∼ CHRISTMAS EDITION ∼


KATRIINAN TALLI

PORTINPIELI      TALLIN JOULUPIHA      LIINAHARJAT      VILINÄÄ JA VILSKETTÄ      JOULUKALENTERI15. luukku

   

Miksi juuri suomenhevonen? Sitä on vaikea lyhyesti sanoa. Katriinan talli aloitti toiminnan syyskuussa 2014 ja vuonna 2015 syntyi ensimmäinen oma hevoskasvattimme, kun suomenhevosori Riinalan Riemu näki päivänvalon. Meillä asui alkuun hyvin laajalla skaalalla eri rotuisia hevosia, mutta jossain vaiheessa homma alkoi mennä vain kokoajan enemmän suomalaiseen suuntaan. Jotenkin se suomenhevosen sisu ja rehellisyys purivat. Ja vaikuttanee asiaan oma historiani ja nuoruusvuoteni suomenhevosten parissa.

Hevosemme asuvat pitkälti pihatoissa. Tallikin löytyy, mutta harvemmin siellä ketään möllöttelee yön yli, kun pihaton makuuhallit on tehty huolella pohjolan oloihin. Meidän suomenhevoskasvatus ei ole missään vaiheessa kasvanut suuriin mittakaavoihin, eikä se ole lopulta tarkoituskaan. Kasvatamme hevosia rakkaudella. Meidän kasvatit eivät ehkä ole kaikista sporttisimpia tai suorituskykyisimpiä moniosaajia, mutta varmoja, kilttejä ja kunnollisia kylläkin. Tai siihen ainakin pyrimme, vaikka välillä mekin olemme erehtyneet ja tuottaneet maailmaan varsinaisia maanvaivoja.

Hyvänä esimerkkinä hutihommista ovat joulukalenterin yhteydessä myyntiin siirtyneet tämän vuoden kasvatit Vilma ja Huisi. Ne on vähän sellaisia "hupsista"-tapauksia, joita olisi ehkä pitänyt harkita kahteen kertaan. Vilma on poikkeuksellisen ennakkoluuloinen kaveri ja Huisi on nimensä veroinen muuten vain. Ne eivät edusta sitä varmaa ja tasaista tyyliä, johon me hevosten kanssa ollaan pyritty. Osalla meidän hevosista kun voi harrastaa kaulanarulla kuolaimettomasti vailla huolen häivää. Meidän mannuilla eletään kuitenkin ehkä inasen tunteella, joten hutikasvatitkin kuuluvat elämään ja jokainen hevonen on lopulta oma valloittava persoonallisuutensa. Yksi ohjenuoramme hevosten kasvattamisessa on se, ettei yhtäkään tammaa astuteta, ellemme ole varmoja, että varsalla on mahdollisuus jäädä meidän omistukseen mikäli ostajaa ei löydy.

Meiltä on välillä kysytty, mistä ihmeestä kasvattien etuliite Riinalan tulee. Liitteen käyttöönotto oli oikeastaan hurjassa kiireessä tehty päätös, kun ensimmäiselle kasvatille Riemulle piti saada nimi ja halusimme sen kantavan nimessään liitettä, joka yhdistäisi sen meidän talliin. Riinalan juontaa juurensa ihan vain nimestäni Katriinasta. Olisihan sen voinut fiksumminkin valita, tai ylipäätään ristiä tallin vähän paremmin, mutta näillä me nyt mennään, kun on historiaakin jo takana.

Nimeämme suomenhevoset kaksitavuisilla nimillä. Usein etukirjaimen määrittää isän tai emän nimi, mutta esimerkiksi orimme Pärren Järeän kaikki jälkeläiset nimetään systemaattisesti R-alkuisiksi. Nimissä painotamme lämminhenkistä, perinteikästä tyyliä, kuten Riinalan Vienna, Tilkka, Pihka ja Raisu.

Jos sinuakin kiinnostaa suomenhevonen, joka on kasvatettu täydellä sydämellä maalaispuitteissa, suosittelemme vilkaisemaan näitä pieniä suomenhevoskasvattajia, joiden meininkiä me Katriinan tallilla ihailemme: Kototalli, Trullinummi & JukolaKATRIINAN TALLI ON VIRTUAALITALLI / TUTUSTU TEKIJÄNOIKEUKSIIN