Seljasaaren Loimu KTK-III

Suomenhevosori, väriltään punarautias, säkäkorkeus 158cm
Syntynyt 15.03.2013     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH13-018-1377
Kasvattanut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Loimu on luonteeltaan hyvin epäluuloinen oriherra, joka ei luota aivan kehentahansa. Vielä tähän päivään mennessäkään ei ole selvinnyt, mitä sellaista oriille on sattunut, ettei se kykene luottamaan ihmisiin kunnolla. Ei Loimu kuitenkaan ilkeä ole kunhan sen oppii kunnolla tuntemaan, mutta kun oriin karsinaan menee ensimmäistä kertaa voi odottaa Loimun tuijottavan tulijaa hyvin epäileväisesti karsinansa perältä valmiina puolustamaan itseään, mikäli vieras uskaltautuu yhtään lähemmäksi. Mikäli karsinaan tulija kuitenkin jää levollisen näköisesti ovelle seisomaan ja puhelemaan oriille vie uteliaisuus Loimusta lopulta voiton ja se tulee tervehtimään varovaisesti tätä kummallista vierailijaa, joka ei tule lähemmäs. Yleensä Loimua kuitenkin hoitaa sen vakituinen hoitaja, johon Loimu luottaa täysin, joten harvemmin muiden ihmisten täytyy mennä Loimun kanssa tuttavuutta tekemään.

Hoitotoimenpiteiden aikana Loimu olisi hyvä sitoa kiinni, vaikkakin niin että oriille jää tilaa liikutella päätään, sillä kuten sanottua Loimu on sitä levotonta sorttia eikä pysy paikoillaan. Harjaus hoitotoimenpiteenä on Loimulle lähinnä pakkopullaa eikä se jaksakaan seistä aloillaan minuuttia kauempaa puunattavana. Kaikeksi onneksi Loimulle riittää yleensä vain pikainen harjaus sen tullessa tarhalta, sillä herralla ei juuri ole taipumusta piehtarointiin. Talutettaessa Loimu säikkyy miltei kaikkea vierasta ja sen taluttajalla olisikin syytä olla napakka ote riimunnarusta, ettei ori pääse vetämään itseään hädissään irti. Ei sillä, että Loimu tekisi jotain tyhmää vapaaksi päästessään, sillä se juoksee suoraan takaisin tutun tallin turvaan. Muiden hevosten kanssa ori on samanlainen kuin ihmistenkin kanssa ja siltä meneekin pitkä aika tutustua lauman uusiin tulokkaisiin.

Ratsastettaessa Loimu on hyvin herkkä suustaan, joten sen kanssa on oltava varovainen, ettei vain nykäise oria tarpeettoman kovaa suusta. Ori ei nimittäin lainkaan pidä siitä, että sitä jäädään vetämään suusta ja osoittaa tämän tekemällä komean pukkihyppy sarjan, mikäli joku onneton sattuisi herraa suusta vetämään. Loimun kanssa onkin tärkeää, että ratsastajalla on pehmeät kädet, minkä lisäksi oriin ratsastajalta edellytetään jääkylmiä hermoja tilanteessa kuin tilanteessa, sillä orilla on taipumusta hätäilyyn, mikäli ratsastaja vaikuttaa vähäänkään epävarmalta. Itsevarman ratsastajan kanssa Loimusta kuitenkin sukeutuu mitä hienoin kouluratsu, sillä kunhan oria vain käsittelee silkkihansikkain tekee se kaikkensa ratsastajansa hyväksi. Loimulla onkin näin ollen hyvin korkea työmoraali kunhan sen vain saa ensin keskittymään työntekoon kentän kulmissa piileskelevien vihreiden pikkumiesten sijaan. Loimulla on kolme puhdasta ja lennokasta askellajia, jotka pääsevät oikeuksiinsa etenkin lisäyksiä tehtäessä kun ori pääsee oikein venyttämään askeltaan. Kaikkein nopea oppisimmasta päästä Loimu ei ole koskaan ollut, mutta korvaa tämän uskomattomalla työmoraalillaan, sillä orin kanssa voi hyvin vääntää yhtä ja samaa liikettä, vaikka koko päivän ilman että ori pitkästyisi. © Tuulia T.


