Priton King


Priton King

Priton King

   

Virallinen nimi Priton King Rotu & skp budjonnynhevonen, ruuna
Syntymäaika 07.04.2018 (5v) Säkäkorkeus, väri 164cm, punarautias
Rekisterinumero VH18-039-0053 Omistaja Aino Mattila Uppe (VRL-11253)
Koulutustaso KO vaativa B Kasvattaja Priton Budyonnys / Syntymämaa Venäjä

Asuu Havimäen tallilla täysihoidossa

Kun aivan ensimmäistä kertaa lähdin Alliegron kyydissä Venäjälle katsomaan potentiaalista uutta hevostani, minulle iski pakokauhu. Se on normaalia, sanotaan, mutta halusin ensinnäkin oksentaa kaiken jännityksen ulos ja sen jälkeen jäädä seuraavalla asemalla pois ja lähteä äkkiä kotiin. Minua jännitti ja pelotti niin paljon! Perillä, suomalais-venäläistaustaisen henkilökunnan ylläpitämällä Priton-tallilla minua odotti lämminhenkinen vastaanotto ja kentällä juoksutustamineissa ylväänä taluttajan vieressä seisova rautias iso nuori Priton King, joka jo ensisilmäyksellä kertoi minulle, ettei olisi hätää. King, josta sittemin muodostui meidän kesken koostaan huolimatta ihan vaan Kirppu, oli täydellinen kaikkiin tarpeisiini. Vaikka se oli vasta 5-vuotias, se oli niin äärimmäisen fiksu ja rauhallinen, että olisin halunnut napata sen heti mukaani junan kyydissä kotiin. Jouduin kuitenkin odottamaan samana päivänä tehdyn kauppakirjan ja tuontisopimuksen teon jälkeen vielä eläinlääkärin lausunnon, joten Kirpun saapuminen Suomeen otti oman aikansa.

Odotellessani hevostani Suomeen, minun piti hankkia uusi tallipaikka. Ja sehän ei ollutkaan niin helppoa kuin aluksi ajattelin. Kriteerini tallipaikan varustelujen suhteen oli Kirpun myötä nousemassa sen verran korkeiksi, että itseänikin hieman ärsytti diivamaisuuteni. Onneksi Mäkiojan tallin omistaja Elli lupasi, että Kirppu voisi majailla tallissa sen aikaa puoli-ilmaiseksi, kunnes löytäisimme sopivan maneesitallin. Mäkiojallehan jäi asumaan vielä entinen hevoseni Baave, mutta koin parhaaksi, että Kirppu muuttaisi maneesitallille hieman lähemmäs keskustaa. Kirpun kanssa tarkoitus oli myös valmentautua kunnolla ja siihen tarvisin kunnon tilat ja mahdollisesti tallin puolesta valmentajan, jotta aina ei tarvisi lähteä reissunpäälle toisille talleille valmentautumaan.

Kirppu on nuori, mutta kiltti ja lempeä hevonen. Sitä voisi harjata koko päivän, eikä sitä haittaisi yhtään. Kirppu on muita hevosia kohtaan hyvin suopea ja mukava, eikä sitä tarvitse montaa kertaa traileriin maanitella tai tarhasta luokse houkutella. Siis aivan kymppi, pakko se on myöntää. Kirppu on hyötynyt ruunauksesta todella paljon, sillä se vähäinenkin orimaisuus loistaa nykyään poissaolollaan ja jäljellä on hevonen, jonka kanssa mielellään töitä tekee.

