Romei du Roe

Westfaleninhevonen, ori
Syntynyt 20.11.2014 Saksassa
Punaruunikko, 175cm

Rekisterinumero VH14-031-1172
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Grand Prix
Tuonut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

KRJ-I   Premier

Rommi on komea ja esiintymishaluinen, toisinaan kovapäinen piripää joka tarvitsee kokeneen käsittelijän. Ori ei ole vihainen eikä varmasti tahallaan inhottava, mutta se tuntuu välillä unohtavan oman voimansa halutessaan jotain tai jonnekin. Suosittelen taluttamaan Rommia aina suitsien tai ketjullisen riimunarun kanssa, ihan vain jotta se pysyy tarpeen vaatiessa paremmin käsissä. Kun sille näyttää kaapin paikan alusta lähtien, se rauhoittuu turhan venkoilun osalta yleensä paremmin jatkossakin. Muiden hevosten kanssa Rommi tulee toimeen vähän vaihtelevasti, koska se on varsinainen päällepäsmäri, mutta silläkin on muutama kaveri joiden kanssa ollaan tietysti ihan erottamattomia.

Karsinassa Rommi käyttäytyy useimmiten suhteellisen mallikkaasti, ainakin niin kauan kun näkökentässä ei ole tammoja joiden perään huutaa ja osoittaa olemassaolonsa. Kaikesta huolimatta se kannattaa sitoa kunnolla kiinni, koska se jyrää itsensä ulos karsinasta yllättävän liukkaasti ja pienestäkin rakosesta, jos hoitajan keskittyminen sattuu herpaantumaan. Välillä ori saattaa uhitella karsinassa joko hoitajalleen tai muille hevosille, mutta sen saa palautettua maan pinnalle yleensä helposti napakoilla kielloilla. Kärsivällisyyttä Rommilla ei ole ihan loputtomasti, joten varustaessa se alkaa helposti vähän steppailla, kun se tietää pääsevänsä pian purkamaan energiaansa.

Ratsastaessa Rommi osaa olla varsinainen unelmien saturatsu, jos sen pitää heti alusta asti napakasti ruodussa, eikä anna koheltaa omiaan. Liikettä siltä löytyy kevyesti aina vaativimpiin luokkiin asti ja vähän ylikin. Kuten sanottua, se on hyvin esiintymishaluinen ja pistää ainakin kisatilanteessa aina parastaan, mitä nyt kotona kaikki saattaa mennä vähän sinne päin ja kisoihin lähdetään kauhunsekaisin tuntein. Raviosuudet, piffit ja paffit ovat selvästi orin vahvimpia alueita, mutta kolme hyvää askellajia siltä kuitenkin löytyy. Laukkapirueteissa saa aina olla tarkkana, koska Rommi tykkäisi kovasti juosta alta pois.


i: Rambant
westf prn 173cm
ii: Renello westf m 169cm iii: Rollo westf m 170cm
iie: Ciana westf rt 168cm
ie: Contema westf trn 170cm iei: Cadapo westf trn 170cm
iee: Rubina westf prt 165cm
e: Roe Moor
westf prt 172cm
ei: Ricoletto westf rt 174cm eii: Roman westf prt 172cm
eie: Elburg westf rt 169cm
ee: Alandra westf rn 168cm eei: Amorelli westf rn 169cm
eee: Lilje westf tprt 166cm

Jälkeläiset

01. fwb-t. Hukkapuron Amore, syntynyt 01.04.2015 tammasta Amarillide
02. west-o. Sokerikuun Rostang, syntynyt 20.04.2015 tammasta Light Crusader
03. fwb-t. Wuorelan Karissa, syntynyt 23.04.2015 tammasta Kassandra
04. west-t. Romancie Frost, syntynyt 30.04.2015 tammasta Jasione Saavutukset: VAR-I, Bronze Premium
05. sf-o. Royce du Roch, syntynyt 27.03.2017 tammasta Clair de Lune Saavutukset: KV-II, Premier

