Lakean Antipas KTK-II, KRJ-I

Suomenhevosori, väriltään tummanpunaruunikko, säkäkorkeus 160cm
Syntynyt 22.02.2011     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH11-018-0929
Kasvattanut Lakea ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Aatu on näyttävä hevonen ja tietää sen varmasti itsekin, sillä se rakastaa esiintymistä ja huomion kerjäämistä. Tulee hyvin toimeen yleensä kaikkien ihmisten kanssa, mutta muita hevosia kohtaan käyttäytyy toisinaan varautuneesti. Ori on kapasiteetikas kouluhevonen, jolla on kauniit, matkaavoittavat liikkeet.


VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
i: Metsäkartanon Reemus
sh vprt 162cm
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
ii: Vikkori sh prt 162cm
iii: Aatun Ajo sh km 149cm
iie: Pinnari sh rt 160cm
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
ie: Mesimarja sh prn 158cm
iei: Hopea-Totti sh rt 162cm
iee:Lapin Taika sh rn 157cm
Champion, KTK-III, KRJ-II, SV-I, YLA2
e: Koistilan Lumiriia
sh rn 161cm
VIR MVA Ch, KTK-II, ERL-II
ei: Riimanni sph prt 141cm
eii: Eetos FI sph prt 139cm
eie: Henriikka FI sph tprt 141cm
KTK-II, KRL-II, YLA1
ee: Lumikeiju sh prn 165cm
eei: Lumikenttien Hurjapää sh rn 164cm
eee: Pakkas-Pauliina sh rn 163cm

Jälkeläiset

01. sh-t Liinan Elviira, syntynyt 18.04.2012 tammasta Piirron Mysliina
02. sh-t Susikallion Pikku-Seili, syntynyt 20.04.2013 tammasta Susikallion Pikku-Virne
03. sh-t Moon Minimimmi, syntynyt 15.07.2013 tammasta Moon Kulkurimimmi
04. sh-t Seljasaaren Jippu, syntynyt 13.05.2014 tammasta Koston Jasliina Saavutukset: KTK-III
05. sh-o Hetken Aatos, syntynyt 12.07.2014 tammasta Joogin Malviina Saavutukset: SV-I
06. sh-o Seljasaaren Abel, syntynyt 10.10.2014 tammasta Koston Jasliina Saavutukset: KTK-III
07. sh-o Seljasaaren Aarre, syntynyt 19.07.2015 tammasta Koston Jasliina Saavutukset: KTK-III

Sukuselvitys vanhemmista

i. Metsäkartanon Reemus on nimensä mukaisesti Metsäkartanon kasvatti ja Virtuaalitalli Lakean omistama koulupainotteinen ratsu ja jalostusori. Ori on väriltään vaalenapunarautias, kaikista jaloista löytyy kokosukat ja pään merkkinä läsi. Rakenteestaan Reemus on palkittu kantakirjauksessa toisella palkinnolla. Perusluonteeltaan ori on esiintyvä-taitelija, joka suorastaan rakastaa olla huomion keskipisteenä, mutta mielenrauhan säilymiseksi on tarkkojen rutiinien noudattaminen tärkeää. Kouluratsastuksessa taidot yltävät jopa Vaativa B:n luokkiin ja esteinä ylittää ratana metrin. Tavoitteena laatuarvostelut.

e. Koistilan Lumiriia on Koistilan kasvatti ja virtuaalitalli Lakean omistama yleispainotteinen ratsu. Tamma on väriltään ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 161cm. Se on varsana palkittu varsojen arviointitilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla ja kerännyt rutkasti näyttelyistä irtoSERTejä. Koistilan Lumiriia eli tuttavien kesken pelkkä Riia on melko kiltti suomenhevosneiti, mutta otukselta löytyy luonteestaan myös ripaus tammamaisuutta ja tomeruutta varsinkin muiden hevosten suhteen. Kouluratsastuksessa taidot yltävät Helppo A.n tasolle ja esteinä ylittyy metrin verran ratana.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Vikkori on Antti Kerin kasvattama ja Leandran omistama kilparatsu ja jalostusori. Kotitallina toimii suomenhevosia kasvattava talli Metsäkartano. Vikkori on väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan 162cm. Rakenteesta se on palkittu kantakirjaan toisella palkinnolla ja näyttelyistä ansainnut virtuaalinen muotovalio champion arvonimen. Kokonaisuudestaan se on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Luonteeltaan se on omistajansa kertoman mukaan melko seurallinen hevonen, joka tulee toimeen hyvin niin ihmisten kuin eläintenkin kanssa, varsinkin tallikissojen puuhia se tuntuu katselevan mielellään. Se viihtyy myös omassa rauhassa, joten tallikäyttäytyminen on usein esimerkillistä. Vikkorista löytyy kuitenkin useita orimaisia piirteitä, joten aivan varauksetta sen kanssa ei voi toimia. Ratsastustaidot yltävät jopa Vaativa A:n ohjelmiin ja esteinä ylittyy metrinradat. Kilpailumenestystä löytyy näiden lajien lisäksi myös kenttäratsastuksesta ja valjakkoajosta.

