Hallavilla

Suomenhevostamma, väriltään rautiaankimo, säkäkorkeus 157cm
Syntynyt 04.08.2015     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-018-1817
Maahantuonut ja omistaa Seljasaaren Kartano VRL-01811 & VRL-02116
Koulupainotteinen, tavoitetaso 5: Vaativa B

Halla on ystävällinen ja lempeä tamma, joka ihan mielellään olisi kaikkien kaveri. Laumassa se pyrkii olemaan sopuisa ja välillä sen näkee selvittelevän muidenkin hevosten keskinäisiä kahinoita. Omalla kohdallaan Halla mielummin vetäytyy kuin pistää kovan kovaa vasten. Hoitaessa se on kiltti ja rauhallinen ja odottaa kärsivällisesti pääsevänsä töihin.

Halla on miellyttävä, eteenpäinpyrkivä ja nopeasti uutta oppiva ratsu. Tamma kantaa itsensä hyvin ja kolmesta mukavasta askellajista laukka on ehdottomasti paras. Kisapaikalla Halla ei ole moksiskaan vaan suorittaa samalla tavalla hillitysti kuin kotonakin.


i: Hallanvaara
sh tprt 162cm
ii: Viperi sh mrn 159cm iii: Virnukka sh mrn 160cm
iie: K.S. Yrmeli sh rt 156cm
ie: Halla sh tprt 155cm iei: Simond sh trt 158cm
iee: Hilla sh prt 157cm
e: Riparilla
sh rtkm 156cm
ei: Peteus sh prtkm 163cm eii: Peksi sh rtkm 160cm
eie: Rita sh prt 155cm
ee: Ripsilla sh vprn 155cm eei: Retueetu sh vprn 156cm
eee: Kamomilla sh prt 156cm

Jälkeläiset

01. sph-o Seljasaaren Rovasti, syntynyt 10.11.2015 oriista Roivas Saavutukset: KTK-II, KV-II
02. sh-t Seljasaaren Hallas, syntynyt 09.01.2016 oriista Spesiaali-Lopsteri Saavutukset: SV-I

Sukuselvitys vanhemmista

i. Ulkomuodoltaan hyvinkin korea Hallanvaara on näyttelykehissä useaan otteeseen palkittu suomenhevosori, joka sai etenkin sitä kautta itselleen nimeä suomenhevospiireissä. Kouluratsastukseen vahvasti painottunut Hallanvaara ei esittäytynyt esteratsastuksen parissa juurikaan edukseen, vaan omistaja pysytteli muutamia yrityskertoja huomioimatta orin kanssa turvallisen välimatkan päässä kaikesta vähäisestikään estettä muistuttavasta. Kouluradalla ryhdikkäästi itseään kantava ja reippaasti eteen liikkuva ori oli ilo silmälle ja näitä ominaisuuksiaan se onkin periyttänyt suurelle osaa jälkeläisistään. Luonteeltaan reipas ja innokas Hallanvaara paneutui aina tehtäväänsä suurella tarmolla, eikä se valittanut edes saman liikkeen rassaamisesta kerrasta toiseen. Muutoin suhteellisen itsenäinen hevonen, joka ei niinkään välittänyt turhasta lääppimisestä vaan pysyi aina tavallaan kohteliaan välimatkan päässä muista. Käsiteltäessä kuitenkin hyväkäytöksinen ja suhteellisen rauhallinen hevonen, joka ei sätkyillyt turhista edes kisapaikoilla.

