Ragdoll

Angloarabialainen täysiveritamma (50%), väriltään tummanruunikko, säkäkorkeus 154cm
Syntynyt 30.01.2016     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH16-034-0004
Maahantuonut ja omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811
Koulupainotteinen, tavoitetaso 6: Vaativa A

Reggie päätyi Raconteuriin ikään kuin vahingossa. Ensi kertaa sen nähdessäni se ei herättänyt minussa oikeastaan minkäänlaisia tunteita. Se oli ulkonäöltään melko mitäänsanomaton, ruma suoraan sanoen ja kooltaan pikkuruinen. Luonteeltaan se osoittautui kipakaksi, ilkeäksi ja se oli tyytymätön oikestaan kaikkeen. Päätin kuitenkin kiivetä tamman selkään ja siltä osin se osoittautui aika näppäräksi paketiksi. Reggiellä on mukavat ja melko näyttävätkin liikkeet ottaen huomioon sen kehnohkon rakenteen ja selästä käsin se osoittautui huomattavasti miellyttävämmäksi hevoseksi kaikin puolin. Siitä löytyy jopa rahtunen miellyttämishalua ja innokkuutta, vaikka mitään se ei ihan ilmaiseksi annakaan. Toisella koeratsastuksella päätin napata tamman traileriin ja katsoa mitä hommasta tulee!


i: Dar-Alages
PPA mkm 149cm
ii: Pyrite PPA rnkm 151cm iii: Brozlaw PPA rnkm 150cm
iie: Pyrina PPA trn 148cm
ie: Dlanka PPA m 148cm iei: Azrak PPA m 152cm
iee: Dastoria PPA rnkm 149cm
e: Egyptian Mau
xx tprn 160cm
ei: Quicksilver xx trn 166cm eii: Pas de Rom xx prt 169cm
eie: Leap Liberty xx tprn 163cm
ee: Exotic xx m 165cm eei: Polar Fiction xx m 170cm
eee: Korat xx mkm 164cm

Jälkeläiset

01. sf-t. Singapura du Roch, syntynyt 22.04.2016 oriista Romain du Belou Saavutukset: KTK-II, Premium

Sukuselvitys vanhemmista

i. Dar-Alages oli hyvin pienikokoinen, mustankimo puolanarabiori. Vain 149-senttinen ori oli kuitenkin yllättävän hyvä kouluratsu, vaikka sen niin sanottu päälaji olikin matkaratsastus. Dar-Alages ei ollut helpoimmasta päästä käsitellä, sillä se oli herkästi kuumuva ja stressaava hevonen, joka ei kestänyt esimerkiksi paikallaan seisoskelua kovinkaan hyvin. Ratsastaessa se oli onneksi rennompi ja kärsivällisempi ja taitavalla ratsastajalla se toimi hyvin. Dar-Alages syntyi ja eli koko elämänsä suurehkolla tallilla Etelä-Ranskassa ja lopulta se lopetettiinkin siellä 18-vuotiaana tapaturmaisen jalkavamman vuoksi. Sitä ennen ori oli ehtinyt saada jo kymmenkunta jälkeläistä, joille se periytti pääasiassa pientä kokoa ja kipakkaa luonnetta.

e. Egyptian Mau on hurjan kaunis, tummanpunaruunikko englannintäysiveritamma. Se oli sievän ulkomuotonsa lisäksi puhdasta kultaa myös sisältä - hyväluonteisempaa ja kiltimpää tammaa saa hakea kaukaa. 160-senttisen tamman elämäntarina on monivaiheinen: se on kilpaillut sekä kouluratsastuksen parissa että esteillä, ollut ammattilaisella kilpailemassa, siitostammana ja viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, laadukkaana harrastehevosena yksityisellä henkilöllä. Egyptian Mau viettääkin tällä hetkellä eläkepäiviään omistajansa kotipihassa, pienellä tallilla, joskaan kahdenkymmenen vuoden ikä ei näy kuin lisääntyneissä harmaissa karvoissa otsalla - tamma on edelleen kuin nuori varsa ja jaksaa piristää omistajaansa tempauksillaan lähes päivittäin. Tamma on ehtinyt saada neljä varsaa.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Pyrite oli 151-senttinen arabialaisori, väriltään ruunikonkimo ja luonteeltaan kunnon pikkupiru: se oli energinen, jopa ylienerginen, ja vähän huonon keskittymiskyvyn omaava ori. Pohjimmiltaan se oli kyllä kiltti, mutta välillä sitä voi hevonenkin toimia ennen kuin ajattelee asiaa loppuun asti ja silloin voi sattua vahinkoja. Pyrite kilpaili kouluratsastuksen parissa Vaativan B:n luokissa ja silloin kun se oli hyvin verrytelty ja planeettojen asennot kohtasivat - oli se erinomainen kouluratsu. Pyriteä käytettiin maltillisesti jalostukseen sen raisun luonteen vuoksi, mutta kolme rauhallista tammaa, jolle sitä käytettiin, tuottivat kohtalaisen hyvän tuloksen ja varsat menestyivät kukin sarallaan. Pyrite lopetettiin 18-vuotiaana nivelrikon vuoksi.

