Robillard du Roch

Selle Français, ori
Syntynyt 14.06.2015 Ranskassa
Musta, 175cm

Rekisterinumero VH15-121-0043
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Grand Prix
Kasvattanut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

Ch   KTK-II   KRJ-I   KV-II   KVJ AB   Premier

Bali on luonteikas ori, joka näkyy ja kuuluu ja tietää arvonsa. Saavuimme sitten talliin, kisapaikalle tai vaikka klinikalle, se ilmoittaa aina korvia huumaavalla huudolla, että herra on saapunut näyttämölle. Alamaiset vaviskaa! Bali on tullut isäänsä niin luonteeltaan kuin ulkonäöltäänkin, ja välillä nämä kaksi oria ovatkin nokat vastakkain kun kumpikin haluaisi olla kukkona tunkiolla.

Miellyttämisenhalua Balilla ei ole nimeksikään. Jotta hevosen saa toimimaan, pitää todella tietää miten se toimii ja mitä tekee. Kunnioittaa se ihmistä sen verran, että käyttäytyy arvokkaasti narun päässä, mutta heti kun siltä vaaditaan jotain esimerkiksi ratsain, pitää vaatia oikein. Ja on niillä kuuluisilla tähtien asennoillakin vähän merkitystä. Bali on kuitenkin fiksu ja nopeasti oppiva hevonen, kun sitä saa motivoitua työntekoon. Kolme erinomaista askellajia, älykäs hevonen ja oikea ratsastaja takaavat kadehdittavat huipputulokset kouluaitojen sisällä!


KTK-III, KRJ-I, Premier
i: Romain du Belou
sf m 173cm
ii: Remy du Belou sf mrn 173cm iii: Rainger sf mrnkm 169cm
iie: Crescent sf vrt 165cm
ie: Adrienne sf mkm 170cm iei: Trinqueur sf mkm 172cm
iee: Courtlyn sf trn 164cm
KTK-III, Premier
e: Perlenétt
sf tprn 167cm
ei: Florestan sf rt 170cm eii: Maranell sf rt 169cm
eie: Florella sf m 170cm
ee: Perle sf tprn 166cm eei: Odysseo sf tprn 172cm
eee: Valiente sf trt 170cm

Jälkeläiset

01. sf-t. Cataleya du Roch, syntynyt 25.07.2015 tammasta Nouvion Chantal Saavutukset: KTK-III, KV-II
02. sf-o. Rabastan du Roch, syntynyt 09.09.2016 tammasta Nouvion Chantal
03. sf-t. Obscurité du Roch, syntynyt 15.01.2017 tammasta Bonbon du Roch Saavutukset: KTK-I, KV-II, Premier
04. sf-t. Galadrielle At, syntynyt 25.09.2017 tammasta Gemma du Roch

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Remy du Belou on isokokoinen ja ryhdikäs, pikimusta ori, joka kerää ihailevia katseita missä ikinä liikkuukaan. 173cm korkea Remy kantakirjattiin jo nuorena hyvin pistein II-palkinnolle, ja sen rakennearvostelussa kehuttiin hyvää ylälinjaa ja ryhdikkyyttä, hyväasentoisia jalkoja, pitkää hyvän muotoista kaulaa sekä vahvaa ja isoa takaosaa. Ratsuna Remy on erittäin herkkä ja tarkka ratsastajastaan, ja se vaatiikin täsmällisiä ja kevyitä apuja tehdäkseen parhaan suorituksen. Liikkeiltään ori on omiaan korkean tason kouluratsastusluokkiin, joissa Remy onkin menestynyt omistajansa kanssa nuoruudessaan erittäin hyvin. Musta ori lopetti kilpailu-uransa 15-vuotiaana ollessaan melkeinpä huipulla, ja siirtyi sen jälkeen täysin jalostuskäyttöön. Jälkeläisiä komealle mustalle onkin kertynyt jo reilut kolmekymmentä, ja ori periyttää vahvasti omaa leimaansa hieman massiivisen runkonsa ja ryhdikkään olemuksensa osalta. Myös orin lennokas ravi ja hyvin ylämäkeen suuntautunut laukka näyttää siirtyneen hyvin Remyn jälkeläisille. Tällä hetkellä ori viettää eläkepäiviä ranskalaisessa siittolassa satunnaisesti tammoja palvellen.

