Don Bravado

Selle Français, ori
Syntynyt 05.05.2015 Ranskassa
Vaaleanpunaruunikko, 170cm

Rekisterinumero VH15-121-0040
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Grand Prix
Tuonut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

VSN Ch   KTK-II   KRJ-I   KVJ AB   Premier

Bravo on sellainen meneväinen vitsiniekka, joka tietää miten muut niin ihmiset kuin lajitoveritkin saa kiedottua kavioidensa ympärille. Ainakin tallin tammat ovat kuin sulaa vahaa tämän lihaksikkaan kouluhirmun ollessa vieressä! Orille ei kumminkaan kannata antaa periksi, sillä se taatusti osaa käyttää sen hyväkseen. Karsinan ovi muuten kannattaa huolehtia jäljestään kunnolla kiinni, sillä muuten omin vapauksin kirmailevaa Bravoa saa melko varmasti metsästää pitkin Ranskaa sen toteuttaessa itseään. Yleisesti ottaen Bravo on kuitenkin oikein mukava ja kiltti, joskin välillä melkoinen sählä tapakoulutuksen jäädessä lähinnä lässyttämisen ja paapomisen tasolle. Siinä voisi olla meikäläisellä kyllä peiliin katsomisen paikka..

Yksi asia mitä Bravo ei missään nimessä siedä, on vesipesu. Jostain syystä se ei koskaan tottunut siihen kunnolla, vaan kiipeilee suunnilleen pitkin seiniä jos sitä yrittää suihkuttaa suoraan letkusta. Sienellä kastelun se onneksi jotenkuten sietää, että ei tarvitse lähteä ihmisten ilmoille hervottoman pölykasan kanssa.

Työnteon suhteen ori ottaa yleensä innoissaan vastaan päivän haasteeet. Kilpailukentillä se on lähes aina loistossaan ja esittelee kauniita liikkeitään oikein mielellään suurelle yleisölle. Verryttelyssä se saattaa vähän yrittää puhista muille hevosille, eikä sen huomiota ole aina niin helppo kääntää takaisin ratsastajaan. Areenalle päästessä se on jo helppoa, kun tuntemattomat hevoset eivät ole ihan iholla.

Huippuratsullakin on kuitenkin kääntöpuolensa, varsinkin Bravolla. Kotona treenatessa se osaa jostain syystä olla toisinaan tahmeakin ja lusmuilisi mielellään. Ulkopuolisen silmiin kulmien oikominen turpa maata viistäen ei oikein vakuuta tarinaa hienosti menestyneestä kouluhevosesta. Se muistuttaa lähinnä sellaista tavattoman laiskaa ratsastuskoulun tuntiratsua kuin mahtipontista koulukilpuria, joka ravaa kootusti pitkin kaviouraa, keskittyen täysin ratsastajan antamiin käskyihin. Bravo tarvitseekin selkäänsä ihmisen, joka saa tämän kontrolliin alusta lähtien ja tällöin esille sen parhaimmat puolet. Oikean ratsastajan kanssa Bravosta kuoriutuu se hevonen, joka löytyy koulukenttien kärkijoukoista, ja jonka kanssa on upea työskennellä sen ollessa täydellisesti hallinnassa. Kuulostaa varsin uskomattomalta, mutta tämä kaikki on meille aivan arkipäivää. © Kiiskinen ja Kemiina


i: Barbados
sf vprn 171cm
ii: Baladin x prt 162cm iii: Ready Red Go xx prt 164cm
iie: Pelegia ox rnkm 153cm
ie: Azura sf vrn 167cm iei: Russell sf m 170cm
iee: Nancie sf prn 170cm
e: Imiriél
sf m 165cm
ei: Rousse du Roi sf m 168cm eii: Rousseau sf m 171cm
eie: Tirinelia sf prt 163cm
ee: Imirina sf trn 166cm eei: Irondel sf mrn 169cm
eee: Aniéla sf rt 162cm

