Huvin Romeritos

Huvin RomeritosVirallinen nimi Huvin Romeritos Kutsumanimi Tossu
Syntymäaika 21.01.2019 (4v) Rotu shetlanninponi
Sukupuoli ori Säkäkorkeus 106cm
Kasvattaja Huvitus Omistaja Uppe VRL-11253 / Villahaka
Koulutustaso KO heC VH-numero VH19-017-0272Saavutukset

Jälkeläiset
Tossu on lähtöisin Pohjanmaalta Huvituksen ponitallilta, jossa se vietti ensimmäiset vuotensa railakkaasta nuorisolaiselämästä nautiskellen pihaton muiden keskenkasvuisten ponien kanssa. Kasvattajan ilmoitettua ison liudan nuoria kasvattiponeja myyntiin, jäi Romeritos kolmen viimeisen myyntiponin joukkoon. Varsojen vanhempia mainostettiin foorumilla meriittisuunnitelmilla höystettynä, mutta Romeritoksen nimi se vain napotti viikosta toiseen myytävien joukossa. Meidän ei tavallaan ollut tarkoitus ostaa tallille uusia poneja, sillä aiempikin pienimuotoinen ponilaumamme oli toimittanut viime aikoina lähinnä takapihan ruohonleikkuripataljoonan virkaa. Kun maillemme huhtikuussa 2019 muutti suomenhevosori Jyrinä, tuli meille yht äkkiä tarve ostaa erakolle kaveri. Toisen ison orin kanssa Jyrinää kun ei pystynyt tarhaamaan, eikä meillä ollut sille liiemmin ruunatoveriakaan tarjota. Tekosyitä riittää ja rahapussi keveni ponin verran, mutta niin vain kävimme äitienpäivän kunniaksi hakemassa piskuisen mustankimon poniorin kotiin koeajalle. Tarkoituksena oli varovaisesti kokeilla, loksahtaisiko pienellä ja isolla orilla sielujen palaset yhteen.
Toiveissamme oli löytää Jyrinälle seuraponi, jolla olisi mahdollisimman isot luulot itsestään. Tämä tarkoitti luonnollisesti sitä, että me ihmisparat saimme riesaksemme jälleen yhden oman elämänsä prinssin, mutta mitäpä sitä ei jalostusorinsa eteen tekisi. Tossu ei siis lempinimestään huolimatta ole mikään lapanen, vaan hyvin itseriittoinen ja ylpeä poninpahanen. Uhkarohkea poni pitää siis tätä nykyä tarhassa huolen siitä, ettei iso-Jyry hypi silmille. Kuvio on kuitenkin turvallinen ja toimiva: Tossu on tarhan pomo ja tarvittaessa varsinkin napakka auktoriteettinsa kanssa, mutta parsimiskuntoon kumpikaan ei toistaan milloinkaan ulkoillessa hoitele. Hienosti kaksikko esimerkiksi ruokailee vierekkäin heinäkasalla ja erityisesti Tossu jää huutelemaan Jyryn perään ison ystävän lähtiessä töihin. Pari kertaa Tossu ehti ryömiä aidan ali alamaisensa perään, ennen kuin ymmärsimme vahvistaa tarhan aitoja vielä muutamalla lankulla ja langalla.

Tossu elää tällä hetkellä seuraponina, jonka ratsukoulutus ei tällä hetkellä ole vielä ajankohtainen. Ponia juoksutetaan, irtohypytetään ja ohjasajetaan viikoittain ja siinäpä sitä liikuntaa ja aivopähkinää onkin nuorelle ponille jo melkolailla riittämiin.Sukutaulu

I   Yentel Million Miles
KTK-III

II   Yentel Million Smokes III   Trillion Flames
KTK-III VVJ-II SHLA-II
IIE   Acall v. Brown
VVJ-III SHLA-II
IE   Yentel Ariel
IEI   Stendahls Helios
KTK-II
IEE   Namem Pauline

E   Ch Yentel Vanilla Blossom
KTK-II

EI   Yentel Starwulf
VVJ-I SHLA-II YLA1
EII   Wulf von Brandt
EIE   Sweet Strawberry Kisses
VVJ-II SHLA-II
EE   Yentel Jasmiin
VVJ-II SHLA-I YLA2
EEI   U Wanna Go Thrift Shop?
EEE   Kemiän Jenniliini
KTK-IIIRomeritoksella on 3-polvinen, vahvasti valjakkopainotteinen suku, jossa korostuu erityisesti shetlanninponikasvattaja Yentel Poniesin kasvatustyö.

Tossun isä on III-palkinnolla kantakirjattu mustankirjava shetlanninponiori Yentel Million Miles, joka on toiminut Huvituksen jalostusorina vuodesta 2017 lähtien. Ponimaisen arvaamattomalla luonteella varustetun "Milon" kanssa on kilpailtu täydet sijoitukset vaativassa valjakkoajossa, minkä lisäksi ori on ratsukoulutettu harrasteponiksi. Tossu on isänsä ensimmäinen jälkeläinen.