KTK-III, KRJ-I
i: Tuukkanen
sph tprt 148cm
ii: Hokkanen sh trt 150cm iii: Nyyrikki sh vrt 151cm
iie: Avilan Kuutamo sh trt 154cm
ie: Ilmatar sph tprt 145cm iei: Oiva sh rt 159cm
iee: Suvetar sph trn 146cm
e: Hiluvinna
sh rn 156cm
ei: Hilperi sh rn 162cm eii: Pieksu-Pyy sh prn 162cm
eie: Hennikki sh rtkm 158cm
ee: Armanna sh prt 153cm eei: Aimo-Arvokas sh tprt 154cm
eee: Lumimarja sh prt 156cm

Jälkeläiset

01. sh-t Susikallion Loimutarvalssi, syntynyt 05.04.2013 tammasta Susikallion Samba Saavtutukset: KTK-III
02. sh-t Seljasaaren Lumo, syntynyt 24.12.2013 tammasta Seljasaaren Valmetar
03. sh-t Seljasaaren Hohka, syntynyt 01.02.2014 tammasta Fiktion Myy
04. sh-o Seljasaaren Kulo, syntynyt 15.05.2014 tammasta Lakean Lilja Saavutukset: VSN Champion, KTK-II
05. sh-t Hetken Viluriina, syntynyt 19.07.2014 tammasta Hetken Verran Saavutukset: SV-I
06. sh-o Seljasaaren Liekki, syntynyt 30.07.2014 tammasta Maanan Veilamo Saavutukset: KTK-II

KRJ-Cupit:
31.10.2015 - Fiktio - Vaativa B - 23/244
31.03.2016 - Runoratsut - Helppo D - 5/118

Näyttelyt:
15.02.2014 VSR Rotunäyttely, III-palkinto
08.04.2016 Rosenhof, irtoSERT, pt. Kati

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 01.11.2015

"Seuraavaksi valmennettavakseni saapui Loimu-ori, jonka kanssa oli myöskin tarkoitus tehdä vähän koulujuttuja. Se liikkui hyvin eteen, ja se tuntui olevan oikein positiivisella asenteella lähdössä töihin. Aloiteltiin valmennus ihan käyntijutuilla, jotta näkisin vähän, miten ori toimisi kyseisessä askellajissa. Pyysin teitä tekemään muutamat pysähdykset ja peruutukset suoralla ja kaarevalla uralla, ja Loimu kuunteli hyvin apuja! Tai ainakin suoritus oli lähes virheetön. Ratsastaja selvästi tiesi, miten oria pitää ratsastaa. Seuraavaksi jäätiin käynnissä pääty-ympyrälle C-päätyyn, jotta saataisiin oria taivuteltua kumpaankin suuntaan. Se taipui kivasti, mutta huomasi selkeästi, ettei se liikkunut täysin rehellisesti selän läpi. Näinpä jatkettiin taivutuksia, ja jouduit pariin otteeseen muistuttamaan oria raipalla siitä takaosasta. Jatkettiin tätä samaa tehtävää ravissa molempiin suuntiin, mentiin kevyttä ravia, mutta tajuttiin, että harjoitusravi olisi tähän tehtävään parempi. Näinpä taivuteltiin oma aikamme, mutta ori vastasi tähän tehtyyn työhön siten, että se kyllä liikkui hyvin selän läpi, eikä edes yrittänyt huijata. Se näytti olevan erittäin kevyt edestä, ja olin varsin tyytyväinen. Jatkettiin tehtäviä ihan perus avotaivutuksilla ravissa, ja tehtiin näiden jälkeen vielä sulkuja, ja ne näyttivät onnistuvan erittäin hyvin, taisitte olla treenanneet niitä aiemminkin. Tehtiin loppuun vielä muutamia laukkaympyröitä hieman pidemmässä muodossa, jotta ori sai venyä hyvin eteen-alas, ja kun oltiin laukkailut laukkailtu, saitte ruveta ravailemaan loppuraveja itsenäisesti, kun minä häivyin kahvihuoneeseen." Valmennuksen kirjoitti Annika N.