Jälkeläiset

01. sf-t. Lunelie du Roch, syntynyt 27.06.2015 tammasta Clair de Lune Saavutukset: Ch, KTK-II, KRJ-I, KV-II, Bronze Premium
02. sf-o. Bergerac du Roch, syntynyt 14.04.2016 tammasta Carpathia Saavutukset: VSN Ch, KTK-I, KRJ-I, KV-II, KVJ AB, Bronze Premium
03. sf-o. Bastin du Roch, syntynyt 04.05.2016 tammasta Perlénett Saavutukset: KTK-II
04. fwb-o. Seven Star's Bruno, syntynyt 06.01.2018 tammasta Naatje v. Claeys

Sukuselvitys vanhemmista

i. Barbados myytiin parivuotiaana kasvattajaltaan Ranskan Ylä-Normandiasta Saksaan tunnetulle kouluratsastajalle tulevaisuuden kilparatsuksi. Suurilinjainen mutta kevyt ori vakuutti uuden omistajansa upeilla liikkeillään, joissa riitti elastisuutta ja lennokkuutta. 171cm vaaleanpunaruunikko osoittautui myös nopeaksi oppilaaksi, sekä erittäin korkean työmoraalin omaavaksi ratsuksi. Barbados kehittyi nopeasti vaativien luokkien taitajaksi, ja kymmenvuotiaana se kilpaili jo menestyksekkäästi GP-tason kouluradoilla. Vuosia kestänyt kilpaura alkoi kuitenkin verottamaan orin terveyttä, ja Barbados joutuikin jättämään kisakentät 14-vuotiaana jatkuvien selkävaivojen astuessa kuvioihin. Menestyksekkään uransa jälkeen ruunikko ori vietiin kantakirjattavaksi, josta Barbados palasi II-palkinnon kanssa. Kantakirjauksen jälkeen Barbadokselle riitti kysyntää tammoille, ja ori siirtyikin pääsääntöisesti siitoskäyttöön. 17-vuotiaana, ehdittyään toimia pari vuotta siitosorina, Barbadoksen selkävaivat alkoivat taas, johtuen runsaasta pukille hypyttämisestä. Hetken sairaslomailtuaan ruunikko ori päätettiin kuitenkin lopettaa, kun kivut eivät meinanneet antaa periksi lääkityksenkään avulla. Barbadokselle syntyi 28 jälkeläistä, joista useat perivät isältään suurilinjaista ja kevyttä rakennetta sekä upeita liikkeitä.

e. Imiriél myytiin kaksivuotiaana kasvattajaltaan Etelä-Ranskasta Saksaan kouluratsuksi nuorelle kouluratsastajalupaukselle, joka joutuikin hieman pettymään tamman luonteen suhteen. Imiriél osoittautui melkoisen temperamentikkaaksi ja kuumaksi hevoseksi, joka oli kyllä halutessaan erittäin näyttävä ratsu, mutta se vaati ratsastajaltaan melkoisia taitoja kulkeakseen niin. Useiden vastoinkäymisten takia Imiriélin koulutus ei edistynyt kovin nopeasti, mutta hiljalleen se alkoi esiintymään vaativammissakin koululuokissa, vaihtelevalla menestyksellä. Lopulta intermediate -tasojen luokkiin päästyään Imiriélin omistaja päätti myydä tammansa rennompaan käyttöön, sillä 165cm korkea musta puoliverinen oli turhan kuuma tapaus kouluratsuksi. Koska Imiriél oli kuitenkin suvultaan, liikkeiltään ja myös rakenteeltaan laadukas yksilö, päätyi se takaisin Ranskaan selle francaiseja kasvattavalle siittolalle. Imiriél osoittautui erinomaiseksi emäksi, eikä se periyttänyt hankalahkoa luonnettaan juuri lainkaan - hyvää rakennetta ja lennokkaita liikkeitä kyllä senkin edestä. Imiriél menehtyi 18-vuotiaana pieleen menneen varsomisen seurauksena, ja se ehti jättää jälkeensä neljä kaunista varsaa.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Baladin ulkonäöltään melko vaatimaton punarautias, mutta liikkeiltään ja ratsastettavuudeltaan mitä mainioin. Pienehkö, 162cm, korkea punarautias kilpaili nuoruusvuosinaan vaihtelevalla menestyksellä niin este-, koulu- kuin kenttäkisoissakin, joista orin päälajiksi valikoitui omistajanvaihdoksen myötä kouluratsastus. Baladin oli rakenteeltaan hyvin täysiverityyppinen, eikä se ollut mikään näyttelymenestyjä - jalka-asennoissa oli melkoisesti sanomista ja runko oli turhan vinttikoiramallinen, mutta vahva takaosa antoi hyvät edellytykset menestymiseen vaativammissakin koululuokissa. Niimpä Baladin kisasikin useamman vuoden hyvällä menestyksellä pääasiassa kotimaassaan Ranskassa, kunnes kilpaura päättyi omistajan loukkaantumisen vuoksi. Hyväkäytöksinen ja kiltti ori sai jäädä omistajansa teini-ikäisen tyttären harrasteratsuksi, jonka ohella sitä käytettiin myös muutaman varsan verran jalostukseen. Harrastekäyttöön siirtymisen vuoksi Baladin päätettiin ruunata, jota ennen se kuitenkin sai kolme jälkeläistä, jotka eivät onneksi perineet juurikaan isänsä rakenteellisia ominaisuuksia. Sen sijaan varsat olivat isänsä tapaan kilttejä ja nopeita oppijoita varustettuna hyvällä työinnolla.

