Priolli KTK-II, KRJ-I, SLA-II, YLA2

Suomenhevosori, väriltään punarautias sabino, säkäkorkeus 157cm
Syntynyt 13.01.2009     (8v 13.02.2009), rekisterinumero VH05-018-8843
Maahantuonut Cery ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116, ex-omistaja Daivive
Yleispainotteinen, ko: Vaativa A, re: 100cm

Priolli, eli Olli on luonteeltaan hyvin energinen ja valloittava tapaus. Uteliaisuutta ja rohkeutta riittää turhankin paljon ja ori on usein hankaluuksissa. Mitä milloinkin saamassa kissan käpälästä tai muuten vain tunkemassa turpansa väärään paikkaan. Olli on kuitenkin hyvin ihmisystävällinen herrasmies, vaikka joka päivä ei olisikaan yhtä juhlaa.

Käsiteltäessä Olli pysyy hallussa ja käyttäytyy myös hyvin. Karsinassaan ori ei millään tahtoisi pysyä, se aina nuuskii tiensä pois, vaikkakin matka päättyy nopeasti käytävällä lojuviin heinänkorsiin. Ovi kannattaa pitää kiinni tai laittaa ori kiinni karsinassa. Harjauksesta ori ei ole moksiskaan, vähän se saattaa katsella hoitajan tekemisiä. Varusteiden laitossa ei myöskään ilmene mitään ongelmia. Taluttaessa Olli kävelee mielellään vierellä ja ori omaa suuret askeleet, joten taluttaja saa hieman jarrutella orin vauhtia.

Suuret liikkeet ja pehmeä askel takaavat rennon ratsastuksen, mutta ei se aivan niin yksinkertaista ole. Olli nimittäin osaa vaatia ratsastajalta paljon. Ori ei mielellään työskentele omasta tahdostaan, vaan ratsastajan tulee antaa sille selkeät ohjeet. Myös sen mielenkiinto täytyy pitää yllä, jotta se jaksaa edes senkään vertaa työskennellä. Koulussa kiemurat sujuvat vaativammaltakin tasolta ja myös laukanvaihdot ovat hallussa. Ori pystyy helposti pitämään itsensä kootuissa askellajeissa ja siirtymään askellajista toiseen. Jarruttelua vaaditaan jonkin verran, mutta ori pysyy käsissä helposti. Rataesteillä energiaa ja intohimoa riittää, eikä mielenkiintoa ainakaan ratsastajan tarvitse pitää hevosella yllä. Olli on hyvin ketterä ja nopea liikkeinen, se hyppää hyvällä tekniikalla. Ratsastajan tulee vain laskea askeleet ja ohjata, ori hoitaa loput. Maastoesteillä ori on hyvin rohkea ja kunto riittää pitkiäkin matkoja. Välillä herra saattaa epäröidä vaikeilla esteillä, mutta ratsastajan tulee hieman murahtaa kovaan ääneen ja kannustaa oria eteenpäin.

Kilpailutilanteissa ori on aina hieman jännittynyt, mutta samalla innoissaan uudesta paikasta. Se hirnuu äänekkäästi ja odottaa aina kovasti vastausta toisilta hevosilta. Monet ihmiset katsovat tätä paheksuvasti, mutta ori rauhoittuu nopeasti. Kunnon alkuverryttely on tarpeen, jotta lihakset saadaan lämpimiksi kunnolla, sekä orin keskittyminen ratsastajaan. Itse kilpailuradalla Olli on valmis pakkaus ja tekee parhaansa. Aina se ei riitä, mutta periksi ei anneta!


i: Tosi-Purje
sh rt 156cm
ii: Purjehtija sh prt 157cm iii: Soutaja sh rt 158cm
iie: Niperi sh prt 156cm
ie: Suven Marja sh vrt 151cm iei: Malakki sh vrt 154cm
iee: Suven Henni sh prt 152cm
e: Pohjantähti
sh rt 150cm
ei: Hilleri sh vrt 158cm eii: Vesikko sh prt 159cm
eie: Näätyli sh vrt 155cm
ee: Pohjois-Suvi sh rn 150cm eei: Pohjola sh prn 152cm
eee: Salotar sh rt 150cm