e. Jos Riparilla ja Hallavilla asetettaisiin vierekkäin seisomaan, ei kenellekään jäisi pohtimisen varaa kummalta vanhemmaltaan Hallavilla on ulkonäkönsä perinyt. Riparilla on luonteeltaan rauhallinen ja lupsakaksikin kuvailtu hevostamma, jonka kanssa toimiessa ei paljoa tarvitse jännittää. Koulupainotteisesti suhteellisen menestyksekkään uran kilpailleen tamman varsoille olisi ollut viime vuosien aikana paljolti kysyntää, mutta Riparillan omistaja haluaa pitää jälkeläismäärän pienenä ja todennäköisesti Hallavilla jää tamman viimeisiksi varsoiksi. Näyttelykehän puolella Riparilla ei juurikaan ole vieraillut, vaikka kaunisrakenteinen hevonen onkin. Nykyään hyväluonteinen tamma kilpailee vielä hiljakseltaan oman ratsastajansa, sekä perheen juniorin kanssa helpommissa luokissa, mutta siirtynee jonkin ajan kuluttua hyvin ansaitulle eläkkeelle omistajiensa harraste- ja seuraratsuksi.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Mustanruunikko hevosori Viperi oli omiaan keräämään kunnoittavia katseita mihin menikin; pitkänä hulmuava harja ja tummanpuhuva väritys jykevään ulkomuotoon yhdistettynä sai kiistatta aikaan vau-efektin. Komearakenteinen ori näyttäytyi arvatenkin useammankin kerran näyttelykehässä eikä ainakaan jäänyt muiden varjoon. Vaikka ulkonäöllisesti Viperi olikin varmasti monen hevosihmisen päiväunien kohde, voidaan reilusti sanoa, että luonteeltaan ori oli kaukana päiväunimateriaalista. Vahvapersoonainen ori tuntui aina parhaiten tietävän mitä milloinkin tehdä, eikä käsittelijällä tuntuntut olevan lainkaan sananvaltaa. Osaava ja lahjakas kouluratsu, josta täytyi kuitenkin kaivamalla kaivaa esiin kaikki varastoitunut potentiaali. Tätä nykyä Viperi viettää eläkepäiviään omistajansa luona.

ie. Tummanpunarautias Halla oli luonteeltaan oikein herttainen ja pehmeä tamma, joka valittiinkin varta vasten Hallanvaaran emäksi tasoittamaan isäorin vahvaa luonnetta. Jonkin verran näyttelyissäkin kierrellyt Halla kilpaili lähinnä junioreiden ratsuna helpoissa koululuokissa, muttei koskaan käynyt läpi sen suurempaa kisauraa. Hyväluonteinen ja kaunis tamma oli kuitenkin omiaan jalostushevosena. Hellällä ja huolehtivaisella tammalla on yhteensä viisi varsaa, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän kilpailleet kouluratsastuksen saralla. Halla toimii nykyään lähinnä pienten lasten ja nuorten opetusratsuna ja omistajiensa lemmikkinä ilman suurempaa jännitystä ja vilinää.

ei. Peteukseen tutustuessa ei ollut mitenkään ennenkuulumatonta olettaa rauhallista, ehkä hiukan laiskaakin, oria ruunaksi. Tammojen lähettyvillä Peteus toki osoitti hiukan suurempia elonmerkkejä, mutta muutoin oriherra tuntui ottavan elämän hyvin lungisti ja rauhallisesti. Ratsastuskentilläkään oria ei kiire vaivannut, vaan suorituksia sai toisinaan lypsämällä lypsää. Yleispainotteisesti lahjakkaana ratsuna Peteus starttasi niin koulussa kuin esteilläkin, mutta ratsastajan taidoista riippuen menestys oli vaihtelevaa. Tasaisella ja komealla orilla on kuitenkin muutama jälkeläinen, joista kukin on pärjännyt omassa lajissaan oikein hyvin. Peteus on nykyään jo reippaan eläkeiän saavuttanut ja asustaa yhä kasvattajansa luona.

ee. Kasvattajalleen kosolti ylpeydenaihetta tuonut Ripsilla oli juuri sen sortin hevonen, josta toivoisi voivansa olla koskaan luopumatta. Äärimmäisen ystävällinen tamma, joka tarttui aina ahkerasti työntekoon. Ripsillaa jo nuorena koulutettaessa huomattiin tamman terävä pää ja kyky oppia asiat todella nopeasti. Lahjakas kouluratsu, joka onkin aikoinaan tehnyt todella menestyksekkään uran. Tammalla on useita jälkeläisiä ja se on periyttänyt kauniita liikkeitään ja hyviä kouluratsunominaisuuksiaan myös näille. Tamma menehtyi vanhuuden vaivoihin ollessaan 26 -vuotias.

Sukuselvityksestä kiitos Liialle!

