Harmori KRJ-I

Suomenhevosori, väriltään rautias, säkäkorkeus 156cm
Syntynyt 25.07.2012     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH13-018-1375
Maahantuonut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Harmorin perusluonne kuvastaa suomalaista nöyryyttä ja hiljaisuutta. Orilla ei ole erityistä tarvetta tehdä itsestään tai tekemisistään numeroa, vaikka paikkansa se kyllä tietää. Auta armias kun viereisen tarhan kaveri ujuttaa turpavärkkinsä aidan väärälle puolelle. Mitä lauman hierarkiaan tulee, Harmori on ehdottomasti sen kärjessä.

Tämä hevonen osaa nauttia harjaushetkistä eikä paikallakaan ole niin väliä. Karsinassa on mukava tiirata käytävän tapahtumia, käytävällä seisoen se on vieläkin mukavempaa. Myös ulkona puomiin sidottuna voi ihan hyvin seisoskella, varsinkin jos on ruohoa nenän alla. Harmori on pomminvarma, joka reagoi moniin asioihin viilipytyn lailla. Siksi se on upea hoitokaveri myös kokemattomalle harrastajalle. Ei ole siis ihme, että Harmori on useimmiten tallin työntekijöiden lastenkin lemppari. Ori harvoin kyseenalaistaa hoitajaansa ja toimii nöyrästi ihan ääniavuillakin. Luottamus ei silti ole toisarvoinen asia - se, että Harmori tottelee, ei automaattisesti tarkoita että se luottaa tai kunnioittaa. Sillä on vahva itsetunto ja se odottaa hoitajaltaan samaa.

Aikanaan kun Harmorin ratsukoulutusta aloitettiin, siitä povattiin varsin sähäkkää tapausta. Orilla oli kovin vahvat mielipiteet siitä kuinka asiat kuuluu tehdä. Ja vaikka ei olisi ollutkaan, ratsastaja oli sen mielestä aina väärässä. Vaati pitkäjänteisen työn, jotta suhde ratsastajaan kehittyi. Loppupeleissä Harmori turvautui ratsastajaansa niin paljon, että miellyttämisenhalu oli loputon. Harmorille epäonnistumiset olivat kuitenkin aina suurta takapakkia itseluottamuksen menettämisen takia, mutta tällöin hyvä ratsastaja osasi aina pelastaa tilanteen ja rohkaista oria yrittämään kovemmin. Siten Harmorista ehkä ruotuikin yksi ahkerimmista ja motivoituneimmista kouluhevosistamme.

Harmori saa paljon kiitosta elastisuudestaan - toisinaan tuntuu kuin ratsastaisit kuminauhasta tehtyä hevosta. Sen liikkeet ovat tasaisen joustavat, mutta ennenkaikkea näyttävät. Harmori tietää sen itsekkin ja näyttää mielellään hieman korkeampaakin ravia. Etenkin kilpatilanteet tuovat sen piiloutuneet luonteenpiirteet esiin - tallissa niin hiljainen ja vaatimaton ori muuttuu kouluaitojen sisäpuolella ratsujen kuninkaaksi joka tekee pokaalin eteen mitä vain.


i: Pilmori
sh trt 157cm
ii: Sutonen sh rt 156cm iii: Hurjakuru sh prt 155cm
iie: Sipsi sh tprt 157cm
ie: Hellen Taimi sh prt 153cm iei: Tiritomba sh m 156cm
iee: Helle sh prt 153cm
e: Airan Hallanlei
sh prt 154cm
ei: Risti-Kurko sh m 160cm eii: A.P. Kunkku sh m 161cm
eie: Ristinolla sh rt 154cm
ee: Airan Sadehelmi sh prt 153cm eei: Airan Kiuru sh tprt 159cm
eee: Airan Sade sh rtkm 152cm

Jälkeläiset

01. sh-t Seljasaaren Valmetar, syntynyt 10.11.2013 tammasta Harmatar Saavutukset: KTK-III
02. sh-o Aarian Aapakarhu, syntynyt 15.05.2014 tammasta Kaitakulkija
03. sh-o Seljasaaren Hilmori, syntynyt 20.03.2015 tammasta Hiluvinna Saavutukset: SV-I, VAR-I
04. sh-t Seljasaaren Henriina, syntynyt 21.04.2015 tammasta Hiluvinna
05. sh-t Seljasaaren Taika, syntynyt 27.09.2015 tammasta Piipiäinen Saavutukset: KTK-II, SV-II
06. sh-o Joikujärven Linori, syntynyt 29.11.2015 tammasta W Liinahtava
07. sh-o Vinhan Aromi, syntynyt 23.01.2016 tammasta Aronia

