Wuorela

Thanatos

  

Thanatos on I-palk. Granstadin oritestissä ja saavuttanut Super Elite -arvonimen jälkeläistensä osalta!

Suomalainen puoliveriori, väriltään musta, säkäkorkeus 184cm
Syntynyt 14.06.2010     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH11-031-0372
Maahantuonut ja omistaa Wuorela VRL-01811
Koulupainotteinen, tasolla Grand Prix

VIP MVA Fn, PKK-Valio, PP-MVA, VSN Ch, KTK-I, KRJ-I, SPL-I*, YLA1, VPVL-I

Kuinka paholaisesta saadaan koulutettua enkeli? Helppoa se ei ole, kenties mahdotonta, mutta parhaamme yritetään ja arki on jo paljon helpompaa, kuin mitä se joskus oli. Enää en kadu sitä, että ostin sen kiertoon päätyneen "hullun hevosen", joka olisi joutanut lihoiksi. En enää edes muistele pahalla sitä, kuinka se riehui ainoan ja pirun kalliin hevosrekkani lunastuskuntoon. Tai sitä, kuinka se jättiläinen aina runnoi minut karsinan seinää vasten halutessaan hoitaa minut pois päiviltä.

Thanatos on vaikuttava ja näyttävä hevonen, jonka ryhdikkyys tekee hevosesta entistäkin kookkaamman näköisen. Kun suureen kokoon yhdistetään vaikea ja edelleen toisinaan melko arvaamatonkin luonne, ori ei ehkä sovi ihan joka tytön ratsuksi. Tate on niin sanotusti yhden ihmisen hevonen ja se tulee myös aika vaihtelevasti toimeen muiden hevosten kanssa. Ori on varmasti alkujaan ollut oikein viehättävä hevonen kuten hyvän fwb-hevosen kuuluukin, mutta huonon kohtelun vuoksi sen luottamus ihmiseen on rakoillut huomattavasti, jonka takia se ei mielellään päästä tuntemattomia lähelleen. Vaikka sen luottamusta on saatu rakennettua uudelleen sitten alkuaikojen, ainakin minun kohdallani, muiden tallilaisten keskuudessa hevonen on valitettavasti jo ehtinyt saada liikanimen "Musta Surma".. Parannusta on tapahtunut kuitenkin huomattavasti, sillä silloin kun Taten jossain hulluudenpuuskassani ostin, se oli suorastaan vaarallinen.

Sen enempää kaunistelematta, Tate on monen hoitajan pahin painajainen ja siksi käsittelen oria lähes poikkeuksetta itse. Karsinaan mentäessä ensimmäisenä vastassa on yleensä tiukasti niskaan painetut korvat ja paljastetut hampaat, joita ori ei myöskään arkaile käyttää. Mikäli sille ei näytä pelkoaan, vaan kertoo heti kuka on pomo ja ketä pitää kunnioittaa, se tyytyy yleensä vain irvistelemään rumasti. Minun kanssani Tate on jo tottunut olemaan rennommin ja käyttäytyy ihan mallikkaasti, sillä se tietää että en satuta sitä. Se vaatii kuitenkin lempeän rauhallisia, varmoja liikkeitä pysyäkseen tyynenä. Niinä hetkinä ymmärtää tehneensä jotain oikein, kun ensin niin kovanaamainen hevonen laskee päänsä syliin hengähtäen syvään, silmät puoliummessa ja korvat levollisesti sivuille lerputtaen. Satuloidessa ori saattaa osoittaa mieltään hampaita narskuttelemalla ja luimistelemalla, mutta niinhän ne monet muutkin.

Ratsastaessa Tate on todella vaativa ja sanoisinko että herkkähipiäinen, mutta osaava ja kapasiteettia sillä riittää niin pitkälle kuin vain haluaa viedä. Orin kanssa työskentely on raskasta ja toisinaan hermoja raastavaa - sanonta "verta, hikeä ja kyyneleitä" saa aivan uudenlaisen merkityksen - mitään se ei ilmaiseksi anna, mutta työskentely on erittäin palkitsevaa siinä vaiheessa kun sen saa kulkemaan kauniisti aivan mitättömän huomaamattomilla avuilla. Thanatos tosiaan tanssii, voisin melkein sanoa että kirjaimellisesti. Sillä on lennokas, miellyttävän tuntuinen askellus, hyvin rullaava laukka ja erityisen näyttävä ravi ja passage. Kun Taten saa kunnolla keskittymään, se sulkee ympäriltään kaiken muun paitsi ratsastajansa ja kaikki toimii kuin päiväunissa. Niinä hetkinä klassisen musiikin voi melkein kuulla korvissaan, vaikkei musiikkilaite olisi päälläkään.

Kouluratsastuksen lisäksi Tatella voi hypätä pienehköjä esteitä, mutta se ei ole niissä kovin hyvä. Kun ori on koulukentällä parhaimpina hetkinään varma kuin kallio, esteillä se tuntuu olevan usein hieman hämillään, kuin ei oikein tietäisi mitä pitää tehdä. Treenaamme tätä lajia kuitenkin säännöllisesti helpoin tehtävin, vaikkei Tatesta mitään esteratsua tulekaan. Myös maastoilu on Taten kanssa välillä vähän omanlaisensa kokemus: on ihan hurjan kivaa laukata tukka putkella oman päänsä mukaan, vaikkei se omistajaraukan mielestä aina olisikaan suurinta hupia silloin, kun hevonen ei selkeästi ole minkäänlaisella tuntumalla. Este- ja kenttäratsastuksen parissa karaistuneempi ystäväni on kuitenkin ottanut haasteen vastaan ja treenaa Taten kanssa maastoesteitä ja hieman myös kisaa keskivaikeissa kenttäluokissa.

Kisavilskeessä (jos siis kisapaikalle päästään, ori on nimittäin edelleen aika demoni lastattava) Tate on yleensä melko rauhaton, kun ympärillä on paljon hälinää, vieraita hevosia ja vieraita ihmisiä, mutta tutun ratsastajan kanssa sen huomio on helppo pitää olennaisessa. Kentällä se yleensä kuitenkin viimeistään rauhoittuu, kun saa vähän tekemistä ja enemmän omaa tilaa. En kuitenkaan voi kieltää sitä, etteikö muutamat kisat (ja vähän enemmänkin) olisi menneet melkein penkin alle sen takia, kun Thanatos on ilmeisesti päättänyt eliminoida jonkun "hermoja raastavan", "kamalan vaarallisen" tai "kertakaikkisen turhan" kanssakilpailijan. Siis Taten mielestä. Näistäkin tilanteista on onneksi selvitty säikähdyksellä, vaikka kaksi vahvaluonteista oria nokat vastakkain saattaa olla aika pelottava tilanne itse kullekin, jos sattuu olemaan sopivasti välissä.


i: Mythology
fwb m 180cm
ii: Aonghus holst m 179cm iii: Adler holst trn 175cm
iie: Evidenc holst m 164cm
ie: Myranda xx m 155cm iei: Head Up High xx km 165cm
iee: Twisted Twisted xx m 156cm
e: Belzebuth
fwb trn 170cm
ei: Sir Atlantis fwb rn 171cm eii: Break Me xx rt 167cm
eie: Acantha hann rn 160cm
ee: Belbereth fwb m 163cm eei: Orlden old vrn 168cm
eee: Amanda trak m 163cm

Sukuselvitys vanhemmista

i. Ulkonäöllisesti Mythology oli kovasti poikaansa muistuttava, ensimmäisen kantakirjapalkinnon saavuttanut suomalainen puoliveriori, joka kilpaili menestyksekkäästi kasvainvälisillä Grand Prix -kouluradoilla ympäri Eurooppaa. J. Hakalaisen kasvattama, omistama ja kilpailuttama musta ori oli säkäkorkeudeltaan kunnioitettavat 180cm ja periytti suurta kokoaan suurimalle osalle jälkipolvistaan. Suuresta koostaan huolimatta Mythology oli Hakalaisen tallin lauhkeimpia hevosia ja kilpailu-uransa päätyttyä niitti mainetta myös kuuliaisena vikellyshevosena erään suomalaisen joukkueen vakioratsuna.