Sukuselvitys vanhemmista

i. Rambantia tai vain sen kuvaa katsoessa voisi vannoa näkevänsä siinä oman orinsa. Rambant periyttää varsoilleen vahvasti upeaa väriään ja lempeää katsetta. Koko hevosen olemus on hyvin persoonallinen ja vahva, mikä saa jokaisen vastaantulijan varmasti ihastumaan. Rambant on ollut Saksassa hyvin suosittu jalostusori, jonka takia omistaja on tehnyt paljon ratkaisuja jalostusperiaatteiden takia. Rambant on astunut pääosin mahdollisimman puhdasrotuisia westfalentammoja ja tulokset näkeekin Saksan kilparankingissa jossa westfalen pitää kärkisijoja rotukohtaisesti. Rambantilla on ollut tähän iso merkitys sillä orin suosion myötä rotujen puhtaus on ollut kartalla saksalaisessa hevosmaailmassa.

e. Upea punarautias Roe Moor on varmasti monella ensimmäisenä mielessä mikäli mietitään tämän puoliverirodun siitostammoja. Roe Moor ei itse ole tehnyt erityistä kilparatsun uraa, mutta kantakirjassa se on saanut hienoja kommentteja sekä ykköspalkinnon. Hienon rakenteen lisäksi se periyttää upeaa väriä ja luonnetta joka ei jätä ketään kouluratsua miettivää kylmäksi. Roe Moor on miellyttämisenhaluinen ratsu joka ei mieti kahta kertaa kun jotain pyydetään. Samaa se pyytää myös ratsastajalta, tämän täytyy olla täysillä mukana.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Renello on jäänyt selkeästi orivarsansa varjoon, mutta kukaan ei voi kieltää etteikö tällä isälinjalla olisi paljon tekemistä Rambatin menestyksessä. Renello on olemukseltaan hyvin samanlainen. Se on oriksi rauhallinen ja säyseä, ei hötkyä turhia ja ratsuna panostaa laatuun eikä määrään. Toisin sanoen sen kansas mennään varmasti eikä puolitein. Mikäli ori huomaa ratsastajassa tietynlaista velttoutta matka tyssää hyvin nopeasti. Renello on kunnianhimoinen ratsu ja vaatii sitä myös ratsastajalta. Renello on myös kilpaillut kouluratsastuksessa mutta enimmäkseen se on ollut jalostuspainotteinen.

ie. Contema on tammaksi varsin isokokoinen. Ei ehkä niinkään korkaudeltaan, mutta tiettyä jykevyyttä siinä on, mikä ei edes ole tammalle kovin ominaista. Tästä syystä Contema ei ehkä ole ollutkaan näyttelykehien ruusukehai, vaikka onkin saanut paljon kehuja tammaleimastaan ja pää-kaula-linjastaan. Conteman perusilme on niin säyseä ja rauhallinen että siihen uppoutuu mielellään kuka vain. Contema on luonteeltaan lähes yhtä rauhallinen kuin ulkonäkö antaa olettaa. Jopa hieman laiskaksi kuvailtu tamma on varsonut yhteen neljä varsaa joista jokainen on kilpaillut vähintään vaativalla tasolla.

ei. Ricoletto syntyi Saksassa mutta muutti nuorena orina Ruotsiin kun kasvattaja oli aikeissa ruunata sen. Eräässä tapahtumassa Ricolettoon tutustunut ruotsalaisratsastaja kuitenkin halusi hevosen itselleen orina. Kauppa oli voitto kummallekin koska kasvattajalle hevonen oli pettymys ruunana kun taas uusi omistaja näki siinä uuden potentiaalin. Ruotsiin muuton jälkeen ja kovan työn tuloksena Ricoletto kilpaili vuoden sisällä kansainvälisellä tasolla kouluratsastuksessa. Se nappasi useita arvokisavoittoja ja vetäytyi eläkkeelle kunniotettavasti 17 vuotiaana.

