Everhart

Trakehner, ori
Syntynyt 15.01.2015 Saksassa
Tummanruunikko, 170cm

Rekisterinumero VH15-021-0226
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Grand Prix
Tuonut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

VIR MVA Ch   VSN Ch   KTK-II   KRJ-I   Bronze Premium

Evert on melko tempperamenttinen ja useimpina päivinä myös hyvin jääräpäinen ori. Kun se päättää jotain, näin myös tapahtuu, ellei narun päässä satu olemaan itseään kunnioittava hoitaja joka uskaltaa näyttää Evertillekin kaapin paikan. Myös ruoka on tarvittaessa hyvä motivointikeino tämän hevosen kohdalla. Ilkeä ori ei kuitenkaan ole, joten hampaita ja kavioita ei onneksi tarvitse yleensä väistellä. Se on vain hyvin tietoinen siitä, mitä haluaa. Hoitaessa se on yleensä melko rauhallinen ja helppo, ainakin jos saa seurata maailman menoa esimerkiksi käytävällä tai pihalla.

Muiden hevosten kanssa ori tulee pääsääntöisesti hyvin toimeen, ja viihtyykin huomattavasti paremmin lajitoverien ympäröimänä kuin yksin. Tarhaan yksin jäätyään se huutaa kavereiden perään, mutta pysyy kuitenkin aidoissa mikäli se täytyy joskus yksin jättää. Yleensä viereisten tarhojen hevosista on sille kuitenkin tarpeeksi seuraa.

Ratsastaessa Evert on vertaansa vailla. Se on kantanut itsensä hyvin jo nuoresta pitäen ja sillä on kolme hyvää, ellei jopa erinomaista askellajia. Orin jääräpäisyys tulee valitettavasti joskus esiin myös selästä käsin, mutta ystävällisellä määrätietoisuudella siitä saa esiin myös rahtusen miellyttämishalua. Evertille pitää antaa sitä porkkanaa kepin sijaan. Kouluväännön lisäksi Evert nauttii myös reippaista maastoreissuista ja hyppää vaihtelun vuoksi joskus pieniä esteitäkin ihan kelvollisella menestyksellä.

Autossa Evert matkustaa kokeneena konkarina nätisti, mutta jos se joutuu seisomaan pitkiä aikoja paikallaan olevassa autossa, mahdollisesti jopa ilman kaveria, alkaa yleensä korvia huumaava huutokonsertti raastavalla kuopimisella säestettynä. Parempi olisikin, jos oria pystyisi mahdollisimman paljon taluttelemaan ja vaikka vähän syöttelemään kisapaikalla. Verryttelyssä ja kisasuorituksen aikana Evert toimii yhtä lailla kuin kotonakin, kun sillä on jatkuvasti tekemistä ja muita hevosia ympärillä.


i: Gambert
trak trn 172cm
ii: Umbert trak m 170cm iii: Romero trak mkm 167cm
iie: Unique trak prn 165cm
ie: Guinevere trak rt 169cm iei: Fidello trak prt 170cm
iee: Gwenna trak rt 168cm
e: Evermore
trak rnkm 168cm
ei: Dardanus trak m 167cm eii: Furstenberg trak m 171cm
eie: Dee Dee xx tprn 167cm
ee: Everdale trak prnkm 165cm eei: Floresten trak rnkm 170cm
eee: Elaina trak rt 166cm

Jälkeläiset

01. trak-t. HRW Rosenkrantz, syntynyt 01.03.2015 tammasta Rosenwaltz Saavutukset: VIR MVA Ch, KTK-II, Bronze Premium
02. trak-o. Wuorelan Brilliant, syntynyt 29.04.2015 tammasta Ballett Saavutukset: KRJ-I, KV-II, VAR-III, Premier
03. old-o. Eversmile, syntynyt 31.07.2015 tammasta Dorothy Saavutukset: KTK-III
04. trak-t. Cithara du Roch, syntynyt 17.03.2017 tammasta Carpathia

Sukuselvitys vanhemmista

i. Gambert on tehnyt mittavan uran Saksassa kouluratsuna ja siitosorina. Tuota tietä sille harva olisi osannut ennustaa, mutta vaikeuksien kautta ori on raivannut tiensä oikeiden ihmisten kanssa maailmankartalle. Gambertin elämän alkutaipaleet eivät olleet kovinkaan helppoja ja sekä varsa että emä olivat lähellä menehtyä varsoessa. Vaikea varsominen toi mukanaan muitakin varsa-ajan ongelmia eikä lääkärit ennustaneet siitä ikinä tulevan kilpahevosta nivelongelmien takia. Tämän takia Gambert ikäänkuin hylättiin turhana hevosena, mutta ruunausta kuitenkin lykättiin. Ja onneksi lykättiin sillä orin nykyinen omistaja näki Gambertissa piilevän potentiaalin. Ja sitähän on. Varsa-ajan vaivat jäivät taakse muutaman vuoden ikäisenä ja ori on edelleen mukana tiheässä treenauksessa. Gambert on myös kantakirjattu Saksassa II palkinnolle.

