitsi kartanon omistajat, usein myös paljon heidän ystäviään. Juhlia järjestetään varsin säännöllisesti, hyvin perilappalaiseen tyyliin. Myös valmennuksissa ja kisoissa vierailevilla ratsastajilla ja muilla taustajoukoilla on mahdollisuus majoittua kartanon tilaviin ja osittain vähemmän tilaviin huoneisiin hyvin. Päärakennuksessa on myös konttorihuone, jossa hoidetaan tilan virallisemmat paperityöt. Aula toimii palkintohuoneenamme, etkä voikkaan välttyä vanhoilta hyllyiltä ja antiikkikaapeilta, jotka notkuvat pokaaleita ja ruusukkeita. Tervetuloa tutustumaan ja toivottavasti vierailet uudemmankin kerran! Meillä on aina avoimet ovet.

Valokuva-albumi
Kirjastohuoneen pöydältä löytyy käytössä hieman jo nuhjaantunut kansiollinen uusiavanhoja valokuvia. Kansion sivuilta löytyy muistoja tallin nykyisistä ja entisistä hevosista, tallialueesta, lähiympäristöstä.

Arkisto
Arkistojen kätköistä löytyy palasia tallin historiasta: entisten hevosten tietoja, vanhoja ulkoasuja ja muuta. Arkistolaatikot yritetään pitää järjestyksessä, mutta usein niitä löytyy hujan hajan milloin mistäkin.