Velmeri KTK-II, KRJ-I

Suomenhevosori, väriltään rautias, säkäkorkeus 155cm
Syntynyt 10.11.2013     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH14-018-1061
Maahantuonut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Mielikuvat Velmeristä luodaan nopeasti. Et voi väittää, etteikö itsellesikin tulisi tietynlainen kuva orista nimeltä Velmeri, jolla on nappisilmät ja kujeileva katse. Kun ori vielä viihdyttää itseään milloin milläkin tavalla tarhassa, ei voi olla kuvittelematta, että kyseessä on aikamoinen pelleilijä. Velmeri muistaa myös aina tervehtiä ohikäveleviä leidejä ja laittaa isomman shown pystyyn. Niin, onhan sillä sekin veijarimainen puolensa. Todellisuudessa Velmeri on mitä kunnioittavin, kiltein ja nöyrin suomenhevonen mitä ensimmäisenä mieleeni tulee.

Velmerin ollessa yksin, esimerkiksi tarhassa, laitumella tai karsinassa, sillä on tarve pitää itsestään ääntä. Se on sosiaalinen hevonen, joka jaksaa ärsyttää vieruskaveria viimeiseen tappiin asti. Kun se on ihmisen seurassa, kaikki häseltäminen loppuu ja Velmeri tietää kuinka käyttäytyä. Siksi sen lähelle uskaltaa päästää myös ne perheen pienimmät, sillä tämä ori todella tietää miten silloin kuuluu olla. Velmeri onkin ollut muutamille ensiratsu ja on hommaan paras mahdollinen. Sillä on leveä selkä, tasainen askel ja fiksu käytös. Onko sen kanssa sitten aina yhtä auvoisaa? Ei todellakaan. Etenkin tammoja haistaessaan Velmeri unohtaa muut asiat täysin ja jyrää vaikka päältä, ellei sitä heti palauta maan pinnalle. Hormoonit hyrrää, me tavataan sanoa.

Ratsuna taas ori on jopa hieman tahmea. Ei koko ajan, mutta alkuun pääseminen ei ole aina itsestäänselvyys. Se koittaa mennä sieltä mistä aita on matalin ja siksi alkukäynnit onkin syytä tehdä maastakäsin. Mikäli ratsastaja matkustaa alkukäynnit, Velmeri voi olla vieläkin vaikeampi saada työmoodille. Jos ratsastaja ei vaadi sinänsä mitään ensimmäisen 10 minuutin aikana, miksi totella tarvitsisi koko lopputuntina? Huolellinen veryttely ja vaatiminen ovat avainasioita. Vaatimisella tarkoitan, että jos ori ei reagoi heti, se ei ole ok. Velmeri on todella taitava ja nöyrä ratsu, joka vain täytyy saada kuorestaan. Velmeri saattaa jopa hieman kuumua kun tehdään haastavempia tehtäviä. Ori nauttii aivopähkinöistä ja ratsastajasta joka tarjoaa sille koko ajan uutta tekemistä.

Parhaimmillaan Velmeri on kisakentillä, sillä jännittävä ilmapiiri saavat sen energiatason pomppaamaan. Koska se kuitenkin on rauhallinen, odotettavissa ei ole mitään häslkinkiä, vaan puhdasta ja keskittynyttä energiaa. Rata suoritetaan aina täydellä teholla - ja yleensä hienoilla prosenteilla.


i: Aito Velmu
sh prt 159cm
ii: Veijalainen sh tprt 158cm iii: -
iie: -
ie: S.P. Dimangi sh prn 152cm iei: -
iee: -
e: Kiesus
sh rt 155cm
ei: Kiri-Palo sh trt 157cm eii: -
eie: -
ee: Ainon Yllätys sh rt 150cm eei: -
eee: -

Jälkeläiset

01. sph-t Seljasaaren Velvinna, syntynyt 20.05.2014 tammasta Hiluvinna Saavutukset: VSN Champion, KTK-II
02. sh-t Seljasaaren Helmetär, syntynyt 10.09.2014 tammasta Harmatar Saavutukset: KTK-II, KRJ-I, SV-II
03. sh-o Seljasaaren Velmu, syntynyt 15.04.2015 tammasta Harmatar Saavutukset: KTK-II, KRJ-I
04. sh-o Seljasaaren Jere, syntynyt 20.07.2015 tammasta Hiluvinna Saavutukset: KTK-III, KRJ-I, SLA-I, YLA1
05. sh-o Viehättävän Valori, syntynyt 13.10.2015 tammasta Harmonia Saavutukset: VS-II
06. sh-o Teerivaaran Elmeri, syntynyt 01.11.2015 tammasta Elmeriina
07. sh-t Kaunon Haavelma, syntynyt 10.01.2016 tammasta Haaveilija

