Royalbrook Davin
ROYALBROOK DAVIN

Ch KTK-I KRJ-I ERJ-I YLA1 VWY-II VWY-C First Champion

☆ 30.05.2017
† 03.12.2019


Tallimme ylpeys, Champion-ori Davin saatettiin ansaittuun ikilaukkaan 20-vuotiaana joulukuisessa lumimaisemassa.


Royalbrook Davin

 

Virallinen nimi Royalbrook Davin (Davin) Rotu & skp welsh sek. D, ori
Syntymäaika 30.05.2017 (20v) Säkäkorkeus, väri 149cm, rautias
Rekisterinumero VH18-026-0013 Omistaja Pikkupelto Uppe (VRL-11253)
Koulutustaso KO vaB RE 100cm, koulu- ja estepainotus Kasvattaja Royalbrook Welsh evm

pvm arvostelutilaisuus pisteet palkinto
10.06.2018 NJ:n alaiset näyttelyt tuom. Lissu T. irtoSERT
20.08.2018 Ponikantakirjan kantakirjaustilaisuus 20 + 21 + 19 + 21 = 81p. KTK-I
13.09.2018 Ratsuhevosten laatuarvostelu 72,222% First Champion
02.01.2019 VWY:n jalostusarvostelu   VWY-C
01.05.2019 NJ:n alaiset näyttelyt tuom. Jannica irtoSERT
30.05.2019 Yleislaatuarvostelu 34,5 (17+17,5) + 26 (14+12) + 17 + 19 + 4 = 100,5p. YLA1
03.06.2019 Ponien NK -arvonimihakemus 3x irtoSERT Champion
04.06.2019 NJ:n alaiset näyttelyt tuom. Jannica irtoSERT
05.06.2019 NJ:n alaiset näyttelyt tuom. Jannica BIS1 / MVA-SERT
31.05.2019 VWY:n laatuarvostelu 8 + 5,5 + 4,5 + 23,5 + 5 = 46,5p. VWY-II
15.06.2019 KRJ:n laatuarvostelu 9 + 40 + 18 + 20 + 15 = 102p. KRJ-I
30.11.2019 ERJ:n laatuarvostelu 8 + 40 + 18 + 20 + 15 = 101p. ERJ-I


       


Davinin historiaa
Davin saapui meille hevosvälittäjän toimittamana suoraan Iso-Britanniasta kasvattajaltaan Royalbrookin siittolasta keväällä 2018. Ponitallimme uuden kukoistuksen myötä talliin oli kertynyt uusia A-sektion poneja, mutta pikkuhiljaa kiinnostus laajeni pienistä poneista myös jykevimpiin ratsuihin. Davinista kiinnostuin ystäväni vinkkattua siitä minulle Facebookissa. Siittolan sivustolla ravasi nuori raudikko, jolla ei energiaa puuttunut. Kolmevuotiaalla ponilla oltiin hieman ratsasteltu ja se oli tottunut käsittelyyn, mutta varsinainen kouluttaminen jäisi minun ja/tai ratsuttajan kontolle. Davinilla oli vakuuttava suku ja sen kasvattaja oli welshpiireissä arvostettu ja luotettu myös suomalaisten harrastajien keskuudessa. Jouduin ostopäätöstä tehdessä luottamaan lopulta kuitenkin täysin videomateriaaliin ja kasvattajan sanaan, sillä en päässyt itse matkustamaan paikanpäälle. Nuori poni ei päästänyt helpolla ensimmäisinä viikkoinaan meille saavuttuaan, mutta olin täysin menettänyt sydämeni tälle hurmaavalle orille, josta kehkeytyikin myöhemmin varsinainen tallin ylpeys.
Davin on hyvin reipas ja herkkä, hevoskokoinen welsh, joka tekee isoja varmoja hyppyjä, istuipa selässä rohkea vasta-alkaja tai koko ikänsä ratsastanut kuski. Davin on nopea oppimaan ja haluaa päästä mielellään myös esittelemään taitojaan. Kehuminen saa Davinin vain innostumaan entisestään. Into onkin Davinia todella hyvin kuvaava sana. Käytöstavoiltaan Davin on oikein hieno pieni mies, mutta koska kaikki tehdään sata lasissa, on Davin myös ärsyttävyyteen asti menevä ja energinen. Mitä enemmän orille on tullut ikää, sitä varmempi se on ratsastaessa ja sitä mukavampaa sen kanssa on puuhastella.