Jälkeläiset

01. sh-t Helmen Lumityttö, syntynyt 27.12.2011 tammasta Lumikeiju Saavutukset: KRJ-II, ERJ-II, SLA-I, YLA2
02. sh-t Metsäkartanon Melodi, syntynyt 22.02.2012 tammasta Taikatimantti
03. sh-t Murroksen Heleätär, syntynyt 23.07.2013 tammasta Heljätär Saavutukset: KTK-III
04. sh-t Karmelli, syntynyt 23.04.2017 tammasta Kattiina

Sukuselvitys vanhemmista

i. Tosi-Purje on upealuonteinen ja mitä komein suomenhevosori. Se hurmaa kaikki täydellisellä rakenteellaan ja kyvykkyydellään monessa lajissa. Tosi-Purjeen kapasiteetti esteillä on selkeästi periytynyt sen pojalle, sillä ponnuahan molemmilta löytyy metriin asti. Koulupuolella ori toimii myös hyvin päättäväisen ratsastajan kanssa, sillä se luistaa kohtalaisen helposti hommistaan. Osaamisen puutteesta ei silti ole kyse, sillä herra taituroi itsensä he A tasolle. Hoitaessa Tosi-Purje on oikea hyväkäytöksisyyden perikuva, sitä voivat käsitellä jopa lapset. Toki kannattaa olla tarkkana kun tammoja on lähellä, silloin kun rauhallisemmastakaan orista ei voi mennä aivan takuuseen.

e. Pohjantähti on reipas ja räväkkä tamma. Se kiihtyy nollasta sataan muutamassa sekuntissa ja tekee kaiken suurella sydämellä sekä yrittämisellä. Reippautta ja ponnistusvoimaa löytyy esteillä 90cm asti, siinä lajissa tamma ei ole ihan parhaimmillaan. Rauhallisen ja sopivan ratsastajan kanssa koulupuoli sujuu kuin tanssi, aina va B luokkiin saakka. Pojalleen Pohjantähti on periyttänyt ilkikurisuutta ja hölmöilytaitoaan, koska siinä tamma on mestari. Se tekee hoitajan hulluksi nykimällä hihasta, steppailemalla ja jyräämällä taluttaessa. Mikään ilkimys tämä suomenputte ei kuitenkaan ole, kunhan pelleilee. Taitavan ihmisen kaveriksi Pohjantähti siis sopii ja sitä kehtaa esitelläkin, onhan tamma ulkonäöltään sporttinen kaunotar!

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Purjehtija on erittäin orimainen ja kohtuullisen hankalakin vanhaherra. Se oli elämänsä muutamat ensimmäiset vuodet ravurin tehtävissä, mutta eihän tuo pyöreä ratsumallinen hevonen sopinut juoksemiseen sitten ollenkaan. Niinpä siitä tehtiin ratsu ja niissä hommissa ori menestyikin kohtuullisen hyvin esteillä aina metrin luokkiin asti. Kouluratsu tämä hevonen ei oikeastaan ole, vaikka sitä on sen eläkepäivillä yritetty sellaiseksi taikoa. Kapasitetti ja liike loppuu jo he B tasolle.

ie. Suven Marja on poikansa isän vastakohtana tyynen lempeä tamma. Se on aika rimpula ja hieman takakorkea, mutta luonne korvaa kaikki ulkoiset viat. Tämä rouva nääs on aivan ihastuttava käsiteltävä, se tekee kaiken mitä pyydetään nöyrän kiltisti. Luonteensa tamma on periyttänyt aivan selvästi pojallensakin! Mikään huippu kisaratsu Suven Marja ei ole koskaan ollut, mutta perushyväksi koulu- ja estehevoseksi siitä kuitenkin on, rataesteille 80cm ja kouluun he A.

