Seljasaaren Sumusointu VSN Champion, KTK-II

Suomenhevostamma, väriltään voikko, säkäkorkeus 155cm
Syntynyt 03.07.2014     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH14-018-1078
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Sointu herättää ihastusta ohikulkijoissa. Ja onko tuo nyt ihme - sen jykevä rakenne, karamellin väri ja ystävällinen katse saavat kenet tahansa haluamaan silityksiä jakamaan. Ja Soinnullahan ei ole mitään sitä vastaan! Se on juuri semmoinen tamma, jonka kanssa voisit viettää vaikka koko päivän tehden kaikkea hömppää ja juoruillen tallin uusista oreista.

Hoidettaessa Sointu käyttäytyy rauhallisesti ja esimerkillisesti. Tamma on yleisesti ottaen luonteeltaan lempeä ja hyväntahtoinen. Harjaaminen onnistuu moitteitta, se ei aristele mitään paikkaa erityisesti, eikä temppuile myöskään kavioita nostettaessa. Talutettaessa Sointu saattaa säikkyä lujia ääniä tai oudonnäköisiä vempaimia, eritoten hevostrailereita ja traktoreita - se ei kuitenkaan ryöstä, pikemminkin vain steppailee paikallaan. Varustaminen onnistuu yleensä mutkitta, kuolainten suuhun saanti voi kuitenkin tuottaa vähän ongelmia. Suupielien kutittelu myöskään harvemmin tepsii, joten pitkäjänteisyys ja yrittämisen jatkaminen jäävät ainoiksi vaihtoehdoiksi. Satulan laitto on helppo nakki, eikä vyön kiristämisessäkään ilmene ongelmia. Vähän tamma saattaa pullistella, mutta viimeistään kentällä vyön saa kiristettyä sopiviin mittakaavoihin. Pestessä Sointua, se käyttäytyy rauhallisesti, eikä ole moksiskaan. Aluksi se vähän säikkyi vesiletkua, eivätkä pesut onnistuneet kuin sienelle.

Ratsuna Sointu voi aluksi tuntua vähän nihkeältä ja laiskahkoltakin. Raippa voi olla kannattava lisävaruste. Kun siltä kuitenkin osaa pyytää, niin se voi kulkea kovin kauniistikin. Alkuverkat kannattaa suorittaa hyvällä ja reippaalla tempolla, siitä on apua jatkoratsastusta ajatellen. Monipuoliset harjoittelut auttavat siinä määrin, että Soinnun mielenkiinto on ja pysyy asiassa. Esteillä Sointu on innokas ja eteenpäinpyrkivä. Sitä tarvitsee harvemmin tuputella eteenpäin, päinvastoin kylläkin. Pidätteet ovat esteradalla tarpeen. Ratsastajan on osattava hallita hevonen jokaisessa askellajissa, muuten menosta ei tule hölkäsenpöläystä. Sointu tarvitsee selkäänsä ihmisen, joka ei epäröi tekemisiään ja tietää mitä hevoseltaan haluaa.


VSN Champion, KTK-II, KRJ-I
i: Sumuhurja
sh vkk 154cm
ii: Vilukki sh trt 155cm iii: Vilimatti sh tprt 156cm
iie: Ainokki sh prn 158cm
ie: Sumulaulu sh vkk 155cm iei: Tosihurja sh vkk 156cm
iee: Sumuliekki sh vprt 150cm
KTK-II
e: Siian Ehdollinen
sh prt 155cm
ei: Viidakko-Veikko sh klm 161cm eii: Sampo sh m 152cm
eie: Emliinan Lento sh prt 154cm
ee: Siia Maria sh rt 150cm eei: Harlekiini sph rt 146cm
eee: Dermoonan Hupi sh km 160cm