ie. Adrienne on suurehko, 170cm korkea ja lempeä tamma, joka on toiminut pääosin elämänsä aikana harrastehevosena. Tamman osti kolmevuotiaana kasvattajaltaan kouluhevosharrastaja, jolla ei kuitenkaan ollut mielenkiintoa kisata korkeammalla tasolla, vaikka hänellä olisi varmasti ollut lupaavan nuoren Adriennen sinnekin rahkeita. Ratsukko kuitenkin niitti tasaisesti menestystä helppo A - vaativa B -tasojen luokissa, joissa Adrienne sai jatkuvasti kehuja upeista, kevyistä ja lennokkaista liikkeistään. Suurilinjainen mustankimo kantakirjattiin hyvin käyttö- ja rakennepistein toiselle palkinnolle, ja sen kantakirjauslausunnosta löytyy maininnat erittäin hyvästä tammaleimasta, pitkästä ja hyvän ylälinjan omaavasta kaulasta, sekä hyvistä jalka-asennoista. Lanne Adriennella on hieman pitkä ja lautanen melko luisu, mutta muutoin se sai varsin positiivisen rakennearvioinnin. Adrienne oli nuoruudessa astutettu kerran, ja kantakirjauksen jälkeen se päätettiin astuttaa uudestaan. Koska ensimmäinen ja toinenkin varsa osoittautuivat erittäin lupaaviksi kouluhevosiksi, jäi lempeä tamma siitoskäyttöön useammaksi vuodeksi. Adrienne jätti varsoihinsa hienoja liikkeitään, etenkin tammavarsoille kaunista ulkonäköään ja hieman vaihtelevammin tyyntä luonnettaan. Tamma varsoi kaiken kaikkiaan kuusi hienoa varsaa, joista viimeisin syntyi Adriennen ollessa 19-vuotias. Tämän jälkeen kimo ei enää tiinehtynyt, joten se sai jäädä yhden tammavarsansa seurahevoseksi omistajansa pienelle yksityistallille.

ei. Florestan on Ranskassa asuva, korrektirakenteinen, melko isokokoinen ori, jota tekee mieli katsoa toisenkin kerran. Väriltään rautias, isomerkkinen ori on melkoinen katseenkääntäjä kisakentillä, sillä se on isoliikkeinen, hyvin käyttäytyvä sekä kaikenlisäksi keräsi hyviä pisteitä kouluradoilta kilpauransa aikana. Se sai etenkin laukasta ja ravista hyviä pisteitä korjaamaan käynnistä saatuja vitosia sekä kutosia arvostelupapereissa. Käynti onkin tämän orin niin sanotusti huonoin askellaji. Florestanin kuskit vaihtuivat alkuaikoina tiuhaan, koska tarpeeksi taitavaa kuskia ei meinannut löytyä, mutta nykyisen kuskin kanssa myös GP-radat on päästy kunnialla läpi, ja muutama yli 65%:n tuloskin löytyy kilpailuhistoriasta. Jalostuskäytössä ori on ollut melkoisen suosittu, ja onkin periyttänyt jälkeläisilleen miellyttävää luonnetta, korrektia rakennetta sekä näyttävyyttä joka sopii hyvin kouluradoille. Yhteensä orilla on jälkeläisiä viitisentoista, mutta varmasti lisää on vielä tulossa.