ie. Azura on elänyt koko ikänsä kasvattajansa tilalla pohjoisessa Ranskassa, ja se kantakirjattiin jo melko nuorena erinomaisin rakennepistein I-palkinnolla. Kirjauksen jälkeen sillä kisattiin harvakseltaan helpohkoissa koululuokissa, mutta pian se siirtyi täyspainotteisesti siitoskäyttöön. Luonteeltaan melko säpäkkä, mutta kiltti tamma osoittautui myös melko hyväksi periyttäjäksi, ja se onkin jättänyt kaikille kahdeksalle jälkeläiselleen hyvää ja kestävää rakennetta. 167cm korkean Azuran liikkeetkään eivät ole pöllömmät; sillä on elastinen ja lennokas laukka sekä ravi, joista etenkin jälkimmäinen on siirtynyt myös hyvin tamman varsoille. Tällä hetkellä 18-vuotias Azura on hyväkuntoinen ja virkeä, edelleen siitostamman virkaa toimittava hevonen kasvattajansa tilalla.

ei. Rousse du Roi oli melko massiivinen ja raskasluustoinen, mutta yllättävän kevyt liikkeinen ori. Luonteeltaan 168cm musta tähtipää oli melko ailahtelevainen ja herkästi kuumuva, mutta nöyrä ja yritteliäs ratsu. Rousse du Roista povattiin jo varsana kovaa kouluhevosta, joka toteutuikin vuosien saatossa - musta ori ihastutti näyttävillä liikkeillään ja jykevällä, mutta sopusuhtaisella rakenteellaan aina GP-radoilla asti, joita se kiersi hyvällä menestyksellä monta vuotta. 13-vuotiaana Rousse du Roi kantakirjattiin ja palkittiin II-palkinnolla kilpauransa välissä, jonka jälkeen kilpailutahti alkoi hidastumaan tammanomistajien suuren suosion vuoksi. 15-vuotiaana Rousse du Roi siirtyikin kokonaan siitoskäyttöön, sillä se osoittautui erittäin hyväksi periyttäjäksi. Etenkin orivarsat saivat isältään ryhdikkään, sopusuhtaisen ja massiivisenpuoleisen rakenteen, ja useimmat varsat perivät isältään myös näyttävän laukan ja ravin. Kaiken kaikkiaan orille kertyi 42 jälkeläistä, joista moni on osoittautunut erinoimaiseksi kouluratsuksi, ja ompa muutama yksilö menestynyt kenttäradoillakin. Rousse du Roi lopetettiin vakavan ähkyn takia 22-vuotiaana.

