Nemoriina VSN National Champion, KTK-II, SLA-I, SV-I, KV-II, VAR-I

Suomenhevostamma, väriltään punarautias, säkäkorkeus 157cm
Syntynyt 03.06.2015     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-018-1188
Kasvattanut Viiru VRL-06066 ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Hoitaessa Nemoriina on melko kiltti, ja se malttaa hyvin seisoa paikoillaan, mutta mistään turhista lässynlää-jutuista tamma ei tykkää sitten ollenkaan. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat kuitenkin kivuttomasti, ja myös tamman takaa saa kiertää ja mahaa sekä takajalkoja harjata ilman mitään ongelmaa. Edes satuloidessa ei ilmene ongelmaa, vaan satulavyötä kiristettäessä tuntuu, että tamman ylähuuli voi venyä loputtomiin - tamma osaakin ottaa hyvin lunkisti. Suitset menevät nätisti, joskin välillä tamma saatta suorastaan unohtaa avata suunsa, ja siinä sitten naureskellaan kun tamma nolona sen suunsa avaa, ja yrittää näytellä, kuin mitään ei olisikaan tapahtunut. Yleisilmeeltään tamma on aika laiskanpulskean oloinen, mutta ainakin tämän tamman kohdalla ulkokuori pettää ja aika pahastikin. Myös muut käsittelytilanteet sujuvat ilman ongelmia, ja tamma onkin varsin leppoisa tapaus taluttaessa, sillä se vaan löntystelee hoitajan perässä silmät puoliummessa, ja saattaa välillä miltei kompastua omiin jalkoihinsa. Myös pesut, kengitykset, traileriin menot ja eläinlääkärin tarkastukset sujuvat ilman ongelmia.

Selkään noustessa Nella jaksaa kyllä seisoa paikoillaan ja nukkuukin suurinpiirtein satulavyötä kiristettäessä tai jalustimia säädettäessä. Tallissa laiskalta vaikuttava tamma kumoaa kuitenkin puheet laiskanpulskeasta ratsusta, kunhan päästään liikkeelle. Nellaa ei tarvitse potkia eteen, mutta ei sitä myöskään tarvitse pidättää hulluna. Nella liikkuu isosti eteen, ja on reipas, joskin joihinkin tehtäviin sitä pitää hieman "lahjoa", koska aina tammaa ei kiinnosta. Ja kun ei kiinnosta, niin silloin juostaan alta pois tai jäädään kentän kulmaan jumittamaan. Tamma vaatii selkäänsä sen verran osaamista, että tammalle näytetään, että kumpis nyt sitten määrääkään. Tammalla on isot liikkeet, ja siitä saa todella paljon irti, kun vaan osaa pyytää. Nella on myöskin suhteellisen anteeksiantavainen, eikä ota nokkiinsa, jos ratsastaja säätää selässä vähän omiaan. Joskus Nella saattaa kuvitella itsestään liikoja, kuten esimerkiksi, että se on jokin kiiltävä GP-tason puoliverinen, jolloin palautus maan pinnalle saattaa aiheuttaa tammalla pasmojen sekaisin menon, ja silloin se kompastelee hieman omiin jalkoihinsa.

Tamma on osaava, ja kyllä siitä on myöskin estepuolelle, maastosta puhumattakaan. Se pitää vain pitää omalla tasollaan, ja kehua sitä vuolaasti, kun se on niin kauhean kiltti heppa. Esteillä tamma saattaa olla hieman liian vauhdikas, mutta siitä huolimatta jarrut ainakin jollain tasolla löytyy. Vauhti korvaa taidot, vai miten se meni? Kyllä esteistä yli mennään, mutta se onkin sitten toinen juttu, että millä tekniikalla. Maastossa tamma on tosiaan varmajalkainen ja oikea luottopeli, sillä se ei turhia säiky tai pompi ihan väärään suuntaan sun muuta. Oikein rehellinen ja miellyttävä tamma siis kyseessä. © Annika N. & Elisa.


VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I
i: Koistilan Nemo
sh prt 160cm
KTK-III, SLA-III, YLA2
ii: Hovi-Niko sh rt 154cm
iii: Mikon Kalteva sh trn 149cm
iie: Hovi-Henna sh rt 152cm
KTK-II, KRL-II, YLA1
ie: Lumikeiju sh rn 165cm
iei: Lumikenttien Hurjapää sh rn 164cm
iee: Pakkas-Pauliina sh rn 163cm
KTK-III
e: Maanan Kielo
sh rt 155cm
KTK-II
ei: Kauhukahva sh m 155cm
eii: Seljan Tammenterho sh m 160cm
eie: Kauhu-Kuva sh tprn 155cm
Champion, KTK-II, KRJ-II, SLA-I, YLA1, MSY-P
ee: Vellamo sh rt 155cm
eei: Hurja-Mustikka sh m 166cm
eee: Vesivalo sh trt 155cm

Jälkeläiset

01. sh-t Veromiina, syntynyt 22.07.2014 oriista Sirkkeen Viljami Saavutukset: KTK-II, VAR-II, SV-III
02. sh-t Seljasaaren Riimi, syntynyt 01.12.2015 oriista Seljasaaren Huuma
03. sh-o Seljasaaren Kurimus, syntynyt 21.01.2016 oriista Koistilan Pyörre Saavutukset: Premier
04. sh-t Seljasaaren Sokeriina, syntynyt 12.07.2016 oriista Runon Hunajavarpunen

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
12.01.2016 Seljaasaren Kartano, SW1 40p.
16.01.2016 Harmonia, SW2 40p.
23.01.2016 Harmonia, SW5 40p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 06.06.2015

"Sain jälleen valmennettavakseni nuoren Nella-neidin ja hänen omistajansa Elisan. Tällä kertaa valmennus ei ollut niin raskas, toivottavasti. Tarkoituksena oli mennä hieman pohkeenväistöjä siten, että ratsastetaan kulmasta väistöä kohti kentän keskustaa ja keskustasta väistöä takaisin toisen lyhyen sivun kulmaukseen. Ensin Elisa kuitenkin haki Nellaa tuntumalle päädyissä suuria ympyröitä pyörittelemällä, ja vaikka Nella välillä pistikin selkeästi vastaan, alkoi niskan suunnilta löytyä mukavaa pyöreyttä. Pohkeenväistöjä aloitellessa Nellan pää pompsahti jälleen ylös ja jouduimme hetken aikaa katsomaan Elisan tuntumaa ja istuntaa kohdilleen. Kun palaset alkoivat loksahdella paikalleen, Nella alkoi pysyä mukavasti pyöreänä ja pohkeenväistöt sujuivat mukavasti raipan kannustuksella. Raipalla ei tarvinut kuin kutkuttaaa hieman tamman reittä, ja johan tuli mukavaa askelta! Ravissa pohkeenväistöt olivat huomattavasti vaikeampia, mutta ottaen huomioon Nellan nuoren iän, tamma väläytteli oikein mallikasta menoa! Vihdoin päästiin loppuvalmennuksen laukkoihin ja voin sanoa, etten ole ikinä nähnyt suomenhevosen innostuvan laukkaamisesta niin paljon kuin Nella innostui. Peräpää lensi komeasti muutaman metrin korkeuteen, mutta Elisa pysyi kylmän viileänä loppuun saakka, pientä virnettä lukuunottamatta." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 07.06.2015

