Seljasaaren Tauno VSN Champion, KTK-II, KRJ-I

Suomenpienhevosori, väriltään punarautias, säkäkorkeus 145cm
Syntynyt 10.05.2014     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH14-018-1062
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Pieneksi oriksi Taunosta löytyy kyllä isoa luonnetta. Orilta ei jää yksikään tilanne välistä, vaan se on aina suunapäänä paikalla. Tai oikeastaan, siellä missä tapahtuu, Tauno on jo valmiiksi paikalla. Tämä kertonee jotain arjestamme orin kanssa. Vaikka Taunolla on omat pikku kujeensa ja välillä oripiirteitä kestäessään joutuu laskemaan kymmeneen, se on mitä taitavin kouluhevonen - ja monien tammanomistajien suosikki.

Eihän Tauno mikään hankala ole, mutta twistiä löytyy joka päivästä. Useimmiten tilanteita aiheuttaa Taunon huono keskittymiskyky tallielämässä. Epähuomiossa sitten sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Joskus Tauno löytyy rehuhuoneen ovelta, joskus naapurista. Useimmiten tammat ovat kiinnostavampia kuin mikään ympärillä tapahtuva. Satuloidessa ja muissa hoitotilanteissa hoitajan vaatteet, harjasanko ja kaikki muu ympäristöön liittyvä täytyy saada suuhun maisteltavaksi. Tauno ei ehkä ole ihannehoidokki kokemattomalle, sillä ori tulee nopeasti myös niskanpäälle. Se aistii epävarmuuden ja käyttää sitä heti hyödyksi. Määrätietoinen hoitaja jolla on taitoa hoitaa tilanne kuin tilanne, on ansainnut myös Taunon kunnioituksen.

Kuten pääsinkin jo kehaisemaan, Tauno on varsin taitava kouluratsu. Keskittyminen tallin arkiaskareissa on pyöreä nolla, mutta mitä työntekoon tulee, aina vedetään sata lasissa. Tauno ei vitkastele tai mene oikoteitä. Eri asia on, osaako ratsastaja pyytää siltä. Ori ei anna ilmaiseksi eikä todellakaan tee töitään palkatta. Todellakin Tauno osaa myös löntystää ja mennä sieltä mistä aita on matalin. Jos ratsastajan keskittyminen herpaantuu eikä orilta vaadi alkulämmittelyistä asti, se varmasti käyttää tilanteen hyödykseen. Tutun ja osaavan ratsastajan alla Tauno ei välttämättä edes kyseenalaista, vaan tekee töitä alusta loppuun. Pieneksi hevoseksi sillä on paljon liikettä ja erityisen haka Tauno on kaikenlaisissa laukkatehtävissä. Laukka sillä on tasaista ja rytmikästä, jopa yllättävän isoa.


KTK-III, KRJ-I
i: Tuukkanen
sph tprt 148cm
ii: Hokkanen sh trt 150cm iii: Nyyrikki sh vrt 151cm
iie: Avilan Kuutamo sh trt 154cm
ie: Ilmatar sph tprt 145cm iei: Oiva sh rt 159cm
iee: Suvetar sph trn 146cm
e: Ilo-Varpu
sh prt 161cm
ei: Muikkunen sh m 165cm eii: A.V. Mutkikas sh tprt 166cm
eie: Suomaan Silja sh m 158cm
ee: Varpula sh prt 158cm eei: Einolei sh prt 158cm
eee: Kärhämän Vainiin sh rt 154cm

Jälkeläiset

01. sph-t Seljasaaren Poni, syntynyt 10.07.2014 tammasta Seljasaaren Velvinna Saavutukset: KTK-III
02. sh-o Seljasaaren Taisto, syntynyt 10.09.2014 tammasta Seljasaaren Sumusointu Saavutukset: KTK-II, SV-II
03. sh-t Seljasaaren Viena, syntynyt 19.12.2015 tammasta Seljasaaren Tuonenvire
04. sh-t Seljasaaren Sointi, syntynyt 12.02.2016 tammasta Seljasaaren Sumusointu Saavutukset: SV-I
05. sph-o Hattuvaaran Suklaanappi, syntynyt 15.09.2016 tammasta Harmonian Suklaamyssy

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
10.07.2014 Seljasaaren Kartano, RCH 10p.
25.08.2014 Moondance, RCH 10p.
16.01.2016 Harmonia, RCH 10p.
22.04.2016 Március, RCH 10p.
30.04.2016 Mörkövaara, SW3 40p.
07.05.2016 Moondance, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 01.11.2015