ie. Dlanka oli niin ikään arabialainen täysiverinen. Musta, vain 148-senttinen tamma oli kiltti kuin mikä ja joskus jopa liiankin rauhallinen. Se kilpaili matkaratsastuksessa kohtalaisella menestyksellä, mutta harvemmin se pääsi kärkikahinoihin mukaan. Tamman kanssa pyörähdettiin myös muutamissa lähialueen koulu- ja estekisoissa, mutta tamma oli kaiken kaikkiaan keskivertosuorittaja. Se oli kuitenkin erinomainen luonteeltaan ja pian se siirtyikin pääasiassa siitostammaksi saaden neljä hieno orivarsaa. Dlanka eli pitkän ja terveen elämän nukkuen pois vasta 27-vuotiaana.

ei. Quicksilver ei montaa esittelysanaa kaipaa: se oli häikäisevän upea näyttelymenestyjä, joka loisti myös kouluratojen kirkkaimpana tähtenä. Jopa Intermediate I -tasolla kilpaileva tummanruunikko Quicksilver oli energinen ja herkkä ori, joka kuitenkin oli helposti hallittavissa ja arjessa mitä helpoin ja mukavin. Erikoispiirteenä tällä englannintäysiverisellä oli pohjaton ruokahalu ja ahneus - sitä hyödyntäen sille opetettiin paljon hyödyllisiä temppuja, kuten tavaroiden nostamisen. Quicksilver oli suosittu jalostusori, mutta sen jälkeläisluku jäi vain kolmeenkymmeneenkahteen sen saatua pahan ähkyn ja menehdyttyä siihen jo 15-vuotiaana.

ee. Exotic oli nimestään huolimatta tuikitavallinen englannintäysiveritamma: keskikokoinen, kompakti ratsuhevonen, joka luonteeltaan oli vähän hajuton ja mauton - perustapaus. Mustan tamman päätä korosti pieni tähti. Tamman kanssa kilpailtiin kohtalaisella menestyksellä sekä koulu- että estekilpailuissa, joskin kouluratsastus oli sille huomattavasti vahvempi laji. Esteillä tamma tuppasi kuumumaan vähän turhan paljon, sileällä se oli välillä vähän hitaasti lämpeävä. Exotic sai kisaeläkkeelle siirryttyään kuusi varsaa, joiden jälkeen se muutti pienelle yksityistallille seurahevoseksi. Se lopetettiin pahenevien jalkavaivojen vuoksi 20-vuotiaana.

Sukuselvityksestä kiitos Haperolle!

KRJ-Cupit:
31.03.2017 - Hukkapuro - Helppo C - 6/217

Näyttelyt:
Ei kilpaillut.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 12.07.2016

"Nähtyäni Emmelinen kasvoilta epätoivon pyysin häntä siirtämään hevosen käyntiin ja jatkoin pian ratsastajan tsemppaamista ja ohjeistamista "Onhan tämä hyvin erilainen hevonen, mitä sulla normaalisti on alla, mutta ota se noin niinkuin opin kautta. Sehän on loppuviimein kuitenkin ihan kohtalaisen laadukas ja varmasti tekee hyviä suorituksia vaativalla tasolla kun saadaan teidän yhteistyö kohdilleen. Kun oot vetänyt henkeä, kerää ohjat takaisin käteen ja tule ihan sama tehtävä uudelleen - ajatuksen kanssa. Kun sä tuut pitkälle sivulle, suorista se rehellisesti kahden pohkeen ja ohjan väliin ja lähde vasta sitten suunnittelemaan laukanvaihtoa." Kun ratsastaja sai ajatuksensa kasaan ja turhautumisen pois mielestään, ratsukko lähti suorittamaan laukanvaihtoja ja vastalaukkaa sisältävää tehtävää uudelleen. Nyt, pienen palaverin jälkeen koko harjoitus onnistui sulassa sovussa ja tasapainossa sekä harmaita hiuksia aiheuttanut laukanvaihtokin onnistui varsin mukavasti. Kun harjoitus saatiin pakettiin onnistuneesti useamman kerran, oli koko ratsukon yleisilme parempi - Reggie oli paremmin avuilla ja se suoritti eteentuotuja tehtäviä korvat höröllä ja Emmeline ratsasti hevosta juuri sen vaatimalla tavalla. Valmennuksen loppuun halusin tarjota ratsukolle vielä jotain helppoa ja mukavaa, joten työstimme ravia pohkeenväistössä tehdyn siksakin myötä. Siksakväistön aikana Reggie teki riittäviä ristiaskeleita ja jo muutamien toistojen jälkeen se alkoi pehmenemään kauttaaltaan yhä lisää, joten valmennus päästiin lopettamaan onnistuneeseen ja hyvään suoritukseen alkuvalmennuksen vaikeuksista huolimatta. Ratsatajan hypättyä hevosen selästä alas annoin vielä muutamia kotitehtäviä, joiden kautta Emmeline saisi hevosen kanssa vielä lisää itsevarmuutta - ja sitä hän varmasti tarvitsi, sillä Reggie oli täysin eri maata, mitä naisen muut hevoset olivat." Valmennuksen kirjoitti VP.

