Les Granits

Selle Français, ori
Syntynyt 20.03.2016 Ranskassa
Mustankimo, 170cm

Rekisterinumero VH16-121-0046
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Intermediate I
Tuonut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

KTK-II   KRJ-I   KV-II   KVJ AB   Silver Premium

Grandi on loputtoman utelias häslä ja suorastaan varsamainen touhottaja, mutta kuitenkin perusluonteeltaan kiltti. Kunhan orin mielenliikkeitä oppii ymmärtämään, sen kanssa tulee hyvin toimeen itse kukin. Se ottaa mielellään vastaan kaikenlaiset haasteet mitä sen eteen asetetaan, mutta eri asia on, suoriudutaanko niistä kuinka kunnialla. Grandin kanssa mennään aika pitkälti periaatteella "väsytä ja voita", ainakin kisakentillä. Pitkät, reippaat alkuverkat ja loputon aivojumppa takaavat Grandille yleensä paremman keskittymiskyvyn. Hoitaessa se on monen suosikki, jos päiväjärjestykseen mahtuu vähän keppostelua.


i: Hoquet
sf m 170cm
ii: Âme sf mrn 171cm iii: Triste sf trn 170cm
iie: Boules à Facettes sf prt 167cm
ie: Survivant sf m 168cm iei: Cadres sf m 170cm
iee: Silk sf prn 165cm
e: VG Granite
sf rtkm 168cm
ei: VG Café sf prn 172cm eii: Douleur sf prn 170cm
eie: Cloche sf m 167cm
ee: Gilmira sf prtkm 169cm eei: Detroi sf rnkm 170cm
eee: Cascades sf tprt 166cm

Jälkeläiset

01. sf-t. Bonbon du Roch, syntynyt 03.06.2016 tammasta Bellet du Mont Saavutukset: VSN Ch, KTK-II, KV-II, Bronze Premium
02. sf-o. Chev du Roch, syntynyt 05.01.2017 tammasta Chanceux Saavutukset: KTK-II, KV-II, Palladium Prize
03. sf-t. Babette du Roch, syntynyt 15.06.2017 tammasta Bellet du Mont

Sukuselvitys vanhemmista

i. Hoquet on ranskalainen jalostusori joka on niittänyt mainetta ympäri Eurooppaa. Koulupainotteinen Hoquet on sijoittunut useissa arvokilpailuissa ja menestynyt myös näyttelykehissä ja kantakirjassa. Ori on periyttänyt jälkeläisilleen hyvin pitkälti liikkeitään ja kilpailuviettiään. Hieman orimainen luonne johon liittyy lähinnä kovapäisyyttä ja turhanpäiväistä pörhentelyä on myös nähty Hoquetin orijälkeläisillä. Grandi on pitkälti tässä asiassa poikkeus, sillä se on päinvastoin varsin helppo oriksi. Musta Hoquet on näyttävä ilmestys Grand Prix- kentällä, jossa se on muutoinkin parhaimmillaan. Hoquet ei ole helpoin ratsastettava, mutta oikeissa käsissä siitä saa paljon irti. Oria voisikin kuvailla "yhden ihmisen hevoseksi", sillä se varmasti testaa uutta ratsastajaa - monta kertaa sen ensimmäisen kerran jälkeen. Hoquet onkin ollut samalla omistajalle kaksivuotiaasta lähtien Etelä-Ranskassa sijaitsevalla oriasemalla. Ratsukoulutus on tapahtunut huippuammattilaisten toimesta ja omistaja itse on valinnut ratsuttajan, joka on työskennellyt Hoquetin kanssa nyt viimeiset kuusi vuotta. Hoquet viettää eläkepäiviä samalla ranskalaisella oriasemalla astuen yhä sekä luonnollisesti että pakastetusti puoliveritammoja ympäri Euroopan.