ei. Hilleri on hyvin iäkäs, mutta nuoruudessaan hieno kilpahevonen. Sen rakenne on, kuten tyttärensäkin, kevyt ja sulavalinjainen, joka antaa loistavat edellytykset hyväksi urheiluhevoseksi. Hilleri on elämänsä aikana hypännyt jopa 110cm luokkia hienolla menestyksellä ja koulua tanssahdellut va A tasolle. Varsin kyvykäs suomenhevoseksi, eikö vain? Ikävä kyllä nämä lahjakkuudet eivät ole parhaalla mahdollisella tavalla periytyneet sen jälkeläisille, mutta totta kai isossa joukossa piilee timanttejakin. Luonteeltaan Hilleri on itsepäinen ja omanarvontuntoinen.

ee. Pohjois-Suvi puolestaan on kuin tyttärensä kaksoisolento. Se on yhtä sähäkkä ja nopea, hieman vaikealuontoinen. Ainut asia millä se eroaa radikaalisti, on ulkonäkö. Tamma on mitä ponimaisimman näköinen, lyhytrunkoinen ja pörröharjainen söpöläinen. Säkäkorkeuttakaan siltä ei löydy kuin 150cm. Taitoa löytyy enemmän kuin saattaisi arvata, re 100cm ja ko va B.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. Soutajan luonnetta voisi hyvin kuvailla pirulliseksi. Tämä rautias oriherra ei todellakaan pitänyt käsittelystä ja annettiinkin vain kaikista kokeneimpien hoidettavaksi. Soutaja ei juurikaan ehtinyt siitospuuhissa vaikuttaa, ennen kuin se jo ruunattiin toiveissa, että sen luonne lauhtuisi. Purjehtija jäi tämän herran ensimmäiseksi ja viimeiseksi varsaksi. Ruunauksen jälkeen Soutaja rauhottui hieman, mutta ei läheskään sen vertaa kun toivottiin. Kilpailuissa herra ei juurikaan pärjännyt jääräpäisyytensä takia, vaan hylättiin usein protestoidessaan ratsastajaansa vastaan.

iie. Niperistä ei juurikaan ole tietoja enää olemassa. Tamma asui pienellä maatilalla keskellä ei-mitään ja toimi lähinnä omistajansa seurahevosena, välillä auttaen maatilan töissä. Tämä pieni, mutta vahva, rautias tamma oli hyväluonteinen ja omistajansa todellinen paras ystävä.

iei. Malakki oli aikansa yksi tunnetuimmista oreista. Roteva ja suurikokoinen ruunikko herra jäi monen mieleen juuri massiivisen ulkonäkönsä ansiosta, mutta löytyy se myös monen menestyneen suomenhevosen suvusta! Orii kilpaili lähinnä työhevoskilpailuissa, sillä kilparatsuksi siitä ei jäykkyytensä takia juuri ollut. Toki herran selässä käytiin tuon tuosta, mutta lähinnä vain maastoköpöttelymielessä. Kuoli karsinassaan vanhuuteen lempiystävänsä, Viiru-kissan vahtiessa uskollisena vierellä.

iee. Suven Henni on todella kaunis, erittäin tyypillisen suomenhevosen näköinen tamma, joka sai hyvät pisteet näyttelyissäkin. Tamma oli pääosin omistajansa kouluratsuna, kiertäen ympäri suomenmaan kisoja kolutessa. Voittoja ei juurikaan koriin tarttunut, mutta muita palkintosijoituksia senkin edestä. Tammalla on kolme jälkeläistä, joista kaksi ovat jatkaneet hienosti emänsä jalanjäljissä.

eii. Vesikko oli villi ja valpas orii, joka loisti ratsastajansa kanssa esteradoilla. Tämä herra kiersi monet kilpailut aina mestaruuksissa asti, aina sijoittuen kärkisijoille. Kun kuitenkin eräissä kilpailuissa erikoiseste tuntui liian haastavalta ja Vesikko kaatui esteen mukana ja loukkasi jalkansa, joutui tämä hieno kilparatsu luopumaan urastaan. Vesikko siirtyi täysipäiväiseen siitosoriin asemaan ja jättikin jälkeensä toinen toistaan upeampia kilpahevosia.