Kouluvalmennus 22.07.2016

"Jo alkuverryttelyiden aikana havaitsin, että Emmeline ratsasti hevosta paljon paremmalla fiiliksellä kuin aikaisemmin - joko kotiläksyistä oli ollut hyötyä ja ratsukon itsevarmuus oli parantunut tai ratsastaja oli muuten vain paremmalla tuulella. Alkuverryttelyn teemana oli siirtymät, joita jatkoimme vielä itse päätehtävien parissa, sillä halusin nähdä näppärästä ja aavistuksen ponimaisesta hevosesta hieman lisää liikettä. Kun hevonen oli verrytelty ja se oli saanut käveltyä välikäynnit, lähdimme työstämään hevosta ravisiirtymien parissa varsin helpon ja yksinkertaisen tehtävän kautta. Pääty-ympyrällä ratsastaja sai koota hevosta tarpeen vaatiessa pienen väistön kautta, kun taas kokorataleikkaa linjalla halusin nähdä lennokasta, mutta tasapainoista ja tahdikasta keskiaskellajia. Emmelinen hyvän perusratsastuksen kautta saimme hiljalleen Reggieen lisää vaihteita, ja loppu viimein se lähti väläyttämään kokorataleikkaa linjalla niin hienoa keskiravia, että olin tipahtaa maneesin laidalta alas. "Jes Emmeline! Nyt istut sen selässä hiljaa ja vain tarpeen vaatiessa pyydät lisää. Anna sen tulla samaa kyytiä loppuun asti ja tee vasta pitkän sivun uralle päästyäsi täsmällinen siirtyminen kohti koottua ravia." hihkaisin maneesin laidalta iloisesti ja jatkoin tirskuen "sillehän voisi kohta alkaa opettaa passagea, siitähän kuoriutui oikea liitokavio heti kun löydettiin oikea suhde tuen ja vaatimuksen välille!" Oltuani valmentajana tyytyväinen ratsukon suorittamiseen lähdimme työstämään siirtymiä vielä laukassa, jossa sekä koottu- että keskiaskellaji tuntui löytyvän aavistuksen helpommin. Kootussa laukassa Reggie tuntui painuvan toisinaan aavistuksen luotilinjan taakse, joten Emmeline sai olla tarkkana siitä, että hevonen pysyy pohkeen ja luotilinjan edessä jolloin liikkuminen on hevoselle mieluisampaa ja hevosen ratsastaminen ratsastajalle helpompaa." Valmennuksen kirjoitti VP.

Kouluvalmennus 06.02.2017

"Tämän päivän ensimmäisessä valmennusvuorossa oli vähän vähemmän kaunis otus, kovin nyrpeän perusolemuksen omaava angloarabitamma Reggie omistajattarensa Emmelinen kanssa. Ratsukko oli hoitanut alkuverryttelyt jo huolellisesti alta pois päästessäni maneesiin, joten pääsimmekin välikäyntien jälkeen aloittamaan treenin. Tänään ohjelmassa oli paljon taivuttelua ja ympyrätyöskentelyä, kokoamista sekä hieman vastalukkaharjoittelua. Pyysin ratsukkoa jäämään keskiympyrälle, jossa halusin ensin nähdä selkeät siirtymät kootun- ja harjoitusravin välillä, aina puolikkaan ympyrän verran toista ja toinen puolikas toista. Aluksi erot olivat melko vaatimattomia, mutta Emmeline patisti tammansa tekemään kunnolla töitä, jolloin siitä saatiin oikein hyvän näköistä, koottua liikettä esiin. Pian vaihdoimme, tai muutimme tehtävää niin, että ratsukon tuli tehdä ympyrän avoimille puolille voltit ulospäin, ja aluksi keskittyisimme ihan vain siihen, että Reggie ravaisi edelleen tahdikkaasti ja kunnolla takaosallaan, vaikka pienikokoinen linja meinaisikin syödä vauhtia. Emmeline onnistuikin pitämään tammansa moottorin käynnissä, ja Reggie polki volteilla yhtä tahdikkaasti kuin isommallakin ympyrällä. Muutaman kierroksen jälkeen otettiin mukaan koottu ravi, jossa sivujen voltit tuli ratsastaa. Kaiken kaikkiaan tehtävä sujui varsin mallikkaasti, eikä alkuverryttelyn aikaisesta, tahmeasta ja haluttomasta Reggiestä ollut enää tietoakaan.