Tarhasta hakiessa Davin on simppeli, mutta taluttaessa sillä ei aina pysy järki päässä ja kengät jaloissa. Varminta onkin ottaa ori ketjunarulla mukaansa, jotta poniin saa kontaktin tiukan paikan tullen. Davinista ei ole lasten poniksi, sillä se on kuitenkin ori ja melko arvaamaton hötkyhousu, vaikkei mitään ilkeää tahdokaan oikeastaan kellekään. Ehkä korkeintaan myöhästyneet iltaheinät saavat orin hetkeksi vihaamaan ruokkijaa, mutta aika vähällä tämän orin kanssa lopulta pääsee, kunhan sen kanssa on hereillä ja aina askeleen tai kaksi edellä. Hoitaessa Davin on huomaavainen ja herkkä, niin hyvässä kuin pahassakin. Ori on melko tarkka harjanvetojen voimakkuuden suhteen ja antaa kyllä tarvittaessa hienovaraista palautetta käsittelijälle. Mitä tutumpi hoitaja, sitä vähemmän koppavia mulkaisuja. Pestessä ori saattaa ryhtyä dramaattiseksi, mutta eipä se koko pesutuokiota viitsi murjottaa, vaan yleensä antaa periksi ennemmin tai myöhemmin.

Selästä käsin Davin on totinen ja energinen: se tekee mielellään töitä ja vähän ylimääräistäkin, jos vain luottaa itseensä ja tietää mitä tekee. Etenkin esteradoilla oriin voi tätä nykyä luottaa jo aika näppärästi, sillä ori on omaksunut pikkuhiljaa hurjankokoisten hyppyjen lisäksi taitoa lähestymisiin ja osaa suhteuttaa innostuksensa askeleisiin ja yleensä pääsee vaativienkin esteiden yli kevyesti yli. Selässä on kuitenkin osattava luottaa poniin, sillä turha vääntäminen ja himmailu saavat orinkin helposti epävarmaksi. Sileällä Davin puhkuu näyttävyyttä. Selässä saattaa välillä tuntua, että poni lähtee lentoon, mutta poni on kuuliaisen ja sulavan ratsastettavuutensa ansiosta helppo ja miellyttävä kaikentyylisten tehtävien parissa. Davinin helmasynti on kuitenkin keskittymiskyvyttömyys, joka vaivaa treenissä harva se päivä. Tarjotessa ponille työstettävää jatkuvalla syötöllä, varmistetaan keskittyminen itse asiaan. Vapaapäivät lisäävät puhkua ja pontta niin koulu- kuin estetreeniinkin, joten ponin juoksuttaminen ennen selkään nousua ei ole lainkaan huono idea.

Kisoissa ja valmennuksissa, siis toisin sanoen uusissa arjesta poikkeavissa paikoissa, Davin nostaa kierroksia entisestään ja vaatii jo ratsastajaltakin oikeasti taitoa ja rohkeutta olla tilanteen päällä ja mieluiten viisi askelta edellä. Trailerista kopistelee usein tapahtumapaikan maankamaralle matkasta tylsistynyt ori, joka puhkuu tarmoa toimia ja mennä heti jonnekin, vaikkei ehkä itsekään tiedä mihin. Davin on kuitenkin ihailtavan motivoitunut ja halukas tekemään asioita yhdessä ihmisen kanssa, joten passiiviseksi tai kuuroksi se ei ikinä kisoissakaan muutu.

Sukutaulu

i. Royalbrook Dustin
wD, 140cm, tprt
ii. Flydj Cremello Night
wD, 139cm, m
iii. Flydj Masterday
wD, 143cm, m
iie. Little Leonida
wD, 140cm, rt
ie. Royalbrook Evena
wD, 142cm, rt
iei. Royalbrook Elliot
wD, 146cm, trt
iee. Violette DCH
wD, 139cm, prt
e. Royalbrook Fresita
wD, 148cm, rn
ei. Royalbrook Wagner
wD, 149cm, m
eii. Wallace Whoom
wD, 145cm, prn
eie. Royalbrook Serena
wD, 143cm, m
ee. Royalbrook Felisa
wD, 141cm, prn
eei. Mayround's Festival
wD, 145cm, prn
eee. Miss Alisa
wD, 140cm, vkk

