∼ CHRISTMAS EDITION ∼


KATRIINAN TALLI

PORTINPIELI      TALLIN JOULUPIHA      LIINAHARJAT      VILINÄÄ JA VILSKETTÄ      JOULUKALENTERI


Runorannan PatrikRunorannan Patrik eli tuttujen kesken Papu on 19.08.2016 syntynyt 8-vuotias gotlanninrussponi-ruuna. Korkeudeltaan tämä ruunivoikko komistus on 127cm. Iki-ihanan ystävätallimme Runorannan kasvattama poni muutti meille loppuvuodesta 2016. Papu on koulutettu tasolle helppo B / 70cm. Ruuna on ollut harmillisen vähällä käytöllä, joten sitä saisi tosi mielellään tulla liikuttamaan ja ratsastamaan kunnolla läpi niin sileällä kuin esteradoillakin.

Papu polveutuu arvostettujen russkasvattajien linjoista. Kun poniori meille muutti, emme oikein tienneet miten sen kanssa pitäisi edetä ja minkälainen poni me oikein siitä halutaan. Harrastepainotteista lastenponia siitä nyt on pyritty kuorimaan. Välillä kentän kulmissa on vieraillut Papun mielestä maailman hurjimpia mörköjä ja muita otuksia, mutta satunnaisen höpöhöpö-säikkymisen lisäksi Papulla ei kertakaikkiaan ole muita huonoja ominaisuuksia. Ihan pikkulasten ponia siitä ei kuitenkaan vielä olla saatu muuten kuin talutusponina, sillä Papu on russimaisen nokkela ja höynäyttää kyllä ratsastajaa, jos siihen tilaisuuden saa, mutta jos selässä ollaan yhtään piirun vertaakaan kartalla, ei Papu viitsi alkaa hankalaksi vaan väläyttelee mitä hienoimpia hyppyjä ja raviväistöjä. Potentiaalinen Papu kaipaa todellakin tekemistä ja haasteita, sillä pelkkänä koristeena se keksii vain ilkeyksiä muiden pihaton ponien päänmenoksi.

Sukujuuret

i. Karkurannan Rurik
       ii. Karkurannan Podrick        iii. Cresendo's Ambassadör
       iie. Karkurannan Enni YLA2
       ie. Adalmina Karus        iei. Carentoir's Plague
       iee. Karkurannan Amelia
e. Cresendon Jasminelle
       ei. Karus Bazinga        eii. Bazooka Karus
       eie. Dahlgårds Jemina
       ee. Jasminette B        eei. Karkurannan Klaus
       eee. Rumour's Janny

Muistoja, elämää ja tapahtumia

31.01.2017 Pienen tyypin kuljettamisharjoituksia
Otsikko voisi viitata oivallisesti traileritreeniin, jota kyllä sitäkin ollaan harrastettu lähiaikoina enemmän kuin tarpeeksi, mutta pieni tyyppi ei nyt viittaakaan Papuun vaan Ilonaan, jota ollaan käytetty ponin selässä hyvinkin tiuhaan. Lähtökohtana on ollut pienet treenit, joiden aikana ponia talutetaan käynnissä ja ravissa kentällä ja myös maastossa. Tämä on sinänsä aika erityislaatuista, että poniin täytyy olla aivan superluotto, kun opetustilanteessa on myös pieni lapsi mukana. Papu on kuitenkin jo todella hyvä lasten poni nuoresta iästään huolimatta ja siitä tulee varmasti ihan superkiva poni Ilonalle myöhemmin molempien ikääntyessä vielä parisen vuotta. Maastossa ollaan nähty vaikka minkälaisia uusia tuttavuuksia mönkijästä lastenvaunuihin, mutta Papu on ollut älyttömän viisas ja rauhallinen nuorukainen näissäkin omituisissa tilanteissa. Papua ei häiritse selässä laulava lapsi, joka muistutuksista huolimatta taputtaa välillä yllättäen ponia selästä kaulalle tai kopauttaa innostuessaan pienen kumisaappaansa ponin kylkeen. Joku saattaa kyseenalaistaa metodimme mennä suoraan karhun kitaan ja totuttaa poni äkkiarvaamatta toiminnan kautta lapsiin, mutta minusta nuori poni ja nuori poniharrastaja oppivat valtavasti toisistaan tilanteissa, joissa kumpikaan ei välttämättä oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Kun paikalla kuitenkin on aina myös osaava aikuinen, on opettelu rauhallista ja kohta tallissa poni, joka luottaa lapsiin ja jonka kanssa lapsen on turvallista harrastaa.