e. Belzebuth oli kookas, tummanruunikko suomalainen puoliveritamma jolta löytyi säkäkorkeutta 170cm. Sen kasvatti lappilainen K. Lehtovirta, joka myi hevosen jo nuorikkona paikalliselle ratsastuskoululle. Vaikka Belzebuth oli perusluonteeltaan ystävällinen ja rento, se ei kuitenkaan sopeutunut vilkkaaseen ratsastuskouluelämään monen erilaisen ratsastajan alle. Pian tamma myytiinkin yksityisratsuksi länsirannikolle ja sen uusi omistaja U. Pajala löysi siltä loistavat kyvyt kouluratsastukseen. Pajala kilpaili Belzebuthilla aina kansallisissa Intermediate -luokissa asti ja teetti sillä myöhemmin myös neljä hyvinmenestynyttä jälkeläistä. Tamma myös kantakirjattiin toiselle palkinnolle, jääden nipinnapin ykköspalkinnosta.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Saksassa syntynyt, mutta sittemmin Suomeen tuotu Aonghus oli 179cm korkea musta holsteinilaisori. Ori aloitti kilpailu-uransa erittäin lupaavasti jo saksalaisilla koulukentillä yltäen lopulta Grand Prix -tasolle, ja Suomeen tultuaan jatkoi uraansa vähintään yhtä menestyksekkäästi H. Leppäsen ratsastamana. Ori oli toisinaan kiivasluonteinen, mutta erinomainen suoritushevonen ja loistava periyttäjä. Suurin osa Aonghusin jälkeläisistä on kilpaillut loistaen myös kansainvälisillä radoilla.

ie. Myranda oli pienehkö ja pippurinen, 155cm korkea englantilainen täysiveritamma. Musta Myranda syntyi Suomessa ja sen kasvatti ja koulutti maineikas O. Lehto, joka myi tamman 6-vuotiaana valmiina pakettina yksityisratsastajalle, joka kilpaili tamman kanssa keskivaikeita koulu- ja esteluokkia. Myranda starttasi myös muutamissa suomalaisissa kenttäkilpailuissa menestyen kiitettävästi. Tamman ura ei kuitenkaan koskaan ehtinyt parhaimpaan loistoonsa, sillä se jouduttiin lopettamaan vakavan auto-onnettomuuden seurauksena vain 10-vuotiaana. Mythology oli sen ainoa jälkeläinen.

ei. Ruunikko, 171 senttinen suomalainen puoliveriori Sir Atlantis oli varsinainen orien ori, helposti kuumuva täysiveriristeytys, jota komeampaa hevosta kuitenkin sai etsiä. Kapasiteettia sillä oli vaikka kuinka vaativiin luokkiin (ainakin kotikentällä), mutta lopulta, syystä tai toisesta, se saavutti hyväksyttyjä tuloksia vain vaativan A:n luokista. Se jätti jälkeensä kymmenisen jälkeläistä, jotka kuitenkin olivat yleensä isäänsä huomattavasti rauhallisempia ja ihan menestyneitäkin.

ee. 163cm korkea, musta suomalainen puoliveritamma Belbereth oli lauhkea kuin lammas ja rakasti työskentelyä ihmisten parissa. Se saavutti erinomaisia tuloksia kouluratsastuksessa ratsastajansa S. Kokemäen kanssa ja lopetti kilpailu-uransa jo alle 10-vuotiaana, kun se oli jo päässyt oman uransa huipulle myös ulkomailla. Belbereth eli pitkän ja terveen elämän jättäen jälkeensä jopa kymmenen hyväluonteista, kapasiteetikasta varsaa.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. 175cm korkea, tummanruunikko holsteinori Adler oli luonteeltaan vilkas, mutta ystävällinen niin ihmisille kuin muille hevosillekin. Se kilpaili menestyen Grand Prix -luokissa pääasiassa saksanmaalla, mutta starttasi muutamaan otteeseen myös Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Ori jätti jälkeensä useita kymmeniä hienoja jälkeläisiä, joista iso osa menestyi hienosti kouluradoilla.

iie. Evidenc oli ystävällinen, 164cm korkea holsteintamma. Se myytiin parivuotisena varsana Saksasta Englantiin koulutettavaksi ja kilpailemaan, jossa se saavuttikin hyviä prosentteja Intermediate -tasoilta. Englannissa tamma jätti jälkeensä yhden varsan, mutta se ostettiin lopulta suurella summalla takaisin Saksaan jatkamaan siitostamman eloa. Evidencin varsat olivat hyvärakenteisia ja haluttua tavaraa kaikkialla Euroopassa.

iei. Head Up High oli 165cm, kimo englantilainen täysiveriori, joka juoksi hyviä aikoja laukkahevosena Englannissa. Se myytiin viisivuotiaana Ruotsiin, jossa se jatkoi vielä uraansa laukkaratsuna. Ollessaan kuuden, Head Up High jäi kilpailueläkkeelle voitettuaan mahtavan tukun rahaa omistajilleen. Orista jäi lähes sata jälkeläistä, joista osa laukkaa menestyksekkäästi aina Amerikassa ja Australiassa asti, mutta osasta koulutettiin jo nuorena ratsuja pääasiassa este- ja kenttäradoille.

iee. 156 senttinen Twisted Twisted oli aktiivinen ja lähes surkuhupaisa musta pikkutamma, joka myöskin kilpaili jo nuorena laukkaradoilla. Se oli varsinainen koheltaja ja oli ihme ettei se koskaan loukannut itseään pahemmin. Tamma laukkasi joka tapauksessa viisivuotiaaksi asti, jonka jälkeen se uudelleenkoulutettiin ratsuksi. Se hyppäsi hyvin keskivaikeita esteratoja nauttien siitä selvästi enemmän kuin laukkaratsun urasta ja starttasi myös jonkin verran kenttäkisoissa.

eii. Rautias Break Me oli 167cm korkuinen englantilainen täysiverinen, joka hyppäsi taidolla ja tarkkuudella vaativia kansallisia esteluokkia Ruotsissa. Se keskittyi aina täydellä tarmolla kaikkeen mitä teki, ja saavutti keskivertotuloksia myös kouluaitojen sisällä. Ori vaikutti laajalti ratsujalostuksessa niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

eie. Acantha oli ruunikko, 160cm Suomessa syntynyt koulupainotteinen hannovertamma. Se oli hyvin sievä ja tottelevainen koko perheen hevonen, joka kilpaili 7-15-vuotiaana Intermediate -luokissa pääasiassa Pohjoismaiden alueella saavuttaen myös arvokisavoittoja. Acanthasta jäi kolme varsaa, jotka on kaikki rekisteröity suomalaiseksi puoliveriseksi.

eei. Orlden oli 168 senttinen vaaleanruunikko, kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu hollantilainen puoliveriori. Sen jälkeläiset olivat haluttua tavaraa kilpakentille ympäri maailman, sillä Orlden periytti lähes 90 prosentille jälkeläisistään aivan loistavaa kapasiteettia ja kilpailuhenkistä, mutta ystävällistä luonnetta. Orin itsensä ansioluetteloon kuuluu useita Grand Prix -arvokisavoittoja ja se saavutti kultaa kesäolympialaisissa 1984 ratsastajansa U. Hammerin kanssa.

eee. Trakehnertamma Amanda oli väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan 163cm. Se syntyi Saksassa, mutta tuotiin Suomeen valmiina pakettina viisivuotiaana. Se kilpaili muutamissa keskivaikeissa koululuokissa omistajansa T. Soikkelin kanssa sijoittuen hyvin, mutta toimi kuitenkin pääasiassa siitostammana jättäen jälkeensä 10 erinomaista kouluvarsaa.