Royalbrook Welsh on brittiläinen ponisiittola, jonka kasvatti Davin on jo kolmannessa polvessa. Sen tummanpunarautias isä Royalbrook Dustin on tiettävästi kasvattajansa lempioreja, eikä suotta. Kantakirjaori on 20 jälkeläisen isä ja periyttänyt suorituskykyistä rakennetta ja luonnetta usealle perilliselleen. Dustinin tiedetään omaavan vahvoja geenejä, joilla on saatu kompensoitua hyvin tammojen mahdollisia puutteita. Dustinin kanssa on kilpailtu erityisesti esteratsastuksessa, mutta sillä oli upeat liikkeet myös sileällä. Nyt se viettää jo eläkepäiviä, edelleen Roylbrookin suuren siittolan mailla.

Davinin isänisä Flydj Cremello Night oli kompakti, estehevosen liikkeillä varustettu totinen suorittaja. Se ei ehkä ollut kaikista seurallisin poni, mutta oman ihmisensä kanssa se loisti esteradoilla. Itsenäisen ja vaativahkonkin luonteensa vuoksi ori ruunattiin vanhemmalla iällä, jolloin sille oli kertynyt kymmenkunta jälkeläistä. Ruunauksen myötä hevonen tasoittui silmissä ja se toimikin vuosia brittiläisen ratsastuskoulun junnujen opetusmestarina estevalmennusryhmässä, joskin kaivaten edelleen myös omaa tilaa ja rauhaa tuntityön ulkopuolella.

Royalbrook Evena oli Royalbrook Welshin rautias tähtitamma, joka menestyi erityisesti näyttelyissä. Tammalla oli todella kärsivällinen luonne ja se matkasi mielellään näyttelyihin, joten sen esiintymishalua käytettiin hyväksi ja ponia todella esiteltiin ylpeänä. Evena oli vahva kouluratsu, joka astutettiinkin yleensä estepainotteisilla oreilla tavoitteena löytää tasapaino kykyjen suhteen. Evenan neljästä jälkeläisestä suurin osa on kuitenkin estepainotteisia, maineikkaita hyppyponeja.

Davinin emä Royalbrook Fresita oli iso roteva ruunikko kantakirjatamma, jota kaavailtiin täysin siitoskäyttöön jo nuorena hyvien kouluhevosjuuriensa ja raamikkaan rakenteensa ansiosta. Fresita ehti synnyttää esikoisensa Davinin jälkeen kuitenkin vain yhden jälkeläisen, sillä tamma menehtyi heti varsomisen jälkeen sisäisen verenvuodon aiheuttamiin komblikaatioihin. Davin jäi Fresitan ainoaksi menestyneeksi jälkeläiseksi, sillä Fresitan toinen varsa eli vain 4-vuotiaaksi menehtyessään uuden omistajatallin mittavassa tulipalossa. Onneksi hevosenkelit ovat suojelleet Davinin elämää on ainakin tähän asti, eikä sen matkalle ole ilmestynyt yhtä paljon vastoinkäymisiä kuin emänsä ja sisarpuolensa traagiseen elämään.

Royalbrook Wagner oli isokokoinen musta ori, jolla Royalbrookin tuttavaperheen tyttäret menestyivät kouluratsastuksessa niin briteissä kuin jopa pohjoismaisissa suurkilpailuissa! Wagner oli siunattu ehkäpä maailman kultaisimmalla luonteella. Se oli työteliäs, herkkä ja tasapainoinen, kaikin puolin tykätty ja ihailtu poniori, joka oli myös haluttu jalostusori omana aikanaan. Wagner on periyttänyt monille jälkeläisilleen lauhkeaa luonnettaan ja sulavaa liikekieltä. Wagnerin luonnollinen kuolema sydämenpysähdyksen myötä kosketti koko ponitilaa.

Royalbrook Felisa oli roteva ponitamma, jolla oli miltei yllämainitun Wagnerin veroinen luonne. Sen loistava työmoraali, kärsivällisyys ja tyyneys tekivät siitä halutun ratsun ponitilan tallityttöjen keskuudessa. Felisa oli myös emänä erittäin hellä ja hoivaava, joten sillä olisi mielellään teetetty varsoja. Felisa tiineytyi kuitenkin heikosti. Lopulta tammalle siunaantui yhteensä kolme jälkeläistä, joita se hoivasi tammalaitumella aina yhtä rakastavin ottein ja kaitsi tarvittaessa myös muiden tammojen pienokaisia yhtä hellästi.