Sukuselvitys vanhemmista

i. "Ei ole oma kauas puusta pudonnut", totesi hevosharrastaja suomenhevosnäyttelyissä johon sekä Pilmori että Harmori olivat osallistuneena. Harmori oli vasta pari vuotias ja isänsä paikanpäällä vain yleisöä kiihkottamassa, mutta kommentti oli osuva. Pilmori periyttää vahvasti rakennettaan ja väritystään, puhumattakaan luonteesta. Kylmänviileä rautias ei menetä hermojaan edes pitkän päivän päätteeksi kun ohjelmassa on ollut käytännössä vain ihmisten lääppimisenä olemista. Nykyään Pilmori on jo eläkeläinen, mutta aikanaan II palkinnolle kantakirjattu. Ori on kouluratsastuksen lisäksi toiminut useissa tapahtumissa muunmuassa kärry- ja näytöshevosena. Se menestyi kouluratsastuksessa kansallisella tasolla, mutta oli myös aktiivinen perhehevonen. Kilpailu sai jäädä lyhyen voittoputken jälkeen ja Pilmori siirtyi täyspäiväisesti siitos- ja näytösoriksi. Jos sitä uraksi voi kutsua, Pilmori ansaitsi paikkansa suomenhevoskasvattajien ja -harrastajien sydämessä.

e. Upea punainen karvoitus ja suhteellisen pieni koko antavat jo esimakua siitä, millainen Airan Hallanlei on. Pieni ja pippurinen jo lähes kliseeksi kulunut ilmaisu, mutta kuvastaa silti Hallanleitä erinomaisesti. Hallanlei on oikein mukava hevonen, mutta kun sillä on mielipide, niin sillä todellakin on. Tammamaiset hännänhuiskutukset ja luimimiset ovat arkipäivää, joihin täytyy asennoitua. Hallanlei aistii pelon kilometrin päähän ja sitten se vasta niskanpäälle tuleekin. Nuoruusvuotensa Hallanlei oli yksityishevosena ratsastuskoululla myös tuntilaisten käytössä. Tamma varmasti opetti selässäkävijöilleen paljon - Hallanlei ei kuitenkaan ollut ihanteellisimmasta päästä tuntihevoseksi, mutta sille tarjoutui koti kisaamisesta kiinnostuneelle perheelle. Hallanlein sipsakkaan luonteeseen kuuluu ehdottomasti myös kilpailuhenkisyys joka siivitti Hallanlein useisiin arvokisavoittoihin helpoissa luokissa. Tamma kantakirjattiin myöhemmällä iällä III palkinnolle ja se sai Harmorin lisäksi kaksi tammavarsaa.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Sutonen jatkaa isälinjassa, jossa kylmänviileä luonne on lähes tavaramerkki. Ehkä ilmaus on hieman väärä, kyllä Sutonenkin sydämiä sulatti. Osittain juuri siksi, että ori vaikutti vaikeasti tavoiteltavalta yhden ihmisen hevoselta. Sutonen tuli kuitenkin toimeen kaikkien kanssa ja oli myös aloittelijoiden suosikkirapsuteltava rauhallisuutensa ansiosta. Sutonen kilpaili vaativalla tasolla kouluratsastuksessa ja osallistui joihinkin arvokilpailuihin sijoittuen hyvin. Orilla oli kaikki valmiudet menestyväksi siitosoriksi ja I kantakirjapalkinnon myötä, se vakiinnutti paikkansa yhtenä suosituimpana.

ie. Hellen Taimi tunnettiin monipuolisena hevosena joka kilpaili sekä kouluratsastuksessa, että valjakkoajossa. Taimi siivitti myös muutaman aloittelevan esteratsastajan uraa seurakilpailuissa. Mistä kaikki monipuolisuus sitten kumpuaa? Taimin suku on varsin värikäs eikä linjautunut erityisesti yhteen lajiin. Isän suvusta löytyy este- ja kenttäratsuja, emälinja on kovaa tulosta tehnyt koulusuku. Taimi myös syntyi hevosperheeseen, jossa jokainen jäsen oli orientoitunut eri lajeihin. Tamman elämä oli pitkälti perhehevosen arkea joitakin kisakausia lukuunottamatta. Pilmori jäi Taimin ainoaksi varsaksi, sillä tamma menehtyi joitakin vuosia varsomisen jälkeen. Taimi olisi luultavasti ollut erinomainen siitostamma perimänsä ansiosta.