Thanatos on jälleen rajoitetusti käytössä jalostukseen useiden sen aiempien jälkeläisten katoamisen vuoksi (osa poistettu listasta). Edellytyksenä oriin käytölle on se, että jälkeläinen viedään aikanaan varmuudella KRJ:n laatuarvosteluun. Tamman ei tarvitse olla piirroskuvallinen, eikä jälkeläisenkään. Muutoin Thanatos on käytettävissä enää omille ja yhteistyöläisteni tammoille.

01. fwb-t Relan Harmonia, syntynyt 10.05.2011 tammasta Salome
02. swb-o Katinas Thor, syntynyt 08.11.2011 tammasta Tranen van Geluk
03. fwb-t RLA Sonata, syntynyt 04.02.2012 tammasta Salome
04. fwb-t ML Ebony, syntynyt 20.04.2012 tammasta Hiccup
05. rp-o Väinölän Carlos, syntynyt 01.05.2012 tammasta Jackfields Limelight
06. fwb-t Tharama N, syntynyt 04.05.2012 tammasta Niagra Von Lewizehus
07. fwb-o Kang and Kodos Flow, syntynyt 05.05.2012 tammasta Caribou Lou
08. fwb-t Belleza F, syntynyt 01.03.2013 tammasta Stock's Juliana
09. rp-o Breven Loveley, syntynyt 03.03.2013 tammasta Lumiére van Couq
10. fwb-o Tartaros, syntynyt 10.03.2013 tammasta Chapella
11. fwb-o Ashen Erebos, syntynyt 19.04.2013 tammasta Exxtaacy
12. fwb-o Privas Thorn, syntynyt 20.04.2013 tammasta Salome
13. rp-t Rhea, syntynyt 08.06.2013 tammasta Hypocrite & Killjoy
14. fwb-t Theodora Sheen, syntynyt 24.06.2013 tammasta Tiare
15. fwb-o Zedock, syntynyt 01.02.2014 tammasta Shellbina's Alissia
16. swb-o Hasselbys Tengil, syntynyt 10.02.2014 tammasta Aerieel
17. fwb-o Wuorelan Thengel, syntynyt 15.03.2015 tammasta Carpathia
18. fwb-t Shalor, syntynyt 23.09.2015 tammasta Paylor

PKK Näyttelyt   2 x KTK-sert / 2 x EO-sert / 4 x SA / 4 x KP / 4 x EM

14.05.2011 Mêl Seren, suomalaisten puoliveristen rakenneluokka: KTK-sert, BIS1, tuomarina Beronia
23.06.2011 Stallions of William, tietokoneella piirrettyjen oriiden rakenneluokka: SA, tuomarina Aatsi
26.06.2011 Ansakuja, tietokoneella piirrettyjen oriiden rakenneluokka: SA, tuomarina Possiikeri
03.07.2011 Lutakon Ratsastajat, oriiden rakenneluokka: EO-sert, tuomarina Odelie
16.07.2011 Artsin ravitalli, hevosoriiden rakenneluokka: SA, tuomarina Anne
26.07.2011 Koivuvaara, tietokoneella piirrettyjen oriiden rakenneluokka: SA, tuomarina Anne
02.10.2011 Mêl Seren, suomalaisten puoliveristen rakenneluokka: EO-sert, tuomarina Elisa
01.11.2011 Latun talli, hevosoriiden rakenneluokka: KTK-sert, BIS1, tuomarina Nica
31.08.2013 Kivihaka, vapaa-ajalla: KP, tuomarina Elisa
15.09.2013 PKK, EM-Special, luokka "Upeus": EM, BIS1, tuomarina Nica
03.11.2013 Hiittisuora, pääkuvaluokka: KP, EM, tuomarina Kuroibaka
30.11.2013 Greywood Ranch, vapaa kuvavalinta: KP, EM, tuomarina Kuroibaka
02.12.2013 Farhill Riding Center, vapaa kuvavalinta: KP, EM, tuomarina Anne

VSN Näyttelyt   Yhteensä 60 pistettä

29.04.2012 Pöllömetsä, hevosten rakenneluokka: RCH 10p, tuomarina Christa W.
10.12.2012 VSN, hevosoriiden rakenneluokka: RCH 10p, tuomarina Christa W.
01.02.2013 Utopia, hevosoriiden rakenneluokka: RCH 10p, tuomarina Christa W.
28.06.2013 Rantaniemelän Kirin seura, hevosoriiden rakenneluokka: RCH 10p, tuomarina Christa W.
10.10.2013 Utopia, oriiden rakenneluokka: RCH 10p, tuomarina Christa W.
01.11.2014 VSN, hevosoriiden rakenneluokka: RCH 10p, tuomarina Christa W.

MSY Match Showt   3 x BIS / 3 x PUN / 2 x SIN

30.04.2013 VRKK, piirroshevosten rakenneluokka: PUN1, BIS?, tuomarina Kopoin (BIS ?)
18.08.2013 Miian virtuaalihevoset, oriiden rakenneluokka: PUN1, BIS1, tuomarina snifffe (BIS snifffe)
14.09.2013 Miian virtuaalihevoset, oriiden rakenneluokka: SIN3, tuomarina Cee
15.09.2013 Miian virtuaalihevoset, oriiden rakenneluokka: SIN2, tuomarina Cee
16.05.2014 Elisan piirrostuonnit, oriiden rakenneluokka: PUN1, BIS3, tuomarina Odelia (BIS Minni)

"Sopusuhtainen rakenne, selkeää kolmiulotteisuutta. EO-sertin arvoinen." - Possiikeri

"Upea dynaaminen kuva, jossa tietokonegrafiikan käyttö on hallussa. Rajaus kohdistuu lähinnä hevosen päähän, mutta silti koko hevosen liike on hyvin aistittavissa." - Anne

”Aivan uskomattoman upea kuva! Hevoseen on saatu liike ja ensivaikutelma on valokuvamainen. Värit ovat upean syviä ja sopivat toisiinsa. Tausta on yksinkertainen, mutta se sopii voimakkaaseen ja yksityiskohtaiseen hevoseen erinomaisesti. Hevosessa ei ole ainuttakaan kohtaa, johon ei olisi puututtu ja työnjälki hipoo täydellisyyttä. Hevonen on komea ja sillä on hieno, päättäväinen ilme. Riimu on harvinaisen hyvin onnistunut ja panostettu.” - Kuroibaka

”No mutta onhan se nyt upea, totta maar. Yksityiskohtainen, vauhdin hurmaa huokuva kuva, jossa on hauskalla tavalla luotu hevoseen maalausmainen, onnistunut tekstuuri. Hevosen pienimmätkin yksityiskohdat on toteutettu ihailtavalla huolellisuudella ja yleisesti haastavaksi koettu musta väri on onnistunut mahtavasti. Hevosen runsaat yksityiskohdat saavat riimun näyttämään pieniltä osin jopa hieman keskeneräiseltä, jos kuvaa oikein tarkasti natseillen tuijottaa. Itse olisin mahdollisesti lisännyt kuvaan liikkeen tuntua iskemällä taustan puita vähän liikeblurratumman oloiseksi; luovathan ne nytkin syvyysvaikutelmaa, mutta aavistuksen "vauhtiviivoittuneina" ne saisivat kuvan näyttämään vähemmän pysäytetyltä hetkeltä. ” - Lynn, Mallaspuron lokakuun kommenttikekkerit

"Erityismaininta: Tekniikka" - Anne
"Erityismaininta: Upeus" - Kopoin
"Erityismaininta: Tekniikka" - Kuroibaka + Nica
"Erityismaininta: Upeus" - Kuroibaka