Jälkeläiset

syntymäaika nimi emä saavutukset
25.07.2018 t. Pikkupellon Caramel Hearts e. Tuliniityn Cornelia KTK-II
28.08.2018 t. Pikkupellon Cherry Blossom e. Tuliniityn Cornelia NWA-Q First Champion KTK-III
13.09.2018 t. Pikkupellon Bumbleberry e. Brimful Beautybel  
15.03.2019 t. Pikkupellon Butterblow e. Brimful Beautybel  


   

Kilpailumenestys

☆ 40 KRJ-sijoitusta, 48 ERJ-sijoitusta ☆

01.03.2018KRJhelppo A2/30
19.03.2018KRJhelppo A2/30
15.03.2018KRJhelppo A5/30
11.03.2018KRJhelppo A1/30
03.03.2018KRJhelppo A4/30
30.03.2018KRJhelppo B4/30
25.03.2018KRJhelppo B1/30
24.03.2018KRJhelppo B4/30
20.03.2018KRJhelppo A3/30
16.03.2018KRJhelppo A1/30
15.03.2018KRJhelppo A1/30
14.03.2018KRJhelppo A4/30
13.03.2018KRJhelppo A1/30
08.03.2018KRJhelppo A5/30
03.03.2018KRJhelppo A5/30
18.03.2018KRJhelppo A5/30
16.03.2018KRJhelppo A3/30
14.03.2018KRJhelppo A5/30
11.03.2018KRJhelppo A5/30
02.03.2018KRJhelppo A1/30
18.04.2018KRJhelppo B1/40
17.04.2018KRJhelppo B4/40
16.04.2018KRJhelppo B6/40
15.04.2018KRJhelppo B3/40
14.04.2018KRJhelppo B6/40
10.04.2018KRJhelppo C5/40
09.04.2018KRJhelppo C5/40
03.04.2018KRJhelppo C2/40
02.04.2018KRJhelppo C4/40
29.03.2018KRJhelppo B2/30
27.03.2018KRJhelppo B3/30
17.03.2018KRJhelppo A2/50
17.03.2018KRJhelppo A2/50
16.03.2018KRJhelppo A7/50
14.03.2018KRJhelppo A6/50
13.03.2018KRJhelppo A5/50
08.04.2018KRJhelppo A3/50
07.04.2018KRJhelppo A2/50
01.04.2018KRJhelppo A5/50
31.10.2018KRJ-Cuphelppo C11/214
20.07.2019ERJ90cm5/50
12.07.2019ERJ100cm3/50
11.07.2019ERJ90cm3/50
09.07.2019ERJ100cm6/50
08.07.2019ERJ100cm1/50
06.07.2019ERJ100cm6/50
02.07.2019ERJ90cm4/50
01.07.2019ERJ100cm1/50
26.06.2019ERJ70cm5/30
24.06.2019ERJ70cm1/30
22.06.2019ERJ70cm2/30
20.06.2019ERJ70cm5/30
19.06.2019ERJ70cm5/30
12.06.2019ERJ70cm2/30
11.06.2019ERJ70cm5/30
08.06.2019ERJ70cm1/30
07.06.2019ERJ70cm5/30
04.06.2019ERJ70cm4/30
03.04.2019ERJ100cm3/40
02.04.2019ERJ100cm3/40
04.04.2019ERJ100cm3/30
01.04.2019ERJ100cm4/30
08.02.2019ERJ60cm1/50
07.02.2019ERJ60cm7/50
06.02.2019ERJ70cm3/50
01.02.2019ERJ70cm4/50
17.11.2018ERJ60cm6/49
29.09.2018ERJ70cm3/30
25.09.2018ERJ70cm5/30
23.09.2018ERJ70cm1/30
22.09.2018ERJ70cm4/30
18.09.2018ERJ70cm3/30
15.09.2018ERJ70cm2/30
15.09.2018ERJ70cm1/30
14.09.2018ERJ70cm5/30
11.09.2018ERJ70cm4/30
10.04.2018ERJ50cm2/26
09.04.2018ERJ50cm2/26
08.04.2018ERJ50cm4/26
08.04.2018ERJ50cm2/26
02.04.2018ERJ50cm5/26
01.04.2018ERJ50cm1/26
09.04.2018ERJ60cm1/50
08.04.2018ERJ60cm4/50
06.04.2018ERJ60cm2/50
04.04.2018ERJ60cm3/50
01.04.2018ERJ60cm6/50
03.04.2018ERJ60cm1/50