Kouluvalmennus 02.11.2015

"Seuraavana päivänä oli taas tarkoitus valmentaa tuttua ratsukkoa, Loimua ja Kiiskistä, ja olin ihan innoissani, sillä tänään oli tarkoitus ottaa ajoittain kokoamisastetta korkeammaksi. Ratsukko oli jo kentällä kävelemässä kun saavuin paikalle, tapani mukaan muutaman minuutin myöhässä. Saittekin heti alkaa työskentelemään ravissa eri kokoisilla ympyröillä, ja tehden paljon siirtymisiä käynnin ja ravin välillä. Ori liikkui hyvin eteen, ja saitkin jonkin verran pidättää sitä, jottei meno lähtisi ihan hallinnasta. Jouduttiin työstämään jonkin verran ympyröillä, sillä ori yritti karata siitä oikeasta muodosta, kun päästiin suoralle uralle, ja sait pidättää aika lailla. Pikkuhiljaa kuitenkin meno näytti hallitummalta, ja päästiin aloittamaan kokoaminen ravissa. Tehtiin pääty-ympyrät kumpaankin päätyyn kootussa ravissa, joiden jälkeen aina lävistäjä. Näin mentiin tavallaan "kahdeksikkoa", mutta yhdellä ylimääräisellä ympyrällä päädyssä. Saatiin ori liikkumaan rehellisesti selän läpi, ja pyysin hidastamaan tempoa vielä aavistuksen verran. Kun oltiin vähän lämmitelty kokoamisen parissa, ruvettiin ravissa pyytämään oikeasti se koko paino takaosalle, ja etuosa mahdollisimman kevyeksi. Ja ravi liikkuisi eteen todella hitaasti, eli miltei piaffea, vai miten se meni? Loimu otti kokoamisen oikeen hyvin, ja se kokosi oikeasti paljon, ja tuntui, ettei se liikkunut mihinkään, vaikka ravi eteni koko ajan. Olin oikein tyytyväinen, ja sait pyytää oria hieman enemmän eteen, jotta pystyttiin tekemään taivutusharjoituksia tässä kootussa ravissa. Loimu liikkui oikein hyvin, ja kun ori alkoi väsyä, annettiin sen mennä ihan normaalissa temmossa, vähän pidemmällä ohjalla, ja otettiin laukkaa rennosti reippaammassa temmossa kevyessä istunnassa, jotta ori sai venyä. Siihen olikin sitten hyvä lopettaa." Valmennuksen kirjoitti Annika N.

Kouluvalmennus 11.11.2015

"Tällä kertaa pääsin valmentamaan Kiiskistä ja hänen komeaa rautiasta suomenhevosoriaan. Seljasaareen saapuessani lähdin heti suunnistamaan maneesille, jossa Kiiskinen jo verryttelikin Loimua. Moikkasin ratsastajaa ja hän jatkoi kokorataleikkaa-linjalle vaihtaen suunnan. Loimu ravasi kauniisti kaula kaarella ja polki aktiivisesti takajaloillaan. Kiiskinen ratsasti rauhallisesti ja pienin avuin. Ratsukko sai lämmitellä vielä hetken, ennenkuin pyysin heidät keskiympyrälle käynnissä. "Aloitetaan ihan sillä, että haet hevosen suuhun tasaisen tuntuman, juuri noin", neuvoin ratsastajaa. "Seuraavaksi katso, että hevonen taipuu koko rungostaan ja käyttää kaikkia neljää jalkaa. Viimeisenä tarkasta asetus, ei liikaa", luettelin. Kiiskinen korjasi asetusta vähemmälle ja lähti taivuttamaan Loimua. Pyysin ratsukkoa jatkamaan samaa vielä ravissa molempiin suuntiin. Ratsukon työskentelyä oli ilo katsella, ratsastaja ja ratsu olivat kuin luodut toisilleen.

