Vinkare VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2

Suomenhevosori, väriltään musta, säkäkorkeus 159cm
Syntynyt 05.11.2010     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH11-018-1278
Maahantuonut Vibaja ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116, ex-omistaja Daivive
Yleispainotteinen, ko: Helppo A, re: 110cm

Hörrh! Erikoisen värinen suomenhevonen tuijottaa sinua karsinan nurkasta äkäisen näköisesti, eikä sinun taatusti tee mieli tutustua hevoseen lähemmin. Vinkare on hieman arka hevonen, joka ei helposti päästä lähelleen tuntemattomia. Se esittää tuimaa ja pelottavaa hevosta, jottei kukaan lähestyisi sitä sen enempää. Vinkare on kuitenkin sisimmiltään itse ystävällisyys, eikä se todellakaan ole mikään pirumainen veijari, vaikka sellaisen käsityksen siitä ensituntumalta saakin. Ori on herttainen suklaasilmä, joka on luonteeltaan oikeasti varsin hellä ja hyväsydäminen tapaus. Loppujenlopuksi Villeen on ihan helppo tutustua. Menet rohkeasti sen luokse ja silität sitä varovasti kaulaa pitkin. Kun olet orille hellä, samalla näyttäen ettet pelkää sitä, niin herra ryhtyy käyttäytymään oman luonteensa mukaisesti.

Mitenkään erityisen seurallinen Ville ei muiden hevosten kohdalla ole. Se tarhailee mielellään yksinään, eikä voi sietää toista miespuolista hevosta tarhassaan. Yleensä Villen näkeekin tarhassaan yksin tyytyväisenä jyystämässä ruohoa maasta. Tarhasta hakeminen sujuu hyvin, sillä Ville kipittää tarhan portille hakijaa vastaan niin nopeasti kuin mahdollista - yleensä siis täyttä kiitolaukkaa niin, että portilla olija meinaa jäädä orin jalkoihin.

Hoidettaessa Ville on varsin leppoisa tapaus. Se saattaa olla hieman levoton ja välillä poika voi olla melko ärsyttäväkin hakiessaan jatkuvasti huomiota hoitajaltaan. Ville ei anna hetkeksikään hoitajalle rauhaa. Se nyppii tätä hihasta, puhaltelee lämmintä ilmaa naamalle ja pusutteleekin välillä. Erityisesti kämmenen hiet ja ruuanmaut on herran mielestä mukava nuolla pois. Jos Ville ei saa mielestään tarpeekseen huomiota, se voi jopa hieman kiukutella. Harjattavana tämä karvakasa seisoisi mielellään vaikka useita tunteja, sillä se nauttii erityisesti kumisuolla hieronnasta. Muut hoitotapahtumat kuten kengitys, kavioiden puhdistus, pesu yms. sujuvat Villen kohdalla yleensä melko helposti. Ei Villekään kuitenkaan mikään täydellinen hevonen ole, aina välillä huonolle päälle sattuessaan saattaa niin itse hevosella kuin hoitajallakin mennä hermot useaan otteeseen.

Ratsuna Vinkare on erittäin nöyrä sekä herkkä tapaus. Ratsastajan osatessa hommansa, orin kanssa on todella mukava vääntää koulua, maastoilla sekä hyppiä esteitä. Ville on todellinen yleisratsu, sillä se nauttii työn tekemisestä missä lajissa tahansa. Myös taitoa löytyy mielin määrin. Koulussa Ville puurtaa kauniisti koossa ja pyörittää kuolainta pehmeästi suussaan. Se käyttää koko kroppaansa hyvin, yleensä ripeässä tahdissa kulkien. Helppo A tason liikkeet sujuvat orilta hienosti. Sitä vaikeammat jutut puolestaan ovat orille jo niin hankalia, ettei hevosta ole korkeammalle tasolle voitu kouluttaa. Kapasiteettia ei siis pidemmälle löydy. Esteillä Vinkaresta löytyy vauhtia hitusen enemmän, kuin koulussa. Satunnaisesti ori saattaa hutiloida liian vauhdin takia, orin vauhtia kannattaakin hillitä mahdollisuuksien mukaan. Maastossa ori on luotettava, eikä se säiky edes jättimäisiä koneita. Vinkare sopisi varmasti loistavasti myös maastoesteille, mutta niitä ei ole sen enempää kokeiltu.