Päiväkirja © Uppe

☆ 21.01.2019 Saavutuskuulumisia

Davinin kanssa aloitettiin kilpaileminen kouluratsastuksessa ja sittemmin myös esteluokissa maaliskuussa 2018. Täytyy todeta, että orin kanssa ollaan päästy jo aika pitkälle siihen nähden, että esimerkiksi meidän vanhimpiin poneihin lukeutuvaa Saegrimia valmisteltiin miltei yhdeksän vuotta ennen kuin se alkoi olla meriittilistaltaan toivomamme kaltainen. Ei kuitenkaan ole syytä ymmärtää väärin: kaikki ponimme ovat tärkeitä omia persooniaan, eikä yhtäkään ponia treenata ilman ponin omaa sisäistä motivoituneisuutta. Davin on osoittautunut kisakäytön ohella oikein käypäksi jalostusoriksi, jolle myönnettiin tämän vuoden alkajaisiksi VWY:n myöntämänä jalostusarvokirjain C. Seuraava etappimme on Yleislaatuarvosteluun tähtääminen, minkä jälkeen laatuarvostelujärjestys lienee KRJL, ERJL ja lopuksi welshien oma laatuarvostelu. Davinista ja Brimful Beautybel-tammasta on suunniteilla vielä yksi jälkeläinen myyntiin, mutta vielä toistaiseksi Belle ei valitettavasti ole tiinehtynyt.

☆ 20.08.2018 Davinista kantakirjaori

Davinista tuli kesäkuussa kantakirjakelpoinen ja nyt minulla oli sopiva väli kärrätä Davin kantakirjattavaksi yhdessä Maribelin ja Cornelian kanssa. Reissu oli ikimuistoinen ja tällä kertaa tuntui siltä, ettei kolmen ponin kanssa esittäytyminen ulkomaailmassa ollutkaan ihan niin kamalaa kuin muistin. Kaikki kolme käyttäytyivät siivosti ja minulla oli mukana kaksi ihanaa hoitajaa, jotka tekivät uutterasti töitä ja tiesivät hyvin hommansa ja hoiti asiat ennen kuin ehdin itse edes havahtua jonkin asian hoitamiseen. Davin käyttäytyi vähintään yhtä hienosti kuin kesäkuun näyttelyissä: se porskutteli menemään jotenkuten hallinnassani, ei steppaillut liikaa hermostuksissaan ja tammoja huomatessaan tyytyi vain puhisemaan ylväänä. Vielä treenatessani näyttelyesittämistä, olin aivan varma, ettei tästä ponista saa näyttelykelpoista. Se oli jo kotikentällä taluttaessa ja seisottaessa niin kärsimätön, että pelkäsin miten näyttelyiden hälinä yhtään ainakaan edesauttaa asiaa. Mutta näköjään kehitystä on tapahtunut ja hyvä niin. Oli myös itse helppo hymyillä ja esittää ponia ylväänä, kun tiesi sen käyttäytyvän niin hienosti. Davin ja Maribel kantakirjattiin I-palkinnolla, Cornelia III-palkinnolla. Voiko parempaa tuliaista ollakaan?Ensimmäisen palkinnon kantakirjaori ♥

☆ 13.08.2018 Venytyksiä

Hierojalta tuli viime viikolla hieman noottia Davinin lihasten jäykkyydestä, joten sain kotiläksynä venytellä heppaa päivittäin. Jotenkin tässä ponitallin arjessa se jokaisen ponin lihashuollosta huolehtiminen jää kaiken muun jalkoihin ja luottaa sokeasti alku- ja loppuverryttelyjen luomaan lämmittelyyn ja palautumiseen. Davinin kanssa olen nyt pyrkinyt tekemään hierontahetkestä mukavan yhteisen hetken. Motivaattorina toimii porkkananpalat, jotka ovatkin oikeastaan ainoa herkku, jonka eteen Davinilla on halua työskennellä. Porkkanoiden avulla venytetään oria katsomaan etujalkojensa välistä ja molemmille sivuille kohti häntää. Lisäksi venytän itse käsivoimin kaikki jalat eteen ja taakse. Davin on haka kerjäämään lisää porkkanoita tarjoamalla pään laittoa etujalkojen väliin ja kurkkimalla kohti häntäänsä sivuilta. Motivaatiota siis löytyy ja ori on oppinut nopeasti jutun jujun. Nyt jatketaan tällä rutiinilla ja katsotaan mitä hieroja tuumaa kolmen viikon päästä.