ee. Perle on kuvankaunis tummanpunaruunikko tamma, joka on ulkonäöltään se kedon kaunein kukkanen ja luonteeltaankin vähintään yhtä ihana. Se on persoonana todella positiivisella asenteella varustettu, ja sen kärsivällisyys tuntuu jatkuvan loputtomiin. Kotitilallaan tamma on päässyt niin lasten ratsuksi, kuin GP-tason kilpailuihin omistajansa kanssa. Vahvimmat pisteet kouluradalta se on saanut ehdottomasti laukastaan, ja varsinkin suurta kokoamista vaativista laukkapirueteista. Perle on helppo niin käsitellä kuin ratsastaakin, ja siksi se on toiminut myös opetusratsuna parillekin taitavalle juniorille. Seuratason kisoista se on useimmiten napannut sen sinivalkoisen ruusukkeen, kun taas GP-radoilta se ei ole niin paljon menestystä saanut; mitä nyt yhden kansallisen tason GP-voiton ja muutamia muita sijoituksia. Tamma on toiminut tähän mennessä äitinä kolmelle varsalle, ja omistajan puheista oli ymmärtäminen, että ainakin yksi jälkeläinen tammalle olisi vielä tulossa.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. Rainger oli aikansa yksi menestyneimpiä ja tunnetuimpia kouluratsuja, joka teki pitkän ja menestyksekkään kilpauran GP-tasolla omistaja-kasvattajansa kanssa. Omistajansa ylpeydenaihe osoitti jo nuorena olevansa tulevaisuuden tähti upeiden liikkeidensä ja sopivan säpäkän luonteensa osalta. Rainger oli rakenteeltaan hyvin ylämäkeen rakentuneen näköinen, ja sillä oli pitkä, kaareva kaula kevyillä liittymillä varustettuna, syvä ja tiivis runko, iso ja vahva takaosa ja pitkät, vahvaluustoiset jalat. Jalka-asennoissa oli pystyjen vuohisten ja aavistuksen käyrien kintereiden verran sanomista, mutta muutoin ori oli hyvin esimerkillinen kouluratsu niin liikkeidensä kuin rakenteensakin puolesta. Rainger kantakirjattiin erinomaisin rakenne- ja käyttöpistein I-palkinnolle 10-vuotiaana, jonka jälkeen se keskittyi useamman vuoden kilpailemiseen GP-tasolla erittäin hyvällä menestyksellä. 16-vuotiaana orin selkä ja takajalat alkoivat oireilemaan pitkän ja raskaan kisauran takia, josta johtuen 169cm korkea ruunikonkimo siirrettiin siitoskäyttöön suositulle oriasemalle eteläiseen Ranskaan. Kuuluisa ja menestynyt ori oli tammanomistajien suosiossa, ja Raingerille kertyikin kahden ensimmäisen siitosorivuotensa aikana 54 jälkeläistä. Ori ei kuitenkaan osoittautunut kovin varmaksi periyttäjäksi, mutta useat sen varsoista saivat synnyinlahjana isältään upeat liikkeet. Muutoin jälkeläiset olivat hyvin vaihtelevan tyyppisiä ja luonteisia tapauksia, josta voitiin päätellä, ettei Rainger periyttänyt omaa kylmänviileää mutta sopivan säpäkkää luonnettaan kovin vahvasti. 19-vuotiaaksi käännyttyään Rangerin terveys selän ja jalkojen osalta joutui siihen pisteeseen, että sen omistaja päätti päästää upean orinsa taivaslaitumille.

iie. Crescent myytiin parivuotiaana harrastekisaratsuksi yksityishenkilölle läntiseen Ranskaan, jossa se pääsikin omistajansa lellikiksi. Tamma sai ratsukoulutuksen hitaasti mutta varmasti -henkisesti, ja se pääsikin ensimmäisiin kilpailuihinsa vasta 6-vuotiaana. Crescent oli hyvin herkkäsieluinen tamma, jonka kanssa ei koskaan voinut tietää, kuinka kilpailut tulisivat menemään - välillä vaaleanrautias läsipää jännitti ja säikkyi kouluradan tuomarinpäätyä, ja välillä se pisti kaikkensa peliin välittämättä ympäristöstä sen taivaallista. Parhaimmillaan Crescent kuitenkin menestyi aina vaativa A -tasoisissa luokissa asti, mutta pääosin se kilpaili helpommilla tasoilla. 12-vuotiaana Crescent kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Rakennepisteet olisivat riittäneet kakkospalkintoon, mutta "hieman" ailahtelevainen luonne ja sitä kautta haasteellinen ratsastettavuus tiputtivat palkintoluokkaa. Rakennekommenteissa mainittiin erittäin hyvä tammaleima, kevyt yleisvaikutelma, pitkä kevyt kaula ja syvä, pitkähkö runko, ja jalka-asentojen kommentoitiin olevan erittäin hyvät. Kantakirjauksen jälkeen Crescent jäi kisatauolle siitoshommien vuoksi, ja se varsoikin kahtena peräkkäisenä vuonna ori- ja tammavarsan. Ensin syntynyt orivarsa myytiin, sillä omistaja halusi itselleen tamman, ja Remy du Belou -niminen ori päätyikin Crescentin omistajan ystävälle, joka oli kokenut ja osaava kouluratsastaja ja pienimuotoinen kouluhevoskasvattaja. Crescent ei onneksi juurikaan periyttänyt ailahtelevaa luonnettaan, vaan lähinnä kevyttä liikkumistaan ja rakennettaan. Tamma lopetettiin 21-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi, jonka jälkeen tamman omistaja hankki itselleen uuden siitostamman, jolle käytti omakasvatti Remy du Beloutakin kerran.