ee. Imirina oli ärhäkkäluonteinen tamma, joka on perinyt luonteensa isänsä puolelta, ja on periyttänyt sitä ikävä kyllä myös omille jälkipolvilleen. 166cm korkealla tummanruunikolla ei ole kilpailtu pikkukisoja ja -luokkia kummempia ratoja, vaan se on ollut pääasiassa harrastekäytössä pienehköllä puoliverisiittolalla. Toki tammaa on yritetty muovata kouluratsuksi, mutta Imirinan kipakka luonne on vaikeuttanut tehtävää turhan paljon. Imirina on myös kantakirjattu hyvän rakenteensa avulla II-palkinnolle, ja vaikuttavan emälinjansa takia siitä suunniteltiin myös siitostammaa. Kun kouluratsun aikeet eivät ottaneet tuulta alleen, Imirina päätettiin siirtää siitoskäyttöön, jossa sen toivottiin tuovan ripauksen tulisuutta leppoisampien ja hyväluontoisten orien kanssa. Muutaman varsan kohdalla tulisuutta tuli hieman liikaa, mutta muutoin Imirina osoittautui varsin kelvoksi siitostammaksi ja loistavaksi emäksi. Varsoilleen pääasiassa hyvää rakennetta periyttänyt, ja kaiken kaikkiaan seitsemän varsaa tehnyt Imirina lopetettiin 20-vuotiaana sen siitosuran päätyttyä, sillä kukaan ei halunnut pitää sen luonteista hevosta pelkkänä oloneuvoksena.

Sukuselvityksestä kiitos dookielle!

KRJ-Cupit:
30.06.2015 - Hukkapuro - Intermediate II - 7/198
31.07.2015 - Fiktio - Intermediate II - 7/125
31.01.2017 - Runoratsut - Intermediate II - 6/114

Näyttelyt:
29.06.2015 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
30.07.2015 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
19.03.2016 Le Château de Raconteur, SW4 40p.
03.04.2016 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Kati
30.10.2017 Le Château de Raconteur, MVA-sert, pt. Vibaja

Villit- & harjoituskilpailut:
14.06.2015 - Merenrannan Ratsutila - Helppo B - 4/12
14.06.2015 - Merenrannan Ratsutila - Helppo A - 1/9

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Harjoituskilpailuissa 14.06.2015

Lähdimme tänään nelipäisen hevoskatraan kanssa käymään tuttavan tallilla harjoituskilpailuissa. Aamulla olikin aikainen herätys, kun hevosille piti tehdä vielä viime hetken puunaustoimet ennen rekkaan lastaamista. Onneksi olimme yhdessä Ambren ja Julietin kanssa pakanneet kaikki tarvittavat varusteet autoon jo edellisiltana, niin sai sen osalta nukkua hieman pidempään, sillä matka tulisi olemaan melko pitkä. Bravo odotti aamuvarhaisella jo virkeänä karsinassan ja hörisi kärsimättömästi aamuheiniensä perään. Se katseli paheksuvasti naapurikarsinan Romea, joka olisi mielummin ollut missä tahansa muualla kuin lähdössä töihin. Barvo ei ymmärtänyt sellaista välinpitämättömyyttä.

Ambre osallistui Bravon kanssa koululuokiin Helppo B ja Helppo A. Jo alkuverryttelystä asti ori oli innokas ja eteenpäinpyrkivä, vaikka vähän piti toki yrittää jutustella kilpasiskojenkin kanssa. Ambre ja Bravo ovat kyllä täydellinen parivaljakko, samanlaisia luonteeltaan kumpikin. Kumpikin koululuokka meni odotusten mukaisesti todella hienosti, Helpossa B:ssä Bravo oli neljäs, ensimmäinen ei-sijoittunut, ja Helposta A:sta se nappasi peräti voiton prosentein 64.133%! Aivan loistavaa työtä.