"Nella-neiti ja Elisa olivat aloittaneet jo lämmittelyn saapuessani kentän laidalle. Tamma puhkui toistaiseksi vielä intoa ja hyvä niin, sillä tänään tammalla olisi luvassa kovat paikat. Olin suunnitellut vastalaukassa erilaisten kuvioiden ratsastamista sekä hieman alkeellisten laukanvaihtojen harjoittelua. Alkuravien ja pienten pyörittelyiden jälkeen aloitimme heti laukassa työskentelemisen helpolla tehtävällä. Loivalle kiemurauralle ratsastettiin kierroksen suuntaisessa laukassa ja koska ratsastetaan kiemuralla, laukka muuttuu raskaammaksi, kun se ei olekaan kiemuran myötäinen. Elisalla oli kova työ säilyttää Nellan laukka vastalaukkaa ratsastettaessa, mutta ponnisteluiden jälkeen tehtävä sujui hienosti! Juomatauon jälkeen jatkoimme harjoituksia. Uudella tehtävällä kuului pysähtyä hevosen turpa kohti toista lyhyttä sivua, ja nostaa kierroksen vastainen laukka. Hieman ennen toisen lyhyen sivun kulmaa kuuluu vaihtaa pohkeen paikkaa ja yrittää nostaa myötälaukka. Alkuun Nella hermostui viskaten päätään pidätteille ja pohkeille, mutta lopulta tamma hoksasi jutun jujun, ja vaihtoi laukan kerta toisensa jälkeen erittäin mallikkaasti! Elisalla oli kotiin viemisinä väsynyt ja hikeä tihkuva tamma." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 10.06.2015

"Tänään valmennuksessa ei ollut luvassa mitään kovin ihmeellistä, sillä ratsukolta ei ollut tullut erityisempiä toiveita. Aloittelimme väistöillä pitkillä sivuilla. Siirtelimme etujalkoja kentän sisäpuolelle ja takajalat kulkivat urassa. Toisella sivulla taas päinvastoin, takajalat sisäpuolella ja etupää uralla. Kulmissa etupään siirtämistä. Nella ei alkuun meinannut huomata miten tämä tapahtuu ja liikkui myös takajaloillaan. Lopulta mentyäni opastamaan Elisaa kädestä pitäen, oikeat avut löytyivät ja homma helpottui kertaheitolla! Takaosan siirto ei ollut läheskään niin vaikeaa opastukseni jälkeen ja homma näytti sujuvan kivasti. Ravissa kokeilimme samaa hommaa: etujalat uralla takajalat sisäpuolella ja toisin päin. Ravissa homma sujui hyvin ja Nella oli ihmeen reippain mielin työskentelemässä. Laukassa kokeilimme samaa hommaa, mutta silloin tamma oli hieman hämillään ja vaihtoi laukan pari kertaa. Naureskelin huvittuneena Elisan keskittyneelle ilmeelle, mutta ainakin meno näytti hyvältä! Loppuun laukkaympyröitä päätyihin, ja sitten vielä ravit sekä käynnit. Elisa oli tyytyväinen ratsuunsa, ja syytä olikin. Nuoreksi tammaksi Nella jaksaa keskittyä tehtäviin oikein hyvin." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 12.06.2015

"Avoja ja sulkuja ei ole paljoa harjoiteltu, Elisa sanoi puhelimessa minulle soitellessaan. Niitä siis treenaisimme seuraavassa valmennuksessa! Valmennuspäivän koittaessa Nella ja Elisa olivat intoa täynnä kumpainenkin. Aloitimme pohkeenväistöillä siirtelemään takajalkoja puolelta toiselle. Nella muuttui hieman nihkeämmäksi tajutessaan, ettei tänään ollutkaan luvassa estevalmennusta. Väistöt sujuivat tamman tahmatassuista huolimatta yllättävän hyvin. Avoja lähdimme kokeilemaan ensimmäisenä. Ensin etsittiin asetus ja sitten alettiin siirtämään takajalkoja. Kolme uraa löytyivät yllättävän helposti ensikertalaiselle. Yritin selittää jotain hevosen asennosta ja jotain banaanimuodosta, mutta se oli tarpeetonta sillä Elisa tiesi kyllä mitä teki. Ravissa emme vielä lähteneet edes yrittämään, sillä vuorossa oli vielä sulut ennen loppulaukkoja. Suluissa oli hieman enemmän ongelmia ja Nellakin turhautui pohkeen taputteluun juntaten lopulta paikalleen. Elisa suutahti ja polkaisi pohkeella hieman kovempaa ja Nellahan kiljahti pukittaen monen pukin sarjan. Nuoret tammat osaavat välillä olla hyvinkin itsepäisiä. Loppulaukoissa Nella kuitenkin rentoutui mukavasti tuntumalle ja peräänannossakin tamma meni muutaman oikein mukavan pätkän. Pukeista huolimatta selässä pysyttiin ja nyt on ratsukko päässyt harjoittelemaan myös avoja ja hieman sulkujakin." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 23.06.2015

