Seljasaaren Romanssi VSN Champion, KTK-II

Suomenhevostamma, väriltään rautias, säkäkorkeus 151cm
Syntynyt 16.01.2012     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH12-018-0127
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Pienisuuri hevonen on saanut Romanssin kohdalla aivan uuden merkityksen. Pieneen kokoon mahtuu niin paljon luonnetta, asennetta ja taitoa, että sitä on vaikea kokeilematta uskoa. Romanssi ei ole koskaan antanut pienen kokonsa estää, vaan on puskenut lauman läpi hierarkiassa yllättävän ylös. Ihmisiä kohtaa se on kovin lempeä ja kuuliainen, mutta tarpeen tullen siitä löytyy myös jämäkkyyttä. Harvoin se vastaan laittaa, mutta sitten kun laittaa, niin ego on huomattavasti tärkeämpi kuin sovun säilyminen.

Romanssi on helppohoitoinen, jolle kaikki on aina okei. Menipä karsinaan hoitaja tai eläinlääkäri, tamma ottaa aina avosylin vastaan korvat höröllään. Romanssi on monelle kengittäjälle ja lääkärille lempiasiakas, joka ei käytä energiaansa vastaanhankaamiseen. Kai se todellakin on niin fiksu, että tietää toimenpiteen olevan ohi nopeampaa, mitä hiljempaa malttaa odottaa. Yksi asia kuitenkin on mitä tämä tamma kavahtaa - se ei juurikaan pidä vesiletkuista, puhumattakaan lätäköistä. Mahdollisimman usein viilentäminen kannattaakin hoitaa erilaisilla voiteilla, sillä veden kanssa läträäminen saattaa olla taistelua. Pesukarsinasta on turha edes puhua - jos jossain aiot aikaasi tuhlata, tee se kesällä pihalla pihaletkulla.

Palatakseni niihin lätäköihin. Maastossa tai kentällä noita luonnollisesti useampaankin vuodenaikaan voi olla ja silloin Romanssi kyllä kiertää ne kaukaa. Suoraa uraa on mahdoton tehdä lätäkön yli ja maastossa kyllä löydetään keinot kiertoreitille. Muutoin Romanssi on kyllä satavarma ratsu. Se ei hötkyile, säiky, kaasuttele tai kyseenalaista. Toisinaan Romanssi kyllä haluaisi kangistua kaavoihin ja alkaa ennakoimaan toistojen jälkeen. Siksi treeni on pidettävä monipuolisena ja tammaa puskea mukavuusalueen ulkopuolelle. Liikkeet sillä ovat pienelle hevoselle varsin isot. Ravi on mitä mukavin istua, mutta laukasta löytyy kyllä mittaa! Kaikinpuolin Romanssi on sydäntensulattaja, jonka kanssa tulee toimeen kuka tahansa.


VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II
i: Moon Aarre
sph vprt 148cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2, SV-II
ii: Moon Ärräpää sh prt 155cm
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-II, SLA-I*, YLA2
iii: Samoilija sh prt 149cm
KTK-III, KRJ-II, SLA-I, YLA2
iie: Neiti Kesäheinätär sh rt 162cm
SV-II
ie: Moon Silmäterä sh rt 172cm
KTK-III, SLA-III, YLA2
iei: Hovi-Niko sh rt 154cm
iee: Sumun Kaipaus sh rt 164cm
VSN Champion, KTK-III
e: Wuorelan Varjokas
sh prt 154cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRL-II
ei: Kajo-Varjo sph vkk 147cm
Champion, KTK-III, YLA2
eii: Peltopyy sh rt 154cm
KRJ-II, YLA2
eie: Aino-Kaisa sph vprt 146cm
KTK-III, SV-I
ee: Fiktion Myy sh trt 157cm
KTK-III, KRJ-I, VVJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA2, VPA3, A, AB
eei: AGH Tuulenpuuska sh rt 162cm
KRJ-IV
eee: Lilla My sh tprt 151cm

