Seljasaaren Uljas VSN Champion, KTK-I

Suomenpienhevosori, väriltään punarautias, säkäkorkeus 145cm
Syntynyt 01.02.2014     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH14-018-1065
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Uljas on erittäin sympaattinen ja lempeä oriherra, todellinen vanhanajan suomenhevonen josta pitää kaikki vauvasta vaariin. Nimensä mukaisesti Uljas herättää paljon huomiota ryhdikkäällä olemuksellaan sekä helmenvaalealla harjallaan. Ori on varsin monipuolinen tyyppisuomenhevonen, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi.

Uljas on rento ja lupsakka hoidettava, se ei turhaan stressaa hoitotoimenpiteitä, vaan nauttii yhteisestä ajasta oman ihmisensä kanssa ja sopeutuu myös kengittämiseen ja raspaukseen hyvin. Perusteellinen harjaus on ehdottomasti Uljaan mieleen, varsinkin keväisin kun talvikarva alkaa tippua ja kutittaa. Ori on hyvin lauhkea käsiteltävä, se kunnioittaa ihmistä kaikissa tilanteissa eikä säpsyile outojakaan olosuhteita. Uljas tulee toimeen myös muiden hevosten kanssa ja laumahierarkiassa löytää nopeasti oman paikkansa hyvin vähällä nahistelulla. Ori intoutuu mielellään myös leikkimään.

Ratsastaessa Uljas on hieman hitaasti syttyvä, mutta teknisesti erittäin osaava hevonen, joka toimii parhaimmillaan äärettömän pienillä avuilla. Napakan ratsastajan kanssa Uljas tekee tehtävät täsmällisesti ja tarkasti lusmuilematta. Ori vaatii huolellisen ja pitkän verryttelyn edustaakseen parhaita puoliaan, laukka osana alkuverryttelyä toimii hyvänä herättäjänä. Uljaalla on hyvä liikemekaniikka, lisäykset ovat ehdottomasti sen bravuuri ja niistä ori saakin paljon kehuja kouluradoilta. Hankaluuksia saattavat tuottaa vastalaukat, Uljas mielellään tiputtaisi raville ennen aikojaan, mutta pitää laukkaa yllä kun ratsastaja muistaa pitää ulkopohkeen kiinni. Ori on erittäin rauhallinen ja mukava maastohevonen, se toimii niin vetäjänä kuin yksinkin käyttäytyen yllättävissäkin tilanteissa rohkeasti.

Kilpailupaikalla Uljas käyttäytyy rauhallisesti, se sietää hyvin uusia asioita eikä juurikaan reagoi toisiin hevosiin, ei edes tammoihin. Parhaimmillaan Uljas on pienessä verryttelyryhmässä, jossa on tilaa tehdä paljon ympyröitä ja ratsastaa eteen, jotta ori vertyy suoritukseen kunnolla. Kouluradalla ori on parhaimmillaan, se nauttii huomiosta ja on äärimmäisen varma suorittaja. © Fabray


VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
i: Fiktion Meriitti
sh rt 158cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SV-I
ii: Metsäkartanon Manaus sh rt 159cm
VIR MVA Ch, KTK-II
iii: Haltiamieli sh prt 158cm
Champion, KTK-III
iie: Maanavilja sh trt 160cm
KRJ-II, SLA-II, YLA2
ie: Lakean Lumimarja sh vkk 151cm
SV-II
iei: Turon Tykki sph trt 147cm
KRJ-II, YLA2
iee: Kanervan Riimittelijä sh vkk 159cm
VSN Champion, KTK-II
e: Koistilan Nova
sh prt 157cm
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I
ei: Koistilan Nemo sh prt 160cm
KTK-III, SLA-III, YLA2
eii: Hovi-Niko sh rt 154cm
KTK-II, KRL-II, YLA1
eie: Lumikeiju sh rn 165cm
KTK-II
ee: Lohkotar TIE sh vrt 156cm
eei: Peikkometsän Ilkikurinen sh vrt 151cm
eee: Tuhonavain TIE sh rt 157cm

Jälkeläiset

01. sh-o Seljasaaren Urho, syntynyt 22.05.2014 tammasta Seljasaaren Vilunki Saavutukset: KTK-III
02. sh-t Seljasaaren Daalia, syntynyt 01.06.2014 tammasta Kamomilla Saavutukset: KTK-II
03. sh-t Viehättävän Ulpu, syntynyt 15.10.2015 tammasta Viehättävän Heljä Saavutukset: KTK-III
04. sh-t Haltiasalon Valhalla, syntynyt 29.11.2015 tammasta Lamourin Viola
05. sh-t Seljasaaren Vilske, syntynyt 02.02.2016 tammasta Harharetken Viivi

KRJ-Cupit:
30.04.2014 - Duren - Helppo A - 30/433

Näyttelyt:
15.02.2014 Graft Stallions, SW1 40p.
22.02.2014 Virtuaalinen Ravikilpakeskus, RCH 10p.
10.07.2014 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.
15.11.2015 VSR Rotunäyttely, I-palkinto, BIS2

