Royce du Roch

Selle Français, ori
Syntynyt 27.03.2017 Ranskassa
Ruunikonkimo, 174cm

Rekisterinumero VH17-121-0062
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Grand Prix
Kasvattanut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

KV-II   Premier


KRJ-I, Premier
i: Romei du Roe
westf prn 175cm
ii: Rambant westf prn 173cm iii: Renello westf m 169cm
iie: Contema westf trn 170cm
ie: Roe Moor westf prt 172cm iei: Ricoletto westf rt 174cm
iee: Alandra westf rn 168cm
KRJ-I, KV-II, Premier
e: Clair de Lune
sf rnkm 168cm
ei: Clarence sf rnkm 170cm eii: Royal Warfare xx rt 167cm
eie: Océane sf rnkm 167cm
ee: Luniér sf m 165cm eei: Olivier sf tprt 171cm
eee: Lunétt sf m 164cm

Jälkeläiset

01. sf-o. Roel du Roch, syntynyt 01.09.2017 tammasta Isla du Roch

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Rambantia tai vain sen kuvaa katsoessa voisi vannoa näkevänsä siinä oman orinsa. Rambant periyttää varsoilleen vahvasti upeaa väriään ja lempeää katsetta. Koko hevosen olemus on hyvin persoonallinen ja vahva, mikä saa jokaisen vastaantulijan varmasti ihastumaan. Rambant on ollut Saksassa hyvin suosittu jalostusori, jonka takia omistaja on tehnyt paljon ratkaisuja jalostusperiaatteiden takia. Rambant on astunut pääosin mahdollisimman puhdasrotuisia westfalentammoja ja tulokset näkeekin Saksan kilparankingissa jossa westfalen pitää kärkisijoja rotukohtaisesti. Rambantilla on ollut tähän iso merkitys sillä orin suosion myötä rotujen puhtaus on ollut kartalla saksalaisessa hevosmaailmassa.

ie. Upea punarautias Roe Moor on varmasti monella ensimmäisenä mielessä mikäli mietitään tämän puoliverirodun siitostammoja. Roe Moor ei itse ole tehnyt erityistä kilparatsun uraa, mutta kantakirjassa se on saanut hienoja kommentteja sekä ykköspalkinnon. Hienon rakenteen lisäksi se periyttää upeaa väriä ja luonnetta joka ei jätä ketään kouluratsua miettivää kylmäksi. Roe Moor on miellyttämisenhaluinen ratsu joka ei mieti kahta kertaa kun jotain pyydetään. Samaa se pyytää myös ratsastajalta, tämän täytyy olla täysillä mukana.

ei. Clarence on sellainen hevonen, joka ihastuttaa ulkonäöllään, mutta vihastuttaa luonteellaan. Se on ruunikonkimo, 170 senttimetriä korkea selle francais-ori, jonka lempipuuhaa on ärsyttää ihmisiä aina viimeiseen asti. Clarence vaatii käsittelijäkseen sellaisen ihmisen, joka ei pelkää komentamista, ja joka on itse koko ajan rauhallinen kuin viilipytty. Käsiteltäessä niin vaikea ori on kuitenkin ratsastettaessa ihan omaa luokkaansa. Se on erittäin isoliikkeinen, näyttävä ja helpohko ori, joka suorittaa helposti Intermediaire I-liikkeet, ja joitakin GP-liikkeitäkin. Ori on menestynyt hyvin kilparadoilla, voittaen ja sijoittuen useita kertoja. Orilla on ollut koko sen kilpailu-uran aikana ainoastaan yksi ratsastaja, ja siihen saakin kuulemma oikein hyvän suhteen luotua, kun vain jaksaa tutustua. Jalostusuraa orilla on takana vasta muutama vuosi, ja jälkeläisiäkin on vasta neljä kappaletta.

