Seljasaaren Härmä VSN Champion, KTK-II, KRJ-I

Suomenhevosori, väriltään musta, säkäkorkeus 160cm
Syntynyt 10.03.2013     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH13-018-1378
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Voiko isohko, jykevä ja lähes sysimusta suomenhevosori jäädä keneltäkään huomaamatta? Harvoin niin käy Härmän kohdalla. Kun se kurkkii tarhan nurkasta ylipitkän ja takkuisen otsatukkansa alta, herää ihmisessä väistämättä uteliaisuus. Mitähän tuokin tuolla kyhjöttää, mitä lie suunnittelee kun ei edes moikkaamaan tule. Härmä todentotta on oman polkunsa kulkija, vaikka muutoin kiltimpää ja rauhallisempaa oria saa hakea.

Härmä on niitä hevosia jotka viihtyvät itsekseen tarhassa tai karsinassa omiaan puuhaten. Härmä on ystävällinen muita hevosia kohtaan, luonteeltaan ehkä jopa helposti dominoitavissa. Sillä ei ole tarvetta egoilla, toki riippuu hieman tilanteesta. Mies kun on, niin oikein hyväntuoksuinen neito kun osuu kiikariin, niin siitä on rauhallisuus ja herrasmiesmäisyys kaukana. Muutoin ori kuitenkin on mieluummin yksin, kun lauman keskellä. Ja sama pätee myös ihmisiin. Onhan ne kivoja kun ruokaa tuovat, mutta rapsutteluja Härmä ei erityisesti kaipaa.

Mitä tämmöisestä itsenäisestä mörököllistä sitten oikein saa irti? Vaikka ja mitä, kun paremmin tutustuu. Härmä on yhteistyökykyinen ja pohjimmiltaan ihan vekkuli kaveri. Kun suhteessa on luottamusta ja pitkäjänteisyyttä, Härmä antaa varauksellisen puolensa siirtyä syrjään. Kaikki tämä pätee myös Härmään ratsuna. Aluksi se saattaa olla tahmea ja kyseenalaistava, varsinkin jos ratsastajalla on yhtään liian kova käsi. Kun selässä istuu tuttu ratsastaja joka antaa avut selkeästi ja tilaa kädellä, on Härmä aivan loistava kouluhevonen.

Askeleet Härmällä on matkaavoittavat ja näinkin isoluiselle hevoselle varsin notkeat. Parhaimmillaan ori on sileällä, sillä esteet saavat sen toisinaan niin kuumaksi, että ori itsekin hieman hermostuu. Puomitreenit ovat kuitenkin mieluisaa ja tervetullutta vaihtelua arkeen. Niitä Härmä ylittääkin näyttävällä ilmavaralla, kun kerran vähän edes saa esittää estehevosta. Kun tähän oriin tutustuu ja antaa sille aikaa, niin siitä saa upean kaverin niin tallissa kuin ratsuna.


VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2
i: Vinkare
sh m 159cm
ii: Vinkaus sh m 161cm iii: Varelli sh klm 163cm
iie: Vivake sh rn 155cm
ie: Aulikki sh prt 156cm iei: Somarkki sh trn 157cm
iee: Allikki sh rt 153cm
e: Harmatar
sh prt 150
ei: Elon Harma sh tprt 160cm eii: Elokai sh prt 164cm
eie: Kultavuokko sh trt 156cm
ee: Virna sh vrt 150 eei: Lehdon Luukas sh prt 155cm
eee: Usvatar sh vrt 152cm

Jälkeläiset

01. sh-o Seljasaaren Hämyhei, syntynyt 24.04.2014 tammasta Koistilan Vinka Saavutukset: KTK-II
02. sh-o Seljasaaren Huuma, syntynyt 01.08.2014 tammasta Seljasaaren Sumusointu Saavutukset: VSN Champion, KTK-II
03. sh-t Seljasaaren Velennia, syntynyt 09.09.2014 tammasta Seljasaaren Velvinna Saavutukset: KTK-III
04. sh-o Harmonian Maahinen, syntynyt 09.10.2015 tammasta Villahaan Kesävilja
05. sh-t Joikujärven Hämyhetki, syntynyt 22.11.2015 tammasta Kasarmin Vikkoriina
06. sh-o Seljasaaren Pohjonen, syntynyt 15.01.2016 tammasta Seljasaaren Taika Saavutukset: VSN Champion, KTK-II
07. sh-o Seljasaaren Kaleva, syntynyt 18.04.2016 tammasta Seljasaaren Ruska

KRJ-Cupit:
31.07.2013 - Privas Park - Vaativa B - 23/326
30.11.2015 - Oldfinion Dressage - Helppo D - 10/111

Näyttelyt:
15.02.2014 VSR Rotunäyttely, I-palkinto, BIS3
06.10.2015 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.
08.12.2015 Seljaasaren Kartano, RCH 10p.
16.01.2016 Harmonia, RCH 10p.
07.02.2016 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.
22.03.2016 Mörkövaara, RCH 10p.
27.03.2016 Friesenstal Lycan, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 01.11.2015