Ratsuna Kirppu on vielä raaka ja yhteistyömme varmasti vielä täysin keskeneräisen näköistä, mutta Kirppu on perusratsastettavuudeltaan eteenpäinpyrkivä, todella pehmeillä askellajeilla varustettu kaveri. Lisätyt askellajit ovat tällä hetkellä meidän taidonnäyte, mutta kokoaminen sen sijaan on ollut yllättävän hankalaa Kirpun kanssa. Kirppu on siitä ihana, ettei se suutu jos selässä vähän möhlitään. Tokikaan ruuna ei tee mitään, jos ei selässäkään tehdä, mutta jos hevonen ei jotain ymmärrä, se yrittää kainosti ehdottaa jotain vähän sinne päin ja mikäli liike ei ollutkaan kuskin toivoman kaltainen, ei ruuna jää turhaan jankkaamaan ja ehdottomaan vaan yrittää löytää helpoimman tien onnistumisiin ja kehuihin tarjoamalla taas jotain muuta.

Maastossa Kirppu on hieman hidas kaveri. Se jää ihmettelemään herkästi puita ja pensaita, mutta ei missään nimessä ole arvaamaton tai säikky. Se vain varoo jalkojaan etenkin metsässä ja pelloilla, eikä oikein uskalla lähteä revittelemään epätasaisessa maastossa. Kaverin kanssa maastoillessa Kirpustakin on kyllä löytynyt pari kertaa rohkea seikkailija, jolla on välillä iskenyt myös pieni kisailumoodi päälle. Se on vain positiivista, sillä Kirppu pysyy aina hyvin tuntumalla, eikä sen kanssa ole ikinä tarvinut pelätä.


Sukutaulu

i. Priton Korolevitš
KRJ-I
ii. Krovožadnost
KRJ-I
iii. Krovoobraštšenije
iie. Kataklizm
ie. Neudatšnik
KRJ-I
iei. Deistvije
iee. Neudatšnitsa
e. Bamele Zeni ei. Vasilii Zeni eii. Vladistoc II
eie. Nataliia
ee. Barya Darsh eei. Bahadur
eee. Zabrina


Kisakalenteri

pvm tapahtuma järjestäjä suoritustapa luokka sijoittuminen
27.12.2020 Koulukilpailut Storywoods arvonta vaativa B 5/12
27.12.2020 Koulukilpailut Storywoods arvonta vaativa B 2/12
26.12.2020 Koulukilpailut Storywoods arvonta vaativa B 5/12
26.12.2020 Koulukilpailut Storywoods arvonta vaativa B 12/12
25.12.2020 Koulukilpailut Storywoods arvonta vaativa B 9/12
25.12.2020 Koulukilpailut Storywoods arvonta vaativa B 9/12
29.04.2019 KRJ-kilpailut Stall Sjöholma arvonta vaativa B 11/25
29.04.2019 KRJ-kilpailut Stall Sjöholma arvonta helppo A 13/30
20.10.2018 Koulukilpailut Solina arvonta helppo A 13/23
20.10.2018 Koulukilpailut Solina arvonta helppo B 19/33
01.10.2018 Koulukilpailut Vaahterapolku arvonta helppo B 9/10
01.10.2018 Koulukilpailut Vaahterapolku arvonta helppo C 1/7
26.08.2018 Koulukilpailut Yläkokko arvonta helppo A 1/8
26.08.2018 Koulukilpailut Yläkokko arvonta helppo B 4/13
28.07.2018 Koulukilpailut Kielokumpu arvonta helppo A 9/12
28.07.2018 Koulukilpailut Kielokumpu arvonta helppo B 7/12
22.07.2018 Koulukilpailut Vaahterapolku arvonta helppo A 2/11
22.07.2018 Koulukilpailut Vaahterapolku arvonta helppo B 5/16
11.07.2018 KRJ-kilpailut Auburn Estate tarina helppo A 2/2