"Kolmas valmennettavani oli jälleen ori, Tauno nimeltään. Naureskelin sekunnin sadasosan ajan sen nimelle, mutta kun näin orin tallustaessani kentälle, peruin pahat ajatukseni saman tien. Kyseessä oli ihana rautias pienhevonen, johon rakastuin oikopäätä. Tänään oli tarkoitus tehdä ihan helppoja juttuja, sillä kyseessä oli ensimmäinen valmennus tämän orin kanssa. Näinpä aloiteltiin ihan siitä käyntityöskentelystä, ja ensimmäiseksi tehtiin pysähdyksiä, peruutuksia, ja takaosakäännöksiä, jotka sujuivat pienen alun säheltämisen jälkeen oikein mallikkaasti. Tauno heitti päänsä melko helposti taivaisiin, joten ohjeistin ratsastajaa ratsastamaan vähemmän kädellä, ori kun oli selkeästi erittäin herkkä suustaan. Saatiin kuitenkin pienen työstön jälkeen oikein kivoja pysähdyksiä ja suoria, tasapainoisia peruutuksia. Olin erittäin tyytyväinen siirtyessämme ravityöskentelyyn, jossa tehtiin aluksi paljon taivutteluita volttien, ympyröiden ja kaarevien urien merkeissä. Tauno liikkui hyvin eteen ja teki pyydetyt tehtävät pisteessä, eikä yrittänyt turhia luistaa töistä. Aina ratsastajan napatessa hieman liikaa suusta, lensi orin pää taivaisiin, ja se näytti aina hetkittäin siis muulilta. Korjauksen jälkeen meno näytti jälleen hyvältä, ja vaikka muutaman kerran kävikin niin, ettei meno ollutkaan niin siistiä, niin saatiin silti tasapainoisia kaarevia uria tehtyä, ja ori liikkui omalla moottorilla, käyttäen hyvin takaosaansa. Jatkettiin ravissa ja tehtiin pieniä kokoamispätkiä pääty-ympyröille, joiden jälkeen tehtiin pituushalkaisijalla väistöjä kumpaankin suuntaan. Ori teki oikein hyvin, vaikka parilla ensimmäisellä kerralla takaosa jäikin hieman jälkeen. Ori kuitenkin korjasi, kun ratsastaja antoi selkeämmät avut, ja saatiin kivoja suorituksia, joiden jälkeen vielä muutamat avot kumpaankin suuntaan, ja päästiin ravailemaan loppuravit." Valmennuksen kirjoitti Annika N.

Kouluvalmennus 02.11.2015

"Tauno saapui jälleen valmennettavakseni seuraavana päivänä, ja olin itsekin jo hieman väsynyt. Väsymyksen näki myös orista, ja sen liikkeessä ei ollut samanlaista tarmoa, kuin edellispäivänä. No, ensin tehtiin käynnissä jälleen pysähdyksiä ja peruutuksia, ja ravissa koetettiin ratsastaa ori teräväksi, jotta pyydetyt asiat sujuisivat pisteessä. Ori terävöityi, kun ratsastaja ratsasti tarpeeksi napakasti eteen, ja vaikka se oli silminnähden väsynyt, saatiin oikein kivoja pätkiä ravissa taivutellen. Jatkettiin ravityöskentelyä, ja pureuduttiin tällä kertaa sulkutaivutuksiin, jotka olivat orille kuulemma vaikeampia kuin avot. Tehtiin ensin parit sulut käynnissä, jotta ori hiffasi, mitä siltä haettiin ja ne sujuivat yllättävän hyvin. Ravissa ongelma oli, että ori ei pysynyt tasapainossa sulkutaivutuksen aikana, ja sitä piti tukea paljon, ettei se lähtisi tekemään vaan ihan perus volttia esimerkiksi. Loppujen lopuksi saatiin pari ihan ok suoritusta, ja lopeteltiin siihen, kun saatiin edes jotain sinne päin. Käveltiin ihan hetki, ennen kuin alettiin työskentelemään laukassa, joka oli kuulemma orille kaikkein helpointa. Otettiin aluksi kierrokset laukkaa molempiin suuntiin vähän kuin "lämmittelynä", jonka jälkeen ruvettiin tekemään nostoja parin kierroksen ajan kumpaankin suuntaan. Nosto, muutama askel ja takaisin käyntiin. Ne sujuivat mielestäni oikein hyvin, sillä ori liikkui hyvin eteen ja oli aktiivinen takaa. Seuraavaksi koetettiin vähän koota laukkaa pääty-ympyrällä kummassakin kierroksessa, ja saatiin oikein mallikkaita suorituksia, ja Tauno jaksoi hyvin koota itsensä vaikka takana oli raskaat kaksi valmennusta. Loppuun vielä muutamat vastalaukat, joiden jälkeen saitte ravailla loppuravit itsenäisesti." Valmennuksen kirjoitti Annika N.

Päiväkirjamerkintä 21.11.2015

Tauno oli jo aamulla tarhaan mennessään ottanut kaiken ilon irti suhteellisen paksusta kerroksesta ensilunta. Kun päästin sen irti tarhaan, ori lähti välittömästi laukkaspurttiin ja heitteli lumipaakkuja ympäriinsä. Tauno ei ollut ainut hevonen joka silminnähden nautti valoa tuovasta hangesta. Kyllä suomalainen vain suomen talveen on luotu. Olin itsekin innoissani ja päätin pyhittää koko lauantain maastopäiväksi. Otin Taunon talliin nopeasti suittavaksi - pölyharja sai tällä kertaa riittää. Aamu oli jo pitkällä ja aurinko melkein noussut. Aurinko yhdessä lumen kanssa toivat sellaista valoa, mitä meillä Seljasaaressa ei ole hetkeen nähty. Lähdimme kohti tuttuja teitä rennosti kävellen ja ilmasta nauttien. Laukkaspurteissa Tauno innostui lähes yhtä paljon kuin tarhassa ollessaan, joten paikoin selässä pysymisessä ilman satulaa oli haasteita. Mutta minkäs sitä innostukselleen mahtaa!