KRJ Kouluratsastus   60 sijoitusta

14.05.2011 - Hex Stallions - Grand Prix - 4/60
15.05.2011 - Hex Stallions - Grand Prix - 5/60
23.05.2011 - Pjortoi - Intermediaite II - 1/40
28.05.2011 - Wuorela - Grand Prix - 2/49
31.05.2011 - Sanbrook - Grand Prix - 5/40
31.05.2011 - Wuorela - Grand Prix - 6/40
31.05.2011 - Wuorela - Grand Prix - 2/40
01.06.2011 - Sanbrook - Grand Prix - 6/40
01.06.2011 - Dark Side Trakehners - Grand Prix - 5/30
02.06.2011 - Wuorela - Grand Prix - 2/40
02.06.2011 - Wuorela - Grand Prix - 6/40
03.06.2011 - Wuorela - Grand Prix - 2/40
03.06.2011 - Dark Side Trakehners - Grand Prix - 2/30
04.06.2011 - Wuorela - Grand Prix - 3/40
04.06.2011 - Wuorela - Grand Prix - 4/40
05.06.2011 - Dark Side Trakehners - Grand Prix - 3/30
05.06.2011 - Cannabian WB - Grand Prix - 5/50
31.05.2011 - Kotitien KK - Grand Prix - 1/50
31.05.2011 - KK Feiron - Vaativa A - 4/30
31.05.2011 - Forwice - Grand Prix - 4/30
02.06.2011 - Forwice - Grand Prix - 2/30
02.06.2011 - Forwice - Grand Prix - 5/30
03.06.2011 - Kotitien KK - Grand Prix - 3/50
04.06.2011 - Duren - Grand Prix - 1/30
06.06.2011 - Wuorela - Grand Prix - 5/50
07.06.2011 - Pjortoi - Intermediaite I - 5/40
07.06.2011 - Wuorela - Grand Prix - 4/50
27.06.2011 - BR Team - Intermediaite II - 5/40
30.06.2011 - BR Team - Intermediaite II - 1/40
01.07.2011 - BR Team - Intermediaite II - 4/40
17.07.2011 - Idaho - Intermediaite I - 1/30
25.07.2011 - Bownie - Intermediaite I - 1/40
10.12.2011 - Privas Park - Grand Prix - 7/100
11.12.2011 - Privas Park - Grand Prix - 9/100
15.12.2011 - Privas Park - Grand Prix - 3/100
15.12.2011 - Privas Park - Grand Prix - 9/100
09.12.2011 - Wyonn - Grand Prix - 3/40
10.12.2011 - Wyonn - Grand Prix - 5/40
05.01.2012 - Privas Park - Grand Prix - 10/100
07.01.2012 - Privas Park - Intermediaite II - 5/100
23.01.2012 - Seljasaaren Kartano - Vaativa A - 5/40
24.01.2012 - Seljasaaren Kartano - Vaativa A - 1/40
24.01.2012 - Kirbera - Grand Prix - 4/30
27.01.2012 - Kirbera - Grand Prix - 1/30
27.01.2012 - 6 Sins - Grand Prix - 5/40
01.02.2012 - Land of Cannabian - Intermediaite II - 2/50
03.02.2012 - Land of Cannabian - Intermediaite II - 5/50
04.02.2012 - Land of Cannabian - Intermediaite II - 6/50
06.02.2012 - Land of Cannabian - Intermediaite II - 7/50
09.02.2012 - Koston Suomenhevoset - Vaativa A - 5/50
11.02.2012 - Skurvash - Intermediaite II - 7/50
12.02.2012 - Skurvash - Intermediaite I - 4/50
26.02.2012 - Diega Ponies - VaB - 2/40
28.02.2012 - Yamera - Vaativa A - 2/50
29.02.2012 - Yamera - Vaativa A - 7/50
02.03.2012 - Yamera - Vaativa A - 5/50
05.03.2012 - Bairdon - Helppo A - 2/60
08.03.2012 - Kissankäpälänkylä - Vaativa A - 3/50
27.09.2012 - Championtalli - Vaativa A - 1/53
21.03.2013 - Kisatalli Butterfly - Grand Prix - 5/40

Maanantai 09.05.2011

Thanatos saapui tänään Keski-Suomesta meille Wuorelaan. Tallipiha tyhjeni aika liukkaasti kun vikuroiva, rekan seiniä potkinut ori saatiin vihdoin ulos autosta. Se oli aivan vauhkona ja kahdenkin miehen oli vaikea pitää se aisoissa. Karsinaan sitä ei edes yritetty laittaa, vaan se päästettiin suoraan tarhaan ja silloinkin luulin, että se katkoo koipensa heti ensi metreillä. Kävin iltasella katsomassa miten se pärjäilee ja se seisoi hievahtamatta portilla, pärskyen, katsoi minua korvat luimussa suoraan silmiin kuin haastaen. Siinä vaiheessa vähän mietitytti, mihin soppaan olen itseni saanut.

Olin käynyt kerran kokeilemassa oria aikaisemmin, jolloin jo päätin että en moista paholaista talliini halua. Mutta kuitenkin tässä hevosessa on sitä jotain, piilevää potentiaalia, ja kenties jos pääasiassa käsittelen hevosta itse, mitään vahinkoa tuskin pääsee käymään. Tate on kiertänyt nuoresta iästään huolimatta jo monella eri omistajalla, päätyen aina uudestaan kiertoon vaikean luonteensa vuoksi. Edellisen omistajan mukaan Tatea on todennäköisesti kohdeltu kaltoin jossakin aikaisemmassa kodissaan, eikä hänellä enää riittänyt kärsivällisyys sen kanssa.

Joka tapauksessa, olen päättänyt koulia tästä hevosesta mallikelpoisen kansalaisen, vaikka siihen menisi ikä ja terveys. Sen luottamus ihmisiin on voitettava takaisin.

Kouluvalmennus 29.06.2011 (valmentanut judith)

"Alkuverryttelyissä hieman jännittyneenä kulkeva musta ori sai itsensä näyttämään vieläkin suuremmalta, kuin se todellisuudessa oli. Ratsastajan piti keskittyä koko ajan tasaisiin ja herkkiin apuihin, jotta hevonen alkoi kuunnella ja rentoutua. Treenasitte alkuun siksak-mallisesti sulkutaivutuksia keskihalkaisijalla, eikä pientä jännittyneisyyttä suurempia ongelmia esiintynyt, ja sitäkin vain muutamalla ensimmäisellä yrittämällä. Piaffe oli teillä sanoinkuvaamattoman komeaa katseltavaa heti kun hevonen vain otti takajalkansa kunnolla töihin. Laukassa teitte sarjavaihtoja joka askeleella, ja ratsastaja pyrki saamaan vaihdot aikaan vain aivan pienellä istunnan muunnoksella. Kun laukanvaihdot sujuivat täysin puhtaina ja lennokkaina, teitte vielä loppuverryttelyt eteen-alas ratsastaen. Hyvää työtä, molemmilta!"

Kouluvalmennus 03.09.2011 (valmentanut re-elect)

"Tate oli alkuverryttelyssä aluksi vähän tahmea. Neuvoin ratsastajaa pyytämään oria rohkeasti eteenpäin ja vaatimaan siltä oikeasti eteenpäinpyrkivää menoa, minkä jälkeen ratsastaja alkoi saada ratsuaan paremmin liikkumaan. Tänään harjoitusohjelmassa olisi täyspiruetit ja piaffe. Kun ratsukko oli verrytellyt hyvin joka askellajissa, aloitimme harjoitukset ensin kokoamisharjoituksilla, että piruetit ja piaffet onnistuisivat paremmin. Tatella oli todella korkea kokoamispiste, ja ratsastaja hallitsi sen hyvin. Pirueteissa ratsastaja saisi olla tarkkana, ettei anna ratsun valahtaa pois piruetista, vaan pitäisi sen vahvasti koottuna, jolloin piruetti pysyisi symmetrisenä. Piaffet sujui kohtuullisen hyvin. Aluksi orilla ei meinannut riittää kärsivällisyys paikoillaan pysymiseen, vaan olisi halunnut pitkin askelin juosta ympäri maneesia. No, saatiin lopulta piaffetkin tulemaan, ja todella näyttävästi ne sieltä tulivatkin. Jatkossa Taten kanssa kannattaa harjoitella paljon kärsivällisyyttä vaativia tehtäviä ja ratsastajan täytyisi muistaa olla rohkea näinkin vahvaluonteisen hevosen selässä."

Kantakirjaustilaisuus 30.09.2011

Thanatos kantakirjattiin tänään upeasti ensimmäisellä palkinnolla! Olosuhteisiin nähden ori käyttäytyi erittäin siivosti, vaikkakin turha venkoilu ja kovapäisyys tilaisuudessa hieman laskikin sen pisteitä. Nipinnapin ylsimme kuitenkin vaadittuun 80 prosenttiin, joten eihän tässä voi olla muuta kuin tyytyväinen. Seuraavaksi alamme Taten kanssa keskittymään kilpailemiseen ja onpa siitä muutama astutuskin tilattu, naapurimaahan Ruotsiinkin asti. Pisteitä ja sanallista arvostelua saimme kuitenkin kantakirjaustilaisuudessa seuraavanlaista:

75 + 85 + 80 + 81 = 80% = KTK-I
- Ohuet takasääret, ryhtiä saisi olla enemmän. Huono pään ja kaulan liittymä. Lasittunut katse. Rotuleima hyvä.
- Kaunis ori! Hyvin toteutettu ja komean vaikutelman antaa. Valojen ja varjojen korostus onnistunutta ja hyvin tuotu eloa piirrokseen.

Tuomareina toimivat aksu, Beronia, Jjune sekä nica.

Kouluvalmennus 20.01.2012 (valmentanut Ninna.)

"Valmennus aloitettiin kunnollisella lämmittelyllä, jotta näin miten yhteistyönne sujuu ja millä tavalla orii allasi toimii. Teitte aluksi voltteja sekä taivutuksia, käynnissä sekä ravissa. Tate vastasi melko vastahakoisesti kaikkiin apuihisi, mutta jatkoit sitkeästi oriin ratsastamista eteenpäin ja lopulta se alkoikin toimia hyvin vastaten reippaasti apuihisi. Siirryimmekin sitten jo toiseen kuvioon, eli pääsitte esittelemään pohkeenväistö taitojanne. Aloititte väistöjen tekemisen ravissa, nämä luonnistuivat isolta oriilta todella kevyen näköisesti. Toistitte harjoitusta muutaman kerran molempiin suuntiin, jonka jälkeen siirsit oriin laukkaan. Teitte laukassa vielä muutamia väistöjä, joita jouduimme työstämään melko lailla, mutta loppujenlopuksi Tate suoritti nämäkin aivan puhtaasi. Jatkoitte laukkaharjoituksia vaihtojen parissa. Laukanvaihtoja oli tarkoituksena tehdä kolme peräkkäin. Aluksi ette saaneet aikaan kuin yhden vaihdon kerrallaan, mutta kun Tate tajusi että mistä oli kyse, alkoivat vaihdot luonnistua oikein tyylikkäästi. Lopuksi saitte esittää vielä passage-taitojanne. Orii osasikin hienon passagen, ja jalat nousivat oikein hienosti ylös. Liike oli myös hyvän tempoista ja kepeää. Jäähdyttelit oriin hyvin, ravailemalla rauhallisesti uraa pitkin, sekä lopuksi kävelemällä."

Lauantai 11.02.2012

En olekaan vähään aikaan kertonut Thanatoksen kuulumisia. Muistatte varmaan, kuinka se oli tänne saapuessaan suoraansanottuna raivohullu ja tavallaan ehkä vähän vaarallinenkin? No, parannusta on tapahtunut huimasti kaikkien näiden kuukausien aikana. Onhan se edelleen omalaatuinen ja välillä vähän arvaamatonkin, mutta enää se ei syö ihmisiä elävältä, jos joku muukin kuin minä erehtyy astumaan sen karsinaan.

Tatella on takanaan loistava ura, vaikka vielä on vähän edessäkin. Sijoituksia olen haalinut sen kanssa jo huimat 46 kappaletta ja sijoittuneita jälkeläisiäkin on maailmalla jo muutama yksilö, ensimmäinen kantakirjapalkintokin, joten valmistaudumme oriin kanssa tällä hetkellä kovaa vauhtia Kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun! Myös Suomalaisten puoliveristen laatuarvosteluun on tarkoitus osallistua vielä pienen hionnan jälkeen.

Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.03.2012

Tämän paremmin ei olisi voinut päivä mennä, Thanatos nappasi KRJ:n laatuarvostelussa ensimmäisen palkinnon hienosti 103:lla pisteellä! Aivan uskomaton hevonen, kertakaikkisen uskomaton, miten olenkaan koskaan voinut epäillä sen kykyjä. Koko päivä meni ihan putkeen, saatiin hevonen jopa lastattua tilaisuuteen ilman sen kummempia ongelmia, vaikka ei ollut edes kaveria mukana tällä erää. Illalla palatessamme kotiin Tate vaikutti vähän väsyneeltä, mutta ihmekös tuo kun niin hyvin skarppasi koko päivän ja piti pään kylmänä vieraassa tilanteessa. Pisteitä tilaisuudesta saimme seuraavasti:

26 (9+8+9) - 40 - 19 - 10 - 8 = 103p. = KRJ-I
Rakenne: 26/30 (9+8+9)
Kilpailumenestys: 40/40
Sukupisteet: 19/20
Jälkeläispisteet: 10/10
Lisäpisteet: 8/8

Ihan loistavaa. Nyt ei muuta kuin hevonen hetkeksi ansaitulle lomalle, sitten jatkamme vielä vähän kilpailu-uraa ja teetämme muutaman varsan ennen Suomalaisten puoliveristen laatuarvosteluun ilmoittautumista.

Perjantai 20.04.2012

Huh mikä kuukausi. Eikä mikään ihan halpakaan. Tilanne on nyt se, että olen muuttanut Skotlannista takaisin vanhalle sukutilalleni Suomeen (taisin muuten unohtaa kertoa ulkomaille muutosta) ja vaikka koko jupakka onkin sisältänyt sekä mieheni että kyseisten sukulaisten osalta paljon suostuttelua, kiristystä ja lopulta häpeilemätöntä lahjontaa (joka auttoi), olen loppujen lopuksi ihan tyytyväinen tilanteeseen. Onhan se ihan mukavaa loikoilla vanhalla karhuntaljalla takkatulen ääressä, nauttien isoäidin superhyvistä kokkailuista ja vanhan perhekirjaston antimista!

Hevosmussujeni osalta muutto ei ole sujunut kaikilta osin ihan niin kuin elokuvissa. Matkalla oli pientä kommenrvenkkiä vähän kaiken suhteen, mutta kaiken huippu oli se kun yhdessä matkanneet kultapolleni Thanatos ja Cacklestump päätyivät kertakaikkiaan ihan väärään maahankin alunperin. "Finland" ei käsittääkseni ole sama asia kuin "Fiji", eikä Suomi ole vielä tähän päivään mennessä sijainnut eteläisellä Tyynellämerellä. Noh, loppu hyvin kaikki hyvin.

Thanatos oli kuitenkin silminnähden järkyttynyt koko matkasta, onhan se muutenkin toisinaan vähän epävakaa mielenterveydeltään. Puolituntisen tallipihalla toheloinnin jälkeen laskin sen suoraan laitumelle päästelemään höyryjä, missä se lähtikin heti portilla kuin tykin suusta - riimukin jäi päähän ihan miten sattuu - ja katosi kauas horisonttiin. Muutaman tunnin päästä herra suvaitsi rauhoittua, kun sai vanhan kunnon luotto-Cacklestumpin kaverikseen. En tosin ole edelleenkään saanut herraa kiinni, siellä se on ollut laitumella jo viikon. Taidan tarvita apujoukkoja..

Kaikenkaikkiaan mukanani muutti ihan näppärä lauma kultaakin kalliimpia puoliveriratsujani: Thanatos, Cacklestump, Salome, Chronophobia, Screamette, Bruton, Luciferia, Arc, Chicory, Luna, Ebba, Vodevil (mokoma musta lammas, mitä minä estehevosella teen!), Queen of Hearts, Enchanter, sekä Lion ja Megara.

Ainiin, ja siihen lahjontaan palatakseni, sukulaiseni ostivat minulle peräti kaksi hienoa, jo kilpailu-uransa aloittanutta trakehneria ("tämmöisiähän sulla ei vielä ole, tule nyt katsomaan miten hienoja!"), ori Roxbury's Mortonin sekä tamma Arriva Roxin! Eihän sellaisesta voi kieltäytyä. Eihän?

Perjantai 15.06.2012

Jumantsuikka minkä teki. Aamu lähti käyntiin ihan tavalliseen tapaan, ehkäpä jopa hieman normaalia letkeämmin. Kamat oli pakattu kisareissua varten ja hevosetkin saatiin autoon yllättävän liukkaasti, jopa Tate. Kauas ei onneksi tarvinnut ajaa, eikä Tate ollut sen kummemmin ehtinyt hermostua matkan aikana, joten verryttelyssä se toimi mielestäni kaikin puolin hyvin ja itse suorituksesta odotukset olivat suuret, varsinkin kun kyseessä oli meille normaalia helpompi luokka.

Mutta mitä tekee tämä yksi taulapää? Vastoin kaikkia sen nykyisiä tapoja, heti kouluaitojen sisäpuolelle päästyämme ori alkoi nillittä milloin mistäkin ja oli ihan älyttömän tahmea. En ymmärrä teinkö minä jotakin väärin, mutta mielestäni toimin ihan samoin kuin ennenkin. Lopulta Tatelta meni lopullisesti kuppi nurin jostain edelleenkin tuntemattomasta syystä ja se onnistui syöttämään minulle hiekkaa heti ensimmäisellä yrittämällä. Saan kai puolustautua sillä, etten ollut yhtään varautunut niin järjettömään peränheittoon. Oli siinä katsojille viihdettä, kun juoksen hevoseni perässä joka pinkoo karkuun minkä jaloistaan pääsee.

En edes halua tietää minkälaisia valokuvia meistä räpsittiin, voin vieläkin kuulla niiden suljinäänien kaikuvan korvissani. Noh, nyt asialle ehkä voi jo vähän nauraakin, vaikka aluksi kieltämättä hävetti. Ensimmäinen kerta sekin kun lennän selästä yleisön edessä. Aina sitä kuvittelee, ettei se niin kamalaa ole, mutta kyllä siinä vähän alkoi korvat punottaa.

Kouluvalmennus 26.06.2012 (valmentanut wortel)

"Ratsukko oli aloitellut jo verryttelemään, kun saavuin paikalle. Tate näytti hieman hermostuneelta ja erittäin, ehkä hieman liiankin, eteenpäinpyrkivältä. Ratsastaja kuitenkin toimi oikein ja yritti olla mahdollisimman rennosti orin selässä. Aloitimme ravityöskentelyn yksinkertaisilla volteilla ja ympyröillä. Ratsastaja sai tehkä tosissaan töitä, että Tate alkoi kunnolla tekemään töitä, sillä meno näytti hieman "no mennään nyt sitten vähä sinneppäin" -tyyliseltä. Kun hevonen alkoi selvästi käyttämään myös takapäätään kunnolla, pyysin ratsukkoa näyttämään muutamat ravilisäykset radan poikki. En voinut kuin haukkoa henkeäni, kun ratsastaja pyysi Tatelta lisäyksen ja ratsukko liiti ohitseni. Tatella on mahtava ravi ja se todella pääsee siinä oikeuksiinsa. Laukkatyöskentely koostui vastalaukoista ja muutamasta laukanvaihdosta, jotka onnistuivat moitteitta pienen alkuhaparoinnin jälkeen. Tuntui että Tate olisi vain singahtanut eteenpäin ja laukannut ympäri kenttää, mutta ratsastaja oli hyvin mukana ja piti orin aisoissa! Laukka rullasi hyvin eteenpäin, kunhan vauhti pysyi maltillisena. Olin oikein tyytyväinen ratsukkoon ja valmennuksen meininkiin, ja jätin ratsukon tekemään loppuverkat itsekseen."

Lauantai 04.08.2012

Ihanan lämmin elokuinen lauantaipäivä. Päätin pitää tänään vähän omaa lomaa hiki hatussa työskentelystä, ja pistin mieheni hoitamaan hommat puolestani. Itse seikkailin kirjastostamme itselleni entuudestaan tuntemattoman kirjan, vedin päälleni bikiniyläosan ja shortsit, jotka olivat niin lyhyet, etten koskaan kehtaisi liikkua niillä julkisilla paikoilla ja lähdin kirjoineni kohti suosikkihevoseni suurta nurmitarhaa.

Aurinko porotti niin kuumasti, että Thanatoksella näytti olevan vähän tukalat oltavat mustassa turkissaan. Siispä se jäi seisoskelemaan varjoisiin kohtiin, kun taas minä levitin vilttini tarhan aurinkoisimpaan kohtaan ja kävin pitkäkseni. Nuuhkaisin tapani mukaan kirjan sivuja ennen lukemisen aloittamista, ja uppouduin ikivanhan fantasiakirjan maailmaan. Jossain vaiheessa Thanatoskin alkoi hipsiä tutkimaan, että mikä se siellä oikein loikoo, ja rupesi hamuamaan hiuksiani. En tiedä miksi edes kirjoitan tätä, mutta minulla oli ihan Hevoshullun sarjakuvatyttö-fiilis koko päivän, haha. Varsinkin siinä vaiheessa, kun Tate oli käynyt viereeni maate ja minä nojasin sen kylkeä vasten, oih.

Kun auringonpaiste alkoi tuntua jo liian tukalalta, nappasin Taten mukaani ja lähdimme pienelle lenkille viileille, varjoisille metsäteille. Olin uhkarohkea ja talutin oria pelkällä riimulla ja narulla, mutta hyvin se meni. Päätin kävellä lammelle, jossa voisin samalla juottaa hevosen, mutta pian sen jälkeen palautin sen takaisin tarhaansa. Itse matkasin siitä suoraan sisälle viileään ja päätin, että vapaapäiviä aion pitää jatkossakin, sanoi Jake mitä hyvänsä!

Kouluvalmennus 07.11.2012 (valmentanut Jazzumi)

"Ratsukon saapuessa maneesiin en totta puhuakseni vielä ollut varma mitä ratsukolta pyytäisin, joten kehotin aloittamaan reippaalla lämmittelyllä, jotta näkisin miten hevonen liikkuu ja toimii. Thanatos vaikutti jännittyneeltä ja kiirehti askelia aluksi, jolloin ratsastaja selvästi tiesi mitä pitäisi tehdä ja saikin orin hiljalleen rentoutumaan. Kehotin tekemään voltteja ja tempon vaihdoksia käynnin sisällä sekä pysäytyksiä mitkä saivat hevosen hyvin kuulolle vaikka ensi alkuun se ei meinannut pysyä paikallaan.

Alkujännityksen kaikottua ori alkoi kulkea ryhdikkäästi ja ravissa kokonaisuus näytti suorastaan uhkaavalta hevosen työskennellessä keskittyen vain ratsastajaansa. Pohkeenväistöt ravissa molempiin suuntiin sujuivat ongelmitta, eikä laukanvaihdotkaan näyttäneet tuottavan vaikeuksia tasokkaan ratsukon kohdalla. Viimeiseksi ehdotin vielä reipasta laukkaa, mistä Thanatos innostui ja sen suuret askeleet tömistivät maata kunnioitustaherättävsti, kehotin hidastamaan tahtia hiljalleen ja keräämän laukan siistiksi ja hallituksi. Päästin ratsukon siirtymään lopulta ravin kautta käyntiin jäähdyttemään."

Kouluvalmennus 08.11.2012 (valmentanut Kristian Lindholm)

"Valmennuksen aikana oli tarkoitus kerrata ratsukolle jo entuudestaan tuttuja liikkeitä ja hioa niiden puhtautta. Tehtyjen harjoitusten myötä kiinnitimme huomiota myös liikkeiden vaatiman kokoamisasteen tavoittamiseen ja ylläpitämiseen. Treeni aloitettiin yksinkertaisilla harjoituksilla, joiden oli tarkoitus antaa valmentajalle pientä osviittaa siitä missä mennään ja toisaalta totta kai myös valmistaa ratsukkoa varsinaisiin harjoituksiin. Aluksi ratsastettujen kaarevien urien jälkeen siirryttiin kokoamis- ja lisäysharjoituksiin, joiden oli määrä helpottaa ratsastajaa löytämään haluttu kokoamisaste liikkeeseen nähden. Kaarevilla teillä Thanatos fuskasi taipumisessa ja nyppi ohjia kokoamisharjoituksessa. Päättäväisellä eteenratsastuksella ja toistolla ori kuitenkin lopulta toimi halutusti ja toivottu kokoamisaste saavutettiin. Erityisesti laukassa istunnan merkitys apuna korostui, tosin ratsastajalla oli entuudestaan tottunut eleettömään ratsastukseen ohjas- ja pohjeapujen saralta. Jatkoimme kokoamisharjoitusta ravityöskentelyllä, tavoitteena saavuttaa kahdeksan puhdasta piaffeaskelta diagonaalilla. Thanatos puski eteen, jolloin liikkeen säilyvyys ja paikalla pysyvyys kärsi, mutta jälleen ratsastajan periksiantamattomuus johti puhtaaseen suoritukseen. Olisin kuitenkin ehkä toivonut näkeväni vielä hieman hiotumpia liikkeitä, mutta oriin temperamenttiin nähden suoritus oli varsin upea. Kautta linjan Thanatos oli energinen ratsu, jonka kontrollin säilyttämiseen ratsastajan huomio keskittyi pitkälti koko tunnin ajan."

Kouluvalmennus 15.02.2013 (valmentanut evan)

"Tulin valmentamaan Kiiskistä ja hänen komeaa oriaan Thanatosta. Olittekin jo tehneet alkuverryttelyn joten pääsimme saman tien aloittamaan valmennuksenne. Päädyimme valmennuksessa työstämään temponvaihteluita sekä asetuksia. Aloitimme ensin käynnissä, sait jo tässä vaiheessa työskennellä kunnolla sillä Tate ei millään olisi halunnut kantaa itseään saatikaan kävellä reipaasti. Orisi kiukuttelusta huolimatta sait sen kuitenkin työskentelemään hetken kuluttua kunnolla joten vaihdoimme askellajin raviin ja tässä vaiheessakin Tatesta löytyi uusi puoli sillä se alkoi kantamaan itseaan kauniisti ja sen upeat liikkeet tulivat esille. Ravissa teitte pitkillä sivuilla temponvaihteluita ja lyhyillä sivuilla taas sitten teit pääty-ympyrän. Aluksi ympyröillä asettaminen oli hieman ongelmallista sillä ori meinasi lähteä puskemaan ulos liikaa. Sait kuitenkin ulkopohkeen ratsastettua muutamien yritysten jälkeen hyvin läpi ja menonne näytti oikein upealta. Työstimme hieman tehtävää laukassakin, mutta olitte löytäneet yhteisen sävelen tässä valmennuksessa joten en juurikaan joutunut kommentoimaan työskentelyänne. Loppussa annoit orin venyttää hyvin itseään ja ori näyttikin oikein tyytyväiseltä työskentelyn jälkeen. Teidän yhteistyönne oli oikein upeaa katseltavaa."

Kouluvalmennus 17.02.2013 (valmentanut evan)

"Tulin valmentamaan Kiiskistä ja Thanatosta toisen kerran, tällä valmennus kerralla päätimme työstää avo- ja sulkutaivutuksia. Tate näytti oikein hyvältä alusta asti ja huomasi että tällä kertaa työskentely maistuin paremmin kuin viimeksi. Ori työskenteli heti kunnolla ja kuunteli sinua hyvin tarkkaavaisesti kadottaen muun maailman ympäriltään. Ravityöskentelynne oli erittäin upean näköistä ja apusi olivat hyvin huomaamattomia. Aloittaessamme laukkatyöskentelyn katolta päätti rymähtää iso lumikasa alas, joten Tate vetäisi komean sivuloikan jonka jälkeen sait hetken rauhoitella oria. Työskentelynne tämän jälkeen ei ollut ihan niin sujuvaa mutta sait kuitenkin orisi kuuntelemaan ja keskittymään uudestaan hyvin. Sait välillä näpäyttää Tatea raipalla sillä se ei olisi millään halunnut pitää laukkaa yllä, mutta hetken tahtojen taistelun jälkeen sait orin kuitenkin laukkaamaan hyvin eteenpäin. Lopuksi vielä teitte rentoa eteen-alas työskentelyä sekä taivuttelit oria hyvin"

Kouluvalmennus 01.03.2013 (valmentanut turjake)

Ajelin pitkin pientä tietä joka johti lopuksi Privas tallin pihalle. Olin myöhässä, todella myöhässä ja Kiiskinen odotti varmaan jo kentällä Taten kanssa. Tämä tie ei varmasti lopu koskaan, niin pitkä se oli ja sen lisäksi tiellä oli hirveitä kuopia jonka vuoksi auto lensi sinne ja tänne. Lopuksi päädyin sinne minne olisin pitänyt olla jo vartti sitten. Ja niin kuin arvelin, siellä käveli K ja Tate kentällä. Juoksin suoraan kentälle, puolivälissä kuitenkin huomasin että olin unohtanut puhelimen autoon, joten juoksin takaisin. Juoksin sitten taas kentän luo ja puhuttiin Kiiskisen kanssa vähän tunnin aiheesta ja mitä tekisimme. Pistin ratsukon verkkailemaan uraa pitkin sekä volteilla. Aluksi Tate vaikutti vähän hermostuneelta sekä jäykältä, johtui ehkä siitä että vieressä käveli pari tammaa. Parin väistön sekä volttien jälkeen ori vaikutti paljon rennommalta ja kulki paremmassa peräänannossa. Teitte vielä ravilisäykset radan poikki molempiin suuntiin ja teitte ne todella mallikkaasti. Jatkoitte kootussa ravissa sekä siinä siirtyminen käyntiin lyhyeellä sivulla. Ori ei tahtonu oikein pysyä käynnissä mutta lopetti venkoilun heti kun kerroit kuka määrää. Kaikki lisäykset ja kootut askeleet sujuivat hyvin, ehkä paremmin kuin hyvin - mahtavasti! Sitten oli pienen tauon aika...

... Kello olikin jo varttia vaille kun jatkoimme, eli nopeasti kaikki neljä ohjaa käteen ja uralle harjoitusravissa. Olitte tehneet todella hyvää työtä, olitte molemmat läpi hikisiä mutta näytitte muuten todella hyvältä parilta. Jatkoitte keskiympyrällä ja sait nostaa oikean laukan. Jostain syystä herra ei oikein tahtonut (tai jaksanut) nostaa laukkaa, joten käytit pikkasen raippaa ja sitten lähti poni. Pari pukkia ja olit maassa. Tate muuttui parissa sekunnissa rodeohevoseksi ja onneksi sillä oli vielä ohjat kaulalla, muuten olisi voinut käydä todella huonosti. Onneksi sain orin kuitenkin kiinni nopeasti ja sinäkin olit ehjänä. Autoin sinut takaisin selkään roikkumalla toisella puolella ja sait mennä uudelleen ympyrälle ja nostamaan laukan. Tälläkertaa ori kuitenkin päätti olla kiltti ja nosti hyvin. Laukkasitte pari kierrosta ja sitten lisätyssä laukassa uralle. Sinulla oli hyvä kontrolli kokoajan Tateen ja sain hänet myöskin hyvin kiinni. Lopputunnista teimme vielä raviväistöjä sekä laukanvaihtoja joka toisella askeleella.

Tiistai 10.03.2013

Nyt alkaa jännittää. Ensi kuussa järjestetään jälleen yksi Suomalaisten puoliveristen laatuarvostelutilaisuus VSPY:n toimesta ja toivon todella, että ehdimme Thanatoksen kanssa tilaisuuteen mukaan. Vielä pitää vähän treenailla ja vaikka käydä muutamissa kisoissakin kääntymässä, mutta muutoin ori on mielestäni kaikin puolin valmis astumaan tarkkasilmäisten tuomarien eteen. Toivottakaa onnea! Toivottavasti Tatekin tajuaa sitten käyttäytyä hevosiksi.

Meillä on tässä muuten todellinen siitosorii, hah! Taas on alkuvuodesta tilattu useampikin astutus ja ihan älyttömän hienoille tammoillekin kaiken lisäksi. Mutta olihan se tietysti odotettavissa, onhan Tate ihan mielettömän hieno poju itsekin, vaikka itse sanonkin. Jään innolla odottamaan, minkälaisia pikku-Thanatoksia sieltä taas tuleekaan.

Kouluvalmennus 12.03.2013

Pyysin Privasin omaa valmentajaa vielä viime hetkellä pitämään minulle ja Thanatokselle koulutunnin, jotta hän voisi vähän arvioida hevosta ennen laatuarvosteluun menemistä. Verryttelin hevosta omaan tahtiini, valmentajan tarkkaillessa tilannetta aluksi maneesinlaidalta. Ratsastin reipasta käyntiä puolipitkin ohjin, tein voltteja, kiermurauria ja sen sellaista, ja ainakin omasta mielestäni Tate tuntui oikein hyvältä ja oli kivasti kuulolla. Tunnin tarkoituksena oli tehdä ihan rentoja perusjuttuja ja ratsastinkin hevosta pelkillä nivelillä. Ennen ohjien kokoamista otin vielä vähän ravia ja tein muutamia taivutuksia.

Kokosin ohjat ja huikkasin valmentajan asemiin. Valmentaja komensi minut ravailemaan uralle, tekemään siellä taivutuksia ja sen jälkeen väistättämään aina lyhyen sivun jälkeen keskihalkaisijalle ja takaisin uralle. Verryttelystä huolimatta Tate vähän kompuroi jalkoihinsa, joten pyysin sitä reippaampaan raviin ja muistutin raipankärjellä, että se moottori on siellä takalajoissa. Väistöjen onnistuessa molempiin suuntiin, teimme vielä parit reippaat temponlisäykset lävistäjällä. Niissä Tate on aika haka, ja askel pidentyikin huimasti jo ensimmäisellä yrittämällä. Teimme vielä joitakin yksinkertaisia ravitehtäviä, joiden aikana valmentaja kiinnitti enemmän huomiota istuntaani ja siihen, kuinka vaikutin hevoseen.

Ei moitittavaa, joten pidimme pienen käyntipaussin ennen laukkapääty-ympyrälle siitymistä. Oikea laukka nousi heti vaivattomasti suoraan käynnistä ja teimme lähinnä temponvaihteluita ja lopulta kahdeksikkoa kahdella pääty-ympyrällä, tuli siinä sitten käytyä läpi parit laukanvaihdotkin. Vaihdot sujuivat aluksi vähän kömpelöksi, joten toistimme harjoitusta niin kauan että ne sujuivat sulavasti ja huomaamattomasti. Lopetimme tunnin ajoissa, sillä valmentaja oli ihan tyytyväinen hevoseen ja ratsastukseeni. Hänen mielestään olemme valmiit laatuarvosteluun. Hyvillä mielin tein vielä pienen lenkin maastossa ennen oriin talliin viemistä.

Suomalaisten puoliveristen laatuarvostelutilaisuus 15.04.2013

Tänään taas palkittiin ruhtinaallisesti kovasta työstä. Hyvä etten alkanut riemusta kiljumaan, kun jännityksentäyteisen päivän päätteeksi Tate palkittiin SPL-I* -palkinnolla, ollen tällä hetkellä vasta kolmas tähtipalkinnon saavuttanut hevonen. Ei lainkaan huonosti, vai mitä?

Nyt täytyy sanoa, että meillä on jo ponskin kanssa niin kiva rivi ykkösiä, että eiköhän tämä nyt ollut tässä. Tate saa jäädä viettämään ansaittuja eläkepäiviään, välillä tietysti vähän treenaillaan rankemminkin niin kauan kuin kunto antaa periksi, muutoin liikuttelut saavat jäädä leppoisiin maastoiluihin ja sen sellaiseen. Katsoo sitten vähän tilannetta uudestaan, jos ori alkaa keräillä liikaa kierroksia. Astutuksia saa edelleen niin kauan kuin hevonen hyppää.

Pisteitä ja sanallista arvostelua saimme laatuarvostelutilaisuudessa seuraavanlaista:
15 - 20 - 20 - 20 - 20 - 15 = 110p = SPL-I*
Rakenne: 15/20
Luonne: 20/20
Suku: 20/20
Jälkeläiset: 20/20
Kilpailut: 20/20
Käyttö: 15/15
Äärimmäisen upea rotunsa edustaja, joka on kolmas tähtipalkinnon saavuttanut suomalainen puoliverinen! Tässä hevosessa yhdistyvät kaikki toivotut ominaisuudet, mitkä toivatkin sille täydet pisteet miltein kaikilta osa-alueilta. Luonteeseen oli panostettu ja sitä oli erittäin mukava lukea, sujuvaa kielenkäyttöä ja persoonallinen kirjoitustapa. Erittäin hieno ja kattava sukuselvitys, sekä todella hyvin menestyneet jälkeläiset. Erittäin paljon panostettuja tekstimerkintöjä sekä aktiivisuutta niin kilpa- kuin näyttelypuolellakin. Muiden laatuarvostelujen palkinnot toivat lisäpisteitä. Täydet pisteet 'Muu käyttö' -osuudesta on myös hieno saavutus.
Tuomareina toimivat Peppi S., Ziki, unni sekä Yogi.

Yleislaatuarvostelu 20.03.2014

Thanatosta ei koskaan pitänyt viedä YLA:an. Noh, toisin kävi, takana on upea tilaisuus, jossa Tate nimitettiin arvostelutilaisuuden kolmanneksi parhaaksi hevoseksi! Ei lainkaan huonommin ottaen huomioon, että siellä oli paikalla toinen toistaan hienompia hevosia. Nyt Taten palkintorivi on täydellinen, katsokaa nyt sitä!

Pisteitä ja sanallista arvostelua saimme seuraavanlaista:
34 (17+17) - 32 (20+12) - 17 - 13 - 5 = 101p = YLA1 + AP3
Tekstit: 34/40
Suku ja jälkeläiset: 32/33
Kilpailut: 17/22
Rakenne: 13/20
Lisäpisteet: 5/10
Kaikinpuolin upea hevonen! Hyvin kirjoitettu ja selkeästi jaoteltu sukuselvitys. Korkearaajainen, muuten sopusuhtainen ori. Hyvä väritys, valot ja varjot hieman liioitellut, mutta antavat kokonasuudelle vain persoonallisen kokonaisuuden.