iei. Trinqueur tunnettiin melko kuumana ja tulisena tapauksena, mutta sekin lähinnä hyvällä tavalla. 172cm korkea mustankimo oli todellinen show-hevonen, joka nautti esiintymisestä suurilla kouluradoilla ja pisti todellakin kaikkensa peliin kilpailuissa. Tulisuutensa vuoksi se ei kuitenkaan ollut ratsuna helpoimmasta päästä, joten kilpailumenestys olikin paikoitellen melko vaihtelevaa - pääosin Trinqueur kuitenkin menestyi hyvin aina intermediate I:stä GP -tasolle asti. Kantakirjattaessa ori palkittiin toisella palkinnolla, joka olisi helposti ollut ykkönen, mikäli Trinqueur olisi saanut paremmat luonnepisteet. Rakenteeltaan Trinqueur oli erittäin näyttävä ja ryhdikäs, jota korosti pitkä, vahva ja kaareva kaula joka oli hyvin kiinnittynyt, pitkät vahvat ja loivat lavat, tiivis kevyehkö runko sekä pitkä, hieman luisu mutta vahva lautanen ja takaosa. Jaloista löytyi sanomista vain vennohkojen vuohisten verran, mutta muutoin jalka-asennot olivat muun rakenteen tapaan varsin mallikkaat. Trinqueuria käytettiin haastavamman luonteensa puolesta lähinnä päinvaistaisen luonteen omaaville tammoille, ja se sai jälkeläisiä kaiken kaikkiaan 34 kappaletta. Ori ei periyttänyt vahvaa luontoaan kovin vahvasti tai varmasti, joten sen varsoista löytyy monenluonteista tyyppiä. Pääasiassa Trinqueurin jälkeläiset olivat kuitenkin kouluradoilla hyvin pärjääviä ja liikkeiltään erittäin näyttäviä hevosia. Trinqueur lopetettiin 21-vuotiaana sen jäädessä täyseläkkeelle, joka ei sopinut niin kilpahenkiselle hevoselle kuin ori oli, eikä se oppinut nauttimaan joutilaana olostaan.

iee. Courtlyn oli kaikkien pitämä ja rakastama tummanruunikko läsipää. Se syntyi ja asui koko ikänsä kasvattajansa tilalla, jossa oli ratsastuskoulutoiminnan lisäksi pienimuotoista puoliverikasvatusta, jonka osana Courtlyn oli. Sen päätoimi oli tietenkin siitostammana toimiminen, mutta se kävi satunnaisesti kevyillä tunneilla pitääkseen jonkinlaista kuntoa yllä, ja se olikin lähes kaikkien arempien ja aloittelevampien ratsastajien suosikki äärimäisen rauhallisen ja kiltin luonteensa vuoksi. Courtlyniä oli nuorempana yritetty saada kilparadoille, mutta sen yltiörauhallinen olemus ei ollut kovin ihanteellinen kilpahevoseksi - tamma nimittäin oli toisinaan jopa hidas ja liiankin rauhallinen ratsu, eivätkä sen vaatimattomat ja matalat liikkeet edesauttaneet menestymistä. Siitoskäytössä sen sijaan se osoittautui korvaamattomaksi tammaksi, sillä se periytti luonnettaan vahvasti kaikille kahdeksalle jälkeläiselleen. Rakenteeltaan 164cm korkea, vähän ryhditön ja rungoltaan jopa hieman raskas tamma ei onneksi jättänyt rakenteellisia ominaisuuksiaan varsoihinsa kovin vahvasti, vaan tämän puolen varsat perivät lähinnä isiltään. Courtlyn nukkui pois kotitilallaan 25-vuoden iässä.

