Seljasaaren Kimalle VSN Champion, KTK-II

Suomenhevostamma, väriltään rautias, säkäkorkeus 156cm
Syntynyt 16.05.2014     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH14-018-1076
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Kimalle ei kaipaa esittelyjä, sillä esittelee ihan itse itsensä. Tamma on aina portilla vastassa kun näkee kaksijalkaisen lähestyvän. Kimalle on kovin ihmisläheinen ja ystävällinen luonne joka turvautuu ihmiseen aika monessakin tilanteessa. Ei se varsinaisesti arka ole, mutta toisinaan hieman epävarma. Kimalle on hyvä kaveri itsevarmalle ihmiselle jonka käsissä tamma suorastaan syttyy. Kouluhevosta siitä ei olisi heti osattu aavistaa, vaikka sukunsa puolesta edellytykset löytyykin. Kuitenkin kun Kimalle saatiin oikeisiin käsiin, siitä kuoriutui kyvykäs hevonen myös kilpakentille.

Kimulla ei ole mikään kiire pois karsinasta tai sukivan käden alta. Uni tulee varmasti eikä tamma jaksa vouhottaa tallikäytävän tapahtumista. Kovakouraiset otteet mahan seudulla saavat kyllä tamman korvat niskaan ja hoitaja päälleen melkoisen mulkaisun. Kimalle arvostaa rauhallisia ja huolellisia otteita ja itsevarmaa hoitajaa. Jos ihminen ei ole ihan varma mitä on tekemässä, se saa myös tamman olon epämukavaksi. Kilttihän se on kun mikä, aloittelijakin voi milloin vain varustaa Kimalteen. Turha vouhottaminen ja vauhkoilu eivät kuitenkaan kuulu Kimun karsinaan.

Selkeät ja napakat avut, hiljainen käsi ja tukea antava istunta. Siinä muutama peruspilari Kimalteen ratsastamiseen. Se on rauhallinen ja lempeä, soveltuisi hyvin myös lasten ratsuksi, mutta jos tammasta oikeasti haluaa jotain irti, täytyy tehdä muutakin kuin matkustaa. Selkeät avut auttavat toisinaan epävarmaa tammaa tekemään päätöksiä ja reagoimaan. Se, että myös ratsastaja reagoi, on ihan yhtä tärkeää. Pidätteen jälkeen höllätään ja lisätyn askeleen jälkeen pohje on hiljaa. Kimalle joutuu muuten nopeasti ristiriitaisiin tunnelmiin. Hiljainen käsi auttaa varmasti hevosta kuin hevosta hoitamaan työnsä ja keskittymään siihen - Kimu protestoi heiluvaa tai sahaavaa kättä vastaan aika nopeasti ja antaa uuden puolen näkyä itsessään.


i: Haavelaakson Hopeajouhi
sh vprt 160cm
KTK-III, KRJ-II
ii: Fiktion Hopeasumu sh rt 155cm
Champion
iii: Hämypuron Justus sh trt 157cmm
KRJ-I, SLA-I, YLA2
iie: Fiktion Inari sh prt 152cm
KTK-III, KRJ-II
ie: Haavelaakson Melina sh tprt 160cm
VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-II, YLA2
iei: Pikantin Rymy sh prt 157cm
VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-II
iee: Wadelman Virma sh prt 160cm
VSN Champion, KTK-II
e: Seljasaaren Romanssi
sh rt 151cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II
ei: Moon Aarre sph vprt 148cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA2, SV-II
eii: Moon Ärräpää sh prt 155cm
Champion, KTK-III, ERJ-II, SLA-I, SV-II, YLA2
eie: Moon Silmäterä sh rt 172cm
VSN Champion, KTK-III
ee: Wuorelan Varjokas sh prt 154cm
VIR MVA Ch, KTK-II
eei: Kajo-Varjo sph vkk 147cm
KTK-III, SV-I
eee: Fiktion Myy sh trt 157cm

Jälkeläiset

01. sh-t Seljasaaren Säihke, syntynyt 28.01.2016 oriista Kaunon Raikuli

KRJ-Cupit:
31.10.2015 - Fiktio - Helppo A - 19/308
30.11.2015 - Oldfinion Dressage - Helppo C - 11/224
31.08.2016 - Runoratsut - Vaativa B - 16/300

Näyttelyt:
10.07.2014 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.
01.05.2015 Rohkelikko, SW5 40p.
06.10.2015 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 02.01.2016

"Tänä iltana saavuin Seljasaaren Kartanoon valmentamaan koulussa ihastuttavaa suomenhevostammaa Seljasaaren Kimalletta. Saapuessani tallille oli ratsukko jo verryyttelemässä maneesissa, joten annoin heidän jatkaa samaa rataa, minun tarkkaillessa heidän yhteistyötään. Kimalle näytti liikkuvan oikein tyytyväisen näköisenä eteen, sopivalla tahdilla. Ratsastaja sai kuitenkin antaa tälle ihan jämäkät avut, jotta se esimerkiksi taipui ympyröillä ja ylläpiti tahdikasta askellustaan.

