Seljasaaren Rovasti KTK-II, KV-II

Suomenpienhevosori, väriltään hopeanruunikonkimo, säkäkorkeus 146cm
Syntynyt 10.11.2015     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-018-2356
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulu- ja työpainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Rovasti on tallin oma duracell-pupu. Virtaa siinä riittää kuin pienessä kylässä ja ori lähtee aina innoissaan kohti päivän seikkailuja. Karsinassa poni tylsistyy nopeasti nopeasti, joten muutama lelu sinne kannattaa asentaa ja parhaat kaverit laittaa vieruskarsinoihin, että talli pysyy yön yli ehjänä. Ratsuna Rovasti on reipas ja oppivainen, ja sen ravi on ihan hurjan tasainen istua. Koulu-uran loppupuolella Rovasti on alkanut kunnostautua myös työhevospuolella.


KTK-II, KV-II
i: Roivas
sph hprn 143cm
ii: Reemus sph hprn 145cm iii: Reipastus sph hprn 144cm
iie: Aavilan Kiuru sph prt 146cm
ie: Porelia sh vprt 150cm iei: Aaroni sh trn 152cm
iee: Korelia sh vprt 151cm
e: Hallavilla
sh rtkm 157cm
ei: Hallanvaara sh tprt 162cm eii: Viperi sh mrn 159cm
eie: Halla sh tprt 155cm
ee: Riparilla sh rtkm 156cm eei: Peteus sh prtkm 163cm
eee: Ripsilla sh vprn 155cm

Jälkeläiset

01. sph-o Seljasaaren Romelei, syntynyt 04.12.2015 tammasta Seljasaaren Velvinna Saavutukset: VSN Champion, KTK-II, KV-II, SV-II
02. sph-o Talviriivaaja, syntynyt 31.12.2015 tammasta Talvikaira
03. sh-t Pahatar Parma, syntynyt 31.03.2016 tammasta Hiskin Parma

KRJ-Cupit:
31.05.2016 - Hukkapuro - Helppo B - 8/319

TYH-Cupit:
26.04.2016 - Kadotetut - Metsäajo - 3/15
26.05.2016 - Kadotetut - Käyntikoe - 1/19

Näyttelyt:
20.01.2016 Seljaasaren Kartano, irtoSERT, pt. Welby
07.02.2016 Turmeltaja, irtoSERT, pt. Jannica

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Sijoitukset TYH-kilpailuissa (8):
26.04.2016 - Kadotetut - Käyntikoe - 4/25
27.04.2016 - Kadotetut - Kyntö - 2/20
29.04.2016 - Kadotetut - Käyttöajo - 1/26
27.05.2016 - Kadotetut - Käyttöajo - 4/26
27.05.2016 - Kadotetut - Veto - 2/22
29.05.2016 - Kadotetut - Käyttöajo - 1/26
30.05.2016 - Kadotetut - Kyntö - 5/26
30.05.2016 - Kadotetut - Käyntikoe - 1/22

Kouluvalmennus 03.01.2016

"Valmennettavanani Lapin perukoilla, Kiiskisen ratsuna oli tällä kertaa hienosti kimoutunut Rovasti-ori. Vauhdikasluonteinen hevonen suorastaan kiiti eteenpäin verryttelyissä samalla kun Kiiskinen koetti saada sitä rauhoittumaan ja kuuntelemaan apuja. Rallan meno oli suorastaan surullisen tuttua meiltä kotoa, mutta en voinut olla naureskelematta termosmukiini – eivät kaikki kiireiset konit sentään meillä asu! Huutelin rauhoitusohjeita ratsastajalle, ja hymähtelin, että ainakaan orin ravi ei meinannut tiputtaa Kiiskistä satulasta, vaikka sillä miten meinasi olla hoppua ja tulta kavioissaan.

Päivän aiheena oli laukkatyöskentely, lähinnä (oikeastaan tällä kertaa melko lailla pelkästään) vastalaukka. Hommaa ajattelin työstää oikein kunnon kaarevalla uralla, tällä kertaa eri asiana kuin laukanvaihtoa. Vastalaukasta kuitenkin aloittelimme, kun Kiiskinen oli saanut Rovastin jonkinlaiseen järjestykseen. Ori kyllä teki mielellään ratsastajan mielen mukaan, ainoa vika oli siinä, että kimo ei oikein olisi halunnut odottaa niitä. Vastalaukkaa työstimme kolmikaarisella kiemurauralla, ja pari ensimmäistä kaarretta menivät vähän... no tuota, jos ei keskustella siitä tällä kertaa. Pyysin Kiiskistä rauhoittamaan Rovastia puolipidätteillä ja istunnan tiivistämisellä, mikä auttoikin hyvin, olihan ori miellyttämisenhaluinen kaveri. Lisäksi emme vaatineet siltä kovin koottua laukkaa, mitä nyt sen verran, että vastalaukka tuli hyvässä tasapainossa eikä sinne päin kylkimyyryä kaahottaen. Vasemmalle ori oli jonkin verran jäykempi ja Kiiskinen sai tehdä tosissaan töitä, ettei Rovasti painanut vain sisäpohjetta vasten vaan tuli sen ympäri.

