Koistilan Jekku

Koistilan Jekku

KTK-II


 


Virallinen nimi Koistilan Jekku Kutsumanimi Jekku
Syntymäaika 13.05.2019 Rotu suomenhevonen
Sukupuoli ori Säkäkorkeus 150cm
Kasvattaja Koistila Omistaja Uppe VRL-11253 / Villahaka
Koulutustasot KO vaB RE 65cm VH-numero VH19-018-0493Saavutukset

Jälkeläiset
Vuodesta 2005 lähtien suomenhevosia taidolla ja rakkaudella kasvattanut Koistilan talli oli minulle aikoinaan ennen omia suomalaisiani niitä talleja, joiden toimintaa seurasin sivusta silmät sädehtien. Oma konkreettinen kosketukseni koistilalaisiin taisi olla vasta vuonna 2017, kun Koistilan Soila muutti meille täysin vain siitostammaksi kasvattajan vähentäessä hevoskantaa. Jekkua odotettiin keväällä 2019 saapuvaksi Villahakaan. Se oli tilausvarsa mieleisistä vanhemmista ja ennen sen syntymää pidin sormia tiukasti ristissä sen puolesta, että emä tuuppaisi maailmaan voikon värisen tammavarsan. Mahdollisuudet moiseen olivat kuitenkin luonnollisesti sysihuonot voikoista suvun nimistä huolimatta ja vaaleanpunarautias orihan sieltä lopulta syntyi. Pienestä alkupettymyksestä selvittyäni nuori Jekku otettiin Villahaassa vastaan innostunein mielin heti, kun se oltiin saatu onnistuneesti vieroitettua emästään. Uusin koistilalainen liittyi osaksi nuorten orien laumaa sulavasti minun askarrellessa orille jo ylpeänä puista nimikylttiä karsinaansa, johon se siirtyisi asumaan vasta kun tavoitteellisempi ratsukoulutus olisi kunnolla pyöräytetty käyntiin.

Jekku sai kuvaavan nimen siltä varalta, että siitä kehkeytyisi oikea kulmakunnan keppostelija. Metsään meni ja hyvä niin. Harvemmin minulla on Jekusta mitään huonoa sanottavaa, sen verran miellyttämishaluinen ja selväjärkinen se on. Jekku on sopeutuvainen ja vaatii viihtymiseen loppujen lopuksi aika vähän.

Ratsastaessa Jekku saisi olla ajoittain hieman herkempi ja ponnekkaampi, mutta mielellään tällä pikkuorilla ratsastaa. Jekku on myös siitä oiva, että se rakastaa lapsia. Selkään voi huoletta asettaa heiveröisen junnun opettelemaan koulukiemuroita. Jekku nauttii kun sen ei tarvitse tehdä ihan just tarkalleen oikein vaan vähän sinne päin riittää.Sukutaulu

I   Koistilan Jymy
KTK-II

II   Jalpoka
KTK-II
III   Jalo-Vire
IIE   Pokka
IE   Hunajaliinu
KTK-III KRJ-I ERJ-I
IEI   Loiskahdus
IEE   Hunajaneito

E   Riitamaan Vitari
KTK-II

EI   Hopeahuisku EII   Viirus
EIE   Hopeatuuli
EE   Haapaluodon Tinta EEI   Haapaluodon Mahti
EEE   Silvolan PihlaPieni katsaus sukupuuhun

Jekun isä on vuonna 2016 syntynyt voikko, pienhevosen mittoihin juuri ja juuri asettuva, Koistilan oma kasvattiori Koistilan Jymy. Toisella palkinnolla kantakirjattu ori on palkittu myös Champion-arvonimellä. Suorituskykyisellä ja monipuolisella Jymyllä on kilpailtu neljässä lajissa ja orilla onkin sijoituksia niin koulu-, este-, valjakko- kuin kenttästarteistakin! Jekku on isänsä toinen jälkeläinen. Jymyn ensimmäinen jälkeläinen Koistilan Jyty (s. 2017) on jo kantakirjattu kolmannella palkinnolla ja palkittu lisäksi niin koulu- kuin esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Jytylläkin on jo itsellään kaksi kantakirjattua orijälkeläistä.