Varustekaappi

Päiväkirja

☆ 03.03.2019 Muutto uuteen kotiin

Jouduimme hieman kyynel silmäkulmassa pakkaamaan loimet ja remelit Ikean kasseihin tammikuun lopulla, kun kotitallimme Susikallio siirtyi uusiin tiloihin. Päätimme vaihtaa kotitallia, sillä Susarin uusi sijainti oli meille huono. Stressasin uuden kotitallin kanssa aikani, kunnes löysin ihanan pienen yksityistallin lähempää kuin ajattelinkaan! Havimäen talli on pieni talli isoon ratsastuskouluun verrattuna. Kirpulle muutos oli yllättävän iso ja olin hieman ällistynyt miten muutto hiljaisempaan miljööseen sai sen alkuun niinkin sekaisin. Hyvin me olemme nyt loppujen lopuksi asettuneet taloksi ja Kirppu alkaa sietää tallin mäyräkoiraa Einoakin pikkuhiljaa. Oli kuitenkin opettavaista huomata, että Kirpulle se tuttu ja turvallinen oli kuitenkin tärkeää, vaikka ympäristö ratsastuskeskuksen tiloissa olikin hyvin hektinen. Tallin omistaja on lähtenyt useasti meidän kanssa maastoilemaan ja Kirpun halu möllöttää keskellä tietä lintuja ja peltoja tiiraillen on otettu lempeästi vastaan. Myös muut tallilaiset on kaikki tulleet jo tosi tutuiksi ja läheisiksi. Se on kyllä ehdottomasti pienen tallin etu! Havimäellä on mielestäni hyvin laadukkaat puitteet ja vähän jopa harmittaa kevään ja kesän saapuminen ja ulkokenttätreenit, kun maneesi on niin hyvin laitettu ja siellä on erittäin hyvä pohja.

☆ 02.09.2018 Elokuun kuulumiset

Ensimmäinen kuukausi uudella kotitallilla sujui totuttelun ja kotiutumisen merkeissä. Kirppu alko viihtyä nopeasti oikein mainiosti, kuten olin alkuun uumoillutkin. Meistä kahdesta taisi kyllä suoraan sanoen minulla kestää kauemmin muuton aiheuttamasta stressistä selviäminen. Edelleen olen välillä tallilla hukassa ja stressaan Kirpun elämää, vaikka se ihan selkeästi tykkää, että ympärillä on elämää. Syyskuulle olisi tarkoitus saada kalenteriin parit kisastartit, jos vain jossain lähellä kisoja järjestetään. Syys- ja lokakuu on mukavaa aikaa, kun vielä tarkenee ulkona ja ainakin useat vapaamuotoisemmat tallikisat järjestetään usein vielä kentällä. Tulevaa ajatellen täytyy muuten muistaa ilmoittaa tallin henkilökunnalle, että ottavat ruunalta riimun pois tarhassa. Jostain syystä sen riimu on viime kuukauden aikana kokenut kurjan kohtalon, enkä osaa sanoa repiikö tarhakaverit sitä vai hankaako hevonen itseään johonkin tolppaan päivän aikana. Kirppu antaa itsensä niin kivasti tarhasta kiinni, ettei se muutenkaan sitä riimua mielestäni siellä tarvitse. En tiedä siis miksi olen ylipäätään ohjeistanut pitämään riimun päässä, ehkä se vain on ollut tapa. Yleisesti ottaen meillä ei ole ollut mitään valitettavaa kuluneesta kuusta. Kaikki toimii, varusteille on hyvin tilaa, rytmi ja rutiinit sopivat Kirpulle ja ratsastusalueille mahtuu hyvin liikuttamaan, ainakin jos onnistuu tulemaan tallille ruuhka-ajan ulkopuolella. Minulla kun on ollut nyt aika paljon iltavuoroja, joten olen päässyt tallille klo 13-16 välillä ja se on ollut loistava järjestely, tykkään siitä rauhasta mikä tallilla silloin on. Vähän pohdin aluksi sitä, että mitähän tuo heppa tykkää kun kesken päiväulkoilun lähdetään urheilemaan, mutta ilmeisesti asia on ollut sille sulatettavissa. Ja liikuttamisen jälkeen Kirppu on aina päässyt loppupäiväksi takaisin tarhaan. Tämmöisiä arkikuulumisia siis meiltä, eli kivasti menee!

