virtuaalitalli
Hiidelmä

VIRTUAALITALLI
Ulkoasu © Sakkura 2017
Muokkaus © Uppe

Tilaesittely

Hiidelmän hevostila päätetiin perustaa vuonna 2019 vanhan Hiisikon lypsylehmätilan tiluksille Keski-Suomeen, Saarijärven kupeeseen. Tallin nimi juontaa siis juurensa tilan alkuperäiseen nimeen, vaikka pientä päivitystä hevostilan nimeen tulikin. Meidän onneksemme tilalla oli 2010-luvulla valmistunut uusi navettarakennus, josta oli pienellä vaivalla helppo räätälöidä suomenhevosten pitoon soveltuva moderni tallirakennus. Vaikemmaksi remonttivaiheeksi tuntui muodostuvan lähinnä lehmänlannanhaju, josta eroonpääseminen ei ollut aivan läpihuutojuttu.

Hevostallissamme on 12 karsinaa, joista kaksi on suunniteltu mitoitukseltaan varsomiseen. Käytämme kuivikkeena turvetta. Talli pitää sisällään myös hoito- ja pesualueet sekä erilliset tilat rehuille, varusteille ja kuivikkeille. Tiloissa ei olla unohdettu kaksijalkaisten viihtyvyyttä, vaan remontin yhteydessä talliin sovitettiin kunnolliset wc- ja sosiaalitilat jääkaappeineen.

Talli karsinoineen haluttiin helpottamaan arkea, vaikka hevosemme viettävätkin pääasiassa luonnollista pihattoarkea tamma- ja oripihatoissa. Vaikka osa hevosistamme valmentautuu ja kilpailee aktiivisesti, halutaan hevosille suoda vapaa-ajalla rentoa hevosenarvoista laumaeloa viihtyisässä luonnonympäristössä. Oripihaton makuuhalli rakennettiin tilan vanhaan kivinavettaan ja tammoja varten suunniteltiin oma hallinsa pihaton yhteyteen.


 


Ratsastusympäristöjen suhteen löytyy valinnanvaraa. Eritoten maastoilumahdollisuudet ovat arkemme rikkaus, sillä lenkille pääsee niin pelloille, hiekkateille, metsään kuin järven rantaankin. Kotona treenaaminen sujuu sään salliessa passelinkokoisella valaistulla hiekkakentällä ja talvikaudella pienessä maneesissa, joka alkuajan kapinamielen jälkeen päätettiin kuin päätettiinkin rakentaa sen jälkeen, kun ensimmäisen syksyn liukas mutakenttä yllätti allekirjoittaneen. Kumpikaan tilan ratsastusalueista ei vastaa kooltaan kilpailukenttien vaatimuksia, mutta arkikäytössä sekä kenttä että maneesi ovat esimerkiksi pohjan puolesta ensiluokkaisia.

Hiidelmän laitumille otetaan kesäaikaan omien hevosten lisäksi vierailevia kesälomalaisia, sillä lääniä löytyy.


 


Sivun koristekuvat © Sini Merikallio, Vapaasti by AK, Stylva & Hibahaba