e. Kaunis kimo VG Granite on aina ollut kasvattajansa suosikki ja se näkyy tamman hyvinvoinnissa ja menestyksessä. Tasaisen rauhallinen ja aina niin kovin tyytyväinen Granite on monen tallilaisen suosikki helppoutensa ansiosta. Tammamaiset piirteet ovat jääneet minimiin eikä sen tapoihin kuulu ylimääräiset kiukuttelut tai keppostelut. Granite kuulostaa siis kaikinpuolin unelmahevoselta vai mitä? Mainittakoon, että pitkälti siitostammana toiminut Granite ei ole ollut helpoimmasta päästä aina. Varsana Granite oli se pahiten sähläävä tapaus, joka aina sai itsensä ja hoitajansa ongelmiin. Milloin oltiin karkuteillä valkoiset aitalankut takamuksessa, milloin hoitaja sai mustelmia tamman tunkiessa turhan innokkaasti ulos karsinasta. Kun katsoo tätä orijälkeläistä Grandia, on varsin selvää, mistä se on perinyt luonteensa. Granite on vanhoilla päivillä rauhoittunut huomattavasti, mutta keppostelut olivat nuoruudessa varsinaista arkipäivää. Granite on kantakirjattu ja hyväksytty huippupistein - sen suosio siitostammana on tullut pitkälti sen perimästä suvussa, joka on jättänyt jälkeensä toinen toistaan menestyneempiä kouluhevosia. Granite itse on startannut useammissa kansallisen tason kisoissa mukavalla menestyksellä.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Âme on niin ikään ranskalaisella farmilla syntynyt ja kasvanut tummaverikkö joka starttasi jo nuorena kisakautensa upealla menestyksellä. Âmen kisavuodet kestivät poikkeuksellisen kauan eikä menestykselle näkynyt loppua. Âme on kilpaillut kansainvälisesti ja jäi pois kilparadoilta hyvissä ajoin ennen eläkettä. Sen jälkeen ori on toiminut pitkälti näytöshevosena erilaisissa tapahtumissa ja on ollut myös kotitallinsa vetonaula. Komea ja lihaksikas ori tuntuu olevan symmetrian ruumiillistuma ja onkin rakenteeltaan palkittu useaan otteeseen. Jälkelisilleen se on periyttänyt juurikin tätä korrektia rakennetta sekä rauhallista luonnetta josta ei kuitenkaan puutu twistiä. Vaikka Âme oli aina helppo käsitellä, se ei koskaan unohtanut satunnaista keppostelua tai rakkaita tammojaan ja niille huutelua ja pröystäilyä. Âme nukutettiin sydänvaivojen tuomiin haasteisiin 23-vuotiaana ja jälkeensä se jätti useamman kymmenen varsaa, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän menestyneitä kouluradoilla. Âmen nimi on edelleen kysytty sukulinjoissa ja sen orijälkeläiset seuraavat tiukasti vanavedessä isänsä jälkiä.

ie. Survivant tunnetaan pienenä ja pippurisena tammana, jolta ei kyllä luonnetta puutu. Survivant jaksaa muistuttaa väärinkohtelusta ja pienikin virheliike saa sen kyllä muistuttamaan että kuka tässä tallissa oikein asuu. Kunnioitus on todellakin ansaittava Survivantin kanssa ja se vaatii aikansa. Kasvattaja ei koskaan nähnyt Survivantia varsinaisena kilpahevosena - sillä on taipumus stressaantua matkustelusta ja isoista ihmisjoukoista. Sen sijaan rakenteeltaan täydellisyyttä hipova Survivant tahkoi menestystä näyttelykehistä ja kantakirjasta. Lähinnä harrastehevosen virkaa toimittanut Survivant on vaihtanut omistajaa pari kertaa, mutta lopullisella se sai viettää upeat kymmenen vuotta. Survivant oli varsin potentiaalinen kouluhevonen ja voitti joitakin vaativan tason koulukilpailuja. Rahkeita olisi saattanut riittää korkeammallekin koulutustasolle, mikäli vaivaa olisi jaksettu nähdä enemmän. Jokatapauksessa Survivant on varsonut viisi kertaa ja sen kaikki jälkeläiset ovat olleet menestyneitä yhtä lukuunottamatta, jonka kohtalo oli hyvin samanlainen kuin emänsä. Survivantin jälkeläisiä on kuitenkin nähty paljon kouluradoilla ruusukkeita ja pokaaleja haalimassa.

ei. VG Café on aina kerännyt katseita punaisella turkillaan ja jylhällä olemuksellaan. Saksassa paljon vaikuttanut Café on kerännyt pokaaleja arvokisoista aina Grand Prix- tasolla asti. Moni Cafén jälkeläisistä asuu Saksassa ja ovat sieltä käsin vaikuttaneet paljon sukulinjoihin isänsä kautta. Café itse on syntynyt ja asunut Saksassa, mutta jälkeläisiä on syntynyt paljon myös muunmuassa juuri Ranskassa. Cafén kilpaura loppui kuitenkin jo 15 vuotiaana kun se teloi vasemman etujalkansa pahasti maastoreissulla. Jalka ei ole heikentänyt sen elämänlaatua, mutta kova treenaaminen ja kisaaminen saivat jäädä. Tämän jälkeen Café on keskittynyt pitkälti harrastehevosen arkeen, mihin se on soveltunut varsin hyvin upean luonteensa ansiosta. Café ei stressaa turhista ja on hyvin kuuliainen hoitajaansa kohtaan. Se uskoo kerrasta eikä lähde väittelyyn turhista asioista. Café lopetettiin vanhuuden tuomiin vaivoihin 25-vuotiaana omalla kotitallillaan omistajansa läsnäollessa. Cafésta muistuttavat silti sen upeat varsat joille on periytynyt paljon sen ulkonäköä - etenkin orijälkeläisille. Kaunis punainen turkki ja jyhkeä rakenne muistuttavat siitä.