KRJ-Cupit:
29.02.2016 - Fiktio - Helppo B - 6/317

Näyttelyt:
12.01.2016 Seljaasaren Kartano, Ridden RCH 10p.
07.02.2016 Seljasaaren Kartano, Overall CH 40p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 23.09.2015

"Tänään sain valmennettavakseni ihastuttavan suomenhevostamma Hallavillan, joka hurmasi minut heti kentälle saavuttuaan. Upean värinen tamma asteli innostuneena, kevein askelin eteenpäin, tosin samalla vilkuillen minua hieman epäilevästi. Pyysin ratsukkoa heti alkukäyntien jälkeen siirtymään raviin ja tekemään paljon taivutteluja sekä siirtymisiä eri askellajien välillä. Hallalla mitä ilmeisimmin virtaa riitti, sillä se mennä puksutti kauheaa kyytiä eteenpäin, tehden kuitenkin tehtävät ratsastajan ohjeiden mukaan.

Tämän tunnin pyhitimme Hallan ja tämän ratsastajan kanssa melkeinpä kokonaan erilaisille siirtymisille. Aloitimme ensimmäisenä käynnistä, tehden vähän pysähdyksiä. Niin pysähdysten kuin liikkeelle lähtöjenkin tuli olla teräviä eikä sellaisia puolitiehen jätettyjä suorituksia. Ratsastaja sai valmistella pysähdystä huolellisesti ja antaa topakan pidätteen, jotta Halla malttoi pysähtyä aloilleen. Tästä lähdimme hiljalleen jatkamaan käynti-ravi siirtymisiin ja niiden onnistuessa teimme myö pysähdys-ravi siirtymisiä. Käynti-ravi siirtymisissä ei ratsukolla liiemmin ongelmaa ollut, Halla reagoi tässä vaiheessa hyvin ratsastajansa apuihin ja teki työtä käskettyä. Pysähdys-ravi siirtymiset sen sijaan kaipaisivat jonkin verran toistoja onnistuneiden suoritusten takaamiseksi, joiden lisäksi avut saivat jälleen olla hyvin napakoita. Ravisiirtymisien jälkeen jatkoimme laukkaamista, etsien ensiksi hyvän ja tasapainoisen laukan. Hallan liikkuessa hyvällä tahdilla eteen teimme nopealla temmolla laukka-ravi-käynti siirtymisiä. Käynnistä laukannostot onnistuivat hyvin, mutta vähän olisin kaivannut terävyyttä laukasta raviin ja ravista käyntiin siirtyessä.

Reippaan tunnin työskentelyn jälkeen sai ratsukko alkaa lopettelemaan ja siirtymään loppuverkkaan. Nuori Halla oli kyllä positiivinen yllätys, sillä se toimi oikeastaan yllättävänkin hyvin. Välillä tamma yritti laittaa apuja vastaan ja ikään kuin mennä sieltä mistä aita on matalin, mutta puolestaan ratsastaja korjasi nämä tilanteet hyvin. Siirtymiset onnistuivat kokonaisuudessaan oikein mallikkaasti ja mikäli puutteita liikkeissä oli, parani ne loppua kohden huomattavasti." Valmennuksen kirjoitti tvisha.