ee. Alandra on suoraa kopiota emälinjasta joka on vahvasti rautiaspohjainen. Alandra on luonteeltaan myös varsin lempeä, vaikka tammamainen puoli iskee helposti esiin ratsastaessa. Kuumumiseen vaaditaan vain paukkuva maneesi, hieman haasteellisempi tehtävä tai maneesi täynnä vieraita hevosia. Näistä syistä Alandra ei ole koskaan ollut erityisen menestyvä kilparatsu vaikka onkin startannut useita vaativan tason luokkia. Alandra on upea ratsu ja seurahevonen mutta kilparatsuksi liian stressiherkkä. Nykyään Alandra viettää harrastehevosen arkea Saksassa ja varsonut kolme tammavarsaa.

Sukuselvityksestä kiitos Cerylle!

KRJ-Cupit:
28.01.2015 - Fiktio - Prix St. Georges - 10/105
30.04.2015 - Fiktio - Prix St. Georges - 8/66
30.06.2016 - Aittohaara - Grand Prix - 11/195

Näyttelyt:
30.06.2015 Le Château de Raconteur, SIN1, BIS5

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 30.03.2015

"Työstin ratsukon kanssa tänään siirtymiä ja väistöjä sisällyttäen keskihalkaisijalta pitkille sivuille toteutettaviin väistöihin aktiivisesti siirtymiä. Aivan alkuun ratsastaja sai työstää ravia itsenäisesti ilman jalustimia, jotta istunta saatiin edesauttamaan hyviä väistösuorituksia. Teetin ratsukolla monia eri variaatioita väistöistä, esimerkiksi laukan ja ravin vaihteluita väistön aikana toteuttaen. Kaiken kaikkiaan olin kyllä hyvin positiivisesti yllättynyt tästä ratsukosta, sillä jokainen askel oli selkeästi sekä ratsastajalla että hevosella hallinnassa. Ratsukolta löytyi oikein hyvä yhteinen päämäärätietoisuus ja molemminpuolinen luotto, joka kyllä heijastui työskentelyyn erinomaisesti. Väistötehtävien jälkeen teetin ratsukolla perinteistä laukanvaihtotehtävää, jossa pitkille sivuille sijoitettiin vaihdellen kahden ja neljän askeleen laukanvaihtoja. Lyhyillä sivuilla tehtiin pysähdys ja uusi laukannosto. Työskentelyssä oli jälleen se sama hallittu ote, joka oli havaittavissa jo väistöjen parissa." Valmennuksen kirjoitti Uppe.

Kouluvalmennus 12.04.2014

"Koska leipätyöllä ei elä – ainakaan niin prameasti kuin allekirjoittanut haluaisi – on välillä hyvä käydä hieman pimeästikin valmentamassa ja hankkimassa juustoa leivän päälle. Tämän kevään ensimmäinen valmennettava oli jo entuudestaan tuttu Kiiskinen, tosin uudella ratsulla. Hieman oli hobitiksikin kutsutulla valmentajalla niskan venyttämistä ja ihmettelemistä, kun kentälle saapui kevyet 175cm korkea puoliveriori Rommi. GP tason kilpurin tunnin tehtäväksi päätimme ratsastajan kanssa laukan treenaamisen, mikä ei orin vahvin osuus ole koskaan ollut Kiiskisen mukaan. Alkuverryttelyjen jälkeen siirryimmekin suoraan laukkaan, jossa tarkoitus oli hakea parin kierroksen alkulämpöjen jälkeen niin koottua laukkaa, kuin vaan Kiiskinen vatsalihaksillaan saisi aikaan. Alkuun tuntui, että vaikka Kiiskinen kuinka yritti, tarjosi Rommi lähinnä siirtymisiä aina käyntiin saakka kokoamisen sijaan. Vähitellen kun ratsastaja sai pohkeet pidettyä paremmin kiinni ympäri suurta ratsuaan, alkoi parempia pätkiä tulla. Tavoitteena oli saada laukka-askelia, joiden vierellä valmentaja pystyi kävelemään omaa luontaista tahtiaan. Rommi alkoi jo turhautua yhdessä vaiheessa, kun mikään ei tuntunut riittävän, mutta kun ori tajusi, kuinka koottua laukkaa se pystyikin ylläpitämään, niin herra olisi laukannut vaikka paikoillaan. Selkeästi huomasi, että kunto oli kohdallaan, niin hienosti ori pystyi takajalkansa ottamaan alleen ja kantamaan itsensä! Lopuksi vielä otimme tunnin kokoamisen vastapainoksi reipasta avotaivutusta laukassa, jotka onnistuivat kuin leikiten, kun Rommi oli niin täydellisesti ohjan ja pohkeen välissä. Lintujen viserryksen saattelemana lopettelimme valmennuksen hymyssä suin!" Valmennuksen kirjoitti Assi.