☆ 06.07.2018 Riesana ihottuma ja polttiaiset

Davin viettää omassa poniorilaumassamme kesälomaa täysin siemauksin. Säät ovat suosineet kellon ympäri laiduntavia poneja, mutta Davinin kiusaksi on kehkeytynyt harmittava kesäihottuma, josta poni on kuulemma kärsinyt ennen meille muuttoaankin kesäisin. Davin hankasi harjaansa harva se hetki laitumen harvoihin puihin ja oli huomattavan ärsyyntyneellä tuulella, vaikka lomalla pitäisi olla mukavaa ja rentouttavaa. Kaikki muut ponimme ovat toistaiseksi välttyneet kesän ihottumariesalta, joka mielletäänkin yleensä kylmäveristen harmiksi. Davin saakin nyt vitamiineja tuoreen heinän ohella ja sen ihon pahimpia kutinoita on hoidettu rasvaamalla. Lisäksi tärkeimpänä ja tehokkaimpana keinona ponille on nyt hankittu hyvin tiheäverkkoinen kesäihottumaloimi. Tilanne on helpottanut huomattavasti toimenpiteiden jälkeen ja poni pystyy lomailemaan taas täysillä. Rentoilu tuleekin tarpeeseen tällekin hötkyhepulle, niin päästään syksyn tullen taas kisaradoille uudella draivilla!

☆ 10.06.2018 NJ:n alaisissa näyttelyissä

   

Meidän määränpäänä oli tänään Daelweyn-talli, jossa järjestettiin C- ja D-sektioille avoimet poninäyttelyt. Ilmoitin näyttelyihin Davinin, Heron ja Cornelian. Davin nappasi itselleen suoraan irtoSERTin jaetulla kolmannella sijalla. Hero ja Cornelia saivat aluksi vain maininnan sertinarvoisuudesta, mutta kumpikin sai lopulta irtoSERTin, mistä sain olla kyllä erittäin iloinen. Minulla riitti ponien kanssa hommaa, vaikka matkalle lähtikin avuksi apulaisia kaksin kappalein. Olisin halunnut tutkailla mahdollista jalostusvalikoimaa, sillä paikalla oli kuitenkin paljon minulle tuntemattomia hienoja welshponeja. En kuitenkaan ehtinyt tehdä tutkimustyötä sen suhteen, mutta ehkä käväisen jossain vaiheessa näyttelyissä ihan vain katsojana. Yllä kuvia Davinista näyttelypäivänä: niistäkin jo huokuu se näyttävyys ja tyyli, jolla Davin tuomaritkin ilmeisesti tänään hurmasi. Ei ole mennyt näyttelytreeni hukkaan, Davin oli upea!

Valmennukset © Uppe

☆ Evelia Ahosen estevalmennuksessa Suokkaan tallilla

Evelian ryhmätyylisessä estevalmennuksessa keskityttiin tänään radan ratsastamiseen. Tarkoituksena oli harjoitella kilpailutilannetta. Osallistujia valmennuksessa oli yhteensä kuusi eli jokaisella oli aikaa kahteen ratasuoritukseen. Ennen ja jälkeen suorituksen pyrittiin tekemään verryttelyt ja muut venyttelyt kisatilanteen tavoin. Ensimmäinen rata oli helpompi niin korkeudeltaan kuin reiteiltäänkin. Toinen rata oli korkeampi ja esteiden hankalampi järjestys vaikeutti tarkoituksella lähestymisiä. Saimme tehdä Davinin kanssa ihan tosissaan hommia, mutta olen aivan älyttömän tyytyväinen meidän yhteistyöhön ja siihen, että kisamaiset puitteet, verryttelyt ja muut eivät tuottaneet ongelmia. Vähänhän meillä oli etenkin toisella radalla kaasujalka herkässä ja pari estettä tultiin aika hurjalla pompulla yli, mutta ainakin motivaatiota ja touhua riitti. Edelleen käteni saa olla vakaampi, istunta tiiviimpi ja ajatukset enemmänkin edellisessä kuin seuraavassa hetkessä, jotta ponikin vähän topputtelisi menoaan.