Sukuselvitys vanhemmista

i. Aito Velmu on perisuomalainen hevonen, mitä ainakin tulee orin luonteeseen. Herra on luonteeltaan vähän örmy, eikä juurikaan jaa rakkautta ihmisille. Kilparadoilla ja ratsuna Aito Velmu on kuitenkin osoittanut, että sisulla pärjää, varsinkin kun orin askeleet sattuvat olemaan vähän normaalia suomenhevosta laadukkaammat. Näyttelyissä Velmu on pärjännyt sen verran, että on astutuslupansa kunniakkaasti saanut nimiinsä. Tammoja orilla on riittänyt mukavasti, sillä punarautias 159cm korkea ori tuntuu jättävän elastista liikettä sekä sisukkuutta. Herran varsoilta vaikuttaisi myös puuttuvan nykyään useallakin suomenhevosella esiintyvä rauhattomuus ja hätäisyys, joten orin uskaltaa yhdistää monenlaisen tamman kanssa. Meriittejä Velmun jälkeläiset ole vielä ehtineet niittää varsanäyttelyitä lukuun ottamatta, sillä montaa kautta ori ei ole vielä ole ollut siitoksessa.

e. Kiesus on ansainnut huumoripitoisen nimensä, sillä tamma on aiheuttanut elämänsä aikana monet huudahdukset ja läheltä piti tilanteet. Ulkonäöltään rautias 155cm korkea tamma ei näytä ulospäin sitä, mitä pinnan alla kiehuu. Kiesus on lähes puoliveristä luonteeltaan muistuttava neiti, joka kuumentuessaan kiehahtaa helposti. Onneksi myös ryhtinsä tamma tuntuu saaneen tarhakavereiltaan, sillä oikein innostuessaan Kiesus kulkee niin komeasti, että puoliverisetkin kalpenevat. Harmittavan jännevamman vuoksi koulukentät ovat kuitenkin jääneet vähemmälle, ja nyt tamma keskittyy vuosittain varsojensa kanssa maailman valloittamiseen. Emänä oleminen on myös rauhoittanut tammaa, ja nykyään neidin kanssa uskaltaa lähteä näyttelyihinkin ilman yöunien menettämistä. Rakenteeltaan tamma on sopusuhtainen, II kantakirjapalkinnolla ratsusuunnalle kirjattu.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Veijalainen on tummanpunarautias suomenhevosori, jolta löytyy säkäkorkeutta 158cm verran. Veijalainen on kauniin värityksensä vuoksi jäänyt monen ratsuihmisen mieleen liitäessään koulukentillä. Aina kyseessä ei ole ollut ihan toivottu liitäminen, sillä Veijalainen on todella menevä ori, joka on jotkut kerrat liidellyt koulukentillä oman mielensä mukaan. Iän myötä nuoruusorivuosien villi meno on kuitenkin jäänyt, ja siitosura on näyttänyt rauhoittavan tätä oria juuri sopivasti. Näyttelyissä Veijalainen on saanut tasaista II-palkintojen riviä, mutta ori on tuntunut jättävän jopa itseään parempia varsoja. Herra on jalostuksessa vaikuttanut olevan varsinkin hieman hitaampien tammanomistajien mieleen, sillä moottoria ei Veijalaiselta puutu.

ie. S.P. Dimangi on punaruunikko suomenhevostamma, jonka nimi jo antanee vihjettä, että kyseessä on osittain juoksijasukuinen tamma. Dimangi on Seppo Pilven omistaman ravitallin musta lammas, sillä jo varsana tammasta näki, ettei siitä raviradoille ollut. Neiti vaihtoikin omistajaa jo nuorena, mikä on kuitenkin ratsuihmisten onni. Dimangi on nimittäin äärimmäisen hyvän työmoraalin omistama hieman erisukuinen tamma, joka on niittänyt tulosta suomenhevospäivillä jo monena vuotena. Ruunikko neiti myös herättää ihastusta värillään sekä hyvin ratsutyyppisellä olemuksellaan. Askeliensa puolesta tammaa ei olla nähty helppojen luokkien ulkopuolella, mutta omalla tasollaan tamma on suorittanut varsin hienosti kisauraansa. Nyt vanhemmalla iällä Dimangi on jäänyt siitostammaksi ja hyvien ratsuoriiden kanssa tamma on jättänyt jo kaksi hienoa ratsuvarsaa tähän maailmaan!