16.12.2016 Ilona ponikoulussa
Meidän tyttärellä on jo kova hinku päästä Papun selkään. Pikkuisen on jouduttu toppuuttelemaan ja muistuttamaan, että sekä poni että tyttö ovat vielä aika nuoria. Alman selkään olen Ilonan toisinaan laittanut kävelylenkeillä ja siellä Ilona hetken aina viihtyykin. Papun selkään Ilona toki pääseekin keväällä, kun Papua aletaan ratsastaa pikkuhiljaa. Juoksuttaessa Papu toimii jo käynnissä ja ravissa ihan hyvin varusteet päällä, joten eiköhän me pian ponityttö selkään saada. Tänään oli aikaa ohjeistaa Ilonaa taas syvemmin ponien hoitoon, kun otimme Papun pihatosta pesariin ja harjasimme sen yhdessä. Papu sietää saada paljon kehuja tämän päivän käytöksestä: niin on sievää ja kilttiä poikaa, täydellinen alkeisponi. Ruunaksi Papua on luultu jo tässä vaiheessa, vaikka ikääkään ei ole vielä kovin paljon ja käytöksessä voisi olla hyvinkin paljon lapsekkuutta. Ilona oppi tänään putsaamaan kanssani kaviot ja tietää nyt mitä kohtaa kaviosta ei saa koukulla mennä kaivelemaan.

Ruokimme myös tarhojen tammat ja ruunan: meillähän on nyt samassa tarhassa Aada, Hilppa ja Alma, toisessa Vilma, Visla ja Baave. Ruuna on toiminut oikein hyvin rauhoittavana elementtinä Vilman ja Vislan tarhassa, jossa jälkimmäinen käy välillä hieman ylikierroksilla. Ilona kävi viskaamassa heinää Almalle ja hetken aikaa hieman pelkäsin tytön jäävän hevosten jalkoihin, mutta vielä mitä: sekä Aada että Hilppa väistivät tyttöä varovaisesti ja Almakin odotteli rauhassa heiniään eikä hyökännyt heti kimppuun. Ennen tallihetken päättymistä kävimme vielä moikkaamassa pihaton oreja ja taputtelimme Remua, Ilona tälläkertaa minun sylissä ihan vain turvallisuussyistä, onhan Remu ja Riemu isoja rotevia oreja ja aina on se riski, että pojat alkavat peuhaamaan keskenään. Katsotaan taas milloin Ilona innostuu tulemaan uudestaan näin lähelle hevosten arkea: usein tallihuoneen tabletti lastenohjelmineen kiinnostaa enemmän kuin hevosten ruokkiminen.

15.11.2016 Muuttopäivä uuteen kotiin
Papu haettiin uuteen kotiin Runorannasta hymy huulilla. Pienessä pakkassäässä poni taiteiltiin hetkessä traileriin, kunnes huomattiin ponilta puuttuvan kuljetussuojat. Eikun poni takaisin pihaan ja suojat jalassa takaisin. Ponia hämmästytti ja kummastutti, mutta erittäin hyvin meni silti koko reissunpäälle lähtö, uuteen kotiin saapuminen ja uusiin kavereihin tutustuminen. Papu tarhattiin nyt alkuun pihaton vieren ja se siirretään viikon sisään pihattoon Remun ja Riemun seuraan. En usko, että siellä pahempaa hurjastelua saadaan aikaan, Papu kun ei kauhean vahvaluontoinen poni mielestäni ole ja Melinakin Runorannassa vakuutteli, että tulee kyllä toimeen muiden kanssa. Tiedä sitten mitä sanoo Riemu uudesta remuamiskaverista, josta ei kovin reteeseen menoon ole pienen koonsa vuoksi. Papun tulevista treeneistä sen verran, että nyt talven ajan sen kanssa edetään hitaasti arjen askareiden kanssa, pistetään toisinaan Ilona selkään kävelemään talutuksessa ja pidetään tuumaustaukoja jos tarve vaatii.


KATRIINAN TALLI ON VIRTUAALITALLI / TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN / TUTUSTU TEKIJÄNOIKEUKSIIN