Kun ratsukko oli hyvässä vireessä, lähdimme työstämään tälle illalle suunnittelemiani tehtäviä. Pääpaino tuli olemaan ravi- ja laukkatyöskentelyssä, joten oli tärkeää, että Kimalle liikkui reippaassa tahdissa eteen. Lähdimme tekemään keskihalkaisijalla raviväistöjä ja aina pitkillä sivuilla vasta- ja myötäasetuksia. Ensimmäiset väistöt olivat ratsukon osalta vielä hieman hakemista, Kimalle ei aivan rehellisesti väistänyt vaan ennemmin tyytyi askeltamaan suoraan. Ratsastaja sai siis olla jämäkkänä selässä ja oikeasti pyytää hevostaan, jotta se alkoi toimimaan niin kuin haluttiin. Toistojen kuluessa väistöt paranivat kerta toisensa jälkeen, joten jätimme ne sikseen ja lähdimme ottamaan mukaan laukkaa. Ratsukko sai siirtyä kahdeksikon muotoiselle kiemurauralle, josta toinen ympyrä tuli mennä laukassa ja toinen harjoitusravissa. Näin saimme tehtyä paljon laukannostoja ja sitä myöten apujen antoa. Laukannostot olivat aluksi melko tahmeita, Kimalle ei siirtynyt heti pohkeen siirrosta laukkaan, vaan se vaati vähän toistoa siirtymiseen. Laukan makuun päästessään nostotkin lähtivät sujumaan vain paremmin ja paremmin, eikä tällöin laukasta raviin siirtymisissäkään ollut ongelmaa. Viimeiseksi tehtäväksi ratsukko sai tehdä uraa pitkin ravissa avo- ja sulkutaivutuksia, jotka sujuivat oikein kivasti.

Tunnin työskentelyn jälkeen sai ratsukko alkaa lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Loppuverkassa Kimalle liikkui todella tyylikkään näköisenä eteen, ollen hyvin ratsastajansa avuilla. Tätä ratsukkoa oli tänään kerrassaan mukava valmentaa, he olivat oikein osaava ja hyvin apujani kuunteleva tiimi. Hevosen himpun verran laiska olemus toi haastetta tehtäviin, mutta olipahan jotain mitä työstää." Valmennuksen kirjoitti tvisha

Kouluvalmennus 11.05.2016

"Tämän päivän valmennuksen tehtäviä olivat kootut askellajit sekä siirtymiset peruutuksesta raviin ja laukkaan. Tuttuja juttuja vaativan B:n kouluohjelmista. Kiiskisen ratsastusta on aina yhtä mukava katsoa; hiljaista, siistiä, rauhallista ja jämäkkää. Ryhti pysyy hyvänä, leuka ei painu rintaan, hartiat eivät jännity eteen. Itsenäisten verryttelyjen aikana Kiiskinen asetteli ja taivutteli ratsuaan uran ulko- ja sisäpuolelle, pidensi ja lyhensi askelta, teki paljon siirtymisiä. Kimalle vastasi hyvin apuihin, näytti rennolta ja tyytyväiseltä ja liikkui hyvin.

Aloitimme tehtävät peruutuksesta harjoitusraviin ja -laukkaan siirtymisillä. Harjoitusravista pysähdys, vähintään neljän askeleen peruutus ja takaisin harjoitusraviin. Pari kertaa tamma pysähtyi hieman töksähtäen, mutta peruutukset sujuivat nätisti, siirtyminen raviin oli sujuva ja kiireetön. Jokusen hyvän toiston jälkeen jatkoimme tehtävää korvaten peruutuksen jälkeisen harjoitusravin harjoituslaukalla. Pysähdykset eivät enää tässä vaiheessa töksähdelleet, vaan olivat pehmeät ja tarkat. Peruutus ja laukkaan siirtyminen sujuivat yhtä jouhevasti kuin raviin siirtymiset, joten siirryimme koottujen askellajien pariin. Koottu käynti osoittautui tänään pieneksi kompastuskiveksi, Kimalle ei alkuun liikkunut tarpeeksi ryhdikkäänä ja liike jäi enemmän tempon hidastamiseksi kuin kunnon kokoamiseksi. Kiiskinen ratsasti hetken vapaata käyntiä, lähti sitten ratsastamaan Kimalteen uudestaan peräänantoon, jonka jälkeen uusintayritys kootun käynnin kanssa, paremmin tuloksin. Kootussa ravissa ja laukassa Kimalle taas loisti, etenkin ravissa. Tamma käytti erinomaisesti selkäänsä, Kiiskinen sai lähinnä painoavuillaan ratsunsa takaset vielä paremmin alle ja koottu ravi esitettiin alusta loppuun erinomaisesti. Laukassa Kimalle liikkui lennokkaasti takaosa hyvin alla, mukavan kevyenä ja ryhdikkäänä.