e. Evermore ei säästele tunteitaan silloin kun joku asia niitä kuohuttaa. Pippurisen ja varsin tammamaisenkin luonteen omaava hevonen on kuitenkin omiaan etenkin kouluratsastuksessa. Saksalaistilalla edelleen asuva Evermore kilpaili parhaimpina vuosinaan vaativalla tasolla ihan mukavin prosentein. Varsoja sillä on yhteensä neljä joista kaikki ovat enemmän tai vähemmän menestyineitä kouluratsuja. Evermore on ollut monelle ihmiselle opettaja - paitsi vaikean luonteensa kautta, myös upean liikkuvuutensa. Sillä on ollut taito muokata ratsastajista rauhallisia ja tasaisia, jotka eivät hötkyile.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Umbert on niinikään saksalainen läsipää, joka parhaimpina vuosinaan kilpaili kansallisella tasolla kouluratsastuksessa. Ori on periyttänyt etenkin kepeää mutta lihaksikasta vartaloon usealle varsalleen jotka kilpailevat ympäri Eurooppaa. Useita varsoja on myös emävalintojen jälkeen jäänyt harrastehevosiksi joilla kuitenkin on todettu piileviä kykyjä. Umbertin jalostuskäyttöä rajattiin muutamien menestyksekkäiden astutuskausien jälkeen ja tällä hetkellä Umbert ei enää vieraile tammoilla. Orin elämä keskittyy eläkeikään ja sen tuomaan kankeuteen mikä ei varsinaisesti ole hidastanut Umbertia lainkaan.

ie. Gambertin emä Guinevere oli yksi monista Umbertin monista morsiammista ja varmasti kauneimmasta päästä. Hyvin korrekti ja rodunomainen rakenne sekä lempeä luonne olivat tämän tamman tavaramerkkejä. Guineveren varsomiset olivat Gambertiin asti sujuneet ongelmitta ja hyvillä orivalinnoilla Guineveren jälkeläisten meriittilista on hyvin vaikuttava. Gambertin varsomisessa ilmeni kuitenkin ongelmia mikä johti lopulta orivarsan vasta-aine ongelmiin ja tamman pieniin sisäisiin verenvuotoihin. Kumpikin kuitenkin selvisi ja Guinevere sai viettää varsansa kanssa vielä vuoden ennenkuin jouduttiin lopettamaan.

ei. Dardanus syntyi Saksassa mutta muutti pian kilpailemaan Amerikkaan sen hetkiselle menestyvälle kouluratsastajalle. Dardanus teki hienoa kilpauraa isoilla areenoilla, mutta oli loppuviimein varsin stressiherkkä. Kotimaan kansalliset kisat olivat ihan mukavaa piristystä arkeen mutta rutiininomainen muuttaminen ja kulkeminen edestakaisin jatkuvasti uusia ihmisiä tavaten saivat orin toisinaan hyvin väsyneeksi. Amerikkalainen ylläpitotiimi oli kuitenkin tyytyväinen siihen mitä Dardanus heidän tiimiinsä toi ja ori palasi takaisin Saksaan. Vasta takaisin kotimaassaan sillä oli mahdollisuus ja aikaa myös jalostusorina.

ee. Everdale on pieni, mutta hyvin lujaluontoinen tamma. Sen sielunmaailmaa järkyttää kovasti kaikki tavanomaisesta poikkeava, kuten vääränlainen ratsastaja. Hyvin herkkäluontoisella Everdalella on suuri persoona johon kuuluu muunmuassa yliherkkyyttä. Hoitajan ja ratsastajan täytyy silti olla tarkkana ettei kyseessä ole vain tammamainen kapina ja päälle jyrääminen. Everdale on hyvin kiehtova hevonen eikä se "vaikean" luonteensa takia ole jäänyt seinäruusuksi. Päinvastoin tamma on tuonut luonnettaan myös jälkikasvuun, mutta sopivissa määrin.

Sukuselvityksestä kiitos Cerylle!

KRJ-Cupit:
30.06.2015 - Hukkapuro - Intermediate II - 19/198
31.03.2017 - Hukkapuro - Grand Prix - 1/174

Näyttelyt:
24.04.2015 Wuorela, SW5 40p.
09.05.2015 Satulinna, irtoSERT, pt. Jannica
13.07.2015 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Vibaja
29.07.2015 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Welby
03.04.2016 Le Château de Raconteur, MVA-sert, pt. Kati
14.06.2016 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
31.10.2016 Marksman Sporthorses, MVA-sert, pt. Kati
23.01.2017 Le Château de Raconteur, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 02.01.2017

Olin pitkästä aikaa saanut valmennettavakseni jotain muuta rotua kuin tuttuja ja turvallisia suomenhevosia - nimittäin puoliverisiä. Ensimmäisenä valmennusvuorossa oli itsestään heti aluksi pienen metelin tehnyt ruunikko-ori Everhart. Ratsukko sai hoitaa alkuverryttelyt melko itsenäisesti, jotta saisin hieman käsitystä orin luonteesta ja kaksikon yhteistyön sujuvuudesta. Evert vaikutti melko omapäiseltä ja vaativaltakin ratsastettavalta, sillä aluksi yksinkertaisimmatkin tehtävät tuntuivat olevan suuren työn takana. Hiljalleen ori alkoi kuitenkin kantamaan itsensä paremmassa muodossa ja kuuntelemaan ratsastajaansa tarkemmin, jolloin päästiin keskittymään muihinkin asioihin kuin asetuksen tai taivutuksen ja oikeiden teiden löytymiseen.

