Seljasaaren Ruska VSN National Champion, KTK-II, KV-II, SV-III

Suomenhevostamma, väriltään punaruunikko, säkäkorkeus 159cm
Syntynyt 13.11.2015     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-018-2357
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Rauhallisen Sumuhurjan ja joka paikkaan viipottavan Ruisrallan yhdistämisestä syntyi mukavan lunki Ruska. Tammasta löytyy tarvittaessa sopivasti säpäkkyyttä, mutta se osaa myös rauhoittua ja käyttäytyä siivosti. Kiltti se on kuin mikä ja kuka tahansa varmasti pärjää Ruskan kanssa ainakin jollakin tasolla. Ratsuna tamma on reipas ja yritteliäs, eikä sillä ole yhtään hassummat liikkeetkään.


VSN Champion, KTK-II, KRJ-I
i: Sumuhurja
sh vkk 154cm
ii: Vilukki sh trt 155cm iii: Vilimatti sh tprt 156cm
iie: Ainokki sh prn 158cm
ie: Sumulaulu sh vkk 155cm iei: Tosihurja sh vkk 156cm
iee: Sumuliekki sh vprt 150cm
VSN Champion, KTK-II
e: Ruisralla
sh tprt 155cm
ei: Rymy-Jukka sh rt 157cm eii: Apen Rymy sh rt 159cm
eie: Janiella sh vrt 159cm
ee: Ruismuisto sh tprn 154cm eei: Ruisreetu sh rn 164cm
eee: Muistotuuli sh rt 156cm

Jälkeläiset

01. sh-t Seljasaaren Arla, syntynyt 19.01.2016 oriista Kaarnan Mikkihiiri Saavutukset: VSN Champion, KTK-I, KV-II, SV-III
02. sh-o Seljasaaren Kaleva, syntynyt 18.04.2016 oriista Seljasaaren Härmä

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
08.12.2015 Seljaasaren Kartano, SW4 40p.
12.01.2016 Seljaasaren Kartano, SW4 40p.
16.01.2016 Harmonia, SW4 40p.
17.01.2016 Huvitutti, RCH 10p.
23.01.2016 Harmonia, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 28.11.2015

"Olin vannonut itselleni varmaan sataan otteeseen, että nyt pitäisin loman. Ja nauttisin ihan vaan niistä omista hevosista. Vaan eipä aikaakaan, kun Kiiskiseltä tuli soitto, että hän ja hänen uusi ihana tammansa tarvitsisivat valmennusta. Sovittiin valmennus sitten seuraavalle päivälle, ja aamusta köröttelin ihanalla uudella audillani tallin pihaan. Kahvihuoneen kautta kaarroin kentälle, jossa ratsukko olikin jo kävelemässä alkukäyntejä. Ruska-tamma käveli lunkin oloisesti kaviouralla samalla, kun asettelin kokoontaitettavan retkituolini kentän keskelle. Kuulumisten vaihdot, ja sitten olikin aika aloitella valmennus.

Tänään ei mitään ihmeellistä ruvettaisi vääntämään, vaan heti alkuun kerrottiin tammalle, että miten päin sen oikein pitäisi kulkea. Tamma oli aavistuksen verran laiskahko avuille, joten otettiin alkuun hieman terävöittäviä pysähdys-peruutus-käynti -harjoitteita, unohtamatta tietenkaan lisättyä käyntiä, joka sai kuin saikin tammaan hieman vauhtia. Ruska otti peruutuksien jälkeen ihan kivasti sitä takaosaakin alle, ja olin varsin ylpeä tästä ihanasta tammasta. Seuraavaksi harjoitteisiin kuuluikin se kuuluisa ylälinjan nosto sieltä alhaalta, ja sitä edesauttaviksi tehtäviksi otettiinkin avot, sekä sulut. Tamma oli suhteellisen innoissaan tekemässä, vaikka pientä näpertelyähän se oli. Tammalle helpompia olivat jostain kumman syystä sulut, avoihin se ei meinannut taipua, ei sitten millään. Me saatiin kuitenkin ne avotkin pelittämään, ja tamma nosteli sitä ylälinjaansa pikkuhiljaa. Ruskan kanssa tehtiin käynnissä myös muutamat väistöt sekä paaljon voltteja, jotta tamma ottaisi sitä takaosaakin paremmin hommiin mukaan. Väistöistä olikin tässä enemmän hyötyä kuin volteista, sillä se takaosa oli oikeasti mukana kun tamma teki pohkeenväistöjä - kumpaan tahansa suuntaan. Olipa se hieno. Loppuun tehtiin ravissa hieman taivuttelevaa jumppaa taka-ajatuksena saada se tamman ylälinja ylös myös ravissa. Loppuvalmennuksesta se liikkuikin ihan hyvässä ryhdissä, ja ratsastaja sai nauttia rehellisesti avuilla olevasta hevosesta." Valmennuksen kirjoitti Annika N.

