Seljasaaren Tuonenvire SV-II, KV-II

Suomenhevostamma, väriltään mustanvoikko, säkäkorkeus 158cm
Syntynyt 21.09.2015     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-018-1923
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Tuonenvire eli Tuutti on luonteeltaan aikamoinen synkistelijä, joten tässä tapauksessa nimi sopii hevoselle kuin nenä päähän. Tuutin kanssa kaikki tuntuu olevain aina joko huonosti tai tosi huonosti, kaikki on mälsää ja tamma jäisi mielummin vain karsinan nurkkaan mököttämään, jos itse saisi päättää. Ihan kiltti se sinänsä on ja ratsastaessa jopa melko osaava, mutta se osaa kyllä näyttää rumaa naamaa aina kun siltä vaaditaan jotain muuta kuin tarhaan ja takaisin tepastelua.


KTK-III, KRJ-II
i: Klaus-Henrik
sh m 159cm
ii: Klaus-Helmer sh m 161cm iii: Klaus sh m 158cm
iie: Timantti sh vrt 154cm
ie: Iltarusko sh prt 154cm iei: Eevert sh tprt 156cm
iee: Ivalan Ruska sh trt 152cm
KTK-III, KRJ-I
e: Kultavire
sh rnvkk 169cm
ei: Kultapuhuri sh vkk 165cm eii: Tuulentuli sh prt 166cm
eie: Kultiini sh vkk 159cm
ee: J.K. Väre sh prn 158cm eei: J.K. Kare sh tprn 160cm
eee: J.K. Virna sh prt 153cm

Jälkeläiset

01. sh-t Seljasaaren Jalvariina, syntynyt 23.10.2015 oriista Fiktion Jalosydän
02. sh-t Seljasaaren Viena, syntynyt 19.12.2015 oriista Seljasaaren Tauno

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
Ei kilpaillut.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 25.02.2016

"Aikataulujen yhteensovitus on ollut viime aikoina vaikeaa, mutta pääsinpä vihdoin jälleen Seljasaareen valmentamaan Kiiskistä. Naisen verrytellessä kentällä hapannaamaista Tuuttitammaa kertoilin Susirajaan muuttaneen Palvin kuulumisista ja näyttelymenestyksestä. Se olisi kiinnostanut Kiiskistä huomattavasti enemmän kuin se, että Tuutti ei halunnut taipua eikä asettua, mutta olin ikävä ihminen ja kaiken muun lätinän seassa muistuttelin, että se sisäpohje läpi äläkä unohda sitä ulko-ohjan tukea..! Olin päättänyt ottaa valmennuksen aiheeksi sellaisen perusasian kuin taivutuksen, eikä Tuuttia oikein inspiroinut.

Kun lihakset olivat reilassa, joskaan kyljet eivät vieläkään kovin notkeat, selitin Kiiskiselle päivän operaation. Tarkoitus oli tehdä pitkän sivun keskeltä volttikahdeksikko käynnissä, palata samalle pitkälle sivulle, nostaa ravi, tehdä kulmiin voltit ja pääty-ympyrä laukalla. Laukasta piti hidastaa suoraan käyntiin pitkän sivun alussa ja jatkaa taas kahdeksikolle.

Jos ajatellaan pelkkiä teitä, olisivat voltit olleet täydellisiä – ihanan pyöreitä ja tasakokoisia, joka askellajissa, samoin ympyrät, mutta Tuutin motivaatio-ongelma tuli selvästi etenkin ravivolteilla. Käynnissä Kiiskinen sai tamman vielä taipumaan sisäpohkeen ympärille, lähinnä siksi, että käyntivoltilla oli enemmän aikaa ja mahdollisuutta saada pohje läpi. Ravivoltilla Tuutti taipui lähinnä kaulastaan – laukkaympyrällä ongelma ei myöskään ollut niin suuri, koska taivutusta ei tullut yhtä paljoa.

Käynnin ja laukan sujuessa hyvin otin loppuvalmennuksesta ravitaivutuksen työn alle. Kiiskinen teki ravissa spiraalia, aloittaen keskiympyrällä, pienentäen sen voltiksi ja jälleen suurentaen ympyräksi. Vaihteleva taivutustaso oli selvästi Tuutille parempi, sillä se alkoi nopeasti taipua sisäpohkeen ympäri painamatta mihinkään suuntaan. Hyvää työtä, ensi kerralla tämä homma valmennuksen alkuun, niin tamma on ehkä heti mukana!" Valmennuksen kirjoitti narri.

Kouluvalmennus 27.02.2016

"Uusi päivä, sama vanha valmennettava. Edellisellä kerralla aiheena olivat perustaivutukset, joissa päästiin melkoiseen valaistumiseen Tuutin suhteen - sääli kyllä vasta valmennuksen lopussa, mutta eikö se niin mene joka ikinen kerta. Siksi olinkin päättänyt, että tänään jatkettaisiin samaa aihetta hieman eri paketissa, jotta hyvä oivallus ei menisi ihan harakoille. Kiiskinen saikin aloittaa tällä kertaa käynnillä ja ravilla ympyrää pienentämällä ja suurentamalla hörppiessäni kahvia ja miettiessäni syntyjä syviä-- valmennuksen tehtäviä. Tiedä häntä oliko Tuutti myös paremmalla päällä tänään, sillä tamma vertyi myös kyljistään melko nopeasti ja alkoi polkea alleen paremmin.