ie. Mesimarja on Antti Kerin kasvattama ja Leandran omistama kilparatsu ja jalostusori. Kotitallina toimii suomenhevosia kasvattava talli Metsäkartano. Vikkori on väriltään punarautias ja säkäkorkeudeltaan 162cm. Rakenteesta se on palkittu kantakirjaan toisella palkinnolla ja näyttelyistä ansainnut virtuaalinen muotovalio champion arvonimen. Kokonaisuudestaan se on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Luonteeltaan se on omistajansa kertoman mukaan melko seurallinen hevonen, joka tulee toimeen hyvin niin ihmisten kuin eläintenkin kanssa, varsinkin tallikissojen puuhia se tuntuu katselevan mielellään. Se viihtyy myös omassa rauhassa, joten tallikäyttäytyminen on usein esimerkillistä. Vikkorista löytyy kuitenkin useita orimaisia piirteitä, joten aivan varauksetta sen kanssa ei voi toimia. Ratsastustaidot yltävät jopa Vaativa A:n ohjelmiin ja esteinä ylittyy metrinradat. Kilpailumenestystä löytyy näiden lajien lisäksi myös kenttäratsastuksesta ja valjakkoajosta.

ei. Riimanni on Maria Honkasen kasvattama ja Koistilan omistama pientyypin edustaja. Tästä 141cm orista, olenkin aina halunnut itselleni jälkeläisen ja nyt vihdoin sen sain. Riimanni on väritykseltään punarautias. Päätä koristaa tähti. Vasemmassa takajalassa on puolisukka ja oikeassa takasessa matala vuohissukka. Ori on hyvä pientyypin edustaja ja onkin palkittu näyttelyistä virtuaalinen muotovalio champion arvonimellä ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Omistajansa mukaan Riimanni on luonteeltaan melko perus suomenkansalainen. Yleisesti rauhallinen ja kiva luonteinen, mutta pientä pilkettä silmäkulmassakin löytyy. Pienestä koostaan huolimatta Riimanni on estepainotteinen ja ylittää jopa 110cm ratoja. Sijoituksia estekilpailuista on kahminut lähes viisikymmentä. Jälkeläisiä hänellä on Lumiriian lisäksi kolme.

ee. Lumikeiju on Katariina Korven kasvattama ja myöskin Koistilan omistama. Tamma on säkäkorkeudeltaan 165cm ja väriltään ruunikko. Lumikeju on periyttänyt vahvasti jälkeläiselleen Lumiriialle värin ja ulkonäön. Äiti ja tytär, ovat kuin kaksi marjaa. Yleisesti se on perusluonteeltaan rauhallinen, tasainen ja antaa aina kaikkensa. Painotukseltaan tämä on koulupainotteinen ja hallitsee jopa Vaativa A:n ohjelman. Kierrellyt ahkerasti koulukilpailuja ja sijoituksia napsinut viitisenkymmentä. Ei hän esteradallakaan mikään tunari ole. Metrin ja vähän sen päälle, olevat radat ylittyvät kepoisasti. Jälkeläisiä tamma on varsonut kolme.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. Aatun Ajo on juuri 149-sentillä hevosen korkuinen, kimo ori. Luonteeltaan hän oli rauhallinen, hyvin yhteistyöhaluinen ja kiintyi helposti vain yhteen ihmiseen. Aatu oli myöskin hyvin kilpailuhenkinen ja sopiviksi lajeiksi tälle osoittautui valjakkoajo ja työkilpailut. Näissä lajeissa ori sai suorittaa osuutensa omassa rauhassaan, eivätkä muut hevoset päässeet häiritsemään. Muita hevosia kohtaan orin käytös saattoi olla uhmakasta ja keskittyminen tällöin herpaantui. Aatu osoittautui hyväksi periyttäjäksi. Harmillisesti kimo väri periytyi vain puolelle jälkeläisistä.

