Viehättävän Viskari KTK-II, KRJ-I

Suomenhevosori, väriltään voikko, säkäkorkeus 158cm
Syntynyt 13.06.2012     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH12-018-1001
Kasvattanut Viehättävä ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Vaikka hevosmarkkinoita selailenkin usein - lähinnä aikaa tappaakseni ilman todellisia ostoaikeita - minulle tulee hyvin harvoin sellainen "ihan pakko saada" -olo. Tällä kertaa sellainen tuli, ihan sydämentykytyksineen kaikkineen, enkä taatusti joudu katumaan tämän hevosen hankkimista. Myynti-ilmoituksessa komeili mielettömän hieno, voimakkaan ja lempeän näköinen voikko suomenhevosori, joka oli sillä hetkellä kaunein koskaan näkemäni eläin, eikä sen sukupuukaan ollut lainkaan hassumpi. Saapuessani paikanpäälle hevosta katsomaan, se oli vieläkin hienompi kuin kuvissa ja alle kymmenen minuutin koeratsastuksen jälkeen olin varma, että tämän minä haluan, ja heti mieluiten.

Luonteeltaan Viskari on suorastaan vinkeän veikeä, todellinen viihdyttäjä ja hassuttelija. Se on kiinnostunut aina ja kaikesta kuin pieni kevätvarsa ikään, eikä monien muiden hevosten mielestä pelottavimmatkaan kapistukset onnistu horjuttamaan orin mielenterveyttä. Lempeän, helpon luonteensa puolesta se sopii vähän pienemmillekin hoitajille, vaikka ori onkin. Muiden hevosten huumorintaju ei aina ihan riitä ymmärtämään Viskarin tempauksia ja välillä hevosraukka pinkookin tarhakavereitaan pakoon minkä lyhkäisistä koivistaan pääsee.

Hoitaessa Viskari on säyseä ja aina läsnä, mutta piristää päiväänsä mielellään keksimällä mitä ihmeellisempiä metkuja hoitajansa päänmenoksi. Milloin katoaa perinteisesti harjoja, milloin se yrittää napata niitä käsistä, ja siinä onnistumattaan kiskoo vaikka takinliepeet hoitajan pään yli. Onpa se joskus hörpännyt vesiautomaatistakin ja viskonut sen jälkeen päätään niin että vedet lentävät ympäri karsinaa kaikkien lähellä olevien ihmisten ja hevosten niskaan. Kaikki hoitotoimenpiteet ja varustukset sujuvat sen kanssa kuitenkin ongelmitta, jos ei anna Viskarin hassujen tapojen häiritä itseään. Varustaessa se saattaa joskus hieman steppailla, kun se ei malttaisi millään odottaa töihinpääsyä.

Ratsastaessa ori on pehmeähkö, miellyttämisenhaluinen ja kuuliainen, kunhan heti alkuverryttelystä lähtien tekee sille selväksi, että nyt ei ole pelleilyn aika vaan pitää keskittyä olennaiseen. Kouluhommissa Viskari on täysin elementissään ja liikettä siltä löytyy aina vaativan B:n tasolle asti. Sen askellus on miellyttävää ja tasaista, ravi on suomenhevoseksi erityisen näyttävää. Kärsivällisyyttäkin siltä löytyy, jos sitä siltä vaaditaan, mutta lyhyet toistot ja vaihtelu on valttikortti Viskarin kanssa. Kovaa ohjasotetta ori ei kuitenkaan siedä, vaan muuttuu helposti tahmeaksi, jos kuolain tuntuu siitä ikävältä. Viskaria tuleekin ratsastaa pääasiassa paino- ja pohjeavuilla, joten aivan aloittelijoiden ratsuksi se ei välttämättä sovi.

Kisapaikalla ori osaa olla höveli, kun ympärillä on niin paljon tutustumisen arvoisia hevosia ja mielenkiintoisia hajuja. Joskus se ei kisasuoritukseenkaan mennessä ole kunnolla rauhoittunut, joten suorituksen lomasta se saattaa vähän huudella omiaan, mutta ihan hyviä tuloksia sen kanssa on kuitenkin onneksi saavutettu kisakonserteista huolimatta.


