∼ CHRISTMAS EDITION ∼


KATRIINAN TALLI

PORTINPIELI      TALLIN JOULUPIHA      LIINAHARJAT      VILINÄÄ JA VILSKETTÄ      JOULUKALENTERI17. luukku

Päiväkirjamerkinnät


Jannica - Asyn Arwr
Katsoessani aamulla lämpömittaria en ollut uskoa silmiäni: kolme astetta pakkasta.. noh, olihan se kivaa vaihtelua ainaiselle vesisateelle, vaikkei valkoista joulua saataisikaan. Suomen talvi oli hieman ollut viime vuosina tällainen: joko lunta oli paljon tai sitten ei ollenkaan. Olikohan pakkasukko koskaan harkinnut kultaista keskitietä, pohdin hörpätessäni kahvinrippeet ja suunnaten sitten varustamaan ponia kuntoon. Ajattelin ilahduttaa tänään hevostani joulun kunniaksi lähtemällä maastoon isommalla porukalla Katriinan tallin isännöimälle joulumaastolle. Toivoin vain, että suloinen poniori pysyisi tänään hyppysissä, eikä säntäilisi sinne tänne tyttöjen oikkujen perässä. Hakiessani hevosta tarhasta, huomasin kauhukseni, että siltä puuttui kenkä toisesta takajalasta. Luojan kiitos mieheni oli jo jalkeilla, joten pikainen soitto Christianille pelasti jouluaaton maastosuunnitelmat. Yritin vielä kengityssession aikana puhua häntä lähtemään maastolle mukaan, mutta jostakin syystä hän oli suunnitellut jouluaatolle aivan toisenlaista rauhallisempaa kulkua. Ei siis auttanut muu kuin suunnata matkaan yksin poneineni. Kun harjasin hevosta, mieleni valtasi jonkinlainen varmuus ja joulun rauha, ehkä tästä retkestä kuitenkin selvittäisiin jotenkin kunnialla. Ainakin ori vaikutti rauhalliselta, koska nuokkui lähes koko harjailutuokion ajan. Kyllä siinä omakin mieli lepäsi, kun ei tarvinnut enää stressata jouluvalmisteluista, lahjahankinnoista tai käydä läpi toisten lahjakriisiä keskustan hevosfoorumilla kanssaharrastajien kanssa. Alkuperäinen ajatukseni päivän ohjelmasta sai täyskäännöksen, kun mieheni parkkeerasi auton pihaan, mutta unohti käsijarrun tyystin. Heräsin harjailun tuomasta haaveilusta hirveän tömäyksen saattelemana. Ei auttanut kuin lähteä pihalle katsomaan mistä moinen ääni ja sadattelu tällä kertaa kuului.. Päivän parasta antia oli ehdottomasti se kun ystäväni lupasi joulumielen kunniaksi kuskata meidät Katriinan tallille, jottei suunniteltu reissu menisi ihan mönkään. Parempaa kaveria saa kyllä hakea! Jouluaattoon oli enää muutama päivä. Siksi ajattelin joulumaaston tuovan meille kaivatun tauon valmisteluhässäkästä ja tarjoavan Arwr:llekin kivaa yhteistä tekemistä. Ori oli ollut vähän liian vähäisellä liikunnalla joulukuun kiireiden vuoksi, ja sen kyllä huomasi kun ei vyökään ollut meinannut kiinni mennä, ponilla siis ;)

Bella - Jekun Uuno
Katsoessani aamulla lämpömittaria huomasin sen olevan mukavasti pakkasen puolella. Yöllä satanut lumi teki maisemasta kauniin valkoisen. Ajattelin ilahduttaa tänään hevostani joulun kunniaksi viemällä sille pari omenaa, jotka olivat Uunon suurta herkkua. Lisäksi voisimme mennä laukkailemaan lumihangelle, siitä ori ainakin pitäisi! Hakiessani hevosta tarhasta, huomasin ettei sillä ollut aikeinakaan antaa kiinni. Se juoksenteli lumihangessa minkä ehti. Kun harjasin hevosta, mieleni valtasi oikea joulumieli! Ulkona lunta ja pakkasta sekä ikioma suomenhevosori, jonka kanssa lähteä ratsastamaan. Alkuperäinen ajatukseni päivän ohjelmasta sai täyskäännöksen, kun huomasin jättäneeni ratsastuskenkäni kotiin. Jouduin siis ratsastamaan kumisaappailla ja jättämään satulan pois. Päivän parasta antia oli ehdottomasti laukat lumisella pellolla! Uuno kiisi tuulen nopeudella puuterilumessa ja heittipähän viisas sekä kiltti ori muutamat ilonpukitkin. Jouluaattoon oli enää muutama päivä. Siksi päätin antaa Uunolle ylimääräisen vapaan seuraavana päivänä ja hemmotella sitä sen sijaan herkuilla sekä hieronnalla.