Kilpakentillä ori pörisee tammoille ja steppailee hieman ympäriinsä. Ville on kuitenkin hillitty tammojen seurassa, eikä se vedä itseään aivan pelleksi. Mitenkään erityisemmin ori ei stressaa, eikä edes ratsastajan jännitys vaikuta orin suoritukseen. Kaiken kaikkiaan loistava kilpaori, jolta löytyy mielenkiintoinen mutta ihan mukava luonne. © Emmi N.


i: Vinkaus
sh m 161cm
ii: Varelli sh rn 155cm iii: Vanttu sh rn 157cm
iie: Veeruska sh prt 155cm
ie: Vivake sh rn 156cm iei: Kirpaus sh rt 158
iee: Selema sh prn 154cm
e: Aulikki
sh prt 156cm
ei: Somarkki sh trn 157cm eii: Kuumori sh rn 159cm
eie: Mollamari sh vrt 155cm
ee: Allikki sh rt 153cm eei: Vilperi sh prt 160cm
eee: Anlikki sh rt 152cm

Jälkeläiset

Vinkare ei enää ole tarjolla jalostukseen.

01. sh-t Fiktion Selina, syntynyt 21.06.2011 tammasta Tulitikkutyttö Saavutukset: KTK-III
02. sh-t Helmen Hiisu, syntynyt 01.01.2012 tammasta Kirsen Hento Saavutukset: KTK-III, SLA-I, SV-II
03. sh-t Kaartin Taratom, syntynyt 25.01.2012 tammasta Heikale
04. sh-o Metsäkartanon Mikken, syntynyt 30.03.2012 tammasta Kultahippu
05. sh-t Moon Marenki, syntynyt 01.08.2012 tammasta Sumun Kaipaus Saavutukset: VIR MVA Ch, KTK-III, ERJ-I, SLA-I, YLA1, SV-I
06. sh-o Kajon Mustasurma, syntynyt 20.10.2012 tammasta Kalliomaan Vilja Saavutukset: VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
07. sh-o Seljasaaren Härmä, syntynyt 10.03.2013 tammasta Harmatar Saavutukset: VSN Champion, KTK-II, KRJ-I
08. sh-t Viehättävän Wiima, syntynyt 09.11.2013 tammasta Tähti-Emilie Saavutukset: KTK-II, SV-I

Sukuselvitys vanhemmista

i. 161 senttinen ja poikansa tavoin musta Vinkaus on luonteeltaan täydellisen miehen perikuva - kiltti, uskollinen ja kuuliainen. Ori käyttäytyy yleensä kuin ihmisen mieli, ja hetket, jolloin Vinkauksta täytyy komentaa tai se ei tottele ihmistä. Erityisesti kouluratsastuksen puolella menestystä niittänyt Vinkaus omaa taidokkaat ja lennokkaat askellajit ja estepuolella erittäin hyödyllisen jämäkän ja tasaisen hyppy- ja laskeutumistyylin. Jämsässä varttunut ja siellä edelleen kasvattajansa luona asustava Vinkaus on saanut seitsemän jälkeläistä, ja tulee varmasti tulevaisuudessa saamaan ainakin muutaman lisää.

e. Vinkareen emä, Aulikki, on punarautias suomenhevostamma, joka on kasvanut Savossa suurella ja maineikkaalla siitostallilla. Aulikki piti alunperin myydä, mutta kasvattajan siskontytär ihastui tammaan, ja osti sen itselleen, joten 156 senttinen otus sai jäädä kasvattajansa luokse asumaan. Aulikilla on kilpailtu jonkin verran este- ja koulukilpailuissa, mutta tamma ja hänen omistajansa ovat kokeilleet siipiään myös näyttelyissä ja valjakkokilpailuissa kohtalaisella menestyksellä. Luonteeltaan Aulikki on vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen otus, jonka kanssa aloittelijankin on helppo työskennellä. Aulikilla on kaksi varsaa, ja kolmas suunnitteilla.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Varelli on varsinainen hevosmaailman Auervaara ja suomalainen Casanova. 155 senttimetriä korkean ruunikon mielessä ei tunnu liikkuvan mikään muu kuin tammojen pokaaminen, ja se onkin saanut orin omistajat halkomaan hiuksiaan. Taluttajatytön kiireisenä kiskomalla ja hirnumalla pitävä Varellin on kilpaillut kouluratsastuksen parissa hyvällä menestyksellä aina kansallisella tasolla saakka. Vaikka orilla onkin kohtuun hyvä rakenne, sitä ei ole kantakirjattu. Hämeenlinnan kupeessa sijaitsevalla suurella suomenhevostallilla asusteleva ori on saanut kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista suurin osa on perinyt isänsä charmikkuuden ja todella seurallisen luonteen.