Kouluvalmennus 15.03.2016

Valmennukseen saapui Emmeline hienon ruunikon ranskalaisorinsa Don Bravadon kanssa. Ori liikkui isosti, lennokkaasti ja energisesti eteenpäin alusta asti. Verkat ratsukko oli tehnyt jo valmiiksi, jotta pääsisimme aloittamaan valmennuksen tehokkaasti. Pyysin silti Emmelineä alkuun esittämään kaikki askellajit, siirtymät ja taivutukset, jotta näkisin vähän ratsukon yhteistyötä ja voisin kasata päivän valmennustehtäviä sen mukaan. Bravo liikkui hyvin eteenpäin, välillä jopa liian lennokkaasti ja jouduin pyytämään Emmelineä rauhoittamaan tilannetta siirtymillä ja puolipidätteillä. Pääasiallisesti ori kuitenkin teki pyydetyt asiat täsmällisesti ja viivyttelemättä, joskin se näytti aika ajoin hieman siltä, että Bravo sinkosi avusta johonkin suuntaan.

Valmennustehtävät rakentuivat tänään sille periaatteelle, että Bravoa saisi hieman rauhoitettua ja reaktioita pienennettyä. Hidastaa niitä ei tarvinnut, oli vain hyvä, että ori reagoi heti, mutta se aika ajoin liioitteli kaikkea - kun Emmeline pyysi sitä jalalla hieman eteenpäin, se lähti kuin hauki rannasta. Niinpä alkuun Emmeline sai aloittaa ihan siirtymisillä käynti-ravi ja käynti-laukka sekä ravi-pysähdys. Bravo teki alkuun melko singahtavia lähtöjä, hidastukset olivat hyviä, joskin aika ajoin hieman töksähtäviä. Kun ratsastaja sitkeästi jaksoi tehdä puolipidätteet ja pyytää oria pehmeästi eteen, se alkoi rauhoittua. Erityisesti, kun mukaan otettiin tapa siirtyä heti takaisin hitaampaan askellajiin, jos Bravo sinkoili. Kun ori oli hieman rauhoittunut Emmeline sai aloittaa avo- ja sulkutaivutukset. Bravo taipui nätisti pohkeen ympäri, liioittelematta kuitenkaan mutkaa banaanille, polki aktiivisesti alleen ja oli kaikin tavoin kuulolla ja mukana. Erityisesti sulkutaivutukset se suoritti huolellisesti ja tarkasti. Valmennuksessa nähtiin tänään erinomaista yhteistyötä! Valmennuksen kirjoitti narri.

Kouluvalmennus 26.05.2016

"Valmennuksen tehtävät keskittyivät ravin työstämiseen ja suoristuksiin. Ratsukko työskenteli suurimman osan valmennukseen ajasta uran sisäpuolella siten, että etenkin lyhyille sivuille käännyttiin reilusti ennen pitkän sivun loppua. Kulmien läpi ratsastaminen oli suoristamisen ohella tänään tarkkailun kohteena. Ratsastaja sai alkuverryttelyjen jälkeen ohjeekseen laittaa jalustimet kaulalle. Kuviota alettiin työstää ravissa tiiviisti satulassa istuen ja kun kuvio sujui, alettiin pitkille sivuille lisätä temponmuutoksia. Muuttuva ravin tempo, suorassa kulkeva hevonen ja tarkat selkeästi ratsastetut kulmat tuottivat kaikki kolme yhdessä työmaan ratsukolle. Neuvoja ja palautetta sai olla antamassa, mutta yllättävän hyvin ja nopeasti ratsukko löysi työskentelyyn aina vain paremman ja paremman otteen. Tehtävään lisättiin loppuvalmennuksessa kulmiin tehtävät voltit ja tehtävää työstettiin myös kokonaan laukassa edeten. Vauhtia ja reipasta asennetta ratsukolla riitti, mutta täsmällisyyden löytämisessä oli tänään tekemistä. Oikein ahkeraa työskentelyä joka tapauksessa." Valmennuksen kirjoitti Uppe.