Sisla - Edmée Gaëlle
Katsoessani aamulla lämpömittaria huomasin pakkasen lauhtuneen ja tallipihaa peittäneen lumen muuttuneen juuri sopivaksi, jotta siitä saattoi muovata, mitä hienoimman lumiukon. Ja ei, kun tuumasta toimeen. Keskelle pihaa alkoi muotoutua luminen hahmo, joka sai silmikseen männyn kävyt ja nenäkseen ison porkkanan. Toiseksi kädekseen lumiukko sai kouluraipan ja toiseksi luudan. Olin tyytyväinen aikaansaannokseeni. Ajattelin ilahduttaa tänään hevostani joulun kunniaksi ja antaa kullekkin heposelle oman jouluporkkanan. Olihan niitä jäänyt lumiukon rakennuksesta melkein koko pussillinen jäljelle. Pianhan olisi hevosten aika tulla sisälle syömään kaurojaan. Hakiessani hevosta tarhasta, huomasin Edmen odottavan sisälle pääsyä jo malttamattomana ja portilla ravatessaan se pöllyytti lunta ympärillään. Hain tamman sisälle ja se jäi karsinaansa tyytyväisenä mutustelemaan kaurojaan ja porkkanaherkku maistui tammalle myös. Olin päättänyt tänään tehdä Edmen kanssa reippaan treenin vielä ennen pimeän tuloa, joten tamman syötyä aloin jo valmistella Edmeä kunnon treeniä varten. Kun harjasin hevosta, mieleni valtasi yllättäen hyvin jouluinen fiilis. Ulkona oli alkanut sataa hiljalleen lunta ja ennuste lupaili pientä pakkasta illaksi ja yöksi. Edme nuokkui kuunnellen harjaustani ja kaivoin taskustani sille vielä muutaman porkkanan palasen. Kun tamma oli saanut varusteet päällensä ja tonttulakin, talutin tamman ulos ja nousin heti selkään aikoen ratsastaa ensin lämmittelyt tietä myöten ja siirtyen sitten kentälle puurtamaan kouluohjelman parissa. Tarkistin vielä jalustimien pituudet ja laitoin käsineet käteeni ja käänsin tamman kulkemaan tien viertä. Alkuperäinen ajatukseni päivän ohjelmasta sai täyskäännöksen, kun Edme näki lumiukon tallipihan keskellä ja jähmettyi korvat tötteröllä ihmettelemään lumista kummajaista. Olin jo hoputtamassa Edmeä jatkamaan matkaa, kun tamma tallustelikin rauhassa lumiukon luokse ja nuuhkaisi kylmää ukkoa ihan läheltä. Ja arvatkaapa, sitten tapahtui? Päivän parasta antia oli ehdottomasti kun Edme aivan yllättäin vei ukolta sen oranssin porkkananenän! Olin tikahtua nauruun, kun tamma tyytyväisenä maiskutteli lumiukkoni nenää. Jouluaattoon oli enää muutama päivä. Siksi päätinkin, ettei tänään puurreta kouluohjelman parissa ja sen sijaan lähdetäänkin Edmen kanssa nauttimaan lumisista maastoista ja jouluisesta ilmasta kunnon metsäretkelle. Ja ehkä vielä illalla tammani saisi yhden porkkanan. Olihan niitä jäänyt jäljelle vielä melkein pussillinen. Ja jopa lumiukollekin riittäisi porkkana uudeksi nenäksi.

Luna Laakso - Pöllönaamio
Katsoessani aamulla lämpömittaria se näytti pakkasta viisitoista astetta. Jo pelkkä ulosmeneminen alkoi viluttaa ja hampaat kalisten menin keittämään kaakaota. Ajattelin ilahduttaa tänään hevostani joulun kunniaksi Joulukranssilla! Pöljä saisi napostella sitä iloisena. Pakkasesta huolimatta ajattelin tehdä orin kanssa jotain kivaa, joten sekin saisi toimia Pöljän lahjana. Hakiessani hevosta tarhasta, huomasin Pöljän päällä olevan uuden toppaloimen olevan revitty. Rivakoin askelin kävelin Pöljän luo. Ruunikko ori näytti aidosti hämmentyneeltä. Katselin tarhassa ympärilleni ja ärähdin Pöljän tarhakaverille Ukille, joka yritti piiloutua. Pirskatin Uki. Lähdin taluttamaan pärskivää Pöljää talliin. Kun harjasin hevosta, mieleni valtasi Jännittynyt ilo. Aattoon on enään kolme yötä. Hevosillakin on joululomaa pari päivää. Tuskin maltan odottaa kaikkia maastoretkiä ja lahjoja ja lauluja ja herkkuja joita joulunaikaan aina olisi. Ja lumisessa pellossa rallittelua ei sovi unohtaa! Alkuperäinen ajatukseni päivän ohjelmasta sai täyskäännöksen, kun olin taluttamassa Pöljää maneesiin. Ori säikähti matkalla jotain ja hevosen satula keikahti sivuun. En jaksanut korjailla sitä, joten heitin sen pois ja suuntasin kohti lumisia maastopolkuja pöljän Pöljän kanssa. Päivän parasta antia oli ehdottomasti Lumisella suoralla laukkaaminen. Pöljän laukka on keinuvaa, ja nyt se pyörikin hyvin. Pehmeä ja leveä suokinselkä lämmitti mukavasti, eikä pakkanenkaan pureutunut pahemmin minnekkään. Jouluaattoon oli enää muutama päivä. Siksi aloin valmistella tallia joulukuntoon. Ensin kuitenkin hoidin Pöljän, annoin sen kranssin ja sitten aloitin kunnon joulusiivouksen. Jos sen saisin valmiiksi ennen aattoa.
Tämän päivän luukussa motivoidaan kirjoittamaan omalle hevoselle talvinen päiväkirjamerkintä. Täytä alla oleva lomake jatkamalla lauseita. Voit jatkaa jokaista osiota pidemmästikin kuin vain lauseen verran. Lomakkeen voi täyttää useasti, mikäli sinulla on runsaasti alteregoja ja hevosia vailla tarinoita. Lisäämme jouluaaton jälkeen kaikki merkinnät tämän luukun yhteyteen, josta kirjoittajat voivat käydä lisäämässä tarinan hevosensa sivuille.


KATRIINAN TALLI ON VIRTUAALITALLI / TUTUSTU TEKIJÄNOIKEUKSIIN