☆ 26.08.2018 Koulukilpailuissa Yläkokon ratsutilalla

helppo B: 4/13 (70,357%). Tuomarin kommentti: "Jännittyneisyyttä ilmassa, hienosti kuitenkin keskityit loppuun asti."

helppo A: voitto 1/8 (75,714%). Tuomarin kommentti: "Hyvin ratsastettu! Kun hevonen jännittyy, koita päästä istumaan vielä rennommin alas satulaan"

☆ 09.08.2018 Uusi kotitalli

Toissapäivänä, tiistai-iltana, pakkasin huolella Kirpun kamppeet auton takapenkille, takakonttiin ja osin traileriin. Elli auttoi meitä hieman allapäin ja tartutti nopeasti alakulonsa minuun. -Et sitten katoa sinne ison maailman syövereihin, Elli nyyhkytti ja pyysi minua vannomaan, että tulisin moikkaamaan Baavea usein. Ellistä ja minusta oli tullut todella läheiset ystävät Mäkiojassa Baavea pitäessäni, joten haikeaahan tämä oli. Nyt kun Baaven oli aika jäädä Mäkiojaan ja minun aika lähteä Kirpun kanssa kohti Susikalliota, tuntui kaikki niin väärältä ja oikealta yhtä aikaa. Pakokauhu, jännitys ja into uudesta tallielämästä sekoittuivat päässäni saaden mahanpohjassa humahtamaan.

Eilen suoritimme muuton, joka sujui kaikin puolin ongelmitta. Päivälle oli luvattu sadetta, mutta niin vaan pilvet loistivat poissaolollaan Susikallioon saapuessamme. Kirppu sai totuella uuteen karsinaansa rauhassa ja se pääsi vielä ulkoilemaan illemmalla hetkeksi. Taitava lupsakka nuorimies ei pahemmin uudesta kodista hätkähtänyt, joten pystyin itsekin rentoutumaan ja keskittymään kamppeiden purkamiseen. Susikalliosta on näiden parin päivän perusteella muodostunut hyvä kuva: porukkaa on paljon, hevosia on paljon, tiloja on paljon... Siis juuri sitä mitä halusinkin, sillä jos Kirppu tottuisi Mäkiojan kaltaiseen hiljaiseen talliin, sen kanssa voisi myöhemmin olla ongelmia isoissa kisoissa. Täällä riittää hälinää, mutta toki tarhat on sijoitettu mukavasti niin, että hevosilla on kyllä omaa rauhaa olla ja ulkoilla.

Aion nyt syksyn tullen tutustua uuden tallin valmennusmahdollisuuksiin ja käyttää hyödyksi myös mahdollisia tallikisoja, joissa pääsisin ottamaan kisarutiinia. Ai niin ja meninpä sitten ilmoittamaan Kirpun tuntihevoseksi. Nyt se tulee tekemään koulutunteja neljä kertaa viikossa, mikä alkuun tuntui hurjalta, mutta lopulta tajusin, että vaihtuvat ratsastajat tulevat olemaan tälle ruunalle vain plussaa. Koska tiedossa kuitenkin on, ettei Kirppu tule olemaan kisakäytössä loputtomiin, haluan sen toimivan erilaisten ratsastajien hevosena, jotta sitä voi myöhemmin liikuttaa muutkin kuin minä.

☆ 19.07.2018 Kaksi kisapäivää tuloillaan

Valmentautuminen palkitaan pian, kun starttaamme Kirpun kanssa Vaahterapolun koulukisoissa kahdessa luokassa 22.07 ja Kielokummun koulukisoissa myös kahdessa luokassa 28.07. En vielä ilmoittautunut vaativa B:hen, sillä haluan ensin varmuutta heB- ja heA-ratoihin. Helppo B on meille toki ihan silkkaa leikkiä, luotan siihen täysillä, mutta otin molempiin kisapäiviin alkuun helppo B:n verryttelemään meitä helppo A:ta silmällä pitäen. Eikä se helppo B tietenkään mikään itsestäänselvyys ole, kun kyseessä on kilpailupaikka. Kirppu voi olla jännittynyt, minä saatan unohtaa radan tai yhteistyö ei vain toimi sinä päivänä. Tulevat kisat on avoimet kisat eli ei jaoksen alaiset. Koen niiden kuitenkin antavan meille erinomaista kisakokemusta, vaikka kisat ovatkin astetta rennommat.