Jälkeläiset

01. sh-o Seljasaaren Huuma, syntynyt 01.08.2014 oriista Seljasaaren Härmä Saavutukset: VSN Champion, KTK-II
02. sh-t Seljasaaren Sumesointu, syntynyt 09.09.2014 oriista Maanan Kauhukakara Saavutukset: KTK-III
03. sh-o Seljasaaren Taisto, syntynyt 10.09.2014 oriista Seljasaaren Tauno Saavutukset: KTK-II, SV-II
04. sh-t Seljasaaren Janni, syntynyt 18.07.2015 oriista Fiktion Jalosydän Saavutukset: KTK-III, SV-II
05. sh-t Seljasaaren Sumuriina, syntynyt 10.01.2016 oriista Seljasaaren Voitto
06. sh-t Seljasaaren Sointi, syntynyt 12.02.2016 oriista Seljasaaren Tauno Saavutukset: SV-I

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
06.10.2015 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.
28.10.2015 Seljaasaren Kartano, RCH 10p.
08.12.2015 Seljaasaren Kartano, RCH 10p.
12.01.2016 Seljaasaren Kartano, RCH 10p.
16.01.2016 Harmonia, RCH 10p.
17.01.2016 Huvitutti, CH 20p.
23.01.2016 Harmonia, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 02.01.2016

"Tänä iltana saavuin Seljasaaren Kartanoon valmentamaan suloista suomenhevostammaa Seljasaaran Sumusointua. Olin paikalla ilmeisesti hyvissä ajoin, sillä ratsukkoa ei näkynyt mailla eikä halmeilla saapuessani maneesille. Ratsukko tulikin myöhässä valmennukseen, jonka myötä he tekivät alkuverryyttelyt melko nopeassa temmossa. Sointu ei tosin ollut aivan yhtä mieltä tästä reippaasta tahdista, sillä se löntysteli menemään kuin mikäkin laiskiainen, eikä sitä juuri kiinnostanut ratsastajan avut.

Koska alkuverkka oli reippaasti suoritettu, päätettiin valmennus aloittaa helpoilla perustehtävillä käynnissä. Lähdimme tekemään keskihalkaisijalta pohkeenväistöjä, joiden aikana Sointu painoi melkolailla apuja vastaan ja kiemurteli vain menemään. Ratsastaja sai siis antaa himpun verran napakammat avut, jotta Sointu lähti väistämään oikein, eikä vain hölmöillyt omiaan. Jatkoimme tästä raviväistöihin, jotka myös pienen toiston jälkeen lähtivät sujumaan ongelmitta. Raviväistöjen jälkeen jatkoimme uraa pitkin tehden avotaivutuksia, jolloin Sointu taas tarjosi vaikka minkälaista piruettia. Vähän aikaa ratsastaja sai siis koota ratsuaan, jotta se lähti taas askeltamaan oikein ja taipui oikein. Avotaivusten onnistuessa pienen väännön jälkeen lähdimme laukkailemaan, aloittaen ihan laukka-ravi-laukka siirtymisistä uralla. Laukassa Sointu virkosi huomattavasti, jolloin se olisi itseasiassa vain halunnut laukata, eikä enää hidastaa raviin. Siispä raviin siirtymiset olivat melko napakan pidätteen takana, toisin kuin laukannostot sujuivat kuin vettä vain. Siirtymisien onnistuessa lähdimme laukkailemaan myös keskihalkaisijalla, tehden muutamia laukanvaihtoja.

Kaikkien tehtävien onnistuessa ja kellon ollessa paljon lähdimme vähitellen siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkan ratsukko sai työstää itsenäisesti rauhallisessa ravissa, tehden myös paljon taivutteluja. Tänään Soinnun motivaatio ei kyllä päätä huimannut, hevonen teki melkein kaikkensa sen eteen, että valmennus keskeytettäisiin ja hän pääsisi takaisin heinäkasan ääreen. Ratsastaja oli kuitenkin hyvin napakkana selässä eikä antanut periksi tamman hölmöilylle, jonka myötä suorituksetkin vähitellen luonnistuivat hyvin." Valmennuksen kirjoitti tvisha.