Kouluvalmennus 20.04.2014

"Komea westfaleninhevosori Rommi ja Kiiskinen verryttelivät jo kentällä, kun saavuin paikalle. Ratsukon työskentelystä tosiaan huomasi, että nyt on osaava polle alla. Alkuverryttelyt olivat siis nopeasti minun osaltani ohi ja aloitimme työnteon. Aivan ensimmäisenä otimme muutamat laukanvaihdot ja kootut laukat. Näin oli tarkoitus hieman valmistella Rommia sille aavistuksen haastavien laukkapiruettien suorittamiseen. Kivasti Rommi sai kootussa laukassa vielä paremmin takaosaansa alleen, joten uskoin ratsukon olevan valmis laukkapiruetteihin. Kiiskinen kertoi oriin yrittävän usein paeta paikalta laukkapiruettien aikana. Ensimmäisillä kerroilla yritykset olivatkin vähintään mielenkiintoisia. Piruetti levähti alkuun lähemmäs pientä volttia, kun Rommi ei tahtonut pysyä reitillä. Muutamien yritysten ja parannusvinkkien myötä ratsukko sai kuin saikin muutaman hyvin onnistuneen laukkapiruetin. Olin tyytyväinen valmennettaviini ja kehotin Kiiskistä jatkamaan samaan malliin." Valmennuksen kirjoitti suba.

Kouluvalmennus 23.04.2015

"Rommi oli tänään hieman vallattomalla tuulella. Ori katseli innokkaasti niin lenteleviä lehtiä kuin valkoisia kouluaitojakin, mutta sinuun se ei meinannut keskittyä. Rentouttavat alkukäynnit päätettiin näin muuttaa kontrolliharjoitukseksi - sinun piti ratsastaa Rommia jatkuvasti, tehden erilaisia tehtäviä. Varsin tehokkaaksi koulintakeinoksi osoittautui väistöjen, pysähdysten ja peruutusten tekeminen käynnissä. Sait varsin nopeasti ympäröivää maailmaa toljottavan orinkoltiaisen takaisin avuille, vaikka sinun istuntasi jäi toisinaan liian jännittyneeksi ja siten auttamatta hitaaksi. Hitaaseen jalkaan ja käteen Rommi reagoi kuuroutumalla hetkeksi käskyillesi, muuttumalla vahvaksi kyljistään ja suustaan. Ratsun kontrolliin selvästi vaikutti ratsastajan istunta, joten päätin laittaa sinut ratsastamaan ympyrää keskelle kenttää käynnissä ja ravissa. Mielikuvaharjoitukset jalkojen ja käsien rentoutumisesta auttoivat, varsin tehokkaaksi tavaksi osoittautui nilkkojen pyörittely ilman jalustimia ja olkapäiden kohauttelu.