Kouluvalmennus 08.04.2016

"Ratsukko käveli kentällä kun saavuin paikalle. Taitaa olla ensimmäisiä kunnon treenejä ulkona maneesi kauden jälkeen, tai ainankin tamma näytti kohtalaisen reippaalta. Pyysin ratsastajaa ottamaan ohjaa tuntumalle ja siirtymään keskiympyrälle keventelemään tammaa. Teimme alkuraveissa takaosan siirtoja sisään ja ulos, ilman että ratsu kiintyy. Ulos siirtoihin lisättiin lopulta myös asetusta, eli hyvin loivaa sulkutaivutusta ulos ympyrälää eli täysin väärinpäin. Tätä liikettä ratsu pystyi tekemään parin askeleen verran ja hakemaan sen uudelleen, mutta se oli aivan riittvä. Kyseinen harjoitus parantaa hevosen notkeutta ja kuuliaisuutta. Harjoitus suoritettiin molempiin suuntiin.

Laukkaa verryttelimme edelleen keskiympyrällä ottanen taivutusta sisään ja asetusta ulos. Tasapaino harjoitusta parhaimmillaan ja samalla hevosen kuuliaisuuden seurantaa. Ei saa vaihtaa laukkaa ellei pyydetä. Molempien suuntien verryttelyn jälkeen otimme muutamat laukan vaihdot pituushalkaisijalla. Pyrimme pitämään tamman suorana ja vaihtojenkin pysyttelevän linjoillaan. Alkuun ratsastaja sitoi liikaa Ruskaa ja se heitti rajusti takaosaa, mutta kun toistojen kautta löydettiin rentous pääsimme tekemään laukan vaihtoja jopa joka neljännellä askeleela. Upea ja todella kuuliainen tamma.

Välikäytnien jälkeen aloitimme vastalaukan treenaamisen. Tämänpäivän teemana on ollut selkeästi tasapaio ja sen treenaus jatkuu yhä. Nostimme pitkänsivun alusta vastalaukan laukkasimme pääty-ympyrän puolikkan ja vaihdoimme suunnan puolirataleikkaalla. Päädyssä käytni ja sama harjoitus toistui erisuunnasta. Alkuun Ruska poikittu turhan paljon, mikä kertoi huolimattomista avuista ja siitä ettei homma ollutkaan niin helppoa että tamma siitä yksin selviäisi. Muutamalla herättelyllä alkoi läytyä riittävästi pontta, jotta tamma sai takaosan mukaansa ja jaksoi työskennellä riittävästi.

Valmennus päättyi etteen alas ratsastukseen. Kotitreenissä kehitettävää löytyy viellä laukasta ja ylipäätänsä voimaa lisää takaosaan, niin irtoaa viellä paremmat lisäykset ja jaksaa polkea myös laukkaa." Valmennuksen kirjoitti Sissi Pietinen.

Kouluvalmennus 13.04.2016

"Ruska ravaili todella nätisti ratsastajansa kanssa alkuverryttelyä. Hieman tamma painoi kuolaimelle ja nähtävillä oli alkukankeutta. Neuvoin pitämään sormissa koko ajan liikettä ja taivuttamaan reilusti. Alkuverryttelyjen jälkeen ratsukko jatkoi hetken uraa pitkin harjoitusravissa. Ensin ratsukko teki avotaivutuksia pitkille sivuille. Ruska otti helposti ja hyvin avut vastaan. Tamma eteni oikein nätisti kaarella eteenpäin, vaikka tahti tahtoi ajoittain hieman hidastua. Ratsastaja oli onneksi ajan tasalla ja piti Ruskan sopivassa temmossa. Kehaisin molempia ja avotaivutukset tehtiin myös toiseen suuntaan. Avojen jälkeen tehtiin sulkuja uralla ja sen jälkeen molempia vuorotellen, ettei Ruska alkaisi kyllästyä. Taivutuksiin lisättiin myös pääty-ympyrät laukassa. Taivutuksia ei suurempia ongelmia tullut missään vaiheessa.

Laukkaa Ruska ei alkuun tahtonut nostaa, mutta tarkoilla avuilla tamma nosti hieman tahmean laukan. Laukkaa ratsukko pääsi työstämään ympyrällä, kunnes se näytti kelvolliselta. Seuraavaksi käskin siirtämään käyntiin ja jatkamaan uraa pitkin. Ratsukolle annoin tehtäväksi tehdä pysähdyksen, peruutuksen ja laukannoston aina jokaisen sivun ensimmäisellä kirjaimella. Pysähdykset sai tehdä alkuun ravin kautta. Pian siirryimme siihen, että ne piti tehdä suoraan laukasta. Ravin kautta seisahtuminen ei Ruskalle tuottanut ongelmia, eikä tamma niinkään pistänyt vastaan peruutuksissa. Laukkakin nousi nyt reippaasti peruutuksesta. Laukasta suoraan pysähtyminen oli hieman haastavampaa, eikä ratsastaja tahtonut saada Ruskaa seisahtumaan suoraan laukasta, vaan väliin tuli ravi askelia. Tehtävää työstettiin hetken aikaa näin, jonka jälkeen vaihdettiin suuntaa ja tehtävää muutettiin hieman. Ratsukko teki peruutus-pysähdyksen-laukka tehtävän aina lyhyen sivun keskellä ja kaarsivat siitä kahdeksikolle. Suuntaa vaihtaessa tehtiin laukanvaihto ja taas lyhyellä sivulla pysähdys-peruutus-laukka. Ruska toimi jo todella hienosti ratsastajallaan, mitä nyt tapahtui pari epäselvää kompurointia, mutta muuten meni oikein mallikkaasti! Harjoituksen jälkeen ratsukko teki loppuravit." Valmennuksen kirjoitti Inna.