ei. Kiri-Palo on ehdottomasti sellainen hevonen, jonka sukutaulusta löytymisellä voi kehuskella. Tämä tummanrautias ja 157cm korkea ori on nimittäin kirkkain I pistein kantakirjattu suomenhevoskantakirjaan, ja erityisen maininnan ori sai upeasta laukastaan. Tammoja herralla on siis riittänyt kantakirjauksen jälkeen melkein tungokseen asti, mutta koska orinomistaja on luonnollisen astutuksen kannattaja, ei varsoja ole syntynyt hirveitä määriä. Pienempi lukumäärä ei kuitenkaan ole haitannut orin jälkeläisnäyttöjä, sillä jo kolme Kiri-Palon poikaa ja neljä tammaa on kantakirjattu ratsusuunnalle. Usealla on myös askellajeissa erityismaininta, mikä on varsin komea saavutus jalostusorilta.

ee. Ainon Yllätys on väritykseltään varsin tavallinen rautias suomenhevonen, jonka 150cm säkäkorkeuskaan ei päätä huimaa. Yllätys on kuitenkin aivan äärimmäisen ihastuttava ja lempeä tamma, jonka elämä on sujunut leppoisasti siitostammana. Yllätys nimensä tamma sai syntyessään aivan ilman ennakkotietoa, mutta onneksi isäoriksi paljastui kantakirjaori, joten kasvattaja saikin hienon hevosen itselleen! Neiti on osoittautunut hyvien orivalintojen avulla sopivaksi siitostammaksi, sillä hieman lyhytlapainen tamma ei ole varsoilleen jättänyt omia piirteitään lähes ollenkaan, vaan kaikki varsat ovat muistuttaneet enemmän isiään. Vuosien päästä Yllätystä ei varmaankaan omien ansioidensa vuoksi muisteta, mutta tamman tunteneet ovat saaneet ihanan hevosystävän.

Sukuselvityksestä kiitos Assille!

KRJ-Cupit:
30.04.2015 - Fiktio - Helppo B - 21/312

Näyttelyt:
25.08.2014 Moondance, RCH 10p.
05.10.2015 Rohkelikko, RCH 10p.
15.11.2015 VSR Rotunäyttely, I-palkinto
31.03.2016 Seljasaaren Kartano, irtoSERT, pt. Kati
01.04.2016 Pikkulinnun talli, irtoSERT, pt. Kati
30.04.2015 Mörkövaara, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 20.04.2015

"Kiiskinen ja Velmeri astuivat samalla sekunnilla ulos tallista, kun kurvasin Seljasaaren Kartanon pihaan. Tiedossa olisi kouluvalmennus. Kiiskinen pahoitteli, että ei ollut ehtinyt vielä aloittaa verryttelyä. Asia ei minua millään lailla haitannut, näinpähän nyt alusta asti miten Velmeri liikkui ja miten ratsukko toimi yhdessä. Ratsukon tehtävänä oli alkuverryttelyn jälkeen kootut askellajit. Velmeri tuntui melko menevältä yksilöltä, joten ajattelin tehtävän tuovan ratsukolle juuri tarpeeksi haastetta. Kun Velmeri oli verrytelty ja hengähtänyt hetken, aloitimme varsinaisen treenin. Ensin koottua käyntiä, sitten ravia ja lopuksi laukkaa. Väleissä toki rennommin eteenpäin. Kaikki askellajit olivat alkuun vaikeita, mutta Velmeri tajusi nopeasti jutun juonen ja kokosikin itseään varsin mallikkaasti. Valmennuksen jälkeen ratsukko loppuverrytteli itsenäisesti." Valmennuksen kirjoitti suba.