KTK-II, KRJ-I
i: Mörkövaaran Viikari
sh rt 163cm
KRJ-I, ERJ-III, KERJ-I, SLA-I, YLA2, SV-I
ii: Lakean Karhunkaataja sh rt 163cm
SV-II
iii: Turon Tykki sph rt 147cm
KRJ-II, YLA2
iie: Kanervan Riimittelijä sh vkk 159cm
KRJ-I, SLA-II, YLA2
ie: Fiktion Laisa sh rt 155cm
KRJ-II, KRL-III, YLA2
iei: Tiitun Elmo sh rt 150cm
KRJ-II, SLA-II, YLA2
iee: Aava sh rt 153cm
Champion, KTK-III, KRJ-I, YLA2
e: Koistilan Haave
sh rt 157cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-III, ERJ-III
ei: Kauhukakara sph rt 142cm
VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2, AB
eii: Ryöväri sph rn 140cm
eie: Saagan Kamomilla sh rt 153cm
(kadonnut, i. Pentagrammi, e. Aureelia)
KTK-III, KRJ-II
ee: Koistilan Viska sh rt 161cm
eei: Hölyn Pöly sh rt 168cm
KTK-II, KRL-II, YLA1
eee: Lumikeiju sh rn 165cm

Jälkeläiset

01. sh-o Koivumäen Viltteri, syntynyt 14.02.2014 tammasta Vaapukan Kimura Saavutukset: KTK-II, KRJ-I, SLA-I
02. sh-o Seljasaaren Vipelo, syntynyt 02.05.2014 tammasta Koistilan Nova Saavutukset: KTK-II
03. sh-t Raitulan Tilhi-Tyttö, syntynyt 18.08.2015 tammasta Tosi-Torilokki NU
04. sph-t Viehättävän Viuhka, syntynyt 14.10.2015 tammasta Viehättävän Valeria Saavutukset: KTK-III, SV-III

KRJ-Cupit:
30.11.2015 - Oldfinion Dressage - Helppo A - 19/326

Näyttelyt:
19.03.2016 Harmonia, RCH 10p.
27.03.2016 Satulinna, RCH 10p.
29.06.2016 Harmonia, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 14.03.2013

"Päivän kouluvalmennuksen aiheena oli saada Viskari mahdollisimman nopeasti kuulolle ja työskentelemään, jotta lyhyestä kilpailuverryttelystä olisi mahdollista saada kaikki tarpeellinen irti. Alkukäyntien jälkeen pyysin ottamaan ohjat käteen ja aloitimme kevyessä ravissa, pyrkien saamaan Viskarin tahdikkaaksi ja mahdollisimman reaktiiviseksi. Kiiskinen ratsasti pehmein avuin ja sekä hevonen että ratsastaja olivat hyvin vastaanottavaisella, positiivisella päällä.

Aloitimme tekemällä ravissa molempiin päihin hieman normaalia pienemmät pääty-ympyrät ja pitkälle sivulle loiva kiemura, jolloin hevosella oli jatkuvasti jotain tekemistä ja ajateltavaa. Viskari vastasi hyvin apuihin ja taipui hyvin, jolloin pienensimme pääty-ympyrää entisestään noin 10 metrin voltiksi. Harjoitus toistettiin molempiin suuntiin ravissa. Tästä oli hyvä jatkaa samaa harjoitusta laukassa, jolloin kiemuralla tuli pieni pätkä vastalaukkaa ja ensimmäisellä kerralla Viskari ehtikin vaihtaa laukan kesken kiemuran, Kiiskisen ollessa hieman hätäinen omissa avuissaan. Kiitokset hevoselle, joka totteli prikulleen apuja ja uusi yritys, joka sujui huomattavasti paremmin ratsastajan ollessa rauhallinen ja pitäessä istuinluut satulassa. Viskari sai hetken tasata hengitystään harjoituksen sujuessa molempiin suuntiin myös laukassa.

Kiiskinen keräsi uudelleen ohjat ja siirryimme treenaamaan Kiiskisen pyynnöstä vielä laukanvaihtoa lävistäjällä. Tämä oli ollut pieni kompastuskivi parivaljakon viimeisimmissä kisoissa, joten kaivattiin pientä egobuustia. Tarkoitus oli saada laukanvaihto täsmälliseksi keskihalkaisijaa ylittäessä ja myös saada Viskari vaihtamaan puhtaasti joka kerta. Teimme vaihtoja suurella kahdeksikolla, jossa sai tahtia rauhoittaa tarvittaessa voltilla, jos oli tarve. Ensimmäiset vaihdot olivatkin täysin ok, kunnes kolmannen kerran kohdalla Viskari vaihtoi pelkän etupään takapään seuratessa perässä vasta kahden askeleen päässä ja tämä oli kuulemma ongelman ydin. Teimme minimaalista korjausta Kiiskisen lantion asentoon ja pyysin asettamaan hevosta aavistuksen verran liikkeestä poispäin ja niin vain Viskari vaihtoi useampaan kertaan puhtaasti. Viskari sai runsaasti kiitoksia ja niin myös Kiiskinen, valmennus sujui kertakaikkiaan hyvin ja on mukava opettaa ratsukkoa, joka todella haluaa oppia uutta ja kerrata vanhaa." Valmennuksen kirjoitti Mei Shiratori.

