Pikkupellon ponitalliPonikasvatuksen minimalistinen starttivuosi 2013

Pikkupellon kasvatustyö alkoi newforestinponilla, kun maailmaan putkahti 1-polvinen tammakasvatti Rosella. Vuoden ainoana kasvattina tammaa pidettiin kuin kukkaa kämmenellä, mutta tallilla ei ollut vielä vuonna 2013 tarkkaa ajatusta siitä, mihin suuntaan ponitallin tulisi kehittyä. Rodullisesti tallilta löytyi niin newforestia kuin ratsuponeja ja welsh part bredejäkin.

Newforestinponien nousukausi 2014nf-t. Pikkupellon Aviva
Seuraavana vuonna kasvatustoiminta laajeni edellisvuoteen verrattuna niin määrällisesti kuin rodullisestikin. Mustana lampaana sporttisten ponien rinnalle syntyi heti vuoden alkajaisiksi skandinaavinen vuonohevosori Ragnar. Seuraavaksi syntyi ensimmäisten welsh part bred-poniemme Saegrimin ja Alealaiden jälkeläinen, wpb-ori Ripple, joka myytiin upeisiin käsiin ja niitti elinaikanaan menestystä VWY-laatuarvostelussa asti. Newforestinponit nousivat kasvatuksessa kärkeen. Vuoden aikana meillä syntyi kaksi kotiinjäänyttä nyffitenavaa Arthur ja erityisen rakkaaksi poniksi allekirjoittaneelle muodostunut Aviva, minkä lisäksi kaunis tammakasvatti Mermaid lähti osaaviin käsiin Runoratsuihin ja menestyi parhaimpina vuosinaan niin este-, yleis- kuin newforestien laatuarvostelussakin.

Vuonna 2014 hahmottelimme newforestinponien nimeämiseen käytännettä, jonka mukaan ponit nimetään aakkosjärjestelmän avulla. Kasvatit, jotka ovat kasvattejamme ensimmäisessä polvessa, nimetään A-kirjaimella ja esimerkiksi kolmannen polven pikkupeltolainen nimettäisiin C-kirjaimella alkavaksi. Ponin suvun pituudella sinänsä ei siis ole tekemistä ponin nimen kanssa, vaan vain Pikkupelto-ponien määrä suvupolvittain ratkaisee. Tämä nimikäytäntö on edelleen newforestiemme parissa käytössä.

Hitaasti hyvä tulee - vuosi 2015

Vuonna 2015 kasvattien lukumäärä oli mukavan piskuiset kolme kappaletta. Kotiin jäänyt newforestinponitamma Britney edusti pikkupeltolaista ponilaatua toisessa polvessa. Welshpuolella uuteen kotiin myytiin jälleen Saegrimin ja Adealaiden, vanhojen part bred -poniemme, peräkkäiset orijälkeläiset Simply the Best & Saphir, jotka kumpainenkin lähtivät Adinan ponitallille, jonka toimesta ponit kantakirjattiin myöhemmin III-palkinnoilla. Vuosi oli verkkainen välivuosi, jolloin keräsimme tietämättämme voimia tulevaa vauhdikasta varsavuotta varten.

Newforestinponien kultavuosi - 2016

c-o. Pikkupellon Alderfly
Vuonna 2016 maillamme syntyi 7 kasvattia, mikä oli aiempaan tahtiin nähden hurja harppaus oikean siittolan työnkuvaan. Ensimmäisen polven pikkupeltolaisia edustivat kotiin jäänyt newforestinponi Amos sekä uuden kasvatusrotumme connemaran ensimmäinen kasvattiponi Alderfly. Toisen polven poneja syntyi newforestpuolella kolme: Bianca muutti harrastusponiksi, kun taas oripojat Bruno ja Baltzar jäivät kotiin. Vuonna 2016 syntyi myös ensimmäinen kolmannen polven pikkupeltolainen, eteenpäin myyty Casper. Myös part bred -rintamalla riitti vipinää, kun Adealaide astutettiin jälleen, tällä kertaa tosin ulkopuolisella orilla. Yhdistelmästä syntynyt tammavarsa Amira muutti uudelle omistajalle jo nuorena.