Loppuverryttelyissä Kimalle liikkui rentona, askel pitkänä joka askellajissa hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä. Takaosa ei jäänyt laahaamaan eikä etuosa painunut kohtuuttoman alas, vaikka tamma sai kulkea pidemmässä, vapaammassa muodossa. Erinomaista työskentelyä niin hevoselta kuin ratsastajalta, teitä oli ilo seurata." Valmennuksen kirjoitti Lissu T.

Päiväkirjamerkintä 12.05.2016

"Sateinen ja harmaa sekä synkkäkeli ei tänään harmittanut minua yhtään, sillä olin taas kerran menossa Seljasaareen vierailulle. Kurvasin tallin pihaan autollani, ja oven auki saadessani paiskasin sen vauhdilla kiinni, ja juoksin pikaisesti tallin ovelle etten kastuisi ihan läpimäräksi. Cery oli tallissa touhuilemassa hevosten varusteiden kimpussa mutta lopetti minut huomattuaan ja toivotti minut tervetulleeksi tallille. Perinteisesti ensin kuulumisten vaihtelun jälkeen, odotin innoissani kuulevani ketä hevosta tänään pääsisin hoitamaan, ja minulle selvisi että rautias suokkitamma Kimalle odotteli minua jo karsinassaan.

Suuntasin Ceryn ohjeiden mukaisesti tamman luokse, ja ennenkuin karsinan ovea sain auki niin Kimalle työnsi turpaansa tuttavallisesti ulos sieltä. Tervehdin tammaa silittämällä sitä päästä, ja Kimalle katseli minua tarkkaavaisesti, ja nuuhkaisi sen jälkeen kättäni. Avasin karsinan oven, ja talutin tamman käytävälle, joka jäi kiltisti seisomaan paikoilleen kun lähdin hakemaan tamman harjoja sekä muita varusteita. Takaisin päästyäni Kimalle seisoi edelleen käytävällä paikoillaan kuin tatti, ja oikeastaan näytti siltä että tamma nukahtaisi minä hetkenä hyvänsä. Aloin harjaamaan sitä rauhallisin vedon edestä taaksepäin, ja seurailin Kimalteen reagointia hoitotoimenpiteisiin, mutta välillä olin melkeinpä jo varma että tamma olisi täydessä unessa kunnes välillä vaihtoi jalan asentoa paremmaksi. Olin kuullut Ceryltä että tamma ei innostu kauheasti kun sen mahanalusta harjaa, joten koitin harjata varovaisin ja pehmein ottein sieltä, mutta huomasin kun Kimalle kiskaisi korvat tiukasti päätä myöten eikä yhtään tykännyt hommasta. Kun sain mahan harjattua, muuttui Kimalteenkin ilme hieman kirkkaammaksi, ja satulaa laittaessani se ei vaikuttanut enää edes nukkuvalta. Kun olin saanut tammalle varusteet niskaan, laitoin kypärän päähäni valmiiksi ja irrotin Kimalteen käytävältä. Lähdimme suuntaamaan kohti ovea, ja ennenkuin astuimme ulos, tarkistimme yhteistuumin päät ulkona ovenraosta satoiki vettä vielä, ja satoihan sitä mutta ei enää niin kovasti kuin tulin.

Koska satoi vettä ja en kovin innokkaasti halunnut kastua tänään, niin lähdin taluttamaan Kimalletta maneesin suuntaan. Päästyämme maneesiin, mittailin jalustimet minulle sopiviksi, ja nousin tamman selkään. Kiristettyäni satulavyön ja keräiltyäni ohjat käteeni, kehotin Kimalletta lähtemään eteenpäin. Ratsastelin tammalla rauhallisesti maneesia ympäri, välillä tehden pieniä voltteja, sekä pohkeenväistö harjoituksia. Ravailimme myös muutamaan otteeseen ja kokeilimme myös hieman avotaivutuksia ja tammahan liikkui oikein hienosti. Kimalle oli kulkenut koko ajan todella hyvin, joten uskaltauduin kokeilemaan sillä myös laukkaa. Laukkasimme muutaman kierroksen, kunnes siirryimme takaisin raville ja teimme voltteja sekä ympyröitä. Siirsin tamman käyntiin, ja kaivoin puhelimen taskustani katsoakseni kelloa, ja huomasin että olimme jo melkein tunnin pyörineet maneesissa, joten olisi ehkä sopiva aika lopetella tältä erää. Annoin Kimalteen kävellä löysin ohjin muutaman kierroksen vielä kunnes laskeuduin sen selästä alas ja suuntasimme takaisin talliin, eidän onneksi vesisadekin oli loppunut ja aurinko alkoi pilkistelemään pilvien takaa. Tallissa riisuin Kimalteelta varusteet ja vietyäni sen kamat takaisin paikoilleen, harjasin tamman pikaisesti läpikotaisin ennenkuin vein sen tarhaan. Tamma jäi tyytyväisen näköisenä tarhaan syömään heiniään, ja minä suuntasin autolle ja lähdin." Merkinnän kirjoitti siinau.