"Seljasaaressa kaivattiin valmentajaa muutamille hevosille, ja näinpä minä lupauduin valmentamaan ainakun muutamaa ratsukkoa. Saapuessani tallin kentälle, oli ratsukko jo verryttelemässä kentällä. Taivas enteili sadetta, joten toivoin, että kerettäisiin valmennus pitää, ennen kuin sade alkaa. Hörpin aamukahviani, kun ratsukko käveli pitkin ohjin kenttää ympäri, ja kun oltiin hetki kävelty, ruvettiin työstämään ensin käynnissä. Härmä tuntui alkuun hieman hitaalta pohkeelle, mutta kun ratsastaja kerran napautti pohkeella napakammin, niin ori rupesi liikkumaan heti paremmin. Tehtiin käynnissä paljon taivutuksia, joista parhaaksi osoittautui pääty-ympyrällä taivuttaminen. Ori otti hyvin takaosaa alle, ja olin vallan ylpeä siitä. Tehtiin vielä muutamat avotaivutukset pituushalkaisijalla, joiden onnistuttua ruvettiin miettimään ensimmäistä ravitehtävää. Oli tarkoitus tehdä ravisiirtyminen C-päädyssä, jonka jälkeen ravipääty-ympyrä ja pitkälle sivulle, ja R-S -linjan kautta käyntisiirtymä, ja toiseen suuntaan sama tehtävä. Näin saatiin aktivoitua takaosaa vielä vähän enemmän. Härmä liikkui oikein kivasti eteen, ja se liikkui pyöreänä koko selän läpi. Teimme koko tehtävän aina harjoitusravissa, jota siis toistimme muutamaan otteeseen kumpaankin suuntaan. Härmä alkoi olla jo hieman hikinen ryntäistä, mutta jatkettiin edelleen ravailua, ja tehtiin avotaivutuksia ravissa, sekä väistöjä uralta keskelle ja takaisin uralle. Avot sujuivat väistöjä paremmin, joten loppuun hiottiin vielä väistöistä terävämpiä ja isomman ristiastunnan. Loppujen lopuksi saatiin kivat väistöt kumpaankin suuntaan, joiden jälkeen saitte ravailla loppuraveja pitkin ohjin, jotta ori pääsi venymään hyvin eteen-alas." Valmennuksen kirjoitti Annika N.

Kouluvalmennus 02.11.2015

"Seuraavanakin päivänä pääsin valmentamaan Härmää ja Kiiskistä. Ratsukko oli jälleen kentällä jo kävelemässä, kun saavuin paikalle kahvikupposen kanssa. Päästiinkin miltei saman tien aloittelemaan valmennus, johon kuuluisi tänään hieman vaativampia tehtäviä, kuin edellispäivänä. Härmään piti alkuun saada terävyyttä, joten tehtiin käynti-ravi-käynti -siirtymisiä melko paljon, sekä voltteja, ja temponlisäyksiä niin käynnissä kuin ravissakin. Härmä saattoi olla vähän väsynyt edellispäivän valmennuksen vuoksi, joten en odottanutkaan, että siitä saataisiin niin terävä kuin pitäisi. Ori kuitenkin yllätti, ja se liikkui isosti ja teki siirtymän juuri siinä kohtaa, missä ratsastaja pyysi. Aika hyvä. Ruvettiin tekemään saman tien väistöjä ravissa, sillä ne olivat olleet viimeksikin hieman haastavia. Ori kuitenkin muisti, mitä piti tehdä, ja ratsastaja oli selässä skarppina. Saatiin ihan kivoja pätkiä, joskin olisin toivonut takaosaa hieman enemmän mukaan tehtävään. En kuitenkaan vaatinut täydellisyyttä, joten hyväksyin suorituksen. Seuraavaksi ruvettiin työstämään ravilisäyksiä lävistäjillä, ja koottua ravia pääty-ympyröillä. Härmä oli melko terävä siirtymisissä, ja ne tapahtuivat juuri siinä pisteessä, kun pitikin. Kootussa ravissa se polki oikein kunnolla rungon alle, samaten lisäyksissä takapää joutui kunnolla töihin. Tehtiin tätä jonkin aikaa, ja kun ori alkoi hiota ryntäistä ja takareisistä, käveltiin pari kierrosta. Näiden jälkeen tehtiin vielä laukannostoja siten, että mentiin vain muutama askel laukkaa, ja takaisin käyntiin, ja taas uudelleen laukkaan. Se aktivoi ja vahvistaa takaosaa, ja kun olin tyytyväinen suorituksiin, saitte ruveta ravailemaan loppuraveja." Valmennuksen kirjoitti Annika N.

Päiväkirjamerkintä 21.11.2015

Heräsin lauantaiaamuna kuudelta ihanaan näkyyn. Maata peitti paksu lumipeite ja edelleen taivaalta leijaili hiljaa isoja hiutaleita. Lähdin kohti tallia intoa täynnä, sillä tänään olisi aika ensimmäiselle lumiselle maastolle! Tätä oli odotettu jo viikko tolkulla - varsinkin hevosenomistajan näkökulmasta kurakelit voisivat olla jo kovaa kyytiä ohitse. Suoritin aamutallin ennätysvauhtia ja Härmä oli hieman hädissään jäädessään yksin talliin. Harjasin sen nopeasti pelkällä pölyharjalla ja suitsimisen jälkeen talutin ulos. Härmä innostui lumesta yhtä paljon kuin minä ja puuskutti hankeen niin että se pöllysi. Härmä heitti päätään niin että harja hulmusi enkä voinut kuin nauraa sen innostukselle. Noustuani tuolin avulla selkään, matkasimme kohti lumen peittämää hiekkatietä. Yleensä en näin aikaisin aamumaastoon lähtisi, mutta hanki toi yllättävän paljon valoa. Tämä oli ihana viikonlopunaloitus meille kummalekin!