Uuden alkua luomassa - 2017

Vuosi 2017 oli hiljainen, mutta sitäkin tärkeämpi. Silloin maillemme muutti monenmonta eri sektioiden welshponia ja tallilla käännettiin uudenlaisten kuvioiden myötä aivan uusi lehti. Newforestit ja muut rodut alkoivat jäädä auttamattomasti taka-alalle welshponien täyttäessä ajatuksemme, päivämme ja toimintamme. Vuoden aikana syntyi myös ensimmäinen welshkasvattimme Cottontail, joka on sittemmin uuden omistajansa Liian toimesta viety nuorten welshponien arvosteluun, kantakirjattu ja palkittu welshponien omassa laatuarvostelussakin. Cottontail sai todella ansaitsemansa kodin: onhan ponilla kuitenkin erityinen paikka sydämessäni meidän ihkaensimmäisenä mounttikasvattina! Samana vuonna aloimme myös panostaa ponien meriitteihin ja menestykseen tarkemmin: welshponit suunniteltiin ilmoitettavaksi systemaattisesti nuorten welshponien arvosteluun sekä näyttelyihin, kantakirjaan, lajiarvosteluihin, yleisarvosteluun sekä lopuksi welshponien omaan laatuarvosteluun. Suuret oli aatteet, mutta kertaakaan en ole katunut. Welshponi ja sen kaikki sektiot ovat rotuna ihastuttava ja elegantti. Tavoitteellinen ponitoiminta oli tervetullut uusi elämäntapa, jota jatkamme nyt kuuliaisesti, mutta lempein mielin.

Kiiltokuvawelshejä vuodesta 2018

wD-t. Pikkupellon Cherry Blossom
Vuosi 2018 oli ihana vuosi. Matkan varrella kantakirjattiin yksi jos toinenkin welshponi, kilpailtiin poneilla koulu- ja esteratsastuksessa, hankittiin uusia ponivahvistuksia joukkoon ja kärrättiin poneja kaikkiin mahdollisiin arvosteluihin ja näyttelymittelöihin, mitä vain eteen osui. Toiminta pysyi kuitenkin hyvin ohjaksissa, eikä meno lähtenyt missään suunnassa lapasesta. Welshien nimeämistä ohjasi tänä vuonna My Little Pony -teema, mikä mahdollistikin erityisen herkkullisten nimien käytön. Kotiin poneista jäivät orit Twilight Sparkle, Skydancer ja Seabreeze sekä tamma Cherry Blossom. Maailmaa muualle valloittamaan lähtivät ihanat orit Skyrocket ja tammat Caramel Hearts, Bumbleberry, Cherries Jubilee ja Morning Glory.

Suuntaviivojen vuosi 2019

Minun oli alunperin tarkoitus luopua kimaltavasta My Little Pony -teemasta nimeämsien suhteen vuoden vaihtuessa, mutta kevätkauden 2019 jälkeen oli pakko myöntää kiiltokuvien tulleen jäädäkseen. Nimiä ei enää otettu välttämättä suoraan sateenkaariponien maailmasta, mutta tyylin henki pyrittiin säilyttämään tämänkin vuoden ponikasvatteja nimetessä. Tammi-toukokuun aikana syntyneistä varsoista kotiin jäivät tammat Cottonkiss, Celestial Cherryday ja Moonheart sekä upea B-ori Twinkling Sky. Tulevaisuuden toivoina maailmalle lähtivät Cottonsaur ja Butterblow.

Kulisseissa kuhisee - 2020

Kasvatustyön osalta tämä vuosi elettiin välivuotta. Vaikka kasvattiponien listalle jäi vuoden kokoinen aukko, hevostilalla tapahtui kuitenkin koko vuoden läpi merkittäviä. Neljälle ponillemme myönnettiin VWY:n Jalostusarvokirjain C ja A-ori Casper palkittiin Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Suurin juhlahumu ajoittui keskikesään. Ponitilamme welshkasvatus sai kuuden vuoden jalostustyöstään odotettua kiitosta, kun Pikkupellolle myönnettiin kesäkuun lopulla VWY:n toimesta Bronze Class Welsh Breeder -kasvattajapalkinto.

2021

Vuoden
Pikkupelto on virtuaalitalli