Jo koistilalaisuus sinänsä teki Jekun hankkimisesta juhlaa, mutta erityisen täpinöissäni olin Koistilan Jymyn isästä Jalpokasta (s. 2008), jota olin pitänyt jo kauan suuressa arvossa. Osin juoksijasuvusta lähtöisin olevalla Jalpokalla on sijoituksia koulu- ja esteratsastuksesta, mikä muistuttaa jälleen suomenhevosen muuntautumiskykyisyydestä raviperinnöstä huolimatta. Raamikas Muotovalio- ja Champion-ori kantoi voikkoa väriä ja näytti periyttävän sitä jälkeläisilleen, sillä sen viidestä jälkeläisestä kolmea oli siunattu kermaisella kuontalolla. Mittavaa menestystä Jalpokan jälkeläiset eivät ainakaan vielä Jekun syntymähetkellä olleet niittäneet ja Jekun isä taisikin olla jälkeläisistä kaikista menestynein erityisesti mittavan kilpailu-uransa ansiosta.

Koistilan Jymyn emä Hunajaliinu (s. 2016) kantaa niin ikään Jalpokan tapaan voikkoa väriä mukanaan. Tamma on Koistilan entisiä hevosia ja muuttanut nykyiselle omistajalleen Hornanhoviin vuonna 2017 Koistilan supistaesa toimintaansa. Kantakirjattu Hunajaliinu on palkittu koulu- ja esteratsastuksen laatuarvosteluissa, minkä lisäksi sillä on huomattavaa menestystä valjakko- ja kenttäkilpailuista. Rohkealla ja varmalla tammalla oli Jekun syntymähetkellä yhteensä viisi jälkeläistä, joista aivan jokainen on hyväksytty suomenhevosten kantakirjaan! Hunajaliinun jälkeläiset ovat menestyneet monipuolisesti kilpailukentillä ja laatuarvosteluissa. Osalle suomenhevoskasvattajista Hunajaliinun nimi saatanee olla jo turhankin tuttu, sillä sen jälkeläiset ovat päässeet jo itsekin jatkamaan sukuaan mukavasti. Meidän omien hevosten suvuissa nimeä ei kuitenkaan vielä esiintynyt, minkä vuoksi Jekun isän suku miellytti silmää entisestään.

Puntaroidessani Koistilan hevosten tietojen äärellä mahdollisen tilausvarsan emää, silmiini osui mielenkiintoinen nimi. Riitamaan Vitari oli Champion-tamma ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Vuonna 2008 syntynyt läsipäinen raudikkotar herätti mielenkiintoni nimensä ansiosta. "Mikä Riitamaa? Mitä tarkoittaa Vitari?" Olin heti täynnä tiedonjanoa. Kävi ilmi, että tämän menneiden vuosien helmen kasvattaja on tamman syntymävuonna alkunsa saanut monirotuinen hevostila. Vitarilla oltiin kilpailtu mukavasti kouluratsastuksessa ennen Jekun syntymää. Ori oli tamman elämän ensimmäinen varsa, joten jännitin (onneksi turhaan) kantavan Vitarin puolesta. Pääsin tekemään Vitariin tuttavuutta ennen Jekun syntymää ja vakuutuin sen kärsivällisestä ja lempeästä luonteesta, jollaista haikeasti toivoin myös varsalle.

Jekun emän puolen suku on osin hieman salamyhkäinen, sillä sen emänisästä Hopeahuiskusta (s. 2007) ei ole liiemmin jäänyt kattavaa tietopankkia talteen. Kuulopuheiden perusteella olen kuitenkin tietoinen, että 151cm korkealla rautiaalla orilla on kaksi jälkeläistä ja se teki aikoinaan onnistuneen uran ravurina. Hopeahuiskun yhteydessä olen kuullut sitä kehuttavan komeaksi, tarmokkaaksi ja voimakastahtoiseksi suorittajaksi.

Riitamaan Vitarin emä on pienhevoskokoinen, mukavan kiltiksi kehuttu Haapaluodon Tinta (s. 2007), joka kilpaili pienimuotoisesti koulu- ja esteratsastuksessa. Rakenteellisesta laadusta kertoo Tintan menestys näyttelyissä, joissa se ylsi BIS1-maininnalle. Tintalla on vain kaksi jälkeläistä, mikä nostaa sen arvoa ainakin omissa kasvatussuunnitelmissani.Kilpailukalenteri

14 KRJ-sijoitusta

29.06.2019KRJhelppo A2/30
28.06.2019KRJhelppo A5/30
22.06.2019KRJhelppo A3/30
20.06.2019KRJhelppo A2/30
18.06.2019KRJhelppo A5/30
16.06.2019KRJhelppo A4/30
14.06.2019KRJhelppo A3/30
11.06.2019KRJhelppo A4/30
06.06.2019KRJhelppo A2/30
02.06.2019KRJhelppo A1/30
01.06.2019KRJhelppo A3/30
11.06.2019KRJhelppo B6/40
10.06.2019KRJhelppo B3/40
07.06.2019KRJhelppo B2/40PäiväkirjaVIRTUAALIHEVONEN / HEVOSEN KUVAT © MLJ