ee. Luniér on kuvankaunis, musta tamma, jolta löytyy korkeutta 165 senttimetriä, eli suurimmasta päästä ei tämä tamma todellakaan ole. Luonteeltaan tamma on oikein miellyttävä, ja siitä löytyy mitä ihmeellisimpiä puolia. Vähän sählä se on, mutta ihmisille se ei koskaan halua mitään pahaa, sen voi käsiteltäessä antaa myös lasten käsiin ilman huolta siitä, että jotain pahaa tapahtuisi. Luniér on myös ratsuna oikein miellyttävä tapaus, ja sillä onkin isot, näyttävät liikkeet, vaikka se on suhteellisen pienikokoinen. Luniér on oikeastaan melkoinen automaatti, sillä se toimii todella pienillä, mitättömillä avuilla, eikä se harrasta sen suurempia temppuja, vaan on oikein leppoisa ja helppo ratsastettava. Se hallitsee myös GP-liikkeet, joten sillä on myös taitoa. Erityismaininta pitää kyllä antaa tamman kärsivällisyydelle, sillä tuntuu, että tämän hevosen kärsivällisyys on loputon. Tamma on ratsastajansa kanssa menestynyt hienosti kisakentillä, ja jalostuksessakin tammaa on jo nähty kahden varsan verran.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. Renello on jäänyt selkeästi orivarsansa varjoon, mutta kukaan ei voi kieltää etteikö tällä isälinjalla olisi paljon tekemistä Rambatin menestyksessä. Renello on olemukseltaan hyvin samanlainen. Se on oriksi rauhallinen ja säyseä, ei hötkyä turhia ja ratsuna panostaa laatuun eikä määrään. Toisin sanoen sen kansas mennään varmasti eikä puolitein. Mikäli ori huomaa ratsastajassa tietynlaista velttoutta matka tyssää hyvin nopeasti. Renello on kunnianhimoinen ratsu ja vaatii sitä myös ratsastajalta. Renello on myös kilpaillut kouluratsastuksessa mutta enimmäkseen se on ollut jalostuspainotteinen.

iie. Contema on tammaksi varsin isokokoinen. Ei ehkä niinkään korkaudeltaan, mutta tiettyä jykevyyttä siinä on, mikä ei edes ole tammalle kovin ominaista. Tästä syystä Contema ei ehkä ole ollutkaan näyttelykehien ruusukehai, vaikka onkin saanut paljon kehuja tammaleimastaan ja pää-kaula-linjastaan. Conteman perusilme on niin säyseä ja rauhallinen että siihen uppoutuu mielellään kuka vain. Contema on luonteeltaan lähes yhtä rauhallinen kuin ulkonäkö antaa olettaa. Jopa hieman laiskaksi kuvailtu tamma on varsonut yhteen neljä varsaa joista jokainen on kilpaillut vähintään vaativalla tasolla.

iei. Ricoletto syntyi Saksassa mutta muutti nuorena orina Ruotsiin kun kasvattaja oli aikeissa ruunata sen. Eräässä tapahtumassa Ricolettoon tutustunut ruotsalaisratsastaja kuitenkin halusi hevosen itselleen orina. Kauppa oli voitto kummallekin koska kasvattajalle hevonen oli pettymys ruunana kun taas uusi omistaja näki siinä uuden potentiaalin. Ruotsiin muuton jälkeen ja kovan työn tuloksena Ricoletto kilpaili vuoden sisällä kansainvälisellä tasolla kouluratsastuksessa. Se nappasi useita arvokisavoittoja ja vetäytyi eläkkeelle kunniotettavasti 17 vuotiaana.

iee. Alandra on suoraa kopiota emälinjasta joka on vahvasti rautiaspohjainen. Alandra on luonteeltaan myös varsin lempeä, vaikka tammamainen puoli iskee helposti esiin ratsastaessa. Kuumumiseen vaaditaan vain paukkuva maneesi, hieman haasteellisempi tehtävä tai maneesi täynnä vieraita hevosia. Näistä syistä Alandra ei ole koskaan ollut erityisen menestyvä kilparatsu vaikka onkin startannut useita vaativan tason luokkia. Alandra on upea ratsu ja seurahevonen mutta kilparatsuksi liian stressiherkkä. Nykyään Alandra viettää harrastehevosen arkea Saksassa ja varsonut kolme tammavarsaa.

eii. Royal Warfare oli sellainen hevonen, jota ei kukaan halunnut käsitellä, ja valitettavasti tämä ori myös periytti moista ominaisuutta jälkeläisilleen, joten kovin suosittu ei ori jalostuskäytössä ollut. Tämä 167 senttimetriä korkea rautias oli myös ratsastettaessa varsin kuuma tapaus, ja kovin montaa ihmistä se ei selässään sietänyt. Royal Warfare oli myös varsin sählä, ja kärsimätön hevonen, joten kovin korkeisiin koululuokkiin ei sen kanssa päästy. Vaativaa B:tä taidettiin kisata sijoittuen, mutta korkeampiin luokkiin ei orin kärsivällisyys riittänyt. Jälkeläisiä orille syntyi kuitenkin peräti viisi kappaletta, ennen kuin se saateltiin taivasmatkalle riehuessa tullun jalan murtuman vuoksi.