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 05.05.2016

"Seljasaaren Kartanon viimeinen valmennettavani oli Uljas-niminen suomenpienhevosori, joka oli minulle täysin uusi tuttavuus. Ratsastaja kertoikin alkuverryttelyn ohessa orin ongelmista ja sitä kautta pystyin rakentamaan mielessäni suunnitelman päivän treeneihin. En nimittäin oikeastaan koskaan suunnitellut tuntemattoman hevosen kanssa etukäteen päivän ohjelmaa, sillä ensimmäinen kerta oli minullekin vähän tutustumista. Ratsastajan ajatuksien pohjalta ajattelin aloittaa valmennuksen siirtymisien avulla, sillä ne olivat tehokas tapa saada hitaasti syttyvää hevosta hereille tai vaihtoehtoisesti vireämpää hevosta hitaammaksi, mutta ainoastaan ensimmäinen idea koski meitä tänään. Hevosen ollessa vireämpi niin ajattelin vähän katsoa miten vastalaukkailu toimii Uljaan kanssa. Ongelmakohtiin pureutuminen ja niiden kanssa auttaminen oli valmennuksissani yleensä keskeisin asia. Aivan kuten tänäänkin.

Siirtymiset aloitettiin käynti – ravi – käynti siirtymisillä niin, että askellajia vaihdettiin muutaman askeleen välein. Nopeat vaihdokset saivat hevosen kuin hevosen keskittymään hommaan, sillä turhaan ajatteluun ei jäänyt kenellekään aikaa. Uljaskin reagoi tehtävään niin ja pian orilta alkoi löytymään ihan kivan näköistä liikettä kun selkäkin tuli mukaan töihin. Siirtymisten jälkeen olikin sitten helppo ottaa se vastalaukka mukaan kuvioihin. Tehtävä meni niin, että ratsastajan piti nostaa ensin oikea laukka ja kääntyä sitten keskilävistäjälle. Lävistäjän keskikohdassa tulisi laukanvaihto ja sitten jatkettaisiin laukkaa samaan suuntaan kuin miten se aloitettiinkin. Uljas pysyi koko tehtävällä hyvin suorana ja sen takia pystyimme pureutumaan paremmin pelkkään vastalaukkaan. Vastalaukassa halusin, että ratsastaja tietenkin pitää ulkopohkeen takana, mutta samalla piti hakea tasainen tuntuma ja istunta, jotta hevonen ei kokisi epätasapainoa, joka monesti siirsi hevosen raville. Ratsastajan keskittyessä, ei rikkoja enää lopussa tullut lainkaan." Valmennuksen kirjoitti Linnea VRL-11725

Kouluvalmennus 31.05.2016

"Viimeinen valmennukseni Seljasaaren Kartanolla alkoi ja sain edellisen viikon tavoin valmennettavakseni Ceryn ja Uljaan. Olin miettinyt tunnin aiheet jo etukäteen valmiiksi, sillä vain valmentaessani ratsukkoa ensimmäistä kertaa en tehnyt minkäänlaista suunnitelmaa päivälle. Tämän päivän tehtävän valikoiminen oli ollut minulle haaste, sillä en halunnut toistaa samoja asioita kuin viime kerralla. Sen takia päädyinkin lopulta hiomaan perusasioita laukanvaihtojen parissa. Halusin hevoselta vaihdoissa suoruutta ja ryhdikkyyttä, sillä monet hevoset kaatuivat jopa etupainoisiksi vaihdon aikana.

Ratsastaja oli saanut tänään vähän enemmän aikaa itsenäisen alkuverryttelyn tekemiseen, sillä Uljas oli hyvinkin hitaasti lämpenevä tapaus ja en kokenut, että minua tarvittaisiin verryttelyn aikana. Viime valmennuksessa olin jo neuvonut ratsastajalle ideani siitä, mitä hevosella kannatti tehdä. Siispä tullessani paikalle, pystyin aloittamaan päivän tehtävät heti. Uljas osasi tasonsa puolesta laukanvaihdot jo hyvin, joten en enää turhia tehnyt tehtäviä liian helpoiksi. Siispä halusin, että ratsukko tulisi keskilävistäjälle ja vaihtaisi olennaisesti lävistäjällä laukan. Kohtaa ei tarvitsisi sen kummemmin miettiä, kunhan loppuun jäi tilaa. Ennen vaihtoa neuvoin ratsastajaa katsomaan, että hevonen oli varmasti täysin suora ja rehellisesti pohkeen välissä. Aluksi Uljas ei millään meinannut suoristua rehellisesti rungostaan läpi, koska se vähän luikerteli pohkeiden välissä. Siispä pyysin ratsastajaa jättämään jalat vähän vähemmälle ja hakemaan suoruutta käden noston avulla. Kättä nostamalla ihan aavistus paikoiltaan ylös tuntumaa kadottamatta auttoi ratsastajaa hallitsemaan lapoja paremmin. Hevosen etuosan ollessa hallussa, takapää tuli perässä ja suoran hevosen kanssa laukanvaihdotkin olivat lähes täydellisiä." Valmennuksen kirjoitti Linnea VRL-11725