ee. Gilmira on ranskalaisen kouluratsastajan Moetín kasvatteja. Kimo tamma oli varsana hyvin oikukas luonne jolta ei kunnioitusta noin vain herunut. Sen ratsukoulutus oli hyvin haastava, vaikka potentiaalia paljon nähtiinkin. Sillä on isot ja näyttävät askeleet kokoisekseen ja energiaa vaikka muille jakaa. Gilmira päätyi kyllä kisakentille, mutta ei menestynyt erityisemmin. Tamman ura ei ollut kilpailuissa, mutta siitostammana siinä nähtiin potentiaalia. Varasuunnitelma ei ottanut sekään onnistuakseen, sillä Gilmira oli vaikea saada kantavaksi, joten se jätti jälkeensä vain yhden varsan - Graniten. Gilmiralla oli kuitenkin tunnearvoa kasvattajalleen ja se piti tamman itsellään osaomistuksessa juurikin tunnesyistä. Gilmira vietti hyvän elämän Ranskassa harrastehevosena joka starttasi muutamissa kisoissa silloin tällöin. Oikukas luonne väistyi mukavasti iän myötä ja Gilmirasta tuli vanhuksena monen hoitajan suosikkihevonen. Tasainen, rauhallinen ja ystävällinen tamma nukutettiin ikiuneen 24-vuotiaana sydänvaivojen takia.

Sukuselvityksestä kiitos Cerylle!

KRJ-Cupit:
30.06.2016 - Aittohaara - Intermediate I - 6/146
31.08.2016 - Runoratsut - Intermediate I - 10/153
31.03.2017 - Hukkapuro - Vaativa B - 14/272

Näyttelyt:
14.06.2016 Le Château de Raconteur, SW4 40p.
23.01.2017 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
04.04.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Kati
30.10.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Vibaja

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 26.05.2016

"- Rauhoita tilanne ja hengitä. Tule uudelleen ja muista ulko-ohjan tuki. Sinä määräät tahdin etkä yhtään lähde mukaan siihen hössöttämiseen, ohjeistin ratsastajaa kun ratsukko otti pienen aikalisän pieleen menneen pohkeenväistötehtävän jälkeen. - Ajattele jokaista väistöaskelta erikseen. Ratsasta ne erikseen, pidä rauha yllä ja tee niinkuin sinä haluat. Yhtään ei nyt anneta hevoselle tilaa keksiä juttuja sinne väliin, neuvoin. Grandi kävi ylikierroksilla, mutta oli se pitkien alkuverryttelyjen jälkeen aavistuksen enemmän koossa. Väistötehtävästä siirryttiin ympyrätehtävään, jossa pääty- ja keskiympyröitä ratsastettiin eri askellajeissa ja siirtymiä tehtiin todella tiuhaan tahtiin. Tämä sai Grandin jopa vähän kyllästymään, eikä se oikein enää jaksanut reipastua niin yliaktiivisesti kuin alussa. Tämähän meille vain passasi ja ratsukko saikin tehtyä todella hallittuja siirtymiä. -Tulepa hei vielä nyt uudelleen ne raviväistöt ja se laukannosto siellä väistön sisässä, taitaa kuule onnistua paremmin nyt kuin alkupuoliskolla, keksin ja jäin seuraamaan suoritusta, joka sujui kuten olin ajatellukin: Grandi jaksoi keskittyä, sillä ei enää ollut kiire mihinkään ja se malttoi kuunnella avut loppuun. -Oikein! Todella pitkäjänteistä työntekoa! kehuin ratsastajaa ja annoin luvan loppuverryttelyihin." Valmennuksen kirjoitti Uppe.