iie. Pinnari nimi sopii tälle hevoselle, kuin nenä päähän. Se suoriutuu tehtävistä siitä kohtaan mistä rima on matalimmalla ja viitsii vielä kapinoida vastaan. Yhteisen sävelen kuitenkin löydyttyään, kuoriutuu Pinnarista ajoittain sangen osaava ja taitavakin ratsu. Kilpakentien suoriutujaksi ei tästä kuiteenkaa ole. Tämä ei niin hyvä luonteinen tamma on osoittanut sopivan paremmin työhevoshommiin. Tamma on väriltään rautias ja säkäkorkeudeltaan 160cm. Jälkeläisiä varsonut vain yhden.

iei. Hopea-Totti on asunut nuoren kasvattajansa Viivi Virtasen omistuksessa koko elämänsä. Parivaljakko on yhdessä kasvanut ja kehittyneet kouluratsastuksen alkeista huipulle saakka. Muutamia sijoituksia löytyy isoistakin koulukilpailuista. Rakenteeltaan Hopea-Totti on sopusuhtainen ja jäntevä ja sillä on kuulemma erityisen viisas katse. Nimi tulee värityksestä, eli harmaanhopeista harjaksista, joka on kovasti herättänyt ihastusta ihmisten silmissä. Jälkeläisiä orilla on vain muutama, mitään valtavirran oria ei siitä ole tullut. Luonteeltaan Hopea-Totti on hieman kuumahko ja energinen, mutta omistajansa osaavissa käsissä se esiintyy aina edukseen ja on saanut miehuuden säilytettyä.

iee. Lapin Taika on väriltään ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 157cm. Tämä hevonen on luonteeltaan, kuin luotu perhehevoseksi ja yhden perheen omistuksessa onkin elämänsä saanut viettää. Tamma on lähinnä ollut lemmikkieläin ja harrasteratsu, mutta vanhoilla päivillään toinen perheen tyttäristä on innostunut käymään Taian kanssa säännöllisesti valmentautumassa. Muutama aluekisa starttikin on parivaljakolla takanapäin. Näyttelyissä tamma ei ole päässyt näyttäytymään, mutta ainesta menestymiseen voisi löytyä. Nätti korrekti rakenne.

eii. Eetos FI on Suomessa syntynyt vain 139cm punarautias pientyypin edustaja. Pienikoko ei ole ollut kuitenkaan hidaste menestyksekkäälle esteuralle. Kapasiteettia löytyy hieman päälle metrin radoille ja yksittäisenä ylittää jopa 145cm. Luonteeltaan Eetos on lempeä perussuomalainen, mutta pientä vauhdikkuutta ja pippurisuutakin löytyy. Jälkeläisiä orilla on vain kaksi ja siihen luku taitaakin jäädä. Omistaja on suunnitellut ruunaamista, jotta kilpaileminen olisi miellyttävämpää.

eie. Henriikka FI on 141cm, tummanpunarautias, nuoren tytön aluetason esteratsu. Parivaljakko on hakenut menestystä 100cm ja 110cm luokista. Luonteeltaan Henriikka on rauhallinen ja kiltti. Se onkin täten saanut toimia myös vammaisratsuna ja opetusmestarina myös muille kilpailemisesta haaveileville. Jälkeläisiä tammalla on toistaiseksi vain Riimanni. Omistaja kuitenkin vakuuttaa, että se tulee vaikuttamaan suomenpienhevoskasvatukseen vähän myöhemmin lisää.