Kouluvalmennus 15.03.2013

"Ori pärski tyytyväisenä kun ratsastaja lämmitteli sitä puolipitkällä ohjalla tehden isoja ympyröitä ja kahdeksikkoja tarkoituksena saada Viskari taipumaan hyvin ja tulemaan niskasta alas ja rennoksi. Etenkin laukassa sen muoto pysyi koko ajan hyvänä ja ori alkoi käyttää myös takapäätään. Lämmittelyn jälkeen ratsastaja keräsi ohjat ja alkoi ratsastamaan isolla keskiympyrällä. Ensin täytyi varmistaa, että Viskari on hyvin avuilla joten ympyrällä tehtiin paljon siirtymisiä. Ensin käynti-ravi-käynti, sitten ravi-pysähdys-ravi ja lopuksi käynti-laukka-käynti ja pysähdys-laukka-käynti. Siirtymiset sai orin kuumumaan todella, se keskittyi lujaa ja reagoi ratsastajaan valonnopeudella. Lopuksi työstettiin laukkaa; pitkällä sivulla laukasta haluttiin iso, pyörivä ja nopeatempoinen ja heti kulmaan tultua lyhyt sivu piti laukata niin kootusti kuin oli mahdollista. Viskari rikkoi useasti raville, mutta sai nopeasti kiinni mistä on kyse. Eikä rikkominen sinänsä haitannut, tärkeintä oli, että Viskari reagoi! Lisätty laukka ei ollut ongelma, päinvastoin orilla olisi ollut menonhaluja enemmänkin. Se kuitenkin pysyi hyvin muodossa ja hallinnassa. Lyhyilä sivuilla otettiin aikalisä pienellä ympyrällä, jolloin ratsastaja ehti koota sen paremmin. Ratsukko teki paljon töitä ja näytti hyvältä!"

Kouluvalmennus 21.11.2013

"En voinut kuin haukkoa henkeäni, kun näin tämän varsin lumoavan orin astelevan kentälle! Askel näytti alusta asti oikein matkaavoittavalta sekä pehmeältä ja kyydissä oli varmasti oikein mukava istua! Kerättyämme ohjat teimme paljon kiemuroita sekä temponvaihteluja ihan pysähdyksiinkin asti. Tänään emme raataisi hullun lailla, vaan keskittyisimme paremminkin juuri tempoon sekä herkkyyteen. Ravissa kaikki sujui kivasti ja Viskari näytti nauttivan yhteistyöstä todella paljon. Volttien, ympyröiden ja muiden kiemuroiden jälkeen ori alkoi näyttää jo todella kivalta, vaikkei nokka aina alhaalla pysynytkään. Laukkatyöskentelyn aikana ori kuitenkin rentoutui ja pehmeni entistä enemmän ja taisinkin katsoa teidän menoanne suu auki. Vautsi! Temponvaihtelut voisivat olla vielä vähän selkeämmät, mutta eipähän se pahalta nytkään näyttänyt! Ori selvästi nautti työnteosta ja oli komea näky kaarevine kauloineen! Loppuravit olivatkin todella rennot ja vapauttavat sillä Viskari venytti kaulaansa oikein pitkälle alas. Loistavaa!" Valmennuksen kirjoitti mibula.

Kouluvalmennus 10.12.2013

"Aloittelimme valmennuksen reippaalla käynnillä, jossa sait taivutella Viskaria. Ajoittain ori muuttui tahmeaksi ja liikkuminen epämiellyttävän oloiseksi. Pyysin sinua huomioimaan apujen käytön ja kevyen ohjasotteen. Ravissa muutos oli huomattava, Viskari liikkui pehmeästi eteenpäin vastaten hyvin apuihisi. Tehtäväksi saitte ravata kolmikaarisella kiemurauralla keskittyen asetukseen ja tarkkoihin teihin. Ratsastit tarkasti tiet, mutta ajoittain Viskari asettui liikaa ja painui hieman liian alas. Huomasit kuitenkin nopeasti tämän ja korjasit välittömästi. Laukassa saitte tehtäväksi laukka-pysähdys-laukka siirtymät, jotka suorititte pitkillä sivuilla ja lyhyillä sivuilla teitte hieman kootummassa laukassa keskikokoisen voltin. Siirtymät sujuivat alusta asti hyvin, enkä juurikaan löytänyt moitittavaa. Kootummassa laukassa meno muuttui välillä tahmeaksi, käsistäsi hävisi liikkeen mukainen jousto, jonka takia tuntuma muuttui vähän kovaksi. Huomautin asiasta, jolloin keskityit pitämään tuntuman kevyenä ja pehmeänä. Ja tämän ansiosta Viskari liikkui huomattavasti miellyttävämmin. Annoin teille luvan lopettaa onnistumiseen ja aloitella itsenäistä loppuverryttelyä. Yhteistyönne pelaa kunhan muistat pehmeän tuntuman. Hyvä te!" Valmennuksen kirjoitti Onna.