Lopulta otettiin mukaan laukkaosiot: ratsukon tuli nostaa ympyrän ja voltin välisessä suoristuksessa voltin suunnan mukainen laukka, laukata voltti, ja sen jälkeen jatkaa vastalaukassa puolikkaan ympyrän verran aina seuraavaan voltin alkuun ja suoristukseen asti, jossa tuli tehdä siirtyminen raviin ja jatkaa toiselle voltille. Luvassa oli siis paljon tekemistä niin ratsastajalle kuin hevosellekin, ja ensimmäinen kierros menikin hieman kiireisesti. Toisella kierroksella Reggie kuitenkin esitti sievää ja hyvää koottua laukkaa, ja näytti myös taitavansa vastalaukat leikiten. Siirtymät tapahtuivat täsmällisesti ja siististi, kuten myös näiden välissä tapahtuneet liikkeet. Muutaman hyvin sujuneen kierroksen jälkeen ratsukko sai siirtyä itsenäisten loppuverryttelyiden pariin, jonka aikana kertasin palautetta ratsastajalle." Valmennuksen kirjoitti dookie.

Juoksutusta 07.02.2017

"Edellisen päivän kouluvalmennuksen vastapainoksi oli Reggien ohjelmassa luvassa juoksutusta. Emmeline oli ilomielin antanut homman minulle ennen seuraavien valmennusten aloittamista, koska kenellepä ei ylimääräinen apukäsi kelpaisi! Aloitin siis aamun ottamalla hapanta naamaa väläyttelevän Reggien käytävälle ketjuihin seisomaan, jossa ryhdyin hieromaan tammaa ensin kumisualla läpi. Kevyen hierontasession jälkeen harjasin kiiltävän karvan lähinnä näön vuoksi läpi, sillä tummanruunikko ei kyllä ollut likaista nähnytkään. Lopuksi puhdistin kaviot ja tarkastin jalat, ja kiinnittelin mustiin jalkoihin suojat. Seuraavaksi puin tammalle suitset ja kiinnitin juoksutusliinan, ja lähdin taluttamaan kilttiä sukkajalkaa ulos.

Aurinkoinen päivä suorastaan käski tekemään alkukäynnit kentän ulkopuolella, ja niimpä lähdin taluttamaan Reggietä tallin vierestä lähtevälle tielle, jonka Emmeline oli maininnut olevan mukava kävelyreitti. Reggie käveli rennoin ja pitkin askelin, ja sain itsekin pistää töppöstä toisen eteen pysyäkseni pitkäjalkaisen hevosen vauhdissa. Kävelimme tietä pitkin hyvän tovin, ja kun Reggiekin alkoi asennoitumaan rentoon maastokäppäilymielentilaan, ehdin ihailemaan lähistön upeita maisemia rauhassa. Jonkin aikaa käveltyämme käänsin Reggien ympäri, ja suuntasimme sitten kentälle.

Annoin ruunikon kävellä hetken ympyrällä, mutta pyysin sitä pian siirtymään raviin. Reggie pärski rennon oloisena ja venytteli kaulaansa alas, samalla pyöristäen selkäänsä hyvin. Tamman askel oli pitkää ja kaikin puolin rentoa, ja annoin sen ravailla useamman kierroksen tähän suuntaan omaan tahtiinsa, ennen kuin vaihdatin suunnan. Kun ravailut oli hoidettu molempiin suuntiin, pyysin tammaa nostamaan laukan. Ja sen Reggie tosiaan teki, hyvin pienen ja piskuisen pukituksen ja vingahduksen saattelemana. Naurahdin huvittuneena tamman hurjalle villiintymiselle, joka tosiaan loppui ennen kuin ehti alkaakaan - sama rennon letkeä meno jatkui nimittäin myös laukassa. Muutaman laukkakierroksen jälkeen laukkuutin tammaa vielä hetken toiseen suuntaan, jonka jälkeen se sai ravata ympäri kenttää ilman ympyrän muotoa. Ravailuiden jälkeen kävimme vielä kävelemässä loppukäynnitkin maastossa, ja Reggie vaikutti kaikin puolin tyytyväiseltä menoon. Takaisin talliin päästyämme riisuin hevoselta suojat ja suitset, jonka jälkeen siirsin sen karsinaansa saamieni ohjeiden mukaisesti." Merkinnän kirjoitti dookie.