eei. Lumikenttien Hurjapää on 164cm ruunikko kenttäpainotteinen ratsu. Orin kanssa on myös otettu osaa erikseen este- ja koulukilpailuihin. Sijoituksia ja voittoja on rutkasti näistä kaikista lajeista. Kouluratsastusliikkeet yltävät Vaativa B:n radoille ja rataesteinä ylittää 110cm. Luonteeltaan se on selväpäinen, rohkea, turvallinen käsitellä, mutta silti erittäin energinen ja vahva. Hurjapäällä on kuusi jälkeläistä, jotka kaikki menestyneet ratsuina kilparadoilla.

eee. Pakkas-Pauliina on 163cm kaunis ruunikko koulupainotteinen tamma. Koulutaidot yltävät Vaativa B:n tasolle, jolla se on säväyttänyt kilpailuissa hienoilla lennokkailla liikkeillään ja pettämättömällä kuuliaisuudellaan. Luonteeltaan se on tyypillinen rotunsa edustaja: rohkea, kiltti ja luottavainen. Kilpailumenestystä löytyy myös jonkin verran esteratsastuksesta alle metrin radoilta, sekä valjakkoajosta.

Sukuselvityksen on laatinut kasvattaja, kiitos!

VSR Rotunäyttelyt

II-palkittu, 15.01.2014 - Virtuaaliset Suomenratsut, veteraanioriit, tuomaroi Alaera A.

KRJ Kouluratsastus   64 sijoitusta, joista 4 CUP-sijoituksia


15.05.2011 - Duren - Helppo A - KRJ-Cup - 3/257
31.12.2013 - KK Ginger - Helppo B - KRJ-Cup - 40/467
31.01.2014 - Fiktio - Helppo B - KRJ-Cup - 38/410
28.02.2014 - KK Ginger - Helppo A - KRJ-Cup - 33/522
24.05.2011 - Wuorela - Helppo A - 6/49
27.05.2011 - Viehättävä - Vaativa B - 6/50
28.05.2011 - Wuorela - Vaativa B - 5/49
29.05.2011 - Viehättävä - Vaativa B - 3/50
30.05.2011 - Wuorela - Vaativa B - 3/40
29.05.2011 - KK Feiron - Vaativa B - 5/30
30.05.2011 - KK Feiron - Vaativa B - 2/30
31.05.2011 - KK Feiron - Vaativa B - 4/30
02.06.2011 - Fiktio - Helppo A - 1/50
02.06.2011 - Dark Side Trakehners - Vaativa B - 5/30
03.06.2011 - Fiktio - Helppo A - 7/50
03.06.2011 - Fiktio - Vaativa B - 1/50
03.06.2011 - Dark Side Trakehners - Vaativa B - 2/30
05.06.2011 - Dark Side Trakehners - Vaativa B - 1/30
06.06.2011 - Fiktio - Helppo A - 3/50
06.06.2011 - Dark Side Trakehners - Vaativa B - 3/30
09.06.2011 - Wuorela - Vaativa B - 2/50
09.06.2011 - KK Farconner - Helppo A - 6/80
11.06.2011 - KK Farconner - Helppo A - 4/80
12.06.2011 - KK Farconner - Helppo A - 1/80
21.12.2011 - Moondance - Vaativa B - 4/40
02.01.2012 - Privas Park - Vaativa B - 10/100
04.01.2012 - Privas Park - Vaativa B - 5/100
26.01.2012 - Seljasaaren Kartano - Helppo B - 5/40
24.01.2012 - Katvusto - Helppo B - 4/50
25.01.2012 - Katvusto - Helppo B - 5/50
25.01.2012 - Katvusto - Helppo A - 3/50
25.01.2012 - Hell in Heaven - Vaativa B - 7/50
26.01.2012 - Katvusto - Helppo B - 4/50
27.01.2012 - Hell in Heaven - Vaativa B - 4/50
28.01.2012 - Koston Suomenhevoset - Helppo C - 2/50
30.01.2012 - Mallaspuro - Helppo C - 7/68
31.01.2012 - Stecker - Helppo A - 2/50
01.02.2012 - Stecker - Vaativa B - 1/50
01.02.2012 - 6 Sins - Helppo C - 2/50
02.02.2012 - 6 Sins - Helppo B - 4/50
02.02.2012 - Stecker - Helppo A - 5/50
02.02.2012 - Hiprakka - Vaativa B - 3/50
04.02.2012 - Huvitus - Helppo A - 4/40
06.02.2012 - Huvitus - Helppo A - 2/40
07.02.2012 - Fiktio - Helppo C - 3/50
03.02.2012 - Yamera - Helppo A - 7/50
01.02.2012 - Vitry - Vaativa B - 6/100
01.02.2012 - Malkamäki - Helppo B - 7/50
04.02.2012 - Vitry - Vaativa B - 9/100
04.02.2012 - Stecker - Helppo A - 6/50
05.02.2012 - Jewel Ponies - Helppo B - 7/50
05.02.2012 - Minion - Helppo B - 5/30
06.02.2012 - Minion - Helppo B - 4/30
07.02.2012 - Minion - Helppo B - 1/30
07.02.2012 - Stecker - Helppo A - 2/50
07.02.2012 - Huvitus - Helppo A - 1/40
07.02.2012 - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 1/50
07.02.2012 - Liuda - Helppo B - 2/50
08.02.2012 - Liuda - Helppo C - 5/50
08.02.2012 - Stecker - Vaativa B - 4/50
08.02.2012 - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 5/50
10.02.2012 - Minion - Helppo B - 4/30
11.02.2012 - Huvitus - Helppo A - 4/40
12.02.2012 - Huvitus - Helppo A - 3/40