Kun vastalaukka saatiin toimimaan molempiin suuntiin pyysin Kiiskistä ottamaan vielä rentoa eteen-alas laukkaa uralla. Rovasti meinasi painua taakse-alas, mutta kun Kiiskinen nosti hieman orin päätä ja rentoutteli itseään ja hevosta venytti kimo hienosti kaulaansa oikeaan suuntaan. Hyvää työtä molemmilta!" Valmennuksen kirjoitti narri.

Kouluvalmennus 07.02.2016

"Kentälle asteli upean näköinen, kimo suomenhevosori yhdessä ratsastajansa Kiiskisen kanssa. Rovasti näytti kovin innostuneelta, ja ratsastaja pyysikin minua pitelemään sitä paikoillaan selkäännousun ajan. Nainen sääti vielä jalustimet sopivan mittaisiksi, jonka jälkeen irrotin otteeni komean hevosen ohjista. Kävelin maneesin keskelle ja seurasin ratsukkoa katseellani. Rovasti näytti varsin hyvin koulutetulta ja kuunteli Kiiskisen antamia apuja tarkkaavaisesti. Tämän päivän aiheena olisivat nk. siirtymiset ravin sisällä. Ratsukon lämmitellessä toin maneesin pituushalkaisijalle neljä puomia, jotka toimisivat apuna tässä tehtävässä.

Kun ratsukko oli verrytellyt, neuvoin ratsastajaa nostamaan harjoitusravin ja lähestymään puomeja L-päädystä. Rovasti pureskeli kuolainta keskittyneen näköisenä, ja asteli tahdikkaasti puomien yli. Seuraavaksi tehtävänä oli lähestyä puomeja hiukan lisätyssä ravissa, mutta niiden aikana Kiiskisen tulisi koota ratsunsa ravia. Ratsukko lähestyi puomeja hyvällä tempolla, ja ravin kevyt kokoaminenkin sujui varsin hyvin.

Seuraavaksi puomeja lähestyttiin eri suunnasta ja eri tavalla kuin äsken. Nyt tehtävään täytyisi ratsastaa hieman kootummassa ravissa, kun taas puomien aikana ravin tulisi olla pidempää. Aluksi Rovasti olisi tahtonut rynnätä lisäykset turhankin lujaa, mutta loppujen lopuksi ori saatiin rauhoittumaan ja tehtävä suoritettiin ilman sen kummempia vaikeuksia.

Loppukäyntien aikana annoin Kiiskiselle vielä positiivista palautetta valmennuksen kulusta omasta näkökulmastani. Mielestäni valmennus sujui todella hyvin, eikä tehtävien parissa ilmennyt sen suurempia ongelmia. Rovasti on hieno hevonen, joka varmasti kehittyy vielä pitkälle!" Valmennuksen kirjoitti VRL-13703.

Kouluvalmennus 14.04.2016

"Rovastin edellisiltä valmentajilta olin kuullut oriin olevan melkoisen vauhdikas tapaus, mikä tosin tuntui melkoiselta vähättelyltä katsoessani Kiiskisen ja Rovastin alkulämmittelyjä kentällä. Lieneekö syynä ollut sateen jälkeinen raikas ilma vai oriin muutenkin energinen luonne en voinut kuin ihmetellä kuinka ihmeessä Kiiskinen pysyi mukana duracell-oriinsa kyydissä. Hetken päätöntä menoa seurattuani käskin Kiiskistä ohjaamaan oriin volttikahdeksikolla ja tekemään sen kanssa paljon temmon vaihdoksia, jotta ori rauhoittuisi. Rovastin viimein rauhoituttua annoin Kiiskiselle luvan siirtää ori käyntiin, mutta kehoitin kuitenkin pitämään ohjat kokoajan käsissä ja jatkamaan temmon vaihdoksia, jotka tuntuivat rauhoittavan virkkua oriita edes jotenkin. Tänään harjoittelisimme ensin laukanvaihtoja käynnin kautta siten, että kummallakin lyhyellä sivulla ottaisit yhden käynti askeleen laukanvaihtojen välissä. Tehtävä tehtäisiin kootussa laukassa, mutta annettuasi Rovastille laukka-avut syöksähti ori eteenpäin kuin raketti. Kiiskinen sai kuitenkin oriin nopeasti takaisin hallintaansa eikä kaksikolla mennyt kovin kauaa päästä tehtävästä jyvälle.

Parin onnistuneen suorituksen jälkeen päätin vaikeuttaa tehtävää hieman, siten että kaksikko saisi tehdä laukanvaihtoja askeleessa koko pitkän sivun mitan. Aluksi Rovastilla ei tuntunut mielenkiinto riittävän tehtävän suorittamiseen pitkän sivun puoltaväliä pidemmälle, mutta vähitellen, sitkeästi yrittämällä, Kiiskinen sai kimon orinsa jatkamaan laukanvaihtoja askeleessa pitkän sivun loppuun asti. Tunnin lopuksi teimme vielä avotaivutuksia kootussa ravissa. Ensimmäiset pari yritystä näyttivät mielenkiintoisilta, sillä ori olisi selvästi halunnut juosta harjoituksen läpi kun taas Kiiskinen yritti hidastaa oriinsa menoa. Lopulta Rovasti kuitenkin suostui kuuntelemaan, jolloin avotaivutuksista tuli ensiluokkaisia. Lopuksi vielä totesin Kiiskiselle, että Rovastista olisi noilla menohaluilla tullut hyvä ravihevonen, mikäli sen kilpailuvietti oli läheskään yhtäkova kuin menohalut." Valmennuksen kirjoitti Tuulia T.