Pikkupellon ponitalliToimintaa vuodesta 2013

Ohuesti harmittaa, ettei Pikkupellon ensimmäisiltä toimintavuosilta ole säilynyt dokumentteja: ei päiväkirjoja, ei tapahtumakutsuja, ei mitään. Siksi ilmaan voisikin heittää kyseenalaistavan kysymyksen meidän olemassaolosta, mutta onneksi kasvattilista puhuu puolestamme. Ensimmäinen newforest-kasvattimme Pikkupellon Rosella syntyi syyskuussa 2013 ja vaikka kasvatustoiminta on siitä lähtien ollut näihin päiviin saakka hyvin pienimuotoista, on meillä asuvien ponien kanssa on tavoiteltu vuodesta toiseen kuuta taivaalta omaan rauhalliseen tahtiimme.

Pikkupellon talli aloitti pienenä kotitallilla, jossa asusteli puolivillaisia käyttöponeja. Pikkuhiljaa ponilauma kasvoi ja tavoitteet kirkastuivat allekirjoittaneen päässä. Meni vuosia ennenkuin tallin nykyinen konsepti koottiin lopulta kasaan: nyt me olemme monipuolinen muutaman päärodun ponitalli. Haimme VRL:n hyväksyntää siittolatoiminnallemme vasta kesällä 2016, joten ensimmäiset kolme elinvuottamme emme vielä ehkä ole olleet kovinkaan uskottava ponisiittola. Tällä hetkellä toiminta alkaa olla niiden kehysten sisässä, joista olen unelmoinut talliprojektin ensiaskelista lähtien.


     
© TIIA PUOTSAARI, LASIKUU.NET/VAPAASTI & PIKKUPELTO

Muutimme uusiin tiloihin, kun pienet kotitallitilat eivät enää pystyneet tarjoamaan tarpeeksi käytännöllistä ja soljuvaa arkea meidän alati kasvavalle ponilaumalle. Nyt meillä on lääniä vaikka muille jakaa! Ponitilalla on suuri kenttä ja maneesi, jotka toimivat kilpailukenttinäkin innostuessamme kutsumaan vieraita kylään ja kisaamaan 30-50 osallistujan luokissa koulu- ja esteratsastusta ponitasolla. Laadukkaissa puitteissamme järjestyy myös valmennukset.


     


Moderni tallirakennuksemme kätkee sisäänsä omat käytävät tammoille ja oreille sekä tilavat varsomiskarsinat, jotka ovat ehdoton apu sujuvan siittola-arjen rakentamisessa. Maneesi on rakennettu kiinni talliin, joten siirtyminen karsinasta ratsastusalueelle käy kätevästi sisäkautta paukkupakkasillakin. Tarha-alueet ollaan pyritty järjestämään mahdollisimman suuriksi. Kesällä ponit laiduntavat omissa laumoissaan niittymaisemassa, mutta tarhat ovat yhtälailla miellyttävät hyvine pohjineen ja suojaisine katoksineen. Meillä ei postimerkkitarhoissa ulkoile muut kuin mahdolliset sairaslomalaiset.


Toiminnan takana


Hannele Kankaanjärvi, tallin omistaja

Pienestä tytöstä lähtien ratsastusta harrastanut 37-vuotias Hannele perusti Pikkupellon ponitallin yhdessä miehensä Heikin kanssa vuonna 2013. Ponit ovat haukanneet ison siivun pariskunnan ajasta ja taloudellisesta pääomasta, mutta talli on samalla koko perheen unelmien täyttymys. Pariskunnan lapset Vilja, Veeti ja Eevi harrastavat ponien kanssa ratsastusta, kukin omien mieltymyksiensä mukaan. Vanhin tytär Eevi kilpailee jo isoillakin poneilla aktiivisesti.

Hannele hoitaa tallin arkea ja pyörittelee siinä sivussa juoksevat paperihommat. Hän esittää mielellään itse poneja näyttelyissä, mutta kilpailemisen hän jättää etenkin pienten ponien osalta osaavalle ja motivoituneelle kisatiimille, jotka on värvätty treenaamaan ja kilpailemaan poneilla. Toki Hannele liikuttaa, kouluttaa ja kilpailee isoilla poneilla itsekin niin usein kuin vain muilta vastuualueiltaan ehtii.Muistoissamme


(2011 - 2019) PB-ori Saegrim Dawn KRJ-II ERJ-III YLA1 VWY-II VWY-C
(2013 - 2019) PB-tamma Adealaide MPB KRJ-I ERJ-I YLA1 VWY-II VWY-C
(2017 - 2019) D-ori Royalbrook Davin Ch KTK-I KRJ-I ERJ-I YLA1 VWY-II VWY-C
(2017 - 2022) A-ori Vinhan Casper KTK-II KRJ-I ERJ-I VWY-II VWY-C