Saatuaan verryttelyt päätökseen ratsukko sai kävellä hetken pitkin ohjin vapaasti, ennen varsinaisen treenin aloittamista. Ensimmäisenä tehtävänä pyysin ratsukkoa kääntymään joka kerta lyhyen sivun keskeltä pituushalkaisijalle ja jatkamaan aina puoleen väliin asti sulkutaivutuksessa. Puolessa välissä tuli tehdä voltti ja vaihtaa sen kautta avotaivutukseen, joka päättyi suoristukseen pituushalkaisijan lopussa. Kuvio aloitettiin ensin käynnissä, mutta koska Evert ratsastajineen näytti suoriutuvan tehtävästä erittäin helposti, sai ratsukko pian siirtyä raviin. Tässä askellajissa Evertin isot liikkeet tuottivat aluksi ratsastajalle hieman ongelmia, ja kehoitinkin naista kokoamaan ravia hieman enemmän, jolloin myös taivutuksien laatu parani huomattavasti. Aluksi Evert nimittäin meinasi hieman juosta taivutusten läpi, jolloin ori liikkui lähinnä kaula mutkalla ja runko suorana. Toistojen myötä niin avo- kuin sulkutaivutuksetkin alkoivat sujumaan varsin mallikkaasti, ja pääsimmekin vaihtamaan tehtävää siksak-taivutuksiin. Tässä tehtävässä Evertin lennokkaat askeleet olivat todellakin edukseen, sillä ruunikko näytti leijailevan maneesin hiekalla ristiin ja rastiin. Ratsastajakin löysi yhteisymmärryksen isojen liikkeiden kanssa, ja antoi ratsulleen kevyitä mutta selkeitä apuja. Loppuun otettiin vielä muutamat laukanvaihtoharjoitukset lävistäjälinjalla. Ensimmäiset vaihdot eivät olleet ihan niin teräviä ja täsmällisiä kuin olisin toivonut, joten pyysin ratsastajaa valmistelemaan vaihdot vielä huolellisemmin ja käyttämään pari kertaa melkeinpä liioitellun selkeitä apuja. Pian Evert tekikin kolmoisvaihtoja hyvässä rytmissä ja tasapainossa, ja näihin tunnelmiin oli hyvä lopetella. Valmennuksen kirjoitti dookie.

Kouluvalmennus 28.01.2017

Tästä ryhmästä ei taitoa ja talenttia puuttunut, sillä kaikki ratsukot olivat jo tasonsa vakiinnuttaneet GP-tasolla. Niinpä päätin hieman sekoittaa pakkaa ja tauon aikana muutama ystävällinen tallityöntekijä olikin rakentanut maneesiin vanhan kunnon ratsastusleikkiradan: pujoteltavia kartioita, puomein rajattu sokkelo, sekä klassinen kananmunan kuljetus lusikassa tolpalta toiselle. Toki jokaisessa tehtävässä oli oma koukkunsa. Kartiot pujoteltiin sulkutaivutus siksakissa, puomein rajattuun ruutuun tultiin piruettilaukassa ja sokkelon jokainen kulma ratsastettiin muutamalla piruettiaskeleella, kanamuna kuljetettiin tolpalta toiselle passagessa. Välillä on hyvä hieman löysätä nutturaa, vaikka kouluratsastus tunnetusti onkin tiukkapipojen laji.

Emmeline ja Evert olivat loppuun asti huoliteltu ratsukko, joka teki vaikutuksen heti maneesiin astuttuaan. Mietin, miten Emmeline suhtautuisi suunnittelemaani tuntiin ja täytyy myöntää, että ratsastajan ilme oli näkemisen arvoinen, kun esittelin päivän tehtävät. Leikkiä tai ei, Emmeline ja Evert suorittivat jokaisen tehtävän tarkasti ja virheettömästi. Emmeline oli kertonut ongelmastaan saada kunnon yhteys Evertiin ja etukäteen olin veikannut, että kyse voisi olla yksinkertaisesti yliyrittämisestä, olihan ratsukko valmistautumassa pian laatuarvosteluihin. Rennompien tehtävien parissa näyttikin siltä, että ratsukko alkoi vihdoin löytää sujuvampaa yhteistä säveltä. Valmennuksen kirjoitti Otterley.