eie. Näätyli oli nimensä mukaisesti ei-niin-ihastuttava tamma. Tämä neiti omasi hyvin kurjan luonteen ja kiukutteli tuon tuosta. Kilpailuissa neiti kiersi harvakseltaan, eikä näistä kovin hyvää menestystä karttunut. Kahden varsan emänä Näätyli kuoli ähkyn oireisiin vanhuusvuosinaan.

eei. Pohjola on lutuinen ja erittäin hyväkäytöksinen oriherra. Kilpailukentillä tämä orii ei juurikaan näyttäytynyt, vaan toimi lähinnä omistajansa harrastehevosena kierrellen näyttelyitä ja mätsäreitä. Hienoliikkeinen orii toki oli ja käytiin sillä muutaman kerran koulukilpailuissa kokeilemassa ihan hyvin arvosteluin. Jälkeläisiä Pohjola jätti viisi.

eee. Salotar oli kiltti ja kaikken rakastama tamma. Tämä neiti oli monen hevoshullun luottoystävä opettaessaan ratsastuskoululla uusia harrastajia ratsastuksen saloihin. Salotar ehti synnyttää kaksi varsaa ennen kuin kuoli traagisesti liikenneonnettomuudessa ollessaan jo lähemmäs 20 vuotias.

© Vilmis & Daivive, kiitos!

KRJ-Cupit:
22.03.2009 - Vihkala - Vaativa A - 9/340

Näyttelyt:
30.05.2011 Vibajan Virtuaalihevoset, irtoSERT, pt. Peppi S.
07.05.2016 Moondance, SW4 40p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )


KRJ Kouluratsastussijoitukset:
01.   20.03.2009 Jerry, Vaativa B, 7/50
02.   21.03.2009 Jerry, Vaativa B, 6/50
03.   20.03.2009 Jerry, Vaativa B, 7/50
04.   22.03.2009 Ryss it! Factory, Vaativa B, 4/100
05.   22.03.2009 Jerry, Vaativa B, 6/50
06.   25.03.2009 Jerry, Vaativa B, 5/50
07.   29.03.2009 Ryss it ! factory, Vaativa A, 6/100
08.   31.03.2009 Vihkala, Vaativa B, 4/30
09.   01.04.2009 Ryss it ! factory, Vaativa B, 3/100
10.   03.04.2009 Ryss it ! factory, Vaativa B, 1/100
11.   07.04.2009 Ryss it ! factory, Vaativa B, 2/100
12.   10.04.2009 Hämypuro, Vaativa B, 5/80
13.   11.04.2009 Ryss it ! factory, Vaativa B, 5/100
14.   17.04.2009 Vintage Arabians, Vaativa B, 6/50
15.   18.04.2009 Vintage Arabians, Vaativa B, 6/50
16.   03.05.2009 Vihkala, Vaativa A, 2/35
17.   04.05.2009 Vihkala, Vaativa B, 2/35
18.   20.05.2009 Barrier Stall, Vaativa A, 4/30
19.   27.08.2010 Virtuaalitalli Paitsio, Helppo A, 6/50
20.   28.08.2010 Lebenyard, Vaativa B, 8/100
21.   29.08.2010 Virtuaalitalli Paitsio, Helppo A, 1/50
22.   29.08.2010 KK Bailador, Helppo B, 9/100
23.   01.09.2010 Regazza, Vaativa B, 5/50
24.   05.09.2010 Västerby, Helppo B, 6/100
25.   06.09.2010 Västerby, Helppo B, 9/100
26.   07.09.2010 Jewel Ponies, Helppo B, 5/100
27.   03.03.2011 Riiviöt, Helppo C, 5/40
28.   03.03.2011 Acantha Farm, Helppo C, 7/100
29.   04.03.2011 Acantha Farm, Helppo C, 1/100
30.   28.03.2011 Stud Armand, Vaativa A, 5/40
31.   01.04.2011 Hiprakka, Vaativa A, 6/40
32.   02.04.2011 Lilygreen, Vaativa A, 5/40
33.   03.04.2011 Lilygreen, Vaativa A, 4/40
34.   05.04.2011 Lilygreen, Vaativa A, 3/40
35.   18.04.2011 Derby Racing Team, Vaativa A, 5/40
36.   20.04.2011 Derby Racing Team, Vaativa A, 3/40
37.   19.04.2011 Duren, Vaativa A, 7/62
38.   21.04.2011 Shadiya Arabians, Vaativa A, 6/40
39.   22.04.2011 Shadiya Arabians, Vaativa A, 5/40
40.   23.04.2011 Aavan Suomenhevoset, Vaativa A, 2/50
41.   25.04.2011 Aavan Suomenhevoset, Vaativa A, 2/50
42.   25.04.2011 Hiprakka, Vaativa A, 2/50
43.   30.04.2011 Nomparelli, Vaativa A, 1/44 88.258%
44.   25.05.2011 VV, Vaativa A, 4/30
45.   08.06.2011 Pjortoi, Vaativa A, 2/40
46.   14.06.2011 Duren, Vaativa A, 1/30
47.   18.06.2011 VV, Vaativa A, 3/30
48.   26.06.2011 KK Backyard, Vaativa A, 2/40