eii. Maranell oli eläessään oikein näyttävä hevonen, jonka kanssa puuhastelu oli kaikkea muuta kuin hauskaa. Rautias, 169 senttinen ori saattoi yhdessä hetkessä olla lauhkea kuin lammas, mutta yhtäkkiä se saattoi vain hyppiä hoitajansa nenille ja sitä oli suorastaan mahdoton käsitellä. Näyttelyissä se kuitenkin keräsi kiitosta liikkeistään, sekä hyvästä rakenteestaan, mutta kilpailuiden saralla ori oli aavistuksen verran liian vaikea ratsastaa isoissa luokissa. Pikkukisoista tuli vaativistakin luokista menestystä, mutta GP-hevosta orista ei koskaan tullut, vaikka se kisasikin kansallisellakin tasolla, mutta vain prix st. georges luokkia.Maranell oli eläessään oikein näyttävä hevonen, jonka kanssa puuhastelu oli kaikkea muuta kuin hauskaa. Rautias, 169 senttinen ori saattoi yhdessä hetkessä olla lauhkea kuin lammas, mutta yhtäkkiä se saattoi vain hyppiä hoitajansa nenille ja sitä oli suorastaan mahdoton käsitellä. Näyttelyissä se kuitenkin keräsi kiitosta liikkeistään, sekä hyvästä rakenteestaan, mutta kilpailuiden saralla ori oli aavistuksen verran liian vaikea ratsastaa isoissa luokissa. Pikkukisoista tuli vaativistakin luokista menestystä, mutta GP-hevosta orista ei koskaan tullut, vaikka se kisasikin kansallisellakin tasolla, mutta vain prix st. georges luokkia.

eie. Florella oli Ranskassa isolla maatilalla asuva siitostamma, joka nuoruusvuosinaan ehti käymään myös kilpakentillä pyörähtämässä. Musta, melko isokokoinen tamma oli melkoinen katseenkääntäjä, joka ihastutti myös luonteellaan. Inter II luokissakin menestyneellä tammalla todettiin loppujen lopuksi paha vamma lannerangassa, joka huomattiin onneksi aikaisessa vaiheessa. Syytä vammalle ei tiedetty, mutta tamma jäi lähinnä harrastuskäyttöön, ja kierteli toivuttuaan pikkukisoja junioreiden kanssa. 17-vuotiaana tamma laitettiin kokonaan siitoskäyttöön, ja se varsoikin peräti neljä varsaa, joista jokainen peri ainakin osittain tamman kilttiä luonnetta sekä näyttäviä liikkeitä.

eei. Odysseo oli luonteeltaan ehkä aavistuksen pippurinen, mutta rauhallisen käsittelijän kanssa se esitti näyttelykehässäkin upeita raviliikkeitä vailla mitään yhteistyökykyongelmia. Tämä tummanpunarautias ori on ehkä aavistuksen tuntemattomampi kouluradoilla, mutta näyttelykehissä ori menestyi oikein hienosti, keräten paljon näyttelyvoittoja ja oman luokkansakin voittoja kertyi toistakymmentä. Kouluaitojen sisäpuolella oria ei juurikaan nähty, muutamia startteja se teki kansallisella tasolla Prix st. Georges-luokissa, mutta muuten se pyöri lähinnä omistajansa tyttären kanssa vaativa B-alueluokissa. Jälkeläisiä orille kertyi elämänsä aikana kymmenisen kappaletta.

eee. Valiente on kaikin puolin hieman tuntemattomampi nimi hevosten sukutauluissa, sillä tamma varsoi elämänsä aikana vain kolme varsaa, eikä sillä ole startteja seura- ja aluekisoja korkeammalta tasolta, eikä sieltäkään menestystä kovin hääppöisesti ole tullut. Luonteeltaan tämä kyseinen tamma on kuulemma ollut todella miellyttävä sekä käsitellä, että ratsastaa, mutta perhe on halunnut pitää sen ihan harrastuskaverina, jossa onnistuivatkin oikein hyvin. Arvostelupapereissa on ravin kohdalla ollut paljon kahdeksikkoja sekä muutama ysikin, joten laadukas tamma liikkeiltään on Valiente ollut.

Isän puolen sukuselvitys © dookie, emän puoli © Annika N., kiitos!

KRJ-Cupit:
31.03.2016 - Runoratsut - Grand Prix - 4/248
30.06.2016 - Aittohaara - Intermediate II - 9/158

Näyttelyt:
20.06.2015 Nidavellir, PUN3
21.06.2015 Faconde, PUN1, BIS3
29.06.2015 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
30.06.2015 Le Château de Raconteur, PUN5
28.09.2015 Radical Trotters, SIN3
19.03.2016 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
03.04.2016 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Kati
22.01.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Vibaja
04.04.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Kati

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 11.08.2015

"Valmennuksessani oli tänään Robillard ratsastajineen. Neuvoin ratsastajaa aloittamaan alkuveryttelyt kertoen samalla ohjelmamme tälle päivää, jonka vietämme harjoittelemalla two trackia, jotta saisimme hyvät eväät sidepassin opettamiseen, joka taas edes auttaa laukanvaihtoja. Rakensin esteen koristeista "aidan", jota pitkin voidaan väistättää hevosta, jotta se ymmärtää, että sen halutaan liikkuvan sivuttain. Neuvoin ratsastajaa istumaan suorassa ja syvästi satulassa, jotta paino jakautuu tasaisesti molemmille istuinluille. Pyysin ottamaan kevyen ja tasaisen tuntuman hevosen suuhun ja kävelyttämään sitä ruoraan aita oikealla puolella, kunnes hevonen kulkee suorassa tasaista käyntiä. Neuvoin nyt tekemään sulkutaivutusta poispäin aidasta ja ottamaan vasemman ohjan tuntumalle kertoen hevoselle suunnan ja laittamaan oikean ohjan kaulaa vasten kertoen hevoselle, mihin suuntaan ei mennä. Parin onnistuneen askeleen jälkeen pyysin poistamaan avut ja kehumaan hevosta. Tämän jälkeen kokeilimme vielä muutaman kerran, kunnes annoin luvan loppuveryttelylle." Valmennuksen kirjoitti Catia.

Kouluvalmennus 15.08.2015

"Tänään sain valmenttavakseni upean orin Balin, joka näytti heti kentälle saavuttuaan maailman omistajalta. Alkuverkan ratsukko sai työstää melko itsenäisesti ravissa ja laukassa, minun tarkkaillessa heidän yhteistyötä ja työskentelyä sivummalta. Ori selkeästi painoi välillä apuja vastaan, mutta hyvin ratsastaja uskalsi pyytää hevoseltaan.

Kun Bali liikkui kepeästi eteen kuunnellen vähän malttavaisemmin selästä tulevia ohjeita, päätimme aloittaa ohjattujen tehtävien tekemisen. Päivän aiheena oli pääosin laukanvaihdot sekä taivutukset, mutta mukaan valmennusta täydentämään otimme myös muita pieniä tehtäviä, kuten väistöjä. Aloitimme ravissa uraa pitkin sulku- ja avotaivutuksilla, joiden parissa ratsukolla ei liiemmin ongelmia ilmennyt. Kun toistimme samat tehtävät laukassa, pääsin jo vähän huomauttamaan ratsastajalle avujen annosta ja sitä myöten hevosen liikkeessä ilmenevistä virheistä. Näiden tehtävien jälkeen jatkoimme laukkaa kahdeksikon muotoisella kiemurauralla, tehden laukanvaihdon aina ympyröiden risteymällä. Tämän tehtävän ratsukko hoiti jälleen kerran kepeästi, joten lähdimme lisäämään ympyröillekin satunnaisia laukanvaihtoja. Bali selkeästi sekosi välillä askeleissaan, jonka vuoksi liikesarja kärsi, mutta jälleen toistojen kautta ratsukon meno parani. Loppua kohden jatkoimme laukanvaihtoja uraa pitkin, jotka ratsukko hoiti mallikkaasti.

Tunnin reenin jälkeen lähdimme lopettelemaan ja ratsukko sai siirtyä itsenäisen loppuverkan pariin. Tämän päivän tehtävät luonnistuivat Balilta ja ratsastajaltaan kokonaisuudessaan hyvin, pieniä virheitä lukuunottamatta - ja nämä virheet johtuivat pääsääntöisesti ratsastajan huolimattomista avuista. Joten siihen enemmän tarkkuutta ratsastajan osalta! Oli mukava nähdä, kuinka alussa koppava hevonen muotoutui valmennuksen aikana tyylikkääksi ja yhteistyökykyiseksi ratsuksi." Valmennuksen kirjoitti tvisha.

Kouluvalmennus 25.09.2015

"Saavuin jo lähes tuttuun tapaan valmentamaan Emmelineä, tosin tällä kertaa hieman eri miljööseen kuin aiemmin. Le Château de Raconteur oli minulle tilana aivan uusi, joten hyvin innoissani kurvasin pienen autoni hyvin hulppeaan tallipihaan. Ystävälliset ihmiset tervehtivät minua ja luulin päässeeni paratiisiin: kaikkialla oli niin siistiä, kaunista ja seesteistä - kunnes maneesista kuului kuplani särkevää, korvia raastavaa meteliä. Uteliaana suuntasin kulkuni sinne suuntaan ja kukas muukaan sieltä löytyi kuin Emmeline tutkailemassa maneesin pohjaa mustan hevosen laukatessa takakengät vilkkuen vastakkaiseen suuntaan. Olin minäkin varmasti huvittava näky seisoessani ovi-aukossa suu pyöreänä ja höyryävä kahvikuppi toisessa kädessäni roikkuen - olin hyvin hämmentynyt tilanteesta, mutta Emmeline ei ollut moksiskaan vaan pyyhki pölyt housuiltaan ja tervehti minua jopa iloisesti. "Arkipäivää?", kysäisin hieman huvittuneena. "Et arvaakaan...", hän puhisi ja lähti metsästämään villipetoaan takaisin maneesin vastakkaisesta päädystä.

Kun ratsastaja oli turvallisesti (?) takaisin ratsunsa selässä ja alkuverryttely suurinpiirtein tehty, pääsimme aloittamaan itse harjoitukset. Päivän pirulainen eli Robillard näytti olevan varsin eloisa ja hankalakin yksilö, joten en kuvitellut treenistä tulevan lainkaan helppoa. Työt aloitettiin avo- ja sulkutaivutuksilla molempiin suuntiin ravissa, jossa hevonen tuntui varsin notkealta ja liikkui hyvin sekä eteen että taipui varsin kauniisti. Välillä sen tahti kuitenkin rikkoontui turhasta säheltämisestä ja se selvästi hermostui, jos ratsastaja käytti liian voimakkaita apuja. Sen keskittyminen ei tänään selvästikään riittänyt jankkaamaan vain yhtä tehtävää, joten lähes heti kun avot ja sulut saatiin hanskaan, siirryttiin muihin tehtäviin. Laukassa jatkettiin sarjavaihdoissa, jotka olivat tänään kyllä puhtaat, mutta aavistuksen liian huojuvat ja isot. Hevosella ei ehkä ollut vielä tarpeeksi voimaa takaosassaan vaihtaa tasapainossa, mutta treenillä asia paranisi huomattavasti. Robillard tarjosi pientä syöksyvää sivuliikettä aina vaihtaessaan, johon käskin Emmelinen kiinnittää jatkossa huomiota. Asia kyllä korjaantuisi kuin itsestään kunhan hevonen saisi rutiinia ja voimaa vaihtoihin, ja ratsastaja keskittyisi takajalkojen nopeaan liikkeeseen. Vaihdoista siirryttiin vielä laukkapiruetteihin, jossa ori käänsi ja kokosi kyllä näyttävästi. Itsessään piruetin aloittamisessa oli vielä haparointia, joten kotiläksyksi ratsukko sai kiinnittää huomiota sujuvaan kääntämiseen. Itse piruetti on muutoin todella laadukas, vaikkakin vasemmassa kierroksessa hevonen tarjosi takaosaa liikaa vasemmalle, jota sitten pyrittiin korjaamaan saamalla vasenta takasta paremmin rungon alle. Kokonaisuudessaan pirtuetit olivat kuitenkin hyviä, mutta pientä hienosäätöä puuttui vielä. Lopetimme treenit molemmille mieluisaan suoritukseen ja loppuun tehtiin vielä huolelliset eteen-alas verryttelyt, joissa tosin Robillard taas hieman innostui ja kiikutti ratsastaja-parkaa kuin märkää rättiä. Seuraavaa valmennuskertaa innolla odottaen..." Valmennuksen kirjoitti Siiri K.