ie. Upea ruunikon värinen Vivake oli hyvin rauhallinen ja lempeä äitihahmo kaikille. Se eli maalaistilalla koko elämänsä, lähinnä lasten ratsuna ja teettäen muutaman jälkeläisenkin. Mitenkään erikoinen neito ei ollut kyseessä, vaan tavallinen tallaaja. Vivake tulee kuitenkin hyvästä vanhapohjaisesta suvusta, johon kuuluu muutamia legenda nimiäkin. Ratsuna tamma oli hyvin yhteistyöhaluinen ja kiltti, joka totteli jokaisen pikkutytön pientäkin käskyä. Hyvin miellyttämishaluinen hevonen, perus suomalainen. Kilpailuissa tai näyttelyissä se ei kiertänyt.

ei. Tummanruunikko Somarkki on Itä-Suomen ihme - lieksalaisen tallin kasvatti on ulkonäöltään komea ja raamikas suomenhevonen, ja se on kerännyt menestystä ympäri Suomen kilpaillen sekä näyttelyissä että ratsastuskilpailuissa. Somarkilla on kilpailtu este-, koulu- ja maastoestekilpailuissa, mutta eniten menestystä on tullut esteiltä. 157 senttinen ori on myös kantakirjattu I-palkinnolla, ja se on poseerannut muutaman tunnetun hevoslehden kansi- ja julistekuvista. Kasvattajansa ehdoton ylpeys on luonteeltaankin miellyttävä - nöyrä ja rehti hevonen, joka työskentelee yhtä ahkerasti kuin sen selässä istuva ihminenkin ja osaa käyttäytyä maasta käsin käsitellessäkin asiallisesti. Kuten voi jo arvata, ei Somarkin jälkeläislista ole kovin lyhyt. Sitä on käytetty runsaasti jalostukseen - orilta löytyy jälkeläisiä nelisenkymmentä, ja niistä moni on tehnyt hyvää uraa näyttelykehissä ja kilparadoilla. Somarkin menestyksen takana on varmasti vahva isälinja.

ee. Allikki saapui siitostammaksi savolaiselle tallille Lapista, Kemistä. Siellä nuorehko tamma oli ollut pientallilla ponikerholaisten ratsuna ja tuntihevosena pienessä ratsastuskoulutoiminnassa. Rautiaalla Allikilla oli kuitenkin melko hyvä ja mukavasti menestynyt suku, eikä tamma itsekään kokonaisuutena ollut hullumpi, joten se ostettiin jalostusta varten suurelle siitostallille. Yleisesti kiltti ja ihmisystävällinen tamma sopeutui uuteen kotiinsa mainiosti, ja rautiaalla tammalla teetettiin viisi varsaa sen elellessä tallilla. 153 senttisellä Allikilla ei kilpailtu muutamaa seurakisaa lukuun ottamatta, mutta varsoilleen se on periyttänyt säyseää luonnettaan ja rotumääritelmän mukaista, hyvää rakennetta. Allikki menehtyi hevosinfluenssaan vain vähän ennen kuin se oli tarkoitus astuttaa viimeisen kerran.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. Vanttu on periyttänyt jälkeläisilleen tätä seurallista luonnetta. Vanttu itse on toiminut lähinnä harrastehevosena, vaikka se joitain helppoja koululuokkia on kilpaillut hyvillä sijoituksilla ja voitoilla. Ori on aina tunnettu luonteestaan ja se on ollut osallisena monissa tapahtumissa. Vanttua ei vaivaa turhan orimaiset piirteet, tietenkin välillä pitää tuoda äijä-puoli esiin, mutta kaikenkaikkiaan Vanttu käyttäytyy tilanteessa kuin tilanteessa fiksusti. Ikä on karaissut oria reilusti, minkä myötä siitä on tullut kystty jalostushevonen.

iie. Kantakirjatamma Veeruska ei ole sulhasensa tapaan yhtä lempeä ja sosiaalinen luonne. Veeruskasta löytyy piirteitä jotka tekevät siitä tamman isolla teellä. Omissa oloissaan viihtyvä, kuvankaunis rautias on luonteeltaan vahva. Se vaatii ihmistä näyttämään, onko tämä minkään käytöksen arvoinen. Ratsuna Veeruskasta löytyy ruutia, mutta kuuliaisuutta, jonka saa esiin takomalla silloin kun rauta on kuumaa. Toisinsanoen, hyvä ratsastaja joka ei pelkää haasteita ja osaa kääntää huonot puolet eduksi, pärjää Veeruskan kanssa. Tamma on kilpaillut sekä este-, että kouluratsastuksessa.