ERJ Esteratsastussijoitukset (50):
01.   15.03.2009 Robillard Warmbloods, 100cm, 3/28
02.   16.03.2009 Gräslund, 100cm, 4/40
03.   20.03.2009 Viehättävä, 100cm, 6/60
04.   23.03.2009 Viehättävä, 100cm, 4/60
05.   25.03.2009 Vihkala, 100cm, 2/60
06.   26.03.2009 Vihkala, 100cm, 4/60
07.   27.03.2009 Vihkala, 100cm, 6/60
08.   27.03.2009 Aworei, 100cm, 2/30
09.   30.03.2009 Aworei, 100cm, 5/30
10.   30.03.2009 Vihkala, 100cm, 1/30
11.   31.03.2009 Gräslund, 100cm, 1/29
12.   02.04.2009 Gräslund, 100cm, 2/37
13.   06.04.2009 Aworei, 100cm, 5/30
14.   06.04.2009 Hämy, 100cm, 5/30
15.   02.05.2009 Vihkala, 100cm, 2/35
16.   05.05.2009 Vihkala, 100cm, 1/35
17.   27.11.2009 Hafrena, 60cm, 3/60
18.   30.11.2009 Hafrena, 60cm, 1/60
19.   30.11.2009 Hafrena, 70cm, 2/60
20.   01.12.2009 Uniksam, 70cm, 1/33
21.   06.12.2009 Hafrena, 60cm, 7/60
22.   16.03.2011 Neon, 90cm, 6/40
23.   01.04.2011 Hiprakka, 80cm, 3/50
24.   02.04.2011 Hiprakka, 80cm, 5/50
25.   14.05.2011 Stewart, 100cm, 6/40
26.   22.05.2011 Sumujärvi, 90cm, 5/30
27.   27.05.2011 Juksula, 80cm, 7/60
28.   29.05.2011 VV, 90cm, 1/30
29.   29.05.2011 Toivoton, 90cm, 2/30
30.   27.09.2012 Cabin 21, 90cm, 3/40
31.   28.09.2012 Thorn Inc, 90cm, 5/36
32.   29.09.2012 Cabin 21, 100cm, 1/40
33.   30.09.2012 Cabin 21, 100cm, 3/40
34.   01.10.2012 Cabin 21, 90cm, 4/40
35.   01.10.2012 Mörkövaara, 90cm, 1/40
36.   02.10.2012 Painswick Ponies, 100cm, 7/50
37.   02.10.2012 Cabin 21, 90cm, 1/40
38.   05.10.2012 Cabin 21, 90cm, 3/40
39.   24.10.2012 Cabin 21, 100cm, 2/40
40.   28.10.2012 Cabin 21, 100cm, 1/40
41.   02.11.2012 KK Stewart, 100cm, 4/40
42.   03.11.2012 KK Stewart, 80cm, 5/40
43.   07.11.2012 KK Stewart, 100cm, 3/40
44.   11.11.2012 KK Stewart, 100cm, 4/40
45.   15.11.2012 Taavilan Suomenhevoset, 100cm, 4/50
46.   16.11.2012 Taavilan Suomenhevoset, 100cm, 3/50
47.   17.11.2012 Taavilan Suomenhevoset, 100cm, 4/50
48.   10.12.2012 Koston Suomenhevoset, 100cm, 2/60
49.   11.12.2012 Koston Suomenhevoset, 100cm, 2/60
50.   24.12.2012 Koston Suomenhevoset, 100cm, 2/60
51.   27.12.2012 Koston Suomenhevoset, 100cm, 1/60
52.   17.01.2013 Bogart&Britanov, 80cm, 3/50
53.   29.01.2013 Cabin 21, 90cm, 3/30