Kouluvalmennus 28.09.2015

"Valmennuksessani oli tänään Robillard ratsastajineen. Neuvoin ratsastajaa aloittamaan alkuveryttelyt kertoen samalla ohjelmamme tälle päivää, jonka vietämme harjoittelemalla two trackia, jotta saisimme hyvät eväät sidepassin opettamiseen, joka taas edes auttaa laukanvaihtoja. Rakensin esteen koristeista "aidan", jota pitkin voidaan väistättää hevosta, jotta se ymmärtää, että sen halutaan liikkuvan sivuttain. Neuvoin ratsastajaa istumaan suorassa ja syvästi satulassa, jotta paino jakautuu tasaisesti molemmille istuinluille. Pyysin ottamaan kevyen ja tasaisen tuntuman hevosen suuhun ja kävelyttämään sitä ruoraan aita oikealla puolella, kunnes hevonen kulkee suorassa tasaista käyntiä. Neuvoin nyt tekemään sulkutaivutusta poispäin aidasta ja ottamaan vasemman ohjan tuntumalle kertoen hevoselle suunnan ja laittamaan oikean ohjan kaulaa vasten kertoen hevoselle, mihin suuntaan ei mennä. Parin onnistuneen askeleen jälkeen pyysin poistamaan avut ja kehumaan hevosta. Tämän jälkeen kokeilimme vielä muutaman kerran, kunnes annoin luvan loppuveryttelylle." Valmennuksen kirjoitti Catia.

Kouluvalmennus 02.10.2015

"Saavuin valmentamaan jo ennestään tuttua ratsukkoa, Robillardia ja Emmelinea, jatkaakseni jo aloitettua työtä. Pyysin ratsukkoa hoitamaan alkuveryttelyt sillä aikaa, kun rakensin "aitaa", jotta näkisin onko heidän harjoituksensa tuonut tulosta. Pyysin Emmelinea näyttämään two trackia, ja hienostihan hevonen hoiti hommansa, eli selvästi harjoitus oli tuottanut tulosta! Siirryimmekin sitten harjoittelemaan sidepassia. Neuvoi ratsukkoa menemään uraa pitkin kohti aitaa, kuten two trackissa, mutta nyt käyttäen ulkopohjetta taaempana ja pitämään huolen, että eteenpyrkimys säilyy. Pyysin käyttämään nyt sisäohjaa, kääntääkseen hevosen kohti aitaa ja jatkamalla eteenpäin liikkumista sivuttain, eli side passia. Pyysin ratsastajaa parin askeleen jälkeen pyysin vapauttamaan avut ja kehumaan hevosta. Neuvoin, että vasemmalle mennessä pidetään oikea pohje kiinni kyljessä satulavyön takana ja irrottamaan vasemman pohkeen, jotta hevosella olisi tilaa liikkua sinne suuntaan. Muutaman kerran kokeiltuamme, annoin luvat loppuveryttelyille ja pyysin harjoittelemaan tätä seuraavaa valmennuskertaa varten." Valmennuksen kirjoitti Catia.

Kouluvalmennus 05.10.2015

"Viimeisellä valmennuskerralla harjoittelimme laukanvaihtoja Emmalinean ja Robillardin kanssa. Alkuveryttelyjen jälkeen, pyysin ratsukkoa näyttämään miltä heidän yhteistyönsä sujuu side passissa ja hyvin se näytti sujuvan! Hevonen oli suorassa ja kuunteli ratsastajan apuja. Sitten siirryimme laukanvaihtojen harjoittelemiseen. Neuvoin ratsastajaa pitämään ohjat kuolaintuntumalla, pitämään hevosen suorassa koko vaihdon ajan, katsomalla menosuuntaan ja hevosen ollessa suorana, vaihtaaan laukkapohkeiden paikkaa. Nyt pyysin ratsukkoa nostamaan vastalaukan ja hyvissä ajoin ennen lyhyttäsivua, vaihtamalla pohkeet ja pyytämällä hevosta väistämään ulkopohjetta, eli vaihtamaan laukkaa. Sanoin myös, että hevosta ei saa päästää raviin, vaan vaihtamaan suoraan laukasta toiseen. Aluksi se ei meinannut sujua, mutta muutaman harjoittelun jälkeen hevosen ja ratsastajan yhteistyö alkoi pelittää kunnolla ja laukanvaihdotkin onnistuivat!" Valmennuksen kirjoitti Catia.