Virtuaaliset norjanvuonohevoset

Vuoniksen tuntomerkit

    Norjanvuonohevonen on useimmiten ponikokoinen mutta hevosmainen, noin 130-150cm korkea. Yleisroduksi lueteltava vuonohevonen on väriltään hallakko: hyväksyttyjä sävyjä ovat yleisimmän sävyn hallakon eli ruunihallakon lisäksi harmaahallakko eli hiirakko, punahallakko eli rautiaanhallakko, keltahallakko eli voikonhallakko sekä valkohallakko eli ruunivoikonhallakko. Vuonohevosen tunnuspiirteisiin lukeutuu myös kaksivärinen, useimmiten mustavalkoinen pystyynleikattu harja. Tammoilla sallitaan värityksessä valkoisista merkeistä ainoastaan pieni tähti, jonka läpimitat saa maksimissaan olla 5 cm. Oreilla ei saa olla valkeita merkkejä lainkaan.

Pystyharjasta on moneen käyttöön

    Norjanvuonohevosella on rohkea ja lujatahtoinen luonne sekä rauhallinen temperamentti. Tiivisrunkoinen ja vahva vuonohevonen sopii hyvin sekä työhevoseksi, maastopainotteiseksi harrastuskaveriksi että meneväksi kisaratsuksi. Me olemme omalta osaltamme osoittaneet, että virtuaalinen vuonohevonen voi menestyä. Vuoniksen kanssa voi pyrkiä kantakirjaan, osallistua lajikohtaisesti varsa-arviointeihin sekä valmistautua laji- ja yleislaatuarvostelutilaisuuksiin. Norjanvuonohevonen on myös oiva opetusratsu, joka hurmaa lupsakalla luonteella. Pontevammat yksilöt sopivat myös opetusmestareiksi, jotka eivät päästä helpolla, mutta palkitsevat uutterasta työnteosta ruhtinaalisesti.

Määrä ja kasvattajat virtuaalimaailmassa

    Norjanvuonohevonen on monien rotujen tapaan virtuaalitallien keskuudessa marginaalirotu, mutta muihin harvinaisempiin hevosrotuihin verrattuna vuoniksia löytyy yllättävän paljon. Osasyynä tähän lienee niiden monikäyttöisyys: vuonohevosia tapaa löytyvän niin ratsastuskouluista, yksityisestä harrastuskäytöstä kuin tavoitteellisista kilpa- ja jalostuskodeista. Rekisteröityjä virtuaalisten vuonohevosten kasvattajia on VRL:n rekisterissä tällä hetkellä yli 50. Vuonohevosilla ei ole tällä hetkellä toimivaa aktiivista rotuyhdistystä.

Lykkeligin tavoitteista

    Lykkelig pyrkii omalla panoksellaan nostamaan norjanvuonohevosen asemaa ja suosiota virtuaalisten hevosrotujen kentällä järjestämällä erilaista, usein vain kyseiselle rodulle avointa harrastus- ja kilpailutoimintaa. Kasvatamme koulupainotteisia vuonohevosia, joissa on potentiaalia kilpakäyttöön. Tasapainottelemme jatkuvasti kasvatustyössämme määrän ja laadun välillä pyrkien hyväluontoisiin hevosiin, joista olisi moneksi.
VIRTUAALITALLI