VILLAHAKA
 
© AKValmennusviikonloppu 23.-24.02.2019

Tervetuloa Villahaan kasvateille suunnattuun valmennusviikonloppuun. Villahaan maneesissa järjestetään lauantaina kaksi kouluvalmennusta (heB, vaB) ja sunnuntaina kaksi estevalmennusta (70cm, 100cm). Valmennusten tarkemmat aiheet löydät alempaa. Mukaan valmentautumaan pääset lähettämällä hakuviestin Keskustan kutsuun. Valmennuksia ei täytetä nopeusjärjestyksessä, vaan enemmän tarve ja tavoitteet edellä. Ensisijaisesti toivomme valmennuksiin ratsukoita, joilla on selkeät suunnitelmat laatuarvosteluita silmällä pitäen. Aloitettu kilpailu-ura katsotaan eduksi.

Tämänkertaisen valmennushaun on tarkoitus olla omistajaa aktivoiva tempaus. Siksi hakuviestin tulee olla vähintään 100 sanaa pitkä katsaus sinun ja hevosen yhteiseen elämään, saavutuksiin ja tämän vuoden suunnitelmiin. Varsinaisesta valmennuksesta saat myöhemmin hevosen sivuille 200 sanan valmennustekstin, jossa ensimmäiset 100 sanaa on yhteistä tehtävänantokuvailua ja toiset 100 sanaa yksilöityä palautetta työskentelystä.

Ilmoita viestisi alussa mihin ryhmään/ryhmiin haet ja millä hevosella. Näitä tietoja ei sinänsä tarvitse liittää osaksi hakutekstiä, jonka luonnollisesti voit lisätä katsaukseksi hevosesi päiväkirjaan ja joka toimii joka tapauksessa itsenäisenä tekstinä päiväkirjassa, vaikka valmennuspaikkaa ei tällä kertaa kohdallesi osuisikaan. Voit hakea ja osallistua samalla hevosella korkeintaan kahteen eri valmennukseen. Valmennuksien maksimiosallistujamäärä on 5 ratsukkoa / valmennus, mutta kaikkia paikkoja ei välttämättä täytetä. Viimeinen ilmoittautumispäivä maanantaina 18.02.2019, jonka jälkeen valmentaja valitsee valmennettavat ratsukot.

Lämpimästi tervetuloa hakeutumaan treeniin!la 23.02 helppo B

Pohkeeväistöt ja suorat linjat

Laura & Huvipulla
Disa & Valotta

la 23.02 vaativa B

Laadukas laukka

Viveka & Vesseli


su 24.02 70cm

Kaarteet ja rytmi

Viveka & Vesseli
Calla & Peeti

su 24.02 100cm

Sarja- ja erikoisesteet

peruttu

Valmennukset

la 23.02 helppo B

Laura & Huvipulla
Ensimmäisen valmennuspäivän aloitti kahden ratsukon pienryhmä, jonka osallistujien kanssa keskityttiin pohkeenväistöihin ja suoriin linjoihin. Liikkeet palasteltiin aivan aluksi omiksi tehtävikseen. Suorien linjojen viilaamisessa hyödynnettiin keskihalkaisijaa, jotta maneesin laitojen turva olisi minimoitu ja ratsukon tuli suoristaa paketti uutterasti töitä tekemällä. Keskihalkaisijaa ratsastettiin niin käynnissä kuin ravissakin ja suunnan muutosten kera. Pitkille sivuille ratsukoiden tuli tehdä napakoita siirtymiä ensin vain yksi per sivu, sitten varioiden kaksi siirtymää ja lopuksi sivulle tuli mahduttaa kolme sujuvaa siirtymää askellajien välillä. Keskihalkaisijalla lähdettiin välikäyntien jälkeen hyödyntämään väistöjen aiheuttamaa häiriötä suoraan linjaan. Linjalle suoristamisen jälkeen tuli väistää heti neljä askelta oikealle, sitten ratsastaa suoristuksen jälkeen neljä suoraa askelta ja seuraavaksi väistää neljä askelta vasemmalle, kunnes oli jälleen suoristamisen aika ja päädyssä suunnan vaihto. Laukkaa ratsukot saivat tehtäväkseen hioa pitkillä sivuilla vapaasti itsenäiseen tahtiin. Valmennus keskittyi käynti- ja ravityöskentelyyn, sillä väistöissä riitti tekemistä. Laura ja Pullis oli ilahduttava näky valmennuksessa. Olin seurannut heidän elämää jo aiemmin sosiaalisen median kautta, mutta Pulliksen näkeminen livenä herätti iloa ja ihmetystä. Miten roteva poika siitä olikaan kasvanut! Valmennuksen tehtävät osoittautuivat Pullikselle ehkä hieman tasapaksuksi: ori olisi mielellään puuhastellut jotain vähän jännempää, vaikka se silti asettuikin ratsastajan apujen väliin yllättävän nöyrästi. Suoristukset olivat alkuun melko epätasaisia, mutta pikkuhiljaa vertyessään Pulliksesta kuoriutui aika hauska koulupuksutin. Se kauhoi eteenpäin vikkelästi ja etenkin laukka- ja väistötehtävässä ori heräsi kunnolla tähän päivään ja motivoitui touhuamaan tomerasti tehtävän parissa. Hevosen yritteliäisestä olemuksesta huolimatta kaipasin koko valmennuksen ajan ratsukon työskentelyyn aavistuksen pikkutarkempaa otetta: en tiedä kumpi ratsukon osapuolista oli hövelimpi ideoissaan, mutta yhtälönä tämä kaksikko otti tehtävät vähän turhan kevyin mielin vastaan. Rempseä asenne oli kuitenkin omiaan siinä vaiheessa, kun Pullis halusi heittää hanskat tiskiin toistojen myötä. Ratsastaja ei vaikuttanut selässä lainkan turhautuneelta, vaan ratsasti hevosen takaisin napakaksi paketiksi todella kylmäpäisesti. Väistötehtävässä ratsukon suurpiirteisyys korostui, joten kotiläksyksi kaksikko sai pikkutarkkaa piipertämistä pienissä annoksissa.