Seuraavana tehtävänä oli ratsastaa päädystä C-kirjaimesta keskihalkaisijalle ja lähteä vuorotellen oikealle tai vasemmalle sulkuvaivutuksella takaisin uralle pitkän sivun loppuun. Pitkälle sivulle piti nostaa myötälaukka ja laukata pitkän sivun loppuun ennen kääntymistä uudelleen keskihalkaisijalle. Ensimmäisestä sulusta tuli vähän vino, ja kehotin Kiiskistä pitämään pohkeet lähellä jos hevonen lähtee etenemään vinosti. Laukannosto sujui hyvin, samoin seuraavatkin sulkutaivutukset. Ratsukko sai vielä harjoitella vastalaukkoja hetken ennen loppuverryttelyitä. "Muista asettaa nostossa aavistuksen verran ulos, jotta hevonen tietää kumman laukan haluat sen nostavan. Siirrä sisäpohjetta vähän taaemmas ja käytä pelkästään sitä", neuvoin. Loimu teki hienon noston ja päätin lopetaa valmennuksen siihen. Tunti oli kulunut todella nopeasti, ja ratsukko suoritti hienosti kaikki annetut tehtävät." Valmennuksen kirjoitti Ciara VRL-12454.

Kouluvalmennus 13.11.2015

"Jo tutuksi tulleen ratsukon, Kiiskisen ja Loimun, kanssa harjoiteltaisiin tämän päiväisessä valmennuksessa takaosakäännöksiä ja siirtymistä peruutuksesta laukkaan. Aloitimme valmennuksen alkuverryttelyiden jälkeen päädyssä neliöllä. Kulmista piti tehdä mahdollisimman lähelle 90 astetta, ja ne piti kääntää takaosakäännöksellä. Hevosen piti olla takaosakäännöstä varten tarpeeksi koottu, joten sivut tuli ratsastaa kootussa käynnissä. Loimu oli aluksi hieman rauhaton, mutta Kiiskinen sai sen nopeasti rauhoittumaan, jolloin takaosakäännöksetkin sujuivat paremmin. "Vaihdetaan sitten suunta, tullaan sama toiseen suuntaan mutta suorat kootussa ravissa", sanoin. Kiiskinen vaihtoi suunnan ja nosti ravin. "Katso, että pidät koko ajan tasaisen tuntuman ja pohkeet lähellä, noin", kehuin ratsukkoa. Ensin siirtymiset ravista käyntiin eivät meinanneet onnistua, sillä Loimu olisi halunnut vain mennä puksuttaa eteenpäin ravissa. Pyysin Kiiskistä ottamaan yhden isomman pidätteen, jotta hevonen saataisiin takaisin kuulolle. Tämä auttoi, sillä nyt Loimu siirsi käyntiin paljon paremmin.

Ratsukko jatkoi ravissa suoraa uraa. "Ota pitkän sivun ensimmäisellä kirjaimella seis, peruuta neljä askelta ja nosta sitten laukka", neuvoin seuraavan tehtävän. Ensimmäiseen pysähdykseen ratsukko tuli vähän hutiloiden ja sen seurauksena peruutuksesta tuli vino. "Tule heti uudestaan, pysäytä se enemmän painolla ja vähemmän kädellä", sanoin Kiiskiselle, ja tämä käänsi ympyrältä uudestaan pysähdykseen. Nyt tuli jo paljon siistimpi pysähdys ja siisti peruutus. Laukannostokin sujui lähes moitteetta. Jatkoimme tehtävää vielä jonkun aikaa molempiin suuntiin ennen valmennuksen lopettamista. Kiiskinen oli jälleen ratsastanut todella siististi, ja Loimukin parani loppua kohden." Valmennuksen kirjoitti Ciara VRL-12454.