eie. Océane, ihana ruunikonkimo tamma, luonteeltaan täysi kymppi mutta ehkä aavistuksen verran vaisu ratsastettaessa. Kapasiteettia oli toki korkeallekin, mutta koulutus jätettiin "kesken" omistajan joutuessa onnettomuuteen. Tämän jälkeen tammalla kisattiin Vaativa A-luokissa suht hyvällä menestyksellä, joskin sitä ei juurikaan askellajien näyttävyydestä kehuttu, sillä se oli kaikinpuolin hieman pliisu tamma. Käyttäytyi lasten ponin tavoin, oli varsin lapanen ratsastettaessa, mutta siitä sai elinikäisen ystävän. Jalostuskäytössä tammaa nähtiin kolmen varsan verran, ennen kuin se saateltiin 22-vuotiaana taivaslaitumille.

eei. Olivier on tummanpunarautias, 171 senttimetriä korkea selle francais-ori, jonka kanssa puuhastelu on mukavaa päivästä toiseen. Tämä ori on erittäin hyväkäytöksinen, ja se tulee toimeen kaikkien kanssa. Orin mielestä kaikki on kivaa, ja tästä luonteenpiirteestä johtuen on orin omistajalle tullut paljon kyselyitä orin ratsutukseen liittyen. Ainoastaan yksi onnekas on kuitenkin kisaamaan tällä päässyt omistajan ohella, ja ori onkin menestynyt sekä GP- että Int-luokissa todella kiitettävästi. Myös näyttelyistä tämä korrektirakenteinen ori on saanut ihan mukavasti menestystä, ja on ollut myös suosittu jalostushevosena. Jälkeläisiä on nimittäin kertynyt orille jo kymmenen kappaletta, ja edelleen ori astuu tammoja kotitilallaan.

eee. Lunétt oli erittäin miellyttäväluonteinen tamma, jonka kanssa omistajansa keräsi menestystä kilpakentiltä oikein kiitettävästi, ja Lunéttin nimi jäi kaikkien huulille. Se kilpaili GP- ja Int-luokissa, ja ruusukkeita tuli miltei joka kisoista. Tammalla oli mitä näyttävimmät askellajit, ja vaikka se ei ollut kovin isokokoinen, oli siinä silti liikettä, energiaa ja kapasiteettia vaikka kuinka paljon. Myös jälkeläisilleen tamma periytti hienoja liikkeitä, yhteistyönhaluista luonnettaan sekä kapasiteettiaan. Lunétt oli myös jokaiselle neljälle varsalleen mitä täydellisin emä, ja kun tamma matkasi 23-vuotiaana taivaslaitumille, jäi sitä ikävöimään koko tallin väki.

Isän puolen sukuselvitys © Cery, emän puoli © Annika N., kiitos!

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
Ei kilpaillut.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 20.10.2017

"Viimeaikoina olin valmentanut lähinnä shetlanninponeja ja meidän omia juntteja suomenhevosia, joten jännitti ihan älyttömästi kun tämän päiväisen valmennuksen kohteena oli kiiltelevä ja kimalteleva selleori Royce. Ruunikonkimo ori askelsi koreasti pitkin kenttää, ratsastaja oli hyvin tarkasti mukana heti alusta saakka ja meno näytti oikein hyvältä. En juuri tiennyt orista entuudestaan mitän, joten valmennuksen alku meni lähinnä ratsukkoa ja sen tapoja tutkaillessa. Melko nopeasti selvisi että Royce täytyy pitää ahkerasti hereillä avuille, muuten se alkaa puuhaamaan omiaan. Ori tykkää selvästi myös enemmän paino- ja pohjeavusta ja ratsastajan kannatti pitää käsi mahdollisimman hellänä. Ratsukko teki aluksi siirtymisiä askellajien välillä ja lopulta niiden sisällä - samalla jatkettiin reippaasti volttien ja kiemuroiden tekemistä. Välillä ori näytti ennakoivan mitä siltä pyydettiin, joten muutettiin hommaa niin että ratsukko suoritti tehtäviä aina käskystäni. Valmennus sujui edelleen todella hienosti ja Royce puhkui silminnähden lisähaastetta. Ruvettiin laukkatyöskentelyyn, jossa treenattaisiin askeleen lyhentämistä ja pidentämistä. Pidennys oli heti alusta saakka oikein mahtavan näköistä ja silminnähden ratsastajakin nautti. Lyhennys tuotti enemmän päänvaivaa ja aluksi suoritus jäi melko tönköksi ja muistutti lähinnä normaalia laukkaa. Royce vaan paremmin ja vahvemmin alle ja uutta yritystä kehiin! Toistojen jälkeen alkoi homma rullata vaaditulla tavalla ja vielä hetken kuluttua saatiin aikaa virheettömät lyhennykset, mahtavaa! Royce ja ratsastaja alkoivat pikkuhiljaa vaikuttaa melko väsyneiltä, joten pistettiin pillit pussiin tältä erää ja jatkettaisiin valmennusta taas parin päivän päästä!" Valmennuksen kirjoitti Liia.