Disa & Valotta
tulossa

la 23.02 vaativa B

Viveka & Vesseli
Komea mustanpuhuva Vesseli saikin tänään yksityisvalmennuksen omistajansa kanssa, kun lauantain toiseen kasvattivalmennukseen ei ilmoittautunut muita ratsukoita. Lähdimme työstämään valmennuksen aluksi käyntiä ja ravia, vaikka päivän pääpaino olikin tarkoitus olla laukassa. Kaksi muuta askellajia oli kuitenkin hyvä käydä läpi ja samalla sain aiheeksi ottaa esiin muutaman epäkohdan ratsastajan istunnasta. Löysimme jalalle hieman uudenlaisen paikan ja kädelle joustavan asenteen. Raviympyröiden ohessa annoin vinkkejä lantiotyöskentelyyn ja huomasin Vesselin puskevan herkästi oikeassa kierroksessa sisäänpäin. Tällöin ongelman ratkaisuna oli ratsastajan painopisteen siirtäminen ulospäin, jotta Viveka ei lähtenyt kaarteeseen mukaan ja antanut näin lisäpontta sisään kaatuvalle hevoselle. Vesselin kaatuva lapa ei ollut suurensuuri ongelma, eikä sitä varmasti selästä käsin hirveän herkästi edes noteeraa, mutta istunnan muutoksen myötä ratsastaja kyllä tuumi, että hevosessa tuntui heti hiuksenhieno ero. Laukan suhteen lähdettiin aluksi keskittymään nostoihin keskiympyrällä. Ympyrällä työskenteleminen lisäsi orin malttia, sillä Vesselillä oli ollut tapana olla koko alkuvalmennuksen ajan hieman holtiton ajatuksissaan. Asetus ja taivutus ympyrällä helpottivat huomattavasti hallinnan tunnetta ja orilla pysyi fokus yhdessä asiassa kerrallaan. Ympyrältä suoralle uralle siirryttässä orilla oli jälleen into piukassa ja mitä enemmän laukkaa viilasimme pitkillä sivuilla, sitä enemmän ori innostui. Suorilta urilta siirryttiin laukkaamaan kahdeksikkoa pääty-ympyröille ja tekemään laukanvaihtoja keskellä, kun suorien linjojen ratsastaminen tuntui olevan liian vaativa operaatio hevosen mielentilan ollessa niin vallaton. Laukkakahdeksikosta ratsukko ansaitsee superkehut! Työskentely parani kierros kierrokselta, ratsastajalla pysyi istunnan kulmakivet hyvin hanskassa ja hevonen malttoi hyvin. Laukan tempoa päästiin vaihtelemaan ympyröiden aikana ja lopulta ratsukko teki vielä muutaman oikein kivannäköisen temponmuutospätkän suoralla uralla. Onnistumisiin oli hyvä lopettaa varsinainen treeni ja siirtyä itsenäisiin loppuverryttelyihin ravin ja käynnin parissa.

VILLAHAKA ON VIRTUAALITALLI