ei. Risti-Kurko edustaa suomenhevosen luonnetta erinomaisesti. Se oli rehellinen, ahkera ja kiltteyden perikuva. Orimaisen kuvan toi sen ulkonäkö; upea musta runko oli sopusuhtainen ja erityisen jykevä. Selkään kiivetessä olisi tuskin tarvinnut edes satulaa - leveä selkeä ja tasaiset askeleet pitivät huolen siitä, että kuka tahansa pysyi selässä. Risti-Kurko olikin menestynyt kouluhevonen, joka kilpaili kansallisella tasolla aina arvokilpailuissa asti. Suomenhevospiireissä arvostettu ori oli myös erityisen suosittu jalostusori, koska se periytti etenkin orivarsoilleen upeaa rakennetta ja mustaa väriä.

ee. Airan Sadehelmi on yhtä säväyttävä kuin tammavarsansa Taimi. Kouluhevosena uraa tehnyt Sadehelmi oli upea näky sirosta rakenteestaan huolimatta. Sirous toi sen liikkeisiin keveyttä ja elastisuutta, mistä tamma saikin usein kiitosta tuomareilta. Tamma kantakirjattiin II palkinnolle ja jatkoi koulukilpailuissa vielä muutaman kauden. Omistaja panosti myös valjakkoajon perusteisiin mikä toi Sadehelmen luonteenpiirteitä hyvin esiin - se oli nöyrä ja nopea oppimaan. Aivan kuten sen varsat ovat olleet.

KRJ-Cupit:
31.07.2013 - Privas Park - Helppo C - 23/230

Näyttelyt:
Ei kilpaillut.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 22.09.2015

"Saavuin Seljasaaren Kartanoon heti aamutuimaan valmentamaan Harmoria ja tämän ratsastajaa. Kentälle asteli upean näköinen suomenhevosori isoilla liikkeillä, pää korkealla ja korvat höröllään. Heti alkuverkassa Harmori liikkui tyytyväisin mielin eteen, kuunnellen selästä tulevia apuja maltillisesti. Ratsastaja lämmitteli ratsuaan hyvin jokaisessa askellajissa, taivutellen tätä ja tehden huolellisia siirtymisiä.

Ratsukon yhteistyö pelasi hyvin heti ensimetreiltä lähtien ja sen vuoksi nopeasti hyvän tuntuman löydyttyä lähdimme työstämään tehtäviä. Tänään valmennuksen pääpaino oli ravi- ja laukkatehtävissä, joten halusin ratsukon ensimmäiseksi löytävän tahdikkaan, hyvän ravin. Kun Harmori ravasi oikein pitkällä, kauniilla askeleella eteen, sai ratsukko aloittaa raviväistöjen tekemisen keskihalkaisijalta molempiin suuntiin. Ratsastajan napakoista avuista ori väistöi kumpaankin suuntaan todella tyylikkäästi, tosin jokseenkin melko jyrkästi. Ratsastaja sai siis ajaa ratsuaan samalla topakasti eteen kun antoi väistäviä apuja, jotta hevonen ei tallannut vain sivuun. Väistöjen onnistuessa jatkoimme hetken aikaa ravissa kiemurauralla, jossa haimme pehmeämpää tuntumaa hevoseen ja ratsastimme tätä parempaan muotoon. Seuraavaksi lähdimme ottamaan laukkaa, aluksi taas uraa pitkin etsien tasapainoista liikettä. Kun Harmori laukkasi tahdikkaasti, mutta hallitusti eteen, sai ratsukko siirtyä keskiympyrälle laukka-ravi-laukka siirtymisien pariin. Nostoissa ratsastaja sai olla tarkkaavainen sen suhteen, että Harmori nosti samantien merkistä laukan, eikä kiihdyttänyt ravissa tappiin ja vasta sitten nostanut. Kunnollinen, läpi menevä pidäte ja sen jälkeen napakka jalka, ja reippaasti eteen! Siirtymiset raviin puolestaan onnistuivat heti moitteitta.

Reilun tunnin reippaan työskentelyn jälkeen sai ratsukko siirtyä rauhallisessa tahdissa itsenäiseen loppuverkkaan. Täytyy kyllä sanoa, että Harmori oli valmennuksessa aivan huippu! Ori oli hyvin miellyttämishaluinen koko tunnin ajan ja se liikkui upeasti eteen pienestäkin ratsastajan avusta. Jos ratsastaja antoi tehtävien parissa hevoselle liikaa tilaa hölläten ohjasta, niin silloin sen ryhti vähän ikävästi lösähti, mutta muutoin ei suurempia virheitä valmennuksessa ilmennyt. Hyvin koulutettu ja taitava hevonen oikein toimiessaan." Valmennuksen kirjoitti tvisha.

Kouluvalmennus 05.10.2015

"Olin ensimmäistä kertaa pitkään ihailemani Seljasaaren Kartanon pihassa, enkä voinut kuin vain huokailla ihastellessani kauniita Lapin maisemia. Olin matkustanut useamman tunnin junamatkan pitääkseni kunnon valmennusputken Seljasaaren hevosille, joista ensimmäisenä oli vuorossa rautias ori Harmori.

Harmori oli aivan yhtä upea ilmestys, kuin olin olettanutkin tämän paikan hevosten olevan. Orin selässä oleva ratsastaja kertoi lyhyesti orin perusluonteesta, josta tuli varsin lupaava fiilis valmennuksen suhteen. Alkukäyntien jälkeen ratsukko aloitteli alkuverryttelyä, johon pyysin sisällyttämään paljon käynti-ravi-siirtymisiä, kaarevia linjoja ja väistöpätkiä. Ratsukko sai suorittaa verryttelyt melko itsenäisesti, sillä halusin aluksi hieman seurata, miten parivaljakon yhteistyö toimisi, ja millainen ratsu Harmori oli. Ja upeahan se oli, edelleen, ravatessaan kauniissa muodossa pitkä harja liehuten. Ori näytti toimivan hyvin kevyillä avuilla heti alusta asti, ja suunnitelmani tunnin tehtäväksi varmistui. Alkuverryttelyjen ajan ratsukon menoa ihasteltuani kerroin tunnin tehtävästä, jonka aloittaisimme heti välikäyntien jälkeen. Tehtävänä oli jäädä toiseen päätyyn ratsastamaan neliön muodossa, alkuun tehden pysähdykset kulmiin ja sitä kautta takaosakäännös suoralla hevosella. Ensimmäisissä käännöksissä ratsastajalla oli hieman liikaa jarrua päällä, ja Harmori reagoi peruuttamalla. Muistutin ratsastajaa pitämään sisäkäden rentona ja vain johtavana, ei pidättävänä ohjana. Tämän jälkeen Harmori teki käännökset siististi ja tasaisesti, ja pian muutin tehtävää niin, että käyntiä tuli vain koota, eikä pysäyttää, ja käännökseen tuli lisätä myös asetus ja taivutus. Harmori teki tehtävän kuuliaisesti ratsastajan apuja kuunnellen, enkä voinut kuin vain kehua ratsukon yhteistyötä.

Seuraavaksi oli vuorossa sama tehtävä aluksi pysähdyksineen ja käännöksineen, mutta ravissa. Harmorin koottu ravi oli upean näköistä, mutta se jäi välillä liiankin lyhyeksi ja hidastempoiseksi pysähdyksien välissä. Muistutin ratsastajaa ratsastamaan oria hieman enemmän eteen käännöksen jälkeen, ja tämä teki työtä käskettyä. Harmori teki pysähdykset myös ravissa täsmällisesti, ja käännökset sujuivat aivan yhtä hyvin kuin käynnissä. Pian tehtävään lisättiin taas pelkkä ravin kokoaminen ja hidastaminen, sekä asetus ja taivutus kulmaan. Muutaman kerran käännös jäi turhan löysäksi ja hitaaksi, mutta se parani kuitenkin joka kerralla. Teetätin ratsukolla neliötä saman verran molempiin suuntiin, jonka jälkeen viimeisenä oli vuorossa laukkaneliö. Nyt kulmat tuli ratsastaa vain huolellisesti taivutetulla ja asetetulla hevosella läpi, ilman siirtymisiä. Alkuun neliö muistutti enemmän ympyrää kuin neliötä, joten kehotin ratsastajaa kokoamaan laukkaa hieman enemmän, jotta hyvä kulma on mahdollinen ratsastaa, sekä tekemään huolelliset suoristukset kulman jälkeen. Pikku hiljaa meno alkoi näyttämään entistä tasaisemmalta ja paremmalta molempiin suuntiin, joten annoin ratsukolle luvan siirtyä kevyeen raviin loppuverryttelyn pariin. Kehotin ratsukkoa tekemään taas paljon kaarevia uria ja reiluja, melkeinpä liioiteltuja myötäyksiä sisäohjasta, jotta Harmori saisi venytettyä ja jumpattua kaulaansa melko raskaan tehtävän jälkeen - niinkin yksinkertainen kuvio kuin neliö muuttuu huomattavasti raskaammaksi kootussa laukassa useamman kierroksen ajan. Verryttelyiden päätteeksi kiitin ratsukkoa valmennuksesta ja annoin muutamia kommentteja, jonka jälkeen jätin kaksikon kävelemään loppukävelyitä." Valmennuksen kirjoitti dookie.