Tossun emä on mustankimo Champion-tamma Yentel Vanilla Blossom, joka on kantakirjattu toisella palkinnolla. Ponilla on kilpailtu täydet sijoitukset noviisissa valjakkoajossa, minkä lisäksi tammalla on kilpailtu myös kouluratsastuksessa! Vanillalla oli ennestään yksi jälkeläinen.


Tapahtumakalenteri

-Päiväkirja

12.05.2019 Pohjanmaalainen kulmien kauhu saapui koeajalle

-Sitä ei valitettavasti olla hirveästi kuljetettu, Huvitus-tallin omistaja mutisi hieman nolona vieressä, kun kiskoin vastahakoista poninkloppia traileriin tuloksetta. -On tämä kyllä niin pieni ja söpö, että tulee annettua kaikki puutteet anteeksi, vastasin pusertamisen välistä ja hellitin otetta narusta, jonka päässä ei liikkunut muu kuin tuuhea häntä ja sekin vain tuulenpuuskan ansiosta. Otettuamme käyttöön porkkanalahjonnan ja juoksutusraipan, poni kolisteli koppiin sujuvasti ja mojovan heinäkasan nähtyään ymmärsi kaiketi tehneensä erittäin hyvän päätöksen. Tossun mukaan ei saatu varusteita, sillä sen mahdollista ratsukoulutusta ei oltu vielä pistetty alulle. Koska poni oli kasvanut pihatossa muiden nuorten ponien kanssa kylki kyljessä talvikaudella, saimme kotiinviemisiksi lähinnä pörröisen talvikarvan, jota poni tiputteli edelleen tasaisesti. Kun matkasta oltiin selvitty muutaman varmistelupysähdyksen jälkeen, veimme Tossun sen tulevan tarhakumppanin, ison suomenhevos-ori Jyrinän viereen toiseen aitaukseen jalottelemaan. Jyrinä huomasi meidät jo kaukaa ja katseli varovaisesti tilannetta omasta aitauksestaan. Tossun päästessä vapaaksi tarhaansa, se kiirehti epäröimättä Jyrinää kohti ja puhisi menemään. Liekö se nähnyt ikinä yhtä isoa hevosta, tuskin oli toisaalta Jyrinäkään nähnyt mitään yhtä pientä ja valkoista. Orit tuumailivat aidan luona epämääräisesti, eivätkä ne oikein tienneet miten päin olla.

Seurasimme tilannetta luottavaisin mielin sivummalta niitä näitä rupatellen, kunnes Tossu päätti pistää tutustumiseen vauhtia ja ryömi aidan ali Jyrinän puolelle. Sydämeni tuntui hyppäävän viisi metriä ilmaan ja jouduin ottamaan aidasta tukea vähän vielä tiukemmin. -Voi hyvä luoja tota ponia! parahdin pelästyneenä ja juoksin Jylinän aitauksen portille, johon jäin seuraaman tilannetta todella, todella huolestuneena. Jyrinähän oli tunnettu siitä, ettei se ollut tullut elämänsä aikana oikeastaan ikinä toimeen muiden hevosten kanssa. Tossun hankkimisen taustalla oli toive siitä, että pienen ponin suuri ego voisi toimia ja Jyrykin saisi ystävän rinnalleen. Ei kukaan ole onnellinen yksin, ei edes Jyrinä, vaikka se kovaa ulkokuorta yrittääkin ylläpitää kaikin voimin. Tutustuminen oli kuitenkin tarkoitus hoitaa aste asteelta kaikessa rauhassa, eikä tällä tavalla äkkikuolemalla.

Onni onnettomuudessa, sattumaa vai kohtalon sanelemaa? Tiedä siitä, mutta niin vaan Tossu sulatti Jyrinän kylmän sydämen. Hetken aikaa Tossu kyllä otti tilaa itselleen Jyryn kulkiessa perässä ihmetellen ja väistellen potkuja sen minkä ehti. Taisipa Tossu yrittää myös purra Jyryä, mutta Jyrinä sen sijaan jätti kukkoilut välistä ja tyytyi lähinnä ällistelemään vierailijaa silmät suurina. Pian valkoinen kelmi oli tehnyt isolle kaverille selväksi asemansa, minkä jälkeen tilanne oli ohi. Kävin varmuuden vuoksi tarkastamassa orit mahdollisilta ruhjeilta ja tulin lopulta siihen tulokseen, että mikäli Tossu nyt oli näin kiivaasti päättänyt muuttaa Jyrinän tarhaan, voisi pojat tarhata loppupäivän keskenään. Tilaahan tarhassa kuitenkin riitti, mikäli jompaa kumpaa alkaisi ahdistaa toisen seura. Illalla poikia tarhasta hakiessa Tossu tunki portille etummaisena ja piti huolen, että pääsee matkaani ennen Jyryä. Varsinainen suurruhtinas!VIRTUAALIHEVONEN / ULKOASUN TAUSTAKUVA © AK / PONIN KUVAT © CHERIE / CC BY-NC 2.0