Kouluvalmennus 22.10.2017

"Toisella valmennuskerralla Royce ratsastajineen oli jo sovitusti ottanut itsenäisesti kunnon lämmöt alle ennen saapumistani. Edellisen kerran jännitys oli jo hiukan laantunut ja oli todella mukava nähdä ratsukon liikkumassa kentällä. Lämmittelimme vielä hetken jotta itsekin pääsin ratsukon menossa kärryille. Tehtiin reippaasti väistöjä ja taivutuksia, koottiin askelta ja tehtiin siirtymisiä. Royce liikkui hyvin eteen ja sopivalla energialla, meno näytti mukavan rennolta mutta keskittyneeltä ja ratsastajakin vaikutti oikein tyytyväiseltä. Ennen kuin siirryimme päivän varsinaiseen aiheeseen, lämmittelimme vielä laukassa tekemällä muutamat laukannostot. Royce liikkui keveysti eteen ja kokosi kuin itsestään; suoritus oli varsin kaunis ja näyttävä, hienoa! Varsinaiseen treeniin kuului siirtymiset passagen ja piaffen välillä ja tämän lisäksi vielä tietenkin itse liikkeet. Liikkeiden osalta kaikki sujui kuin oppikirjasta konsanaan, siirtymisissä sen sijaan tuntui olevan jonkin sortin ongelmia. Kehotin ratsastajaa hakemaan yhä parempaa tuntumaa ratsuunsa ja keskittymään apujen läpiviemiseen. Jonkin aikaa saimme Roycen kanssa vääntää, kunnes ratsukolta löytyi taas yhteinen sävel ja harjoitus alkoi sujua! Lopuksi tehtiin vielä muutamat laukanvaihdot jotta valmennuksesta jäisi kaikille mahdollisimman positiivinen muistikuva; vaihdoissa Royce loisti ja tuntui oikein kerskailevan taidoillaan. Ratsastaja vaikutti helpottuneelta kun päästin kaksikon loppuverkalle - mikään helpoin valmennus ei ollut takana, mutta lopputulos oli kuitenkin varsin onnistunut. Royce ravasi pitkin uraa kaula pitkällä ja ainakin se vaikutti olevan todella tyytyväisin mielin!" Valmennuksen kirjoitti Liia.

Kouluvalmennus 24.10.2017

"Alkulämpöjen jälkeen ryhdyimme treenaamaan ratsukolle varmasti äärimmäisen yksinkertaisia, mutta silti todella tärkeitä tehtäviä. Teimme käynti - pysähdys - peruutus -siirtymisiä ja hetken kuluttua vaihdoimme käynnin raviin. Kovatasoistenkin ratsukoiden joukossa näkee toisinaan niitä, joilta perusasiat ja niiden hallitseminen ovat jääneet hiukan unohlaan, mutta Royce ratsastajineen ei onneksi kuulunut selvästikään tähän ryhmään. Pysähdykset sujuivat virheettömästi ja kauniisti, samaten muutkin osiot tehtävästä. Seuraavaksi kokosimme ja lisäsimme ravia sekä laukkaa, teimme avo- ja sukutaivutuksia sekä yksinkertaisia väistöjä. Tehtävät olivat hyvää pakerrusta kaksikolle ja vaikka kaikki sujuikin kuin rasvattu, niin kyllä huomasi että keskittyminen oli kova. Avot ja sulut sujuivat hienosti, ohjeistin ratsastajaa rohkeasti pyytämään Roycelta vielä reippaampaa taivutusta ja tämä veikin liikkeet aivan uuteen ulottuvuuteen. Lisäyksillä saatiin ratsukkoon välillä hyvin vauhtia, samaten helpoilla laukkaharjoitteilla. Teimme kolmikaarista kiemurauraa, jolle tultiin kaksi kaarta myötälaukassa ja yksi vastalaukassa. Ratsukko teki työtä käskettyä ja meno näytti helpolta ja hallitulta, Royce eteni tasapainoisesti ja ratsastajallakin oli moitteeton meno. Laukassa teimme vielä siirtymisiä kootussa ja lisätyssä sekä keskilaukassa. Lisäys olikin Roycelle yllättäen vallan riemukas juttu ja ori ampaisi liikkeelle kuin tykinsuusta; ratsastaja sai kuitenkin helposti orin hallintaansa ja muutaman toiston jälkeen tehtävä sujui vaaditulla tavalla. Kootussa ei tullut minkäänlaisia yllätyksiä saati ongelmia; Roycen suoritus oli vahvaa. Vaikka tänään olikin ollut kaksikon tasoon nähden varsin yksinkertainen valmennus, niin varmasti hyöty on ollut kova. Välillä on hyvä palata juurilleen ja hoitaa myös perusasioita!" Valmennuksen kirjoitti Liia.