Päiväkirjamerkintä 10.10.2011

Uusi koti uudet kujeet! Kävin tänään hakemassa pienen lastillisen uusia hevosia talliin Vibajalta, tämän luopuessa muutamasta upeasta siitoshevosesta. Tähän pieneen neljän hevosen laumaan sisältyi myös Priolli, upea, massiivinen ja energinen oriherra. Purkaessani hevosia autosta, oli Priolli selkeästi levoton pääsemäään ulos pienestä kopperostaan. Kun herran vuoro sitten koitti, ottikin se muutaman suuren loikan ramppia alas - ja minä luonnollisesti roikuin narunpäässä hevosen perässä. Muutama tanssiaskel pihan ympäri ennen kuin sain oriin rauhottumaan. Tämä jäi puuskuttaen tutkailemaan uutta ympäristöä. Nykäisin narua tallia kohden ja Priolli seurasi jäntevin askelin perässäni sisälle. Se hörisi matalalla äänellä tallin tammoille ja steppaili perässäni uuteen karsinaansa. Muutaman kierroksen karsinantutkailun jälkeen orii pysähtyi ja minä taputin uutta armastani sen paksulle kaulalle. "Tervetuloa kotiin" kuiskasin, irrotin riimun ja suljin karsinan oven.

Päiväkirjamerkintä 02.02.2012

Yhteistyö Priollin kanssa on lähtenyt sujumaan oikein loistavasti! Muutama ensimmäinen viikko meni uuteen talliin totutellessa, eikä orii aina oikein tiennyt miten suhtautua siihen, ettei ympärillä ollutkaan enään kaikkia vanhoja heppakavereita. Onneksi sentään Lumikeiju, Kirsen Hento ja Vinkare tulivat Priollin mukana, niin herra on saanut tarhailla näiden kanssa vierekkäin. Olemme treenailleet kentällä ahkeraan ja alankin pikkuhiljaa tuntemaan oriin läpikotaisin selästä käsin. Herra kuuntelee kivasti apuja ja on muutenkin miellyttävä ratsastaa. Muutaman kerran ollaan asetuttu napit vastakkain, mutta tästä herrasta ei taidakaan löytyä jääräpäävastusta minulle. Olen tähän ostokseen kyllä erittäin tyytyväinen! Vibajan mainospuheet todellakin pätevät, enkä suostuisi enää luopumaan tästä nallekarhusta pakon edessäkään. Priollin ja minun välille on pikkuhiljaa syntymässä korvaamaton side. Tämän herran luo on hyvä hakeutua huonoimpina päivinä, sillä se kyllä osaa piristää päviää!