Päivän tehtävään kuului neli- ja kolmikaarista kiemurauraa ravilla ja laukalla. Aloitimme tehtävän ravilla ja nelikaarisella kiemurauralla. Ensimmäisellä suoristuksella Kiiskisen piti hidastaa Tuutti käyntiin 2-4 askeleen ajaksi, toisella suoristuksella pysähdys ravista ja kolmannella jälleen hieman käyntiä. Tuutti taipui oikein mukavasti, siirtyi hyvin käyntiin ja lähti raviinkin nätisti. Alkuun tamma tosin otti ylimääräistä käyntiaskelta, mutta kun Kiiskinen käytti enemmän napauttavaa kuin puristavaa pohjeapua, nekin jäivät pois.

Laukassa jätettiin yksi kaari pois ja tehtiin vain kolmikaarista kiemurauraa. Tehtävä aloitettiin myötälaukalla, keskimmäinen kaari tultaisiin ravilla ja toisella suoristuksella piti jälleen nostaa myötälaukka. En yllättynyt yhtään siitä, ettei Tuutti taipunut laukassa aivan yhtä hyvin kuin ravissa. Kiiskinen kuitenkin jatkoi lempeästi vaatimista ja erityisesti oikeaan kierrokseen kyljet vertyivätkin oikein hyvin.

Vaikka Tuutti kulki suurimman osan valmennusta naama nurinpäin, se kuitenkin teki Kiiskisen pyytämät asiat hyvin, vaikka vastustelikin etenkin alkuun. Tamma on oikein hyvä kouluhevonen, kun sen saa mökötyksen alta kaivettua." Valmennuksen kirjoitti narri.

Kouluvalmennus 14.04.2016

"Tuutin ilme oli jo heti alkuun kuin Karvisella, joka ei olisi halunnut nousta sängystään aamulla. Se ravasi kyllä, mutta ilmassa oli selvästi vastahakoisuutta, joka tänään tarkoitus yrittää kitkeä hieman pois. Ohjeistin ratsastajaa pitämään tamman koko ajan kiireisenä tekemällä pieniä kiemuroita ja voltteja. Ratsukko sai itsenäisesti vaihdella suuntaa alkuverryttelyssä, kun huutelin lähinnä neuvoja. Tuutti ei tahtonut ottaa takajalkojaan mukaan, joten kehotin ratsastajaa ratsastamaan takapäätä aktiivisemmin ja tarvittaessa napauttamaan ihan pienesti raipalla.

Verryttelyn jälkeen ratsukko teki siirtymisiä uralla. Ensin vain ravista käyntiin ja käynnistä takaisin raviin. Sitten myös pysähdyksiä lisättiin joukkoon, peruutuksia myös. Tuutti näytti mieltään siirtymisissä hännän heilautuksilla ja pureskelemalla kuolaimia. Siirtymisien jälkeen käskin tekemään pohkeenväistöjä pituushalkaisijalta kohti pitkää sivua ja vaihtamaan suuntaa joka toinen kerta. Alkuun Tuutti ei tahtonut väistää kunnolla, mutta napakoilla otteilla ratsastaja sai tamman väistämään ihan näppärästi. Ensin väistöt tehtiin pariin kertaan käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Ettei homma ihan tylsäksi mennyt Tuutille, ratsastaja sai tehdä laukkaympyrän päätyyn. Ensimmäisellä nostolla Tuutti teki nyreän pukin ennen kuin pinkoi laukkaan. Uuden noston jälkeen laukka lähti paljon rauhallisemmin liikkeelle.

Väistöjen jälkeen pyysin ratsastamaan kolmikaariselle ensin oikeassa kierroksessa. Kiemuroiden koot hiottiin ensin ravissa, jonka jälkeen annoin tehtäväksi nostaa laukan L:n kohdalla, ensimmäinen kaari laukassa ja suoristuksen aikana raviin, keskimmäinen kaari tultiin ravissa, ja suoristuksen jälkeen nostettiin uudelleen laukka, viimeinen kaari laukassa. Tuutti tahtoi ensin karata hieman ulospäin, mutta ratsastaja oli selvästi hyvin itsepintainen, joka oli erittäin hyvä asia. Kolmikaarinen tehtiin samalla tavalla myös toiseen suuntaan, jonka jälkeen koko kolmikaarinen suoritettiin laukassa. Ensin keskimmäinen kaari tehtiin vastalaukkaa ja sen jälkeen vaihdettiin laukka suoraan suoristuksen jälkeen. Tuutti alkoi jo hiljalleen toimia oikein hyvän kouluhepan tavoin, eivätkä ne näyttänyt niin kovin myrtsiltä. Vaihdot sujuivat suhteellisen hyvin, välillä vastalaukassa Tuutti vaihtoi itse laukan. Hyvän tovin kuluttua ratsastaja sai tehdä loppuravit kahdeksikolla." Valmennuksen kirjoitti Inna.