Jälkeläiset

01. sh-t Seljasaaren Riento, syntynyt 01.01.2014 oriista Milkan Joviaali
02. sh-t Seljasaaren Kimalle, syntynyt 16.05.2014 oriista Haavelaakson Hopeajouhi Saavutukset: VSN Champion, KTK-II
03. sh-t Seljasaaren Samelia, syntynyt 03.02.2016 oriista Savusumu TK

KRJ-Cupit:
30.04.2015 - Fiktio - Vaativa B - 13/256
31.05.2015 - Hukkapuro - Helppo D - 8/83
30.11.2015 - Oldfinion Dressage - Helppo D - 4/111

Näyttelyt:
15.01.2014 Virtuaaliset Suomenratsut, II-palkinto
10.07.2014 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.
01.05.2015 Rohkelikko, SW2 40p.
19.03.2016 Harmonia, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 20.02.2016

"Maneesissa verryttelevä ratsukko haki selkeästi yhteistyötä. Suomenhevonen painoi alkutunnista ohjalle ja kulki sen vuoksi etupainoisena. Korjasin hiukan ratsastajan asentoa, hän nimittäin tarjosi loistavan mahdollisuuden ohjalle painamiselle, sillä hän nojautui turhan taakse ja puristautui reidellä kiinni satulaan. Teimme alkuun siirtymisiä ja lopulta päädyimme tekemään laukannostoja suoraan peruutuksesta. Mikäli ratsastaja teki ison liikkeen ylävartalostaan, Romanssi epäröi laukan nostoa. Ratsastajan on jäätävä odottamaan hevosta. Tosin myös tamma oli aluksi turhan hidas, mutta istunnalla sitä ei kannata hätyyttää, vaan auttamalla äänellä ja raipalla. Estääksemme Romanssin liiallisen ennakoinnin vaihtelimme välillä suuntaa ja siirtymisen paikkaa.

Laukannostoilla selvisi ettei tammalla ole ainankaan takapäässä vikaa ja sieltä löytyy kyllä voimaa, niin jatkoimme laukan työstämistä. Ratsastajan ilmeet olivat melko tuskaiset, kun aloimme kokoamaan laukkaa voltilla ja miettimään piruetin kaltaista kääntämistä. Emme missään nimessä halua vaatia liikaa ja täydellistä piruetti poljentoa, mutta takaosa kääntyy samaan suuntaan kuin etuosa, eli hevonen kulkee kylkiedellä liikkeen suuntaan asettuen. Tehtävä onnistui molempiin suuntiin ongelmitta pienen alkukankeuden ja epäselvyyden vuoksi. Kun ratsastaja malttoi istua ja koota laukkaa riittävästi se oli helppo homma tammalle.

Valmennuksen oltua hyvin laukkapainotteinen alkoi olla hapoilla niin hevonen, ratsastaja kuin myös valmentaja, joten päätimme valmennusken onnistumiseen ja rennoksi ravailuun. Mahdollisimman pyöreä ja rento hevonen niin alas, kuin Romanssi ikinä halusi venyttää niin se sai ohjaa." Valmennuksen kirjoitti Sissi Pietinen.

Kouluvalmennus 15.03.2016

"Olin kertaalleen jo nähnyt Romanssin ja hänen ratsastajansa, josta kyllä ihmettelin että hän halusi uudelleen. Viime valmennus oli työstetty melkein kokonaan laukkaa ja se oli melkoista hiki- sekä aivojumppa, mutta kuitenkin ratsastaja tai hevosenomistaja oli pitänyt valmennusta hyödyllisenä.

Nyt kuitenkin olin päättänyt että tällä kertaa hiomme enemmän ravia, jo alkutunnista ratsukon kevennellessä laitoin heidät tekemään avo- sekä sulkutaivutusta. Ei mitään super jyrkkää, mutta kuitenkin niin että tamma kuitenkin polkee takajalkoja ristiin. Myös etuosaa sai ratsastaja vahtia, ettei Romanssi painu liikaa ohjalle. Rento, mutta ryhdikäs hevonen saavutettiin siirtymisten ja taivutuksien avulla.