Päiväkirjamerkintä 02.01.2012

Seljasaari alkaa vihdoin ja viimein, kuukausien ja taas kuukausien uurastuksen jälkeen olla siinä kunnossa, että suomenhevoset voivat muuttaa pois Wuorelasta. Koska matkaa ei ole kuin vaivaiset kakskytäviis kilometriä ja hevosia vielä vähän, koko konkkaronkka saatiin siirrettyä parilla kuljetuksella. Tällä eräähän muuttokuormaan pääsivät orit Marsalkka ja Lakean Antipas, sekä tammat Harmatar, Hiluvinna, Fiktion Myy ja Wuorelan Varjokas. Matka sujui kaikkien osalta mallikelpoisesti ja uuteen kotiin tutustuminen aloitettiinkin heti innolla. Hevoset olivat silminnähden riemuissaan entistäkin suuremmista laitumistaan, lumi pöllysi niin mielettömästi kun lauman päästi valloilleen!

Aatu nautti uudenlaistesta vapaudestaan niinkin paljon, että sitä oli hankala saada laitumelta kiinni kun arki kutsui palaamaan takaisin maanpinnalle. Pian se kuitenkin taipui kohtaloonsa ja pääsimme vääntämään kouluharjoituksia entiseen malliin.

Kouluvalmennus 10.07.2014

Tällä kerralla Seljasaaren Kartanon kentällä minua odottelivat Kiiskinen ja Aatu. Ratsastaja pahoitteli myöhästymistään, sillä ratsukko oli vasta aloittelemassa alkuverryttelyään. Minuapa tuo ei haitannut, katselin mielelläni ratsukon itsenäistä työskentelyä alkuverryttelyn aikana. Kun Aatu oli vertynyt, aloitimme itse valmennuksen. Tarkoituksena oli tänään hieman hioa oriin laukkaa. Laukanvaihto sekä peruutuksesta suoraan laukkaan siirtyminen olivat minulla mielessäni. Tehtävä alkoi laukanvaihdolla. Ratsukon tuli siis laukata lävistäjälle, kentän keskellä vaihtaa laukka ja jatkaa laukassa uuteen suuntaan. Lyhyellä sivulla ratsukko siirtyi raviin ja seuraavan pitkän sivun keskelle he tekivät pysähdyksen, peruutuksen ja suoraan peruutuksesta laukkaan siirtymisen. Siitä eteenpäin ratsukko jatkoi tehtävää alusta. Aatu näytti toimivan oikein kivasti ja sillä oli upeat, matkaavoittavat askeleet. Ainoa asia, missä ongelmia hieman ilmeni, oli ravista suoraan pysähtyminen. Ori olisi halunnut vain painella eteenpäin suurta raviaan, mutta useilla toistoilla myös pysähdykset paranivat loppua kohden. Olin hyvin tyytyväinen valmennettaviini ja annoinkin heidän aloittaa itsenäisen loppuverryttelyn. Valmennuksen kirjoitti suba.