Romain du Belou

Selle Français, ori
Syntynyt 10.05.2015 Ranskassa
Musta, 173cm

Rekisterinumero VH15-121-0041
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Grand Prix
Tuonut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

KTK-III   KRJ-I   Premier

Rome on vähän omalaatuinen luonne. Fiksu se kyllä on, olen varma että se ymmärtää kaiken mitä puhun sille (eikä sitä voisi vähempää kiinnostaa). Komealla ulkonäöllään se herättää kunnioitusta itse kussakin ja omanarvontunteva olemus sekä yksi turhautunut mulkaisu orilta riittää tuhoamaan kenen tahansa itsetunnon. Se katsoo kaikkia alaspäin ja on oman laumansa kingi. Rome seurailee valtakuntansa tapahtumia ylväästi ja arvokkaasti, eikä siedä riekkuvia lajitovereita ympärillään.

Ihmisille ori on viileän ystävällinen, mutta ei malttaisi seistä kovin kauaa paapottavana. Hoitotoimenpiteet suoritetaan Romen kanssa nopeasti ja tarkasti mielellään ennen kuin se alkaa tuhahtelemaan ja väläyttelemään silmänvalkuaisiaan. Ratsain ori on aivan omaa luokkaansa ja kapasiteettia sillä on niin korkealle kuin haluaa viedä. Se on myös nopea oppimaan ja pistää aina parastaan, mutta ei siedä ratsastajalta minkäänlaisia virheitä tai kovakouraista käsittelyä. Jos se kokee itsensä kaltoin kohdelluksi, alkaa närkästynyt hampaiden narskuttaminen ja matka tyssää aika pitkälti siihen.


i: Remy du Belou
sf mrn 173cm
ii: Rainger sf mrnkm 169cm iii: Kerman sf trn 170cm
iie: Yolanthe sf rnkm 165cm
ie: Crescent sf vrt 165cm iei: Herve sf prt 167cm
iee: Coco sf rn 165cm
e: Adrienne
sf mkm 170cm
ei: Trinqueur sf mkm 172cm eii: Henry sf trt 171cm
eie: Qualifee sf mkm 164cm
ee: Courtlyn sf trn 164cm eei: Franco Noir ransk trn 163cm
eee: Turlurette sf rt 167cm

Jälkeläiset

01. sf-o. Robillard du Roch, syntynyt 14.06.2015 tammasta Perlenétt Saavutukset: Ch, KTK-II, KV-II, KVJ AB, Premier
02. pfs-o. Chandoir de Bronze, syntynyt 02.03.2016 tammasta Dernier Cri Saavutukset: KTK-II
03. sf-t. Singapura du Roch, syntynyt 22.04.2016 tammasta Ragdoll Saavutukset: VSN Ch, KTK-II, Bronze Premium

Sukuselvitys vanhemmista

i. Remy du Belou on isokokoinen ja ryhdikäs, pikimusta ori, joka kerää ihailevia katseita missä ikinä liikkuukaan. 173cm korkea Remy kantakirjattiin jo nuorena hyvin pistein II-palkinnolle, ja sen rakennearvostelussa kehuttiin hyvää ylälinjaa ja ryhdikkyyttä, hyväasentoisia jalkoja, pitkää hyvän muotoista kaulaa sekä vahvaa ja isoa takaosaa. Ratsuna Remy on erittäin herkkä ja tarkka ratsastajastaan, ja se vaatiikin täsmällisiä ja kevyitä apuja tehdäkseen parhaan suorituksen. Liikkeiltään ori on omiaan korkean tason kouluratsastusluokkiin, joissa Remy onkin menestynyt omistajansa kanssa nuoruudessaan erittäin hyvin. Musta ori lopetti kilpailu-uransa 15-vuotiaana ollessaan melkeinpä huipulla, ja siirtyi sen jälkeen täysin jalostuskäyttöön. Jälkeläisiä komealle mustalle onkin kertynyt jo reilut kolmekymmentä, ja ori periyttää vahvasti omaa leimaansa hieman massiivisen runkonsa ja ryhdikkään olemuksensa osalta. Myös orin lennokas ravi ja hyvin ylämäkeen suuntautunut laukka näyttää siirtyneen hyvin Remyn jälkeläisille. Tällä hetkellä ori viettää eläkepäiviä ranskalaisessa siittolassa satunnaisesti tammoja palvellen.

e. Adrienne on suurehko, 170cm korkea ja lempeä tamma, joka on toiminut pääosin elämänsä aikana harrastehevosena. Tamman osti kolmevuotiaana kasvattajaltaan kouluhevosharrastaja, jolla ei kuitenkaan ollut mielenkiintoa kisata korkeammalla tasolla, vaikka hänellä olisi varmasti ollut lupaavan nuoren Adriennen sinnekin rahkeita. Ratsukko kuitenkin niitti tasaisesti menestystä helppo A - vaativa B -tasojen luokissa, joissa Adrienne sai jatkuvasti kehuja upeista, kevyistä ja lennokkaista liikkeistään. Suurilinjainen mustankimo kantakirjattiin hyvin käyttö- ja rakennepistein toiselle palkinnolle, ja sen kantakirjauslausunnosta löytyy maininnat erittäin hyvästä tammaleimasta, pitkästä ja hyvän ylälinjan omaavasta kaulasta, sekä hyvistä jalka-asennoista. Lanne Adriennella on hieman pitkä ja lautanen melko luisu, mutta muutoin se sai varsin positiivisen rakennearvioinnin. Adrienne oli nuoruudessa astutettu kerran, ja kantakirjauksen jälkeen se päätettiin astuttaa uudestaan. Koska ensimmäinen ja toinenkin varsa osoittautuivat erittäin lupaaviksi kouluhevosiksi, jäi lempeä tamma siitoskäyttöön useammaksi vuodeksi. Adrienne jätti varsoihinsa hienoja liikkeitään, etenkin tammavarsoille kaunista ulkonäköään ja hieman vaihtelevammin tyyntä luonnