Harmori KRJ-I

Suomenhevosori, väriltään rautias, säkäkorkeus 156cm
Syntynyt 25.07.2012     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH13-018-1375
Maahantuonut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Harmorin perusluonne kuvastaa suomalaista nöyryyttä ja hiljaisuutta. Orilla ei ole erityistä tarvetta tehdä itsestään tai tekemisistään numeroa, vaikka paikkansa se kyllä tietää. Auta armias kun viereisen tarhan kaveri ujuttaa turpavärkkinsä aidan väärälle puolelle. Mitä lauman hierarkiaan tulee, Harmori on ehdottomasti sen kärjessä.

Tämä hevonen osaa nauttia harjaushetkistä eikä paikallakaan ole niin väliä. Karsinassa on mukava tiirata käytävän tapahtumia, käytävällä seisoen se on vieläkin mukavempaa. Myös ulkona puomiin sidottuna voi ihan hyvin seisoskella, varsinkin jos on ruohoa nenän alla. Harmori on pomminvarma, joka reagoi moniin asioihin viilipytyn lailla. Siksi se on upea hoitokaveri myös kokemattomalle harrastajalle. Ei ole siis ihme, että Harmori on useimmiten tallin työntekijöiden lastenkin lemppari. Ori harvoin kyseenalaistaa hoitajaansa ja toimii nöyrästi ihan ääniavuillakin. Luottamus ei silti ole toisarvoinen asia - se, että Harmori tottelee, ei automaattisesti tarkoita että se luottaa tai kunnioittaa. Sillä on vahva itsetunto ja se odottaa hoitajaltaan samaa.

Aikanaan kun Harmorin ratsukoulutusta aloitettiin, siitä povattiin varsin sähäkkää tapausta. Orilla oli kovin vahvat mielipiteet siitä kuinka asiat kuuluu tehdä. Ja vaikka ei olisi ollutkaan, ratsastaja oli sen mielestä aina väärässä. Vaati pitkäjänteisen työn, jotta suhde ratsastajaan kehittyi. Loppupeleissä Harmori turvautui ratsastajaansa niin paljon, että miellyttämisenhalu oli loputon. Harmorille epäonnistumiset olivat kuitenkin aina suurta takapakkia itseluottamuksen menettämisen takia, mutta tällöin hyvä ratsastaja osasi aina pelastaa tilanteen ja rohkaista oria yrittämään kovemmin. Siten Harmorista ehkä ruotuikin yksi ahkerimmista ja motivoituneimmista kouluhevosistamme.

Harmori saa paljon kiitosta elastisuudestaan - toisinaan tuntuu kuin ratsastaisit kuminauhasta tehtyä hevosta. Sen liikkeet ovat tasaisen joustavat, mutta ennenkaikkea näyttävät. Harmori tietää sen itsekkin ja näyttää mielellään hieman korkeampaakin ravia. Etenkin kilpatilanteet tuovat sen piiloutuneet luonteenpiirteet esiin - tallissa niin hiljainen ja vaatimaton ori muuttuu kouluaitojen sisäpuolella ratsujen kuninkaaksi joka tekee pokaalin eteen mitä vain.


i: Pilmori
sh trt 157cm
ii: Sutonen sh rt 156cm iii: Hurjakuru sh prt 155cm
iie: Sipsi sh tprt 157cm
ie: Hellen Taimi sh prt 153cm iei: Tiritomba sh m 156cm
iee: Helle sh prt 153cm
e: Airan Hallanlei
sh prt 154cm
ei: Risti-Kurko sh m 160cm eii: A.P. Kunkku sh m 161cm
eie: Ristinolla sh rt 154cm
ee: Airan Sadehelmi sh prt 153cm eei: Airan Kiuru sh tprt 159cm
eee: Airan Sade sh rtkm 152cm

Jälkeläiset

01. sh-t Seljasaaren Valmetar, syntynyt 10.11.2013 tammasta Harmatar Saavutukset: KTK-III
02. sh-o Aarian Aapakarhu, syntynyt 15.05.2014 tammasta Kaitakulkija
03. sh-o Seljasaaren Hilmori, syntynyt 20.03.2015 tammasta Hiluvinna Saavutukset: SV-I, VAR-I
04. sh-t Seljasaaren Henriina, syntynyt 21.04.2015 tammasta Hiluvinna
05. sh-t Seljasaaren Taika, syntynyt 27.09.2015 tammasta Piipiäinen Saavutukset: KTK-II, SV-II
06. sh-o Joikujärven Linori, syntynyt 29.11.2015 tammasta W Liinahtava
07. sh-o Vinhan Aromi, syntynyt 23.01.2016 tammasta Aronia

Sukuselvitys vanhemmista

i. "Ei ole oma kauas puusta pudonnut", totesi hevosharrastaja suomenhevosnäyttelyissä johon sekä Pilmori että Harmori olivat osallistuneena. Harmori oli vasta pari vuotias ja isänsä paikanpäällä vain yleisöä kiihkottamassa, mutta kommentti oli osuva. Pilmori periyttää vahvasti rakennettaan ja väritystään, puhumattakaan luonteesta. Kylmänviileä rautias ei menetä hermojaan edes pitkän päivän päätteeksi kun ohjelmassa on ollut käytännössä vain ihmisten lääppimisenä olemista. Nykyään Pilmori on jo eläkeläinen, mutta aikanaan II palkinnolle kantakirjattu. Ori on kouluratsastuksen lisäksi toiminut useissa tapahtumissa muunmuassa kärry- ja näytöshevosena. Se menestyi kouluratsastuksessa kansallisella tasolla, mutta oli myös aktiivinen perhehevonen. Kilpailu sai jäädä lyhyen voittoputken jälkeen ja Pilmori siirtyi täyspäiväisesti siitos- ja näytösoriksi. Jos sitä uraksi voi kutsua, Pilmori ansaitsi paikkansa suomenhevoskasvattajien ja -harrastajien sydämessä.

e. Upea punainen karvoitus ja suhteellisen pieni koko antavat jo esimakua siitä, millainen Airan Hallanlei on. Pieni ja pippurinen jo lähes kliseeksi kulunut ilmaisu, mutta kuvastaa silti Hallanleitä erinomaisesti. Hallanlei on oikein mukava hevonen, mutta kun sillä on mielipide, niin sillä todellakin on. Tammamaiset hännänhuiskutukset ja luimimiset ovat arkipäivää, joihin täytyy asennoitua. Hallanlei aistii pelon kilometrin päähän ja sitten se vasta niskanpäälle tuleekin. Nuoruusvuotensa Hallanlei oli yksityishevosena ratsastuskoululla myös tuntilaisten käytössä. Tamma varmasti opetti selässäkävijöilleen paljon - Hallanlei ei kuitenkaan ollut ihanteellisimmasta päästä tuntihevoseksi, mutta sille tarjoutui koti kisaamisesta kiinnostuneelle perheelle. Hallanlein sipsakkaan luonteeseen kuuluu ehdottomasti myös kilpailuhenkisyys joka siivitti Hallanlein useisiin arvokisavoittoihin helpoissa luokissa. Tamma kantakirjattiin myöhemmällä iällä III palkinnolle ja se sai Harmorin lisäksi kaksi tammavarsaa.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Sutonen jatkaa isälinjassa, jossa kylmänviileä luonne on lähes tavaramerkki. Ehkä ilmaus on hieman väärä, kyllä Sutonenkin sydämiä sulatti. Osittain juuri siksi, että ori vaikutti vaikeasti tavoiteltavalta yhden ihmisen hevoselta. Sutonen tuli kuitenkin toimeen kaikkien kanssa ja oli myös aloittelijoiden suosikkirapsuteltava rauhallisuutensa ansiosta. Sutonen kilpaili vaativalla tasolla kouluratsastuksessa ja osallistui joihinkin arvokilpailuihin sijoittuen hyvin. Orilla oli kaikki valmiudet menestyväksi siitosoriksi ja I kantakirjapalkinnon myötä, se vakiinnutti paikkansa yhtenä suosituimpana.

ie. Hellen Taimi tunnettiin monipuolisena hevosena joka kilpaili sekä kouluratsastuksessa, että valjakkoajossa. Taimi siivitti myös muutaman aloittelevan esteratsastajan uraa seurakilpailuissa. Mistä kaikki monipuolisuus sitten kumpuaa? Taimin suku on varsin värikäs eikä linjautunut erityisesti yhteen lajiin. Isän suvusta löytyy este- ja kenttäratsuja, emälinja on kovaa tulosta tehnyt koulusuku. Taimi myös syntyi hevosperheeseen, jossa jokainen jäsen oli orientoitunut eri lajeihin. Tamman elämä oli pitkälti perhehevosen arkea joitakin kisakausia lukuunottamatta. Pilmori jäi Taimin ainoaksi varsaksi, sillä tamma menehtyi joitakin vuosia varsomisen jälkeen. Taimi olisi luultavasti ollut erinomainen siitostamma perimänsä ansiosta.

ei. Risti-Kurko edustaa suomenhevosen luonnetta erinomaisesti. Se oli rehellinen, ahkera ja kiltteyden perikuva. Orimaisen kuvan toi sen ulkonäkö; upea musta runko oli sopusuhtainen ja erityisen jykevä. Selkään kiivetessä olisi tuskin tarvinnut edes satulaa - leveä selkeä ja tasaiset askeleet pitivät huolen siitä, että kuka tahansa pysyi selässä. Risti-Kurko olikin menestynyt kouluhevonen, joka kilpaili kansallisella tasolla aina arvokilpailuissa asti. Suomenhevospiireissä arvostettu ori oli myös erityisen suosittu jalostusori, koska se periytti etenkin orivarsoilleen upeaa rakennetta ja mustaa väriä.

ee. Airan Sadehelmi on yhtä säväyttävä kuin tammavarsansa Taimi. Kouluhevosena uraa tehnyt Sadehelmi oli upea näky sirosta rakenteestaan huolimatta. Sirous toi sen liikkeisiin keveyttä ja elastisuutta, mistä tamma saikin usein kiitosta tuomareilta. Tamma kantakirjattiin II palkinnolle ja jatkoi koulukilpailuissa vielä muutaman kauden. Omistaja panosti myös valjakkoajon perusteisiin mikä toi Sadehelmen luonteenpiirteitä hyvin esiin - se oli nöyrä ja nopea oppimaan. Aivan kuten sen varsat ovat olleet.

KRJ-Cupit:
31.07.2013 - Privas Park - Helppo C - 23/230

Näyttelyt:
Ei kilpaillut.