☆ 15.07.2018 Huippuvalmentajan kouluvalmennuksessa Ranskassa!

Tein Kirpun kanssa tänä viikonloppuna jotain todella jännittävää, sillä kokeilin mahdollisia tulevia ulkomaiden kisareissuja varten matkustamista hevosen kanssa osallistuessani Lea Montanan kouluvalmennukseen. Kokenut koulu-, este- ja kenttäratsastaja Lea valmensi sunnuntaina hevostila La Maison de Montanan maneesissa minua ja kolmea muuta ratsukkoa. Valmennuksia oli tarjolla yhteensä neljä koko viikonlopun aikana. Ostin hevostilan järjestämänä valmennuspakettiin matkat ja tulin paikalle Kirpun kanssa jo lauantaina. Hevostilan pakettiin kuuluivat majoituksen, valmennuksen ja tallipaikan lisäksi myös ihanat ruokailut. Seurasin lauantaina estevalmennuksia sillä aikaa, kun Kirppu laidunsi onnellisena Ranskan auringon alla. Matkustaminen, majoittuminen, valmentautuminen ja takaisin kotiin palaaminen sujuivat kaikki niin jouhevasti, että kotiin palatessani olin varma, että olin nähnyt vain haaveunta. Kaikki sujui, hevostila oli huikea ja me viihdyimme Kirpun kanssa kumpikin niin mahdottoman hyvin. Nyt ei siis oikein päästy harjoittelemaan haasteita, sillä niitä ei vain yksinkertaisesti sattunut matkan varrelle yhden yhtä. Ajattelin pitää silmät auki tulevana syksynä, jos vaikka sattuisi eteen uusi mahdollisuus päästä treenaamaan ulkomaille, vaikka edes Ruotsin puolelle. Syksyn sateet ja kylmät ilmat toisivat varmasti myös oman lisähaasteensa hommaan. En oikein tiedä, mistä tämä haasteen kaipuu nyt puskee pintaan, mutta kaikki oli Ranska-viikonloppuna kuin satua.

Valmentajan palaute: Nuori ratsukko oli myös ilo valmentaa. Vahvuuksiksi minulle kerrottiin etukäteen lisätyt askellajit ja liikkeiden elastisuus. Nämä ominaisuudet pitivät kyllä paikkaansa, varsinkin upeasta lisätystä käynnistä plussaa! Treeniä teimme kokoamisen ja takajalkojen aktiviisuuden lisäämisen kanssa. Valmennuksen aikana ratsukko teki ihan huipusti töitä näiden asioiden kanssa ja oli ilo nähdä kehitystä näinkin lyhyenä aikana!

11.07.2018 KRJ-kilpailuissa Auburn Estatessa / helppo A / 2/2

   

Tehtävänanto: Piirrä tai kuvaile ratsukon asu - ja pyri näyttämään hyvältä! Koululuokat ratsastetaan elegantisti pukeutuen, ja tuomarit arvostelevat asun esteettisyyttä, harmoniaa ja tyylikkyyttä. Ratsastaja saa itse päättää, pukeutuuko pelkästään itse vai laittaako jotain erityistä myös hevoselleen. Perinteisissä halloween tai lasten kestit -tyylisissä naamiaisasuissa ei näitä kilpailuita voiteta. Vapauta sisäinen muotisuunnittelijasi ja pidä kilpailun kriteerit mielessäsi silti omaa makuasi noudattaen.