Kouluvalmennus 02.09.2015

"Olin tullut valmentamaan kujeilevan näköistä suomenhevosherraa nimeltään Velmeri. Orilla olikin jo ratsastaja selässä kun pääsin paikalle ja aloitimme heti temponlisäyksillä. Ori kävi hyvin hitaalla ja ratsastaja sai todella tehdä hommia että sai Velmerin liikkumaan hyvässä tempossa. Huomasin kyllä että orilla oli komeat liikkeet mutta se ei jaksanut viedä hommiaan loppuun asti vaan luisti tehtävistä minkä kerkesi. Otimmekin harjoitukseksi tehdä ravivoltin jokaisen sivun keskellä kun muuten ratsukko sai edetä laukaten. Velmeri otti hiukan kierroksia laukasta, mutta tasaantui yllättävän nopeasti ja oikein odotti seuraavaa ohjetta ratsastajalta. Laukkatyöskentely oli yleisesti miellyttävää katseltavaa, vaikka mahtipontisuutta kaipasin siihen vähän lisää. Hieno ori jonka työmotivaatiota pitäisi kotitreeneissä vielä parantaa." Valmennuksen kirjoitti MT.

Kouluvalmennus 15.09.2015

"Tulin valmentamaan samaa parivaljakkoa toistamisiin ja odotin mielenkiinnolla jos parannusta työskentelyyn olisi tapahtunut viime valmennuksen jälkeen. Velmeri ravaili rennon näköisenä ympäri kenttää korvat hörössä eikä välittäny juurikaan mitä ratsastaja koetti selästä käskeä. Aloitimme valmennuksen erilaisilla raviharjoituksilla ja Velmeri pääsi esittämään upeaa lisättyä ravia, joka oli selkeästi parantunut viime kerran jälkeen. Päätimme pysyä lähinnä ravityöskentelyssä tällä kertaa ja seuraavaksi vuorossa olikin raviväistöt. Velmeri kuunteli tarkasti ratsastajaa ja sen aivot työskentelivät täysillä harjoitusten aikana. Väistöt olivat aluksi tahmealle oriille vähän haastavia, mutta joka kierroksen jälkeen suoritus parani ja loppua kohden ratsukko väläytteli oikein upean näköisiä väistöjä! Velmeri oli selvästi treenannut kotona ja työskenteli mielellään ratsastajan kanssa." Valmennuksen kirjoitti MT.

Päiväkirjamerkintä 10.10.2015

"Velmeri ihmetteli kuka olin ja miksi vieras ihminen kömpi sen selkään. Olin saanut tilaisuuden lähteä maastoilemaan upean oriin kanssa kun omistajansa ei ollut tallille päässyt. Hyppäsin selkään tallipihassa ja lähdimme kohti maastopolkuja. Velmeri oli todella rentona ja löntysteli mutaista pellonpolkua eteenpäin tasaisen tappavaa tahtia. Pellolla pyysin vähän ravia ja Velmeri keinahti liikkeelle löntystellen. Kannustin oria kokoajan reippaampaan askeleeseen mutta se oli suuren työn takana ennen kuin ori tosissaan jaksoi työskennellä. Siirryin seuraavaksi laukkaamaan ja siitä Velmeri selvästi piti enemmän kuin ympyrän ravailusta. Löysin sopivan laukkapätkän jossa varovasti revittelimme laukassa, ennen kuin palasin tallille palauttamaan tämän upean otuksen. Riisuin orin varusteet ja heitin loimen niskaan ja vein Velmerin tarhaansa odottelemaan päiväruokia." Merkinnän kirjoitti MT.

Kouluvalmennus 04.11.2015

"Saapuessani Seljasaaren Kartanolle näin jo miten tuttu ori ravaili kentällä. Olin vähän myöhässä joten ratsastaja oli jo aloittanut alkuverkan ja herätteli oria työntekoon. Aloitimme valmennuksen tarkoilla siirtymisillä ravi-käynti-ravi ja myöhemmin teimme vielä ravi-laukka-käynti. Velmeri teki työtä käskettyä, mutta ei jaksanut alkuun keskittyä kunnolla joten siirtymiset olivat kaikkea muuta kuin siistejä. Pikkuhiljaa ori heräili ja alkoi selvästi keskittyä enemmän sillä harjoituksen loppua kohden siirtymisen olivat siistejä pari mokaa lukuun ottamatta. Loppuun teimme vielä muutaman avo- ja sulkutaivutus tehtävän jossa jykevällä suomenhevosella ei ollut ongelmaa. Velmeri taipui paljon paremmin mitä olin uskaltanut toivoa ja tuollaista työskentelyä oli ilo seurata. Lopuksi kehotin hoitamaan loppuverkan vaikka maastossa, niin Velmeri saisi venytettyä lihaksiaan epätasaisessa maastossa." Valmennuksen kirjoitti MT.