Myrskylän Ukonvaaja

Myrskylän UkonvaajaVirallinen nimi Myrskylän Ukonvaaja Kutsumanimi
Syntymäaika 06.05.2019 Rotu suomenhevonen
Sukupuoli ori Säkäkorkeus 153cm
Kasvattaja Myrskylä Omistaja Uppe VRL-11253 / Villahaka
Koulutustasot KO heA RE 110cm VH-numeroSaavutukset

Jälkeläiset
"Liinakko suomenhevosvarsa laukkasi häntä soihtuna riimunnaru perässä lepattaen. Perässä pinkoi Sylvi Myrskylä, naama punaisena ja raivoisa ilme likaisilla kasvoillaan. Varsa pukitteli riemuissaan, oikaisi kukkamaan poikki sotkien Sylvin kevätistutukset joka ilmansuuntaan ja kiisi sitten täyttä kyytiä avoinna olevasta tallin ovesta sisään. Puuskuttava Sylvi pääsi vihdoin varsan perässä talliin ja löysi sen tyytyväisenä keskeltä varustehuonetta natustelemassa lähimmän satulan jalustinremmejä. “Nyt riitti! Ja sinä menet myyntiin NYT!” Tästä elämäniloisesta ja - eh - huumorintajuisesta varsasta saat uutta verta suomenhevosten sukuihin! Kummankaan vanhemman luonnetta tässä pirpanassa ei ole paljoakaan, isä kun sattuu olemaan tienoon parhaiten käyttäytyvä suomenhevosori ja emä taas on nahkea ikinegatiivinen sielu. Sen sijaan toivotaan, että vanhempiensa lahjat kilparadoille tämä raamikas ja hyvinkehittynyt yksilö olisi sentään perinyt. Varsa on KTK-kelpoinen ja uudelta kodilta toivotaankin hevosen viemistä kantakirjaan." -kasvattaja

Me olimme myyneet jo muutamaankin otteeseen hevosiamme uudehkolle suomenhevoskasvattajalle, Myrskylän tallille. Tutuksi tullut kasvattaja pisti kesän 2019 korvilla myyntiin omia kasvattihevosiaan, joista 1-polvinen yksilö herätti kiinnostukseni tuoreen sukunsa ansiosta. Kasvattaja varoitteli orin vahvasta luonteesta, mutta mitäpä olisi Villahaan arki ilman haasteita. Minusta oli myös pikkuhiljaa kuoritumassa maanisen kaikkivoipaisena itsensä näkevä hevosenomistaja, joka tuntui hengittävän ongelmahevosista ja niiden kanssa painimisesta. Ukonvaajan nimi tarkoittaa kivikautista taikakiveä, jonka uskottiin suojelevan taloa salaman iskuilta ja tulipaloilta. Tämän myötä keksin hevosen hankkimiselle jälleen yhden järkisyyn: täytyyhän meillä tallilla yksi hevosenkokoinen onnenkalu olla.
Sukutaulu

I   Ukkospilvi
KTK-II

II   Ukkometso III   Ukkomies
IIE   Eloheinä
IE   Taivahan Tuli IEI   Taivahan Tosi
IEE   Ahonperän Sussu

E   Viettelys
KTK-III

EI   Erehdys EII   Erimeno
EIE   Ailahdus
EE   Viipotin EEI   Valdemar
EEE   VirsuPieni katsaus sukupuuhun

Ukonvaajalla on 1-polvinen suomenhevossuku. Sekä hevosen isä että emä vaikuttavat Myrskylän omassa hevoskannassa. Ne ovat kumpainenkin kantakirjahevosia, isä toisella palkinnolla ja emä kolmannella palkittuna. Vahvasti liinakkoa raudikkoa väristystä perintönään kantava ori on isänsä kolmas jälkeläinen ja emänsä toinen varsa. Vanhemmat ovat menestyneet kumpainenkin tasavahvasti sekä koulu- että estekentillä. Hevosten luonteiden olisi herkästi voinut kuvitella aikaansaavan yhdessä hyvinkin tasapainoisen ja helpon jälkipolven, mutta mönkään meni sillä saralla. Vanhemmat tarjoavat kuitenkin kauniin raamikkaan rakenteen ja suorituskykyä yleispainotteiseen kilpauraan.Kilpailukalenteri