Päiväkirjamerkintä 15.04.2012

Pitihän se arvata, että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. On väärin luottaa oriin liian sokeasti, nin kui minä tässä tapauksessa. Päästin Priollin päivällä tarhaan verryttelemään jalkojaan, kun muuten herralla oli vapaapäivä. Vahdin oriin menoa jonkin aikaa, kunnes tallissa ilmenikin muuta puuhaa. Siinä vaiheessa Olli nuuski kaikessa rauhassa tarhan pohjalta paljastuvia pieniä kasvinversoja, jotka kevään tullen pyrkivät taas kukoistamaan. Päätin jättää oriin hetkeksi keskenään ulkoilemaan ja siirryin sisätiloihin hoitamaan pikaista tehtävää. "Daivis!! Oliko sulla olli tarhassa?" kuului pian huuto ja arvasin heti mistä oli kyse. Juoksin ulos tallista ja niinhän se rakas nallekarhuni siellä maisteli vehreää ruohoa aidan toisella puolen. Tarhan aidat oli katkottu - taisi Olli rynniä vain suoraan lävitse.. Hetken kissa ja hiiri-leikin jälkeen saatiin ori vihdoin saarrettua ja takaisin narunpäähän. Ulkoleikit jäivät kyllä niille samoille teilleen ja herra pääsi turvallisesti sisälle omaan karsinaansa. Meikäläisellä alkaisi aidan korjaustyöt..

Päiväkirjamerkintä 20.06.2012

Käytiin tänään Priollin kanssa maastoilemassa. Ori oli oikein pirteänä ja itsellänikin oli hyvä fiilis. Vaihtelun vuoksi päätin kiertää Ollin kanssa hieman eri lenkin kuin normaalisti - tämä on rankempi ja siksi harvemmin käytetty. Matkan varrelle osui reippaasti ylämäkiä ja alamäkiä ja lisäksi päästiin loikkimaan muutamat puunrungotkin. Olli liikkui tarmokkaasti ja käytti hyvin selkäänsä kiivetessään jyrkkiä ylämäkiä. Muutaman kerran loiskuteltiin vettäkin lätäköiden läpi laukatessa - voi sitä vauhdin huumaa! Kun vihdoin matkasimme tasaista hiekkatietä kotia kohti, oli olli aivan hiestä märkä ja puuskutti minkä ehti. Annoin herran kulkea melko löysin ohjin ja taputtelin sitä kiitokseksi hyvästä treenistä - en minäkään ihan hieltä säästynyt. Tallissa pyyhin oriin hikeä kostealla sienellä ja päästin tämän sitten karsinaansa. Tyytyväisenä herra hakeutui heti kipossa odottavalle ruualle ja minä suljin oven perässäni. Tämän orin kanssa on vain niin kiva käydä kunnon maastotreenissä.

Päiväkirjamerkintä 05.08.2012

Heitin kiireessä satulan Ollin selkään ja talutin herran kohti ratsastuskenttää, jossa ystäväni odotti jo valmiina pitämään meille kunnon hikitreenin. Rupateltiin rennosti niitä näitä samalla kun verkkasin Ollia käynnissä. Herra tuntui tänään hieman normaalia kankeammalta, joten sain tehdä entistä enemmän töitä saadakseni Ollin kunnolla vetreäksi. Kun Herra vihdoin tuntui liikkuvan rennommin, alkoi varsinainen treenaaminen - vaikka minähän olin jo hiestä märkä.. Teimme erilaisia voltteja ja ympyröitä taivutellen ravissa ja laukassa. Ratsastajana sain tehdä kovin töitä saadakseni Ollin taipumaan ja kuuntelemaan apuja askellajista toiseen siirryttäessä. Laukannostot olivat välillä iheman tahmeita ja hakusessa, mutta kun oikein kannustin, saatiin niihinkin lisää tarmoa. Treenin loppuun saimme vielä loikkia muutaman pienemmän esteen, jotka ystäväni kokosi kentän keskelle. Lähestyessämme esteitä löytyi Ollista ylättäen aivan uutta puhtia ja ylitimmekin esteet mutamaan otteeseen melko vauhdikkaasti. Kun me molemmat vihdoin puuskutimme ja hiki kirjaimellisesti valui noroina pitkin Ollin jalkoja kohti kentän hiekkaa, hidastimme käyntiin. Kuumana kesäpäivänä kevyempikin treeni tuntuisi kunnon hikitreeniltä, mutta että vielä ihan hikitreenin aineksin tehty treeni… Huh!