Kouluvalmennus 07.10.2015

"Eilisen sade oli muuttunut pelkäksi harmaankoleaksi pilvimassaksi, eikä Seljasaaren kenttäkään ollut kärsinyt koko päivän kestäneestä sateesta niin paljoa, että tämän päivän valmennus Harmorin ja sen ratsastajan kanssa olisi jouduttu siirtämään maneesiin. Niimpä matkasin suoraan ulkokentälle, jossa Harmori ratsastajineen oli jo verryttelemässä ravissa. Tervehdin ratsukkoa, ja annoin heidän hoitaa verryttelyt melko itsenäisesti, toki muutamia kommentteja ja ohjeita antaen.

Tämän päivän ohjelmassa oli kolmikaarinen kiemuraura ja laukanvaihdot. Hetken huilaustauon jälkeen pyysin ratsukkoa alkamaan tekemään kolmikaarista kiemurauraa ensin ravissa, jotta kaaret saisi ensin hahmotettua symmetrisiksi. Keskityimme myös aluksi taivutuksiin ja asetuksiin kaarilla, sillä Harmori heitti alkuun vain päänsä vinoon, eikä asettunut tai taipunut kunnolla rungostaan. Pyysin ratsastajaa tekemään kaarilla myös vasta-asetuksia, jotta hän saisi irroteltua oria hieman, ja yrittämään sen jälkeen asetusta sisälle uudestaan. Hetken päästä rautias ori alkoikin asettumaan ja taipumaan mukavasti, joten pääsimme tehtävän ensimmäisen version pariin. Muutamat ensimmäiset kerrat ratsukon tuli nostaa laukka kiemuran alussa lyhyen sivun keskeltä, laukata ensimmäinen kaari, seuraavassa suoristuksessa laukanvaihto käynnin kautta, taas kaari laukassa, suoristus ja laukanvaihto käynnin kautta, viimeinen kaari laukassa ja siirtyminen raviin lyhyen sivun keskellä. Käyntisiirtymät olivat aluksi melko töksähtäviä, eikä laukka noussut aivan niin sulavasti, kuin oli tarkoituksena. Pyysin ratsastajaa valmistelemaan käyntisiirtymän selkeämmin ja hieman aikaisemmin, jotta ori saisi mahdollisuuden tehdä sen pehmeästi. Muutaman yrityksen jälkeen homma alkoikin sujumaan, ja laukanvaihdot sujuivat pehmeästi ja sulavasti. Ratsukko sai tehdä tehtävää muutaman kerran molempiin suuntiin, ennen kuin muutin tehtävää. Seuraavaksi oli vuorossa laukanvaihdot ilman siirtymisiä, eli koko kiemura ja suora ura laukassa, ja laukanvaihdot kaarien välissä suoristuksissa. Vaihdot sujuivat alusta asti melko hyvin, vaikka muutaman kerran Harmori jäikin ristilaukkaan. Kehotin ratsastajaa olemaan vielä huolellisempi ja selkeämpi apujensa kanssa, jolloin ristilaukat jäivät pois. Kehuin ratsukkoa hyvästä työstä, ja molempien puuskuttaessa jo melkoisesti, annoin luvan siirtyä loppuverryttelyn pariin." Valmennuksen kirjoitti dookie.