"Kahdeksikon ratsastamista harjoiteltaisiin tänään nuoren Nella-neidin ja hänen ratsastajansa Elisan kanssa. Tehtävällä oli tarkoitus tehdä temponvaihteluita ja askellajin muutoksia. Aloitimme tehtävän käynnissä alkulämmittelyiden jälkeen. Kahdeksikon keskelle, eli kohtaan jossa suunta vaihtuu, tehtiin pysähdys ja viiden askeleen peruutus. Peruutuksissa Nella pyristeli päällä vastaan. Ja menin ohjastamaan Elisaa kädestä pitäen. Pään pudistelu johtui varmasti siitä, ettei Nella saanut tarpeeksi löysää peruttamansa askeleen jälkeen. Korjauksen jälkeen peruutukset näyttivät paljon joustavimmilta, vaikka edelleen Nella välillä pulautti päänsä pois hyvältä tuntumalta. Parin kerran jälkeen siirryttiin raviin. Nyt ideana oli kävellä viisi askelta ja jatkaa jälleen ravissa. Eleettömyys oli tietysti plussaa. Elisa ratsastaa Nellaa hyvin pienin avuin, sillä tamma ilmeisesti kuuntelee istuntaa yllättävän hyvin. Käyntipätkälle toivoin enemmän energia ja huomautuksen jälkeen sitä löytyikin mukavasti. Loppuun vielä laukat samalla kahdeksikolla niin, että jälleen suunnanvaihdos kohdassa ravi ja uusi oikeansuuntainen laukka. Laukassa Nella pukitti pari kertaa Elisan pohkeesta, mutta ne olivat enemmän ilopukkeja kuin protestipukkeja. Tehtävä sujui oikein hyvin ja laukannostot olivat yllättävän eleettömät ottaen huomioon, että kyseessä on nuori suomenhevostamma. Elisa antoi loppuravejen ajaksi Nellalle pitkää ohjaa ja tamma löysi mukavan pitkän, mutta rennon peräänannon." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 27.06.2015

"Aurinkoinen kevätpäivä tuntui uskomattoman tervetulleelta kaikkien niiden lähikuukausien tuulenmyräkkien ja vesisateiden jälkeen, enkä laittanut missään nimessä pahakseni sitä, että valmentajan hommat kutsuivat jälleen. Minulla oli pitkään ollut melko vakituinen porukka treenattavana, joten pakko kai se oli myöntää, että saapuessani Kivimetsän tallin pihaan, minua totta vieköön jännitti, vieläkö sitä osasi valmentaa muitakin kuin tutuksi käyneitä ratsukoita.

Pelkoni osottautui selkeästi turhaksi, sillä löytäessäni itseni hetken päästä hiekkakentältä ja rupateltuani vain hetkisen suomenhevosen selässä keikkuvan naisen kanssa, tuntui kuin olisimme Elisan kanssa nähneet useamminkin. Pieni juttutuokio paljasti sen, että Nellaksi kutsuttu tamma oli nuoreksi hevoseksi varsin osaava kaveri ja olisi hyvin epätodennäköistä, että kokisimme näin ensikohtaamisellamme jotain ikäviä yllätyksiä. Elisa oli lämmitellyt ratsuansa jo reippaan vartin odotellessaan minua, joten pääsisin ainakin saman tien ottamaan selvää siitä, mistä tämä kaksikko oli veistetty.

