Seljasaaren Kartano

Kirpakan Utu

Maahantuonut Elisa ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811
Syntynyt 07.01.2013   (3v 23.03.2013 , ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH13-018-0125
Suomenhevosori, väriltään voikko, säkäkorkeus 153cm
Koulupainotteinen, tasolla Vaativa B

Utu on oriksi äärimmäisen miellyttävä käsiteltävä, sillä se on hyvin rehellinen ja toimii pääasiassa kuin ihmisen mieli. Taluttaessa se kyllä tykkää hieman machoilla ja esiintyä, jos on tammoja lähettyvilla, ja äänekäskin se osaa olla. Kuitenkin se kokoajan tulee muutoin kauniisti omalla paikallaan vierelläsi, eikä sen kanssa tarvitse muita kikkakolmosia kuin enintään sutaista naru turvan ylitse. Karsinassa hoitaminen on välillä hieman tuskaista, kun Utu yrittää ängetä syliin rapsutuksenkaipuussaan, joten jos tahtoo päästä helpolla, vie orin suosiolla pesukarsinalle tai käytävälle kaksin puolin kiinni. Ori sietää lähes kaikki hoitotoimenpiteet mukisematta, mutta niin monen muun hevosen tavoin se on hyvin herkkä vatsapuolestaan ja sieltä kannattaakin harjailla vain todellisessa tarpeessa, etenkin kesäaikaan karvan ollessa lyhimmillaän saattaa ori jopa aavistuksen huitoa takasellaan päästäkseen harjasta eroon.

Tarhatessa Utu on aika liikkuvainen, se tahtoisi tietää aina kaikki tallipihan tapahtumat ja saattaakin ravailla edestakaisin jos on useampi asia, jota seurata. Aidoissa ori pysyy kyllä hienosti, eikä se tarvitse erityisen jämerää aitausta - puuaita tai kaksilankainen sähköaita, ori kyllä pysyy, kunhan aita on ehjä. Vaikka tammoille esiintyminen onkin Utulle mielekästä puuhaa, ei se oikein siedä ruunia tai varsinkaan oreja lähellään, ja tämä kannattaa ottaa huomioon myös hoitopaikkaa valitessa, ettei mene iskemään sitä toista ruunaa tai oria Utun taakse käytävällä. Kengittäjälle ori on aina ollut aika helppo ja mutkaton tapaus, eikä se pistä hanttiin yleensä ronskimmallekaan käsittelijälle. Eläinlääkärin käynnit ja hampaiden raspaukset sen sijaan jo inhottavat sitä, ja asioiden loppuunviemiseksi rauhallisissa merkeissä saatetaan tarvita hieman myös huulipuristimen apua.

Ratsuna tämä yritteliäs ori näyttää taas rehellisyytensä. Vaikka se ei aina ymmärtäisikään jokaisen ratsastajan apuja, se koettaa silti tehdä edes jotain, välillä onnistuen, välilla epäonnistuen. Tarvitsee siis kuitenkin tarkan, osaavan ratsastajan, että paras tulisi esille, eikä aina välistä tapahdu jotain hieman epämääräisempää, kun avut eivät aukenekaan sille. Erityisesti jos on opettamassa orille jotain uutta, kannattaa valita aika, jolloin kentällä ei ole muita, ettei orin keskittymiskyky ole kaula kaarella ja korkealla askeleella pörisemisessä.. Esteitä mennessä homma ei ole niin justiinsa vauhtinsa puolesta. Vauhti ei välttämättä päätä huimaa, mutta tarkkaa työtä ori kuitenkin tekee, eikä juurikaan kolauttele puomeja. Utu siis kyllä ylittää esteen kuin esteen, kun sen vain tarpeeksi ajoissa sille osoittaa, ja ratsastajan tehtävänä onkin lähinnä ohjata ja pysyä kyydissä. Maastoilu on orille oikeaa hermolepoa, etenkin jos se pääsee sinne tarkkaan valitulla porukalla. Muiden into ja vauhdinhurma yllyttää myös Utun antamaan itsestään enemmän ja vauhtiakin löytyy - eikä hyväksihavaitussa tutussa porukassa ole tarvetta kiukutella edes sille toiselle orille. Yleisesti ottaen Utu on ohjasavuille hyvin herkkä, pohkeelle ja istunnalle ei ihan niinkään, ei se laiska missään nimessä ole, mutta kaukana kuumastakin. Sellainen mukava pienella showmeiningillä varustettu tasaisenvarma menijä.

© Kerppa

Sukutiedot

i: Kosken Soittaja
sh prt 157cm
ii: Karmiini sh vrt 160cm iii: Petoksen Väritys sh vrt 166cm
iie: Ilon Ajatus sh rn 160cm
ie: Kosken Antelias Sointu sh prt 155cm iei: Ärmy sh rn 160cm
iee: Sointuva sh prt 151cm
e: Utuinen Elovalkea
sh vkk 150cm
ei: Muiston Kuva sh rt 167cm eii: Reiluuden Perikuva sh vrt 170cm
eie: Muisto Vain sh rt 164cm
ee: Elotuli sh vkk 166cm eei: Valkoliekki sh vkk 169cm
eee: Tuuli sh rnvkk 168cm

Jälkeläiset

Utu on jalostuskäytössä ja se ottaa vastaan vain puhdasrotuisia suomenhevostammoja. Mikäli olet kiinnostunut käyttämään oria tammallesi, ota sähköpostitse yhteyttä omistajaan.

01. sh-o Maanan Untamo syntynyt 04.02.2014 tammasta Valonna

Kilpailu- & näyttelytulokset

KRJ Kouluratsastus 0 sijoitusta

Ei vielä kilpaillut.

VSR Kouluratsastus 6 sijoitusta

03.06.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - Vaativa B - 3/19
04.06.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 3/16
04.06.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - Vaativa B - 3/19
06.06.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 3/16
07.06.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - Vaativa B - 3/19
25.06.2013 - Virtuaaliset Suomenratsut - Vaativa B - 3/12

Valmennukset

Kouluvalmennus (kirjoittanut Kirsiina S.)
Kirpakan Utu näytti kentällä ravatessaan erittäin energiseltä ja hyväliikkeiseltä. Ratsukko oli ehtinyt jo lämmitellä jonkin aikaa, kun minä taas mietin valmennuksen ohjelmaa. Päätin, että aloittaisimme avotaivutuksilla ravissa, jonka jälkeen annoin Elisalle ohjeet jatkaa sulkutaivutuksen harjoittelua laukassa. Sulkutaivutuksia ratsukko kulki noin viitisen minuuttia, ja onnistumisen ilo paistoi ratsastajan kasvoilta. Tässä on kuulemma hieman ollut hankaluuksia, mutta harjoittelullahan se paranee. Halusin nähdä, kuinka ratsukko kulkee kootussa ravissa, josta tulisi siirtyä suoraan lisättyyn raviin. Koottua ravia mentiin kahdeksikolla, lisätty ravi taas jatkui isolla pääty-ympyrällä. Utu näytti erittäin keskittyneeltä, ja sitä katsoessani en enää nähnyt köntyrää suomenhevosta. Tämä hevonen selvästi tekee parhaansa miellyttääkseen. Valmennuksen loppupuolella ratsukko meni vielä pari kierrosta koottua laukkaa. Olin tyytyväinen valmennukseen, vaikkei mitään ihmeellistä tehtykään. Ori oli ehdottomasti paras valmentamastani suomenhevosista! Tästä parista tullaan aivan varmasti kuulemaan.