Estevalmennus 18.02.2013

Tänään valmennettavanani olivat Daivive ja sh-ori Priolli. Ratsukon alkuverkatessa, minä kokosin esterataa. Esterata koostui kahdesta pystystä, okserista ja kahden esteen sarjasta. Kun alkuverkat oli verkattu niin pääsimme aloittamaan. Ensimmäinen tehtävä oli hypätä pitkällä sivulla oleva 50cm pysty, jonka jälkeen jatkaa sarjalle, jossa esteiden väli oli kolme laukka-askelta. Orilla riitti energiaa, mutta Daivive sai hevosen pysymään hallitussa laukassa. Orin hypyt olivat ketteriä ja suomenhevoseksi Olli oli yllättävän ketterä. Daiviven esteistunta oli lähes moitteeton, joskin välillä jouduin huomauttamaan käsien asennosta. Yhteistyö pelasi ratsukon välillä hienosti ja päästiin loppujen lopuksi hyppäämään rataa. Esteiden korkeus nousi metriin ja kun rata oli ratsukolle selvä, he saivat aloittaa. Olli imi esteille hyvin ja hypyt olivat pyöreitä. Daivive ohjasi Ollin aina hienosti esteille ja pysyi mukana menossa. Pari pientä kolhaisua tuli, joten päätin antaa hypätä rata vielä kertaalleen. Tällä kertaa ori oli jo hieman rauhoittunut, mutta silti innokkuus säilyä esteille tullessa. Erittäin hyvä valmennus, josta jäi hyvä mieli. Kehuin ratsukkoa korjatessani esteitä pois. Kiitin ja lähdin jättäen ratsukon itsenäisesti loppuverkkaamaan. Valmennuksen kirjoitti Jey.

Kouluvalmennus 19.02.2013

Olin aikaisemmin valmentanut ratsukkoa esteillä, joten tänään oli kiinnostava päivä. Saavuin hyvissä ajoin maneesiin, jossa reippaasti ravaileva ratsukko olikin jo. Ohjatun alkuverkan jälkeen pyysin Daivivea pysymään ravissa ja tekemään avotaivusta toisella pitkällä sivulla ja sulkutaivusta toisella. Oli ravasi hyvässä tempossa, mutta Daivive sai tehdä töitä saadakseen sen näyttämään hyvältä. Daivive sai olla tarkkana, jotta sai Ollin työskentelemään rehellisesti ja nöyränä. Taivutukset vaihtuivat kootumpaan raviin, joka oli kyllä iloa silmälle. Olli työskenteli sataprosenttisesti ratsastajansa alla ja käytti kyllä aivan jokaista lihastaan. Hyvä! Pysähdys-ravisiirtymiset saivat Daivivella hien valumaan, sillä ori ei päästänytkään ratsastaa niin helpolla vaan selvästi vaati enemmän. Laukassa pitäydyimme sulkutaivuksen ja laukanvaihtojen parissa. Olli keskittyi hyvin, mutta vaati ratsastajaltaan paljon hereillä oloa. Daiviven avut olivat selkeitä ja menivät heti tarkkaavaisen hevosen läpi. Valmennus oli onnistunut ja olin tyytyväinen varsinkin ratsastajaan. Daiviven eleettömyys ja silti selkeät, rauhalliset avut saavat varmaan hevosen kuin hevosen toimimaan. Olli puolestaan on iloa silmälle ja työskenteli hyvin ratsastajan kanssa. Valmennuksen kirjoitti Jey.