VILLAHAKAVirtuaalinen suomenhevostalli Villahaka


Kilpailu- ja treeni-ikäiset hevoset
asuvat tallirakennuksessa

Sekä tallin asukkaat että pihattohevoset
saavat nauttia suurista ulkoilualueista

Pikkumaneesi suojaa tuulelta ja tarjoaa
kisojen verryttelytilan talvikaudella

Nuorukaisten riemua orilaitumella
Aikamoinen kehityskaari on tapahtunut siinä ajassa, kun Villahaassa on vuodesta 2011 lähtien toimintaa pyöritetty. Lokakuiseen harmauteen perustettiin pieni harrastetalli, jonka elämään kuului olennaisessa osassa ihanat hoitajamme. Kun suomenhevosia kertyi, alkoi tapahtua kummia. Varsoja putkahteli maailmaan silloin tällöin ja niitten kanssa puuhattiin rennosti pellossa elellen. Meni vuosi, meni toinen. Yht äkkiä olimmekin saaneet kasvatettua jo aika kivoja hevosia ja maailmallekin niistä oli osa lähtenyt. Varsinainen jalostustyö alkoi hahmottua vasta pari vuotta tallin perustamisen jälkeen. Toimintaamme alkoi ohjata halu tuottaa kyvykkäitä kouluratsuja mahdollisimman sievistä ja monipuolisista suvuista. Hoitajatoiminta hiipui pikkuhiljaa ja tarinapainotteisuus kaikessa ihanuudessaan sen mukana. Tilalle tulivat laatuarvostelut, kantakirja ja yleinen hikipinkohenki. Onneksi sentään asutaan maalla luonnon helmasssa ja puitteiden suhteen mahdollisuudet ovat rajalliset, joten paketti pysyy tällä hevoslaumalla ihan mukavasti kasassa. Tallin tiloihin ollaan tehty vuosien saatossa paljon parannuksia, jotta treenaaminen olisi mahdollisimman sujuvaa ja hevosilla hyvät oltavat niin tallissa kuin pihatoissakin.

Hevosten asuminen

    Olemme suuria pihattoasumisen ystäviä, mutta käytännöllisyyden nimissä olemme päätyneet sijoittamaan treenissä ja kisakäytössä olevat hevoset tallirakennukseen. Tallista löytyy karsinoiden lisäksi myös kolme pesu-/hoitoboksia, kaikkien hevosten varusteet ja viihtyisä taukotupa talliväen käyttöön. Talli on jaettu tamma- ja orikäytäviin, jotta arki sujuisi mahdollisimman vähällä häsläyksellä sen suhteen. Pihattojen suhteen ollaan oltu erityisen tarkkoja lämmöneristyksen kanssa. Pihatotkin on jaettu karkeasti kahteen: nuoret sekä siitoskäytössä olevat tammat lekottelevat toisessa pihatossa ja nuoret oripojat vanhempien orien kanssa toisessa. Pihattojen yhteydessä on pienet hoitohallit, joissa on hoitotilat kolmelle hevoselle sekä kaappitilaa varusteille. Tämä helpottaa pihattolaisten hoitoa, kun hevosia ei tarvitse kiikuttaa turhaan tallirakennukseen hoitamisen ajaksi vaan valmistelut voi tehdä pihaton yhteydessä.

Treenaaminen ja tapahtumamahdollisuudet

    Ratsastusmahdollisuuksia on tukemassa suuri, kahteen pienempään kenttään jaettava valaistu kenttä, jonka pohjaa huolletaan säännöllisesti. Kentän laidalla on katsomo, tuomarinkoppi ja estekalusto omassa vajassaan. Maneeseja meillä on kaksi: pikkumaneesissakin mahtuu treenaamaan useampikin ratsukko yhtäaikaisesti, mutta etenkin kilpailuiden järjestämistä ajatellen päämaneesi on tilavampi ja käytännöllisempi. Päämaneesissa on myös katsomo, tuomarikoppi sekä laadukas estekalusto.

Ulkoilu ja laidunmaat

    Meillä hevoset ovat mahdollisimman paljon ulkona. Klipatut kisahevosetkin saavat nauttia pakkaspäivinäkin ulkoilmasta suurissa laitumenomaisissa aitauksissa kunnollisen loimituksen avulla. Tarha-alueet on jaettu ympäri tallialuetta niin, ettei oreilla ole näköyhteyttä tammoihin. Talliasukkaiden tarhat eivät hirvittävästi poikkea pihattojen aitauksista, mutta osa "tallitarhoista" on pienikokoisempia, vain 2-4 hevoselle tarkoitettuja pikkutarhoja esimerkiksi sellaisia tilanteita varten, kun tammalle ja varsalle tai muiden hevosten kanssa öykkäräivälle orille on parasta ulkoilla pienemmässä laumassa tai väliaikaisesti yksinään.Hevosvälitys

Vuonna 2018 aloimme oman suomenhevoskasvatuksen ohella välittää nuoria evm-sukuisia ratsupainotteisia suomenhevosia uusiin koteihin.

Välityspäivä Skp. Nimi Isä Emä Painotus Omistaja
29.08.2018 o. Kruuni i. Kruunaja e. Unikko yleispainote om. meea / Helmiaho
29.08.2018 o. Rymyralli i. Rollirokki e. Ryyni yleispainote om. meea / Helmiaho
30.08.2018 o. Hirmun Kummitus i. Hirmu e. Aavetar yleispainote om. pinja / Ruuvalli
31.08.2018 o. Pirsketti i. Pirskaus e. Helmetti yleispainote om. reibili / Ristikallio
31.08.2018 t. Vilviira i. Tomu e. Velviira yleispainote om. reibili / Ristikallio
31.08.2018 t. Kultahile i. Hopertti e. Hiletär yleispainote om. reibili / Ristikallio
02.09.2018 t. Päivänpyörre i. Kierre e. Päivätär koulupainote om. Eero / Hunajakumpu
22.09.2018 t. Hämärän Häive i. Hämäräinen e. Sievi yleispainote om. reibili / Ristikallio
2018 o. Polttimo i. Polte-Poika e. Sanerma om. SissiP / Pöllökumpu

VILLAHAKA ON VIRTUAALITALLI / ULKOASUN TAUSTAKUVA © AK