"Kirpun ja minun yhteisen historian ensimmäiset koulukilpailut sisälsivät mahdollisuuden pukeutua parhaimpiimme. Päätin valita tärkeän päivän pääväriksi arvokkaan preussinsinisen: valitsin kaapista kilpailutakiksi sen astetta sinisemmän ja kiedoin nutturan tyveen sinisen silkkinauhan. Housuina toimivat luonnollisesti vastapestyt ja juurisilitetyt puhtaanvalkeat kisahousut ja olinpa ostanut päivää varten myös uudet valkoiset hanskat. Kirppu sai satulan alle valkoisen kilpailuhuovan preussinsinisellä reunakirjailulla. Satulan ja huovan väliin lisäsin sinertävän lampaankarvaromaanin. Rautiaan kuvankaunis pää ei kaivannut lisäkoristeita, vaan puin ruunalle sen omat mustat anatomiset suitset. Olimme valmiina näyttämään potentiaalimme. Meistä kuultaisiin vielä."

☆ 17.06.2018 Maria Prästin kouluvalmennuksessa

Aino ja Kirppu tekivät tänään kouluvalmennuksessa erittäin hyvää työtä, vaikka aihe oli molemmille haastava. Kirpulla on erityisesti lisätyt askellajit hallussa ja se on muutenkin todella helppo ratsastaa, mikäli ruuna vain tehtävän osaa. Sen kouluttaminen eteenpäin on selkeästi vaikeampaa, minkä takia sanoinkin Ainolle, että hän on tehnyt upean valinnan lähtiessään korjaamaan asioita valmennuksessa, eikä pelkästään omin päin. Tänään pyrimme kokoamaan hevosta entisestään siten, että myös takajalat tulee mukaan. Kirppu yrittää välillä tarjota vain kaulatyöskentelyä, joten sen kanssa on oltava aina hyvin tarkkana. Kävin lopputunnista myös itse Kirpun selässä ja täytyy kyllä sanoa, että Aino työskentelee selässä taitavasti. Kirppu on pehmeäliikkeinen ja ihanan hellä ja aktiivinen kädelle, mutta sitä on vaikea ratsastaa pohkeella muutenkin kuin vain eteen. Tämä ratsukko on kuitenkin matkalla oikeaan suuntaan, enkä näe mitään estettä, etteikö kaksikko voisi jo kisata kesällä helpoissa luokissa.

☆ 07.06.2018 Unelma huippuhevosesta on totta

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni tilanteessa, jossa omistamani, rakas harrastus- ja kisailuruunani Baave on terveydentilansa vuoksi (vai ansiosta) saanut minut hankkimaan toisen hevosen. Sekä Baave että Kirppu ovat kumpikin rotevia raudikkoja ja joka kerta, kun Kirppua olen näinä alkuaikoina mennyt hakemaan tarhasta täällä Mäkiojan tallilla, Baave katsoo viereisestä tarhasta ihmeissään ja minä mietin, mitä olenkaan mennyt tekemään. Tässä on yksi syy, miksi haluan Kirpun mahdollisimman pian muualle, kauemmas Baavesta, joka jää Mäkiojaan ylläpitoon ja tiedän, että se on Baavelle paras ratkaisu. Sillä on siellä kaikki hyvin ja mitä vähemmän sitä arkena näkisin, sitä paremmin se viihtyisi siellä ilman minua. Jos se näkee minua päivittäin puuhastellessani Kirpun kanss, uskon että ruunaa stressaa tilanne vain enemmän. Olen etsimässä Kirpulle tallipaikkaa todella haikein mielin ja vähän ahdistaa miten kauan tämä fiilis kestää. Olen myös miettinyt otinko uuden hevosen liian pian, mutta toisaalta Baave on ollut viime syksystä lähtien sen verran rikki, että ei tämä nyt ihan yllätyksenä tullut. Ja minun mieli vetää koulukentille ja juuri nyt minulla siihen on elämäntilanteen ansiosta mahdollisuus. Siinä missä Baave opetti minulle kisailemisen maailmasta ja meininki oli rennompaa, on minulla nyt omistuksessa palkitusta suvusta lähtöisin oleva upea nuori hevonen, jonka kanssa kehittyä ja menestyä.Virtuaalihevonen / Kuvat © ransu.kuvat.fi