☆ Evelia Ahosen estevalmennuksessa Suokkaan tallilla

Aika (ja valmentajat) on tehnyt tehtävänsä, sillä meidän estetyöskentelyssä alkaa olla jo hieman järkeä. Enää ei mennä turpa edellä syteen ja saveen niin, että puomit vaan kolisee ja ilmavarat kasvaa, vaan esimerkiksi tänään Ahosen Evelian estevalmennuksessa me väläyteltiin jo hallittua ratatyöskentelyä. Meitä auttoi alkuvalmennuksessa puomit ennen esteitä ja esteiden välissä radanteillä, mutta loppupuolella puomit loistivat jo poissaolollaan ja teimme melko korkeaakin pystyesterataa, josta olin todella ylpeä. Evelialtakin sateli kehuja, vaikka kritiikkiäkin saatiin ja napakkaa sellaista. Tykkäsin Evelian rehellisestä tyylistä, eikä hän päästänyt meitä kumpaakaan helpolla. Edelleen ongelmanani on kaikki työskentely selässä: hätäisyyteni heijastuu poniin niin vahvasti, että minun on pakko löytää apuihin vielä enemmän hillintää ja keveyttä. Davin jos joku ottaa turhasta paineesta lisää paineita.☆ Emilia Leppäsen kouluvalmennuksessa Niittykulman ratsutilalla

Osallistuin Davinin kanssa ruohikkoalueella järjestettävään kolmen ratsukon valmennukseen sillä mentaliteetilla, että uudenlainen alusta antaisi meille jälleen uutta kokemuspohjaa ihan kaikkeen. Onnistuin kuitenkin ottamaan mukaan vahingossa estekamppeet, joten eihän se valmennus sitten ihan täydellisesti mennyt. En päässyt istumaan tarpeeksi tiiviisti satulaan ja oma kyttyräinen asentoni vaikutti heti poniin, joka ajatteli kevyen kuskin liittyvän jotenkin vauhdikkaaseen menoon ja riekkumiseen. Meillä oli valmennuksen ajan yksi ja sama ongelma, nimittäin räjähtävyys ja siirtymätehtävät eivät tämän vuoksi oikein ottaneet onnistuakseen. Emilia päätti kuitenkin teetättää meillä siirtymien ohella myös volttityöskentelyä ja muita kaarevia uria, jotka auttoivat ihan älyttömästi. Yht äkkiä minulla olikin alla keskittymiskykyinen, motivoitunut poni, jollainen Taavi kyllä parhaimmillaan oli kotonakin.

☆ Ensimmäinen estevalmennus estevalmentaja Piia Mattisen opissa

Aloitin Davinin kanssa estevalmennusrytäkän nyt, kun sileällä kaikki jo sujuu mutta esteitä ei oikein olla uskallettu itsenäisesti hypätä. Ja kun kyse on uskaltamisesta ja pelosta, ollaan aika pahasti metsässä. Piia otti meidät avosylin vastaan pienryhmävalmennukseen ja käski minua heti alkuverryttelyissä porautumaan satulaan. Jännitin jalkoja, jännitin pakaralihaksia, jännitin kaikkea. Kun hölläsin vähän kättä ja keskityin pikkurilleihini, jalkanikin rauhoittui. Ihmeellistä. Davinin missiona oli päästä hyppämään este esteen perään. Se halusi juosta, hullutella ja riehua. Se imi hyvin 40cm ristikoille ja loikkasi metrin ilmavaralla. Piia laski esteet puomeiksi ja sitten taas loikittiin. Välillä palattiin ravitehtäviin ja lisättiin puomit kaarevalle uralle. -Esteitä! äkkäsi Davin ympyrälläkin ja puhkui tarmoa heti kun puomin ylittäminen tuli ajankohtaiseksi. Valmennuksen loppupuolella halusin hypätä selästä ja heittäytyä kentän hiekkalle itkemään, kun Davin ei toistoista huolimatta malttanut olla. Kotiläksymme oli ankara, mutta toivottu: jokainen koulutreenikin tuli huomisesta alkaen sisältämään puomeja. Niitä sai olla yksi tai kymmenen, mutta pääasia oli että niitä olisi ja niiden yli mentäisiin. Tarkoituksena oli arkistaa puomien olemassaolo ja ylittäminen, jotta Davin ei kuuroutuisi joka kerta puomin nähdessään.
Pikkupelto on virtuaalitalli / Tämä hevonen on virtuaalihevonen / Kuvat © ransu.kuvat.fi