Alkutunnin jälkeen ryhdyttiin kunnolla töihin. Tunnin aiheena oli siirtyminen piaffesta passageen sekä lisätyt askellajit. Aluksi sinun piti esittää harjoitusravi, keskiravi ja lisätty ravi erikseen yhden diagonaalin aikana. Vaikka eroa näiden väliltä löytyi, en ollut ihan tyytyväinen Rommin takajalkojen työskentelyyn. Sillä oli selvästi tapana suorittaa keskiravi hyvin, mutta heittäytyä vahvaksi lisätyssa ravissa ja nostella etujalkojaan takajalkojaan enemmän. Tahdikkuutta ja irtonaisuutta saatiin sillä, että sinä käytit pienempiä apuja, olit rennompi ja annoit Rommin olla hieman avoimemmassa muodossa. Aluksi ori meinasi jälleen heittäytyä hyökkäystankiksi, mutta muutaman yrityksen jälkeen sen ravi oli todella lennokasta ja silti tasapainoista. Kun sait esitettyä harjoitusravin, keskiravin ja lisätyn ravin ilman ongelmia, lähdimme sitten kokoamisten pariin.

Lisäysten jälkeen Rommi oli innokkaana liikkumassa eteen, mutta sait sen hyvin ratsastettua kuulolle kevyellä kädellä. Kehotin sinua ratsastamaan piaffea puomin kohdalla, ongelmia ei kuitenkaan pahemmin ollut. Rommi säilytti hyvin tahdin, lisäksi se "istui alas" piaffeen eikä viskonut takajalkojaan minne sattuu. Piaffea kokeiltiin muutaman otteeseen, jonka jälkeen oli sitten passagen vuoro. Passagessa ori ei meinannut aluksi liiikkua tarpeeksi eteen, mutta pohkeella tämä vaiva korjaantui. Lopulta onnistuneiden kokoamisten jälkeen tehtiin piaffe-passage-siirtymisiä. Tasapainoa ja voimaa vaadittiin paljon, kuten huomasit. Jos siirtyminen oli vähänkin voimaton, se näkyi heti selvästi tahtirikkoina. Vaadittiin hyvää istuntaa ja oikeaa ajoitusta, mutta muutaman yrityksen jälkeen Rommi teki erinomaisia siirtymisiä. Päätin lopettaa raviharjoitukset tähän ja keskittyä seuraavaksi laukkaan.

Koska piaffe ja passage onnistuivat niin hyvin, päätin kokeiluttaa vielä piruetteja. Olit varoittanut Rommin menohalukkuudesta tuon koulukiemuran aikana, mutta tällä kertaa ori oli erityisen hyvin kuulolla. Se kokosi vaivattomasti itsensä ja askelsi sopivasti kuusi askelta piruetin aikana, ilman suurempia ongelmia. Meinasit itse jäädä jälleen kädellä hitaaksi, joten muistutin rentoutumisesta. Seuraavalla kerralla piruetti onnistui vielä paremmin, kun istuit syvemmälle satulaan ja pidit ohjastuntuman kevyempänä. Piruetteja teit vielä muutaman, mutta päätin tässä vaiheessa jättää onnistuneet kokoamiset sikseen ja keskittyä vielä laukkalisäyksiin irroittelun toivossa. Ensimmäisellä yrityksellä Rommin askel oli liian maahansidottua, seuraavalla kerralla se oli todella lennokas ja irtonainen. Muistit pysyä itse tarvittavan jämptinä roikkumatta ohjissa, joten orin askellus oli mukavan kevyttä. Laukkojen jälkeen ravasit vielä kevyessä istunnassa eteen-alas-muodossa. Yleisesti ottaen teillä meni hyvin, Rommilla oli selkeästi tapana reagoida ratsastajan pieniinkin jännityksiin." Valmennuksen kirjoitti Jayde.