Aloitimme perusliikkeistä, jotta ratsastaja saisi tammansa entistäkin paremmin kuulolle, mikä ei todellakaan olisi pahitteeksi vaikeampia tehtäviä suorittaessa. Tällaisia ratsukoita oli aina ilo koulia, sillä kumpikin osapuoli oli selkeästi hyvinkin vastaanottavaisia, eikä taidottomuus vaivannut kumpaakaan tippaakaan. Pysähdykset ja peruutukset menivät täysin saumattomalla tyylillä, eikä meno ainakaan huonommaksi muuttunut siinäkään vaiheessa, kun ratsukko aloitti pyynnöstäni pientä ravitehtävää muutamilla temponvaihdoilla. Pikkutamman askellus oli varmaa, eikä liikkeet tuntuneet selvästikään perinteisen lyhyiltä, ainakin mitä oli katsominen Elisan tiiviiseen istuntaan. Nainen tuntui olevan kuin liimattuna satulassa ja keskittyi täydellisesti siihen, mitä teki. Pitkillä sivuilla annoin kaksikolle tehtäväksi esitellä pohkeenväistön saloja, ja vasta tässä vaiheessa minun oli astuttava kunnolla kuvaan. Nella oli vauhdikkaalla tuulella, jonka seurauksesta se kyllä suoritti väistön ihan kiitettävästi, mutta puski kuitenkin turhan hanakasti takaisin kaviouralle. Pyysin Elisaa tähtäämään napakampaan pohjetyöskentelyyn ja eteenpäinpyytäviin apuihin. Suoritus parani huomattavasti!

Muutaman toiston jälkeen minusta oli hyvä aika siirtyä vielä hetkeksi laukkatehtävän pariin ennen lopettelua. Pyysin Elisaa nostamaan tammallaan laukan ja pitämään tasaisen tempon yllä. Muutaman laukkaympyrän jälkeen ohjeistin ratsukon vielä kolmikaariselle kiemurauralle vastalaukan siivittämänä. Nellalla tuntui muutamassa kohdassa menevän askeleet sekaisin, mutta Elisa sai rivakkaan korjattua pienet virheet nopealla toiminnalla. Parin hiomiskerran jälkeen Nella tuntui olevan parhaimmillaan, mutta minusta tässä vaiheessa oli hyvä aika lopetella, eihän tammaa ollut järkeä näännyttää heti ensimmäisellä valmennuskerralla täysin. Elisakin arvosti varmasti elettäni, ainakin naisen otsalla näkyi jo muutama hikipisara kertomassa siitä, että töitä oli tehty." Valmennuksen kirjoitti yaren.

Kouluvalmennus 01.07.2015

"Tällä kertaa ilma ei ollut viime kertaan nähden yhtä suotuisa meitä kolmea kohtaan, mutta se ei tuntunut ainakaan Nellaa paljon haittaavan. Vaalea häntä oli ennättänyt saada jo tässä vaiheessa epämiellyttävän ruskean sävyn märäksi muuttuneen kentän ansiosta, eikä tilanne tulisi tuskin paranemaan odotellessa seuraavaa saderyöppyä. Todennäköisesti Elisalla olisi joka tapauksessa treenin päätteeksi väriä vaihtanut hevonen puunattavana.

Korjasin sadeviittani asentoa hitusen paremmaksi ja seurasin tarkkaavaisesti ratsukon menoa. Viime kerralla laukkatehtävät olivat jääneet varsin vähäisiksi, joten olinkin heti kättelyssä päättänyt paneutua enemmän niiden hiomiseen. Halusin ratsukon kuitenkin nopeasti kertaavan viime kerran opit, jotta näkisin, oliko mitään jäänyt vinkeistäni mieleen. Elisa sai pidettyä tammansa hyvin liikkeessä, eikä tälläkään kertaa pysähdyksissä tai nostoissa ollut ongelmia. Pohkeenväistökin oli parantunut selkeästi viime kerrasta ja pian nainen myönsikin kiinnittäneensä erityistä huomiota kyseiseen liikkeeseen Nellalla ratsastaessaan.