Kun tamma liikkui läpi selän hyvää ravia, niin otimme lyhyen laukkatreenin, pelkästään ajatus isosta laukasta takaosa alla. Teimme pätkiä vastalaukkaa ja kaaria vastalaukassa, jotkut päätettiin vaihtoon ja jotkut siirrettiin raviin. Romanssi hiukan alkoi lämmetä ja jopa kuumumaan, mutta ratsastaja käytti tämän vain hyödykseen. Todellakaan ei ollut viellä tietoakaan keulimisesta tai muustakaan, mutta tammalla oli parempi meno päällä.

Hetken välikäyntien jälkeen keräsimme ohjat takaisin tuntumalle ja aloitimme tiimalasin ratsastuksen, eli lävistäjät molemmistä päistä. Lävistäjille ratsastettiin lisättyä ravia ja päädyt koottiin, sekä keskelle ratsastettiin voltti. Tämä harjoitus sai ratsastajalle punan poskiin ja hevosen takaosan työntämään. Pikkuhiljaa saatiin työntö kestämään loppuun asti ilman että paketti levähtää ravurin malliseksi jolkotteluksi ja altajuoksemiseksi.

Ehdimme ottaa viellä lopputunnista lisättyä laukkaa ympyrän kaarella ja siitä kokoaminen ja täyskaarto jatkaen ympyrälle vastalaukassa. Harjoitus on suoraan vB ohjelmasta, joten ratsukko suorittaa näitä kilpailuissakin. Alkuun laukka oli sammua kokonaan vastalaukassa, mutta etenkin vasenlaukka säilyi parempana. Tähän ratsukko saa kiinnittää huomiota viellä kotitreenissään." Valmennuksen kirjoitti Sissi Pietinen.

Päiväkirjamerkintä 08.05.2016

Saavuin Seljasaaren Kartanon pihaan aamupäivästä, ja pihalla minua vastassa olikin tallin toinen omistaja Cery joka toivotti minut tervetulleeksi tutustumaan heidän tilaansa, sekä ihastuttaviin suomenhevosiinsa. Aikamme juteltuamme hän kertoi että pääsisin tänään kokeilemaan rautiasta suomenhevostamma Romanssia. Tamma rouskutteli karsinassa heiniä tyytyväisenä, tosin se vaikutti hieman olevan ihmeissään kun joutui olemaan karsinassa vaikka muut olivat jo ulkona. Cery näytti minulle missä Romanssin tavarat oli, ja sitten hänellä olikin jo kiire jonnekkin, joten sain tästä eteenpäin selvitä itsekseni tamman kanssa. Romanssi osoittautui mukavaksi hevoseksi, ja se oli todella tuttavallinen kun harjailin sitä sen karsinassa. Varustin Romanssin, ja kun olin saanut sen valmiiksi, suuntasimme ratsastuskentälle. Nousin tamman selkään, ja ensimmäiseksi kiristin mahavyön jonka jälkeen kehotin tamman lähtemään liikkeelle. Kävelimme aluksi kenttää ympäri, välillä tehden pieniä voltteja sekä kokeilimme myös hieman pohkeenväistöjä. Uskallauduimme kokeilemaan myös ravia muutaman kierroksen, sekä lopuksi päätin kokeilla saisinko tamman laukkaamaan ja sehän nosti laukan miltei itsestään. Laukkailtuamme muutaman kierroksen, kehotin Romanssia hidastamaan raviin, ja lopuksi sitten kävelimme vielä muutaman kierroksen suuntaan ja toiseen ennenkuin lopetimme. Tallissa riisuin tammalta varusteet, harjailin sen vielä uudestaan ja annoin sille palkinnoksi yhden omenan, ennenkuin sitten ohjeiden mukaisesti talutin Romanssin tarhaan muiden hevosten sekaan. Valmennuksen kirjoitti siinau