13 KRJ-sijoitusta, 0 ERJ-sijoitusta

29.06.2019KRJhelppo A5/30
25.06.2019KRJhelppo A4/30
21.06.2019KRJhelppo A3/30
18.06.2019KRJhelppo A2/30
16.06.2019KRJhelppo A2/30
08.06.2019KRJhelppo A1/30
05.06.2019KRJhelppo A3/30
02.06.2019KRJhelppo A5/30
01.06.2019KRJhelppo A1/30
12.06.2019KRJhelppo B1/40
09.06.2019KRJhelppo B5/40
08.06.2019KRJhelppo B1/40
05.06.2019KRJhelppo B2/40

Päiväkirja

18.05.2019 Näyttelyharjoituksia kantakirjaa varten


  


Ukonvaaja joutui tänään hirvittävän haasteen eteen, nimittäin käyttäytymään kuin hienot herrain hevoset, sillä halusin alkaa jo nyt treenata kesällä edessä olevaa kantakirjatilaisuutta varten. Otin kentälle avukseni tallilla joutilaana olleen Veera-Ilonan (eli Veeriksen), jonka kanssa rakensimme näyttelykehämäiset olosuhteet ja päätimme samalla valokuvata Ukonvaajaa nettisivuillemme. Veeris halusi harjoitella esittämistä ja tiedusteli myös mahdollisuutta esittää hevosen kantakirjassa kesällä, joten minä tartuin kameraan ja hän haki pihatosta energiaa tirskuvan orin, joka ei meidän treenihetken sisintä olemusta ihan tavoittanut. Orille ei kerta kaikkiaan mennyt perille miksi sen piti kävellä ja kääntyillä, ravata ja seistä kaikki neljä jalkaa maassa. Seisottamista jouduttiin harjoittelemaan vähintään yhtä paljon kuin esittämistä liikkeessä, joten kokematon esittäjä ja kokematon esiintyjä olivat tällä kertaa hieman haastava parivaljakko Molempia osapuolia täytyy vielä hieman valmentaa tulevan tilaisuuden toimenkuvaan, mikäli Veeris siis edelleen on silloin halukas oria esittämään. Nuori ja vallatonhan tuo Ukonvaaja on, joten meni minullakin sen kanssa sormi suuhun, kun treenin loppupuolella seisotin ja esitin sitä liikkeessä itse.

Alla olevista kuvista huokuu kuitenkin yllättävän harmoninen lopputulema, johon lopetimme treenin ja päästimme orin takaisin pihattoon sulattelemaan oppimaansa. Ori pysyi sen hetken paikoillaan, että siitä oli mahdollista napata rakennekuvia mainosmielessä tulevan varalta. Liikkuminenkin taluttajan tahtiin alkoi pikkuhiljaa sujua etenkin käynnissä, vaikka ravuuttaessa orilla meinasikin edelleen lähteä homma lapasesta. Onneksi olin kaukaa viisas ja testasin orin esittämistä jo nyt hyvissä ajoin, niin ehditään mutustella käytöstä parempaan suuntaan alkukesän aikana. Orille muuten pitäisi keksiä lempinimi. Harvemmin meillä on ongelmia löytää osuva kutsumanimi uusille hevosille, mutta tämän kanssa on mennyt sormi suuhun. Ukonvaaja se nyt on ollut, kun kerran on niin kauniin nimen itselleen aikoinaan saanut.


  VIRTUAALIHEVONEN / ULKOASUN TAUSTAKUVA © AK / HEVOSEN KUVAT © AK (VAPAASTI KOPIOITAVAA)