Annoin ratsukolle melkoisen pian luvan laukka-apuihin ja Nella lähtikin rivakasti hypähtäen keinuvaan laukkaan. Pieni vauhdin hiljentäminen ei ollut kuitenkaan yhtään pahitteeksi, jonka Elisakin huomasi omatoimisesti varsin nopeasti. Jälleen kerran laitoin ratsukon suorittamaan kiemurauraa vastalaukan muodossa, eikä se tälläkään kertaa ihan ongelmitta mennyt. Nella tuntui hakevan pitkään oikeaa tempoa ja minä huutelin ohjeistusta sen minkä ennätin. Elisa keskittyi tehtävään kuitenkin sen verran terävästi, ettei ongelma jäänyt pitkäksi aikaa kummittelemaan. Kun vastalaukka tuntui lähtevän sujumaan, pyysin ratsukon vielä laukkaamaan kaviouraa pitkin keskivauhdilla. Nella tuntui olevan elementissään, ja jalka- ja selkätyöskentely näytti oikeasti hyvältä. Hyvän menon katkaisi kuitenkin äkillinen saderyöppy, joka veti väkisinkin jokaisen työskentelymotivaation pohjalukemiin. Hyvä kohta loppuverryttelyille ja lopettamiselle löytyi varsin kätevästi, ja Elisa pääsi kuin pääsikin taluttamaan umpirapaisen hevosen talliin." Valmennuksen kirjoitti yaren.

Kouluvalmennus 12.07.2015

"Kentällä pyöri verryttelyiden merkeissä jo entuudestaan tuttu ratsukko! Nella ja hänen ratsastajansa Elisa olivat valmiita päivän koitokseen. Vuorossa oli lähinnä istuntapainotteinen valmennus. Aloitimme käynnissä pohtien kehon hallintaa ja tuntemusta. Pyrimme löytämään niin sanotut ratsastajan palapelin palaset. Palapeliin kuuluu jalat, mukaan lukien reidet, vatsalihakset ja keskivartalo, sekä viimeisenä muttei vähäisempänä: kädet, kyynärpäät sekä olkapäät ja hartiat. Elisan istunta oli jo kokemuksesta karttunut, mutta vatsalihasten alueelle kaipasin tiettyä pontevuutta. Pyrimme samalla käynti ja raviharjoituksia tehdessämme vähentämään kehon jännitystä. Esimerkiksi nilkat Elisalla jännittyivät helposti turhan balleriinamaisiksi. Laukkatyöskentelyssä pyrimme löytämään oikeat painopisteet. Nellan laukka on mukavan pyörivä, eikä tammaa tarvinnut paljoa patistella eteenpäin. Apuna oikean istunnan löytämisessä käytimme monipuolista taivuttelua. Huomasin, että myös Nella oli hieman parempi ja aktiivisempi oikeaan kierrokseen ratsastettaessa. Loppuverryttelyissä ratsukko tuntui liitävän ilmojen halki, ja Nellan ravikin oli mahtavan ponnekasta! Oman palasten loksahdellessa paikoilleen Nellakin tuntuu heräävän todelliseen loistoonsa." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 13.07.2015

"Tehkääpä muutamat pysähdykset ja taivuttele Nellaa hieman, kentältä kajahti minun saapuessani paikalle. Ravityöskentelyssä Elisan ratsu näytti hieman väsyneeltä, ilmeisesti aamukaurat eivät olleetkaan antaneet valmennukseen tarvittavaa energiaa. Lämmittelyissä tehtiin pääty-ympyröitä molempiin päätyyn. Ympyröillä tehtiin asetuksia ympyrän ulko- ja sisäpuolelle. Päivän tehtävänä oli temponvaihtelut. Ratsukon vaihdettua suuntansa aloitettiin tehtävä, jolla tehtiin päätyihin edelleen ympyrät asetellen ja taivutellen. Tallia kohti menevällä pitkällä sivulla tehtiin tempon lisäystä, ja kesälaidunta kohti menevällä pitkällä sivulla tehtiin puolestaan tempon hidastusta. Kun tehtävää oli humputettu muutama kierros vaihtoi ratsukko suunnan kokorataleikkaa kuviolla. Toiseen suuntaan tehtävä sujui myös hyvin. Elisalla oli kuitenkin helpompaa hidastuksissa kuin lisäyksissä, sillä Nellasta ei jostain syystä tänään irronnut kovin reipasta menoa. Laukkaharjoittelussa tarmokkuutta kuitenkin kuoriutui jostain ratsun sopukoista. Laukassa tamma työskenteli mielellään ja Elisa sai keskittyä oman istuntansa harjoitteluun. Muutoin istunta oli loistava, mutta nyrkit pääsivät välillä pyörähtämään turhan sivuttain. Loppukäynneissä Nella näytti tyytyväiseltä, mutta myös Elisa hymyili leveästi. Vaikkei Nella tänään ollutkaan reippaimmasta päästä, tamma oli liikkunut hyvin reippaasti ilman turhia mutinoita." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 16.07.2015

"Seisoskelin kentän laidalla ihmeissäni. Elisa ratsuineen ei ollut vielä saapunut, vaikka valmennuksen oli määrä alkaa puolituntia sitten. Lopulta huomasin tallin nurkalla liikettä. Kentälle saapui kuitenkin laukkaava Nella jalustimet kylkiä huitoen, ilman Elisaa. Ihmettelin tamman käytöstä, mutta nappasin miettimättä ohitseni juoksevan neitokaisen. Hetken pitelin Nellaa siinä kummastuneena, mutta onneksi lopulta tallin nurkalla heilui käsi. Nellan aiheuttaman pölypilven keskeltä hölkkäsi kypäräpäinen Elisa. Tammalla oli tänään ilmeisesti tunnettu Känkkäränkkä-päivä. Elisa kapusi tamman selkään ja aloitti tamman työstämisen. Kuuliaisuus oli kuitenkin jostain syystä tipotiessään. Nella koetteli nyt todella Elisan hermoja. Elisa kuitenkin pysyi tyynenä ja pyrki ratsastamaan tammaa eteen parhaansa mukaan. Suunnittelemani tehtävä jätettiin lopulta syrjään ja pyrimme saamaan Nellan kulkemaan mukavasti. Loppuraveissa Nella painoi kuolainta vasten hyvinkin näkyvästi. Kiukuttelu loppui kuitenkin kuin seinään tamman päästessä käyntiin. Jälkeenpäin kuitenkin kuulin, että tamma oli myös illan aikana hajottanut tarhansa aitalankun. Tämä kaikki johtui ilmeisesti yksinkertaisesta syystä: Elisa oli unohtanut puhdistaa toisen takajalan kavion. Kengän ja kavion väliin oli jäänyt hiertävä kivi, joka oli vain ärsyttänyt Nellaa niin paljon, ettei se tahtonut liikkua sitten millään." Valmennuksen kirjoitti Marissa.

Kouluvalmennus 22.07.2015

"Nella ja Elisa olivat tällä kertaa etuajassa. Ratsukko oli lämmitellyt jo ennen minun saapumistani, joten olimme valmiita aloittamaan harjoitukset saman tien. Tänään luvassa oli muun muassa laukkakuvioita. Laukkaa treenailimme pyöreäksi ja rullaavaksi lähinnä ympyröillä, muutamia siirtymisiä raviin tehtiin pääasiassa ainoastaan kuvioita vaihtaessa. Nellan laukka rullasi järjettömän hyvin ja Elisa sai kyllä olla ylpeä nuorukaisestaan. Laukasta hiljennettiin vähitellen raviin ja ratsukko jatkoi menoaan taivutellen. Nella liikkui myös ravissa energisenä ja hyvin pitkin askelin. Loppuvalmennuksesta päätimme harjoitella myös Helppo B–tasoista kouluohjelmaa. Tamma oli edelleen hyvin kuulolla. Elisan avut olivat lähes olemattomia, sillä Nella kuunteli jokaisen pienenkin avun korvat hörössä. Radan päätös pysähdys oli täsmällinen ja Nella seisoi pysähdyksen ajan kaikki käpälät tasalla ja erittäin ryhdikkäänä. Tamma sai runsaasti taputuksia ja rapsutuksia ratsastajaltaan. Loppukäynnit Elisa istuskeli tamman selässä hymy korvissa." Valmennuksen kirjoitti Marissa.