Kouluvalmennus 07.10.2015

"-Se kahden ääripääaskellajin välillä soutaminen on raskasta teille molemmille, mutta olen kyllä erittäin tyytyväinen suorituksiinne, välikommentoin ratsukon suorituksen jälkeen tämänpäiväisessä kouluvalmennuksessa. Olin teettänyt tunnin alkupuoliskolla ratsukolla tehtävää kahdella pääty-ympyrällä siten, että jokainen puolikas ympyrä tultiin laukassa ja toinen puoli käynnissä. Keskellä vaihdettiin suuntaa ja jatkettiin kuviota toisella pääty-ympyrällä. Tämä sujui ratsukolta hyvin sulavasti muutamia virhearviointeja lukuunottamatta. -Varioidaanpa tehtävää sitten vähän. Nyt ratsastat täyden kierroksen ympyrällä laukassa, jatkat kuten edellisessäkin tehtävässä suunnan vaihdon kautta toiselle pääty-ympyrälle ja luonnollisesti teet laukanvaihdon suoristaessa kentän keskellä. Suunnanvaihdon jälkeen teet jälleen sulavan siirtymän käyntiin lyhyellä sivulla ja nostat neljän käyntiaskeleen jälkeen uudelleen laukan ja tulet saman toiseen suuntaan. Nyt vaaditaan oikein terävät avut ja skarppia siihen, että laukasta käyntiin siirryttäessä se käynti oikeasti jatkuu heti hallittuna ja sulavasti ne neljä askelta, minkä jälkeen onkin jo uuden laukannoston aika, ohjeistin. Ratsukko onnistui tässäkin tehtävässä oikein mallikkaasti: etenkin käyntiin siirtymät olivat napakoita ja tarkkoja, sen sijaan laukannostot olisivat saaneet olla ehkä vielä aavistuksen tarkempia. Ympyrän muotoonkin neuvoin ratsastajaa kiinnittämään huomiota. Nyt Halla kaatui välillä herkästi liikaa ympyrän sisälle ja suoristukset keskellä olivat osin hieman epätarkkoja. Laukkatehtävän jälkeen keskityttiin löytämään ravissa suoralla uralla hyvä tahti askeleen lyhentämisen ja pidentämisen avulla. Tässä vaiheessa minulla olikin jo todella hyvin yhteen työskentelevä ratsukko valmennettavana ja en voinut muuta kuin ihailla vierestä kauniin hevosen liikkeitä ja ratsastajan tyytyväisyyttä. -Hyvin meni kyllä tänään, oikein hyvin läsnäolevaa ja tarkkaa työskentelyä! kehuin ratsukkoa loppuverryttelyjen aikana." Valmennuksen kirjoitti Uppe.

Kouluvalmennus 07.11.2015

"Saavuin jälleen Seljasaareen valmentamaan, ja tällä kertaa olikin vuorossa tammojen valmennusviikonloppu. Ensimmäiseksi valmennukseen saapui ihana kimo suomenhevostamma, Hallavilla, jota kutsuttiin Hallaksi. Me aloiteltiin valmennus ihan helpoilla käyntitehtävillä, sillä myös käynnissä hevosen hyväksi ratsastaminen oli ehdottoman tärkeää. Aloiteltiin pysähdysharjoituksilla, sillä meillä oli tavoitteena saada pysähdys hyväksi. Ohjeistin, että pysähdystä ei tehtäisi pelkästään ohjasta vetämällä, vaan riitti pieni pidäte, ja tärkeintä oli istua itse syvälle satulaan, jotta tamma pysähtyisi takajalkojen päälle, jättäen etujalat tasan. Pientä hiomista ja muutamat vinot epäonnistuneet siihen vaadittiin mutta loppujen lopuksi saatiin oikein kivoja, ja siistejä pysähdyksiä, vaikka pikkuvirheitä niistäkin olisi voinut lähteä etsimällä etsimään. Niin ei kuitenkaan tehty, ja jatkettiin käyntityöskentelyä, nimittäin etu- ja takaosakäännöksillä. Hallan kanssa olikin hyvä käydä välillä näitä yksinkertaisempiakin tehtäviä läpi, sillä se kilpaili sentään vaativalla tasolla. Se ei ensin hiffannut etuosakäännöstä, sillä avut taisivat olla hieman epäselkeät, mutta selvemmillä avuilla saatiin paljon parempia suorituksia, ja yksi lähes virheetön, ja aika näkymättömillä avuilla tehty. Hienoa työtä! No, jatkettiin vielä takaosakäännösten hiomista, ja ne sujuivat jo alusta alkaen suhteellisen hyvin. Tamma jaksoi hyvin keskittyä tälläiseen pieneen näpertämiseen. Tehtiin käynnissä vielä muutamia askeleenpidennyksiä, sekä kokoamista pääty-ympyrällä. Ajateltiin ottaa ravissa vain helppoja taivutuksia, sekä hieman avotaivutusta molempiin suuntiin. Halla suoriutui tästäkin tehtävästä melko hyvin, ja olin varsin tyytyväinen ratsukkoon." Valmennuksen kirjoitti Annika N.