iei. Kirpaus oli aikansa menestyneimpiä kouluratsuja. Kirpauksen puolelta tulee legendaarisia suomalaisia ja se näkyy paljon orin kapasiteetissa. Rakenteeltaan Kirpaus on varsin kevyt ja on ajanut sen etua kouluratsastuksen parissa. Kantakirjaan ori pääsi huippupistein mistä ylämäki siitoksessa alkoi. Kirpaus on astunut tammoja paljon ympäri Suomea, joista kuitenkin murto-osa on jatkanut isänsä jalanjälkiä.

iee. Selemasta on varsin vähän tietoa. Harrasteratsuna toiminut tamma tunnettiin kuitenkin hyvin selväpäisenä hevosena, jonka selkään uskaltautui perheen pienimmätkin. Selemalla on tiettävästi yhteensä viisi jälkeläistä jotka kaikki kantavat emälleen ominaisia luonteenpiirteitä, kuten rauhallisuus ja kiltteys. Selema ei tiettävästi ole kilpaillut tai käynyt näyttelyissä.

eii. Kuumori kantakirjattiin aikanaan huippupistein ja se on periyttänyt ryhdikästä ja sopusuhtaista rakennetta jälkeläisilleen. Etenkin orivarsojen sanotaan muistuttavan isäänsä paljon piirteiltään. Kuumorin kilparatsun ura on alkanut jo nuorena ja se menestyi jo viisivuotiaana esteratsastuksessa. Kuumorin ura oli lyhyt mutta hyvin loistelias. Se voitti useita arvokisoja ja siitti tammoja ympäri Suomea. Ori siirtyi varhaiseläkkeelle kilpauran tuomien rasitusvammojen takia, mutta sen mieli tuntuu edelleen olevan yhtä virkeä kuin nuorena orina.

eie. Mollamari ei ole ehkä luonteeltaan niin loistelias, puhumattakaan rakenteesta, mutta ratsuna se on nöyrä ja rehellinen. Mollamari on menestynyt esteratsastuksessa ja se tunnetaan huhusta, jonka mukaan tamma ei ole ikinä kieltäytynyt esteestä. Totta ta ei, Mollamari todellakin hyppää esteen kuin esteen. Ja olipa lähestyminen kuinka huono hyvänsä, se aina yrittää loppuun asti kunhan ratsastaja antaa sille tilaa.

eei. Vilperi ei ollut ehkä kehän kaunein kukka, mutta luonteeltaan täysi kymppi. Säyseä ja ystävällinen ori on sävähdyttänyt jo nuoresta pitäen, jolloin sitä ei tuosta noin vain olisi heti oriksi uskonutkaan. Tietenkin jätkämäyisyys tulee esiin tammojen läsnäollessa, toisaalta Vilperillä on myös hyvä itsekuri. Hieman rujon näköinen suomenhevonen menestyi keskinkertaisesti sekä esteillä, että kouluratsastuksessa. Jälkeläisiä sillä ei ole pitkää listaa, vain kuusi yhteensä. Lähes jokainen on kuitenkin saanut isältään sen, mitä siltä on odotettukin - pehmohevosen luonteen.

eee. Anlikki oli myös tamma joka ei jaksa turhista hätkyillä. Päinvastoin juuri mikään ei saa sitä pois tolaltaan. Anlikki toimi ratsastuskouluhevosena ja oli suosittu etenkin maastossa. Tamma eli hyvän elämän ratsastuskoululla ja tutustutti monet lapset ratsastuksen ihanaan, ihmeelliseen maailmaan. Kun Anlikki menehtyi vanhuuden tuomiin vaivoihin, sen poismenoa syvästi suri vähintäänkin koko satapäinen oppilaslauma puhumattakaan tallin henkilökunnasta.

Polvet 1-2 © Yukitora, polvi 3 © Cery, kiitos!

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
08.04.2011 Viehättävä, MVA-sert, pt. Peppi S.
22.05.2011 Renttu, irtoSERT, pt. shonna
06.06.2011 Riiviöt, irtoSERT, pt. kakuro
30.06.2011 Toivoton, MVA-sert, pt. Alina J.
05.11.2011 VSR Rotunäyttely, I-palkinto, BIS3