Kouluvalmennus 04.12.2016

"Näin juuri Emmeline, tästä sun on hyvä lähteä vaatimaan lisää. Seuraavalle pitkälle sivulle tultaessa ajattele liikettä hiukan enemmän ylös kuin eteen, ja helpota kokoavia apuja pitämällä oma korsetti tiukkana. Ja muista pitää ne pohkeet lähellä, samalla tavalla kuin äskenkin niin pakka ei leviä heti ensikättelyyn." opastin ratsukkoa, joka suoritti alkuverryttelyssä avotaivutusta jossa halusin nähdä erityisen aktiiviset takajalat ja rennonpehmeän ylälinjan. Kun Emmeline oli saanut jumpattua oriin molempiin suuntiin sekä ravissa että laukassa jatkoimme valmennusta laukkatyöskentelyssä. Jumppateema jatkui, sillä jumppasimme hevosen kylkiä ja lapoja vastalaukkatyöskentelyllä niin, että Emmeline pehmitteli hevosta vuoroin myötä- ja vuoroin vasta-asetuksessa. Vasta-asetuksessa kulkeminen tuntui olevan Grandille helppoa sillä sitä työstetään vastalaukan aikana eniten kun taas myötäasetukseen siirtyminen tuntui lukitsevan Grandin hyvin lyhyelle kaulalle suppuun. Kun Emmeline sai ratsastettua orin myös pienessä myötäasetuksessa avoimemmalle kaulalle eikä Grandi yrittänyt vaihtaa laukkaa myötälaukkaan, kehuin ratsukkoa hartaasti. Loppuvalmennuksen aikana paneuduimme vielä passagen poljettamiseen erittäin lyhyissä pätkissä pääty-ympyrällä. Grandi vaatii vielä paljon voimaa ja rutiinia passagesta, mutta viimeiset toistot olivat jo erittäin laadukkaita sillä passage lähti oikein takaosan päältä ja liikkeessä oli juuri sopivalla suhteella ilmavuutta, tasapainoa ja tahtia. Loppuverryttelyiden aikana läpikävimme valmennuksen kulun ja annoin kotiläksyksi paljon kokoavia harjoitteita sekä kannustin ratsastajaa ratsastamaan myös itsenäisesti lyhyitä pätkiä passagea maneesin peilien apua hyödyntäen. Valmennuksen kirjoitti VP.

Kouluvalmennus 06.01.2017

Viime kertaisesta valmennuksesta oli kulunut reilu kuukausi, joten odotin innolla tulevaa valmennusta sillä halusin nähdä, mitä ratsukko oli saanut kuukauden aikana aikaan. Valmennuksen alkuun Emmeline sai ratsastaa kaikki askellajit läpi melko avoimessa ja matalassa muodossa, kunnes lähdimme työstämään oria hiljalleen kohti kootumaa työskentelymuotoa siirtymiä tehden. Käynnissä ja ravissa Emmeline sai varsin hyviä pätkiä koottujen ja lisättyjen askellajien välille, mutta laukassa ratsukko joutui työstämään enemmän tasapainoisten ja rentojen siirtymien aikaansaamiseksi. Pienten välikäyntien jälkeen työstimme hevosta vielä aktiivisemmaksi laukanvaihtosarjojen kautta, joita tänään tehtiin sekä koko rata leikkaa-linjalla sekä keskihalkaisijalla. Alkuun Grandi tarjosi laukanvaihtoja enemmän kuin olisi ollut tarpeen ja sarjoihin tuli pieniä rikkoja, mutta Emmelinen ratsastettua oria yhä tehokkaammin ja selkeämmin sarjat saatiin jo varsin sujuvalle mallille. Kun Grandi oltiin saatu heräteltyä laukanvaihtojen kautta hereille jatkoimme siitä, mihin viimeksi jäimme - passageen. Aloitimme passagen työstämisen edelleen pääty-ympyrältä, mutta iloiseksi sain huomata pian että kotiläksyt olivat tehty ja pääsimme siirtämään passagen haastavammalle linjalle. Jo heti ensimmäisistä toistoista alkean sekä ratsastajasta että hevosesta huokui parempi itsevarmuus, joiden kautta toistot olivat heti tasapainoisia ja tahdikkaita jonka lisäksi Grandin passageen oli tullut paljon lisää ilmavuutta ja joustoa. Koska passage on edelleen hevoselle hieman haastava, olivat toistot erittäin lyhyitä ja passage lopetettiin aina hyvään askeleeseen sekä siihen, että Emmeline kehui hevosta sekä ääneen että kaulalle taputtamalla - näin hevoselle saadaan passagesta mukava mielikuva, ja se alkaa hiljalleen tarjota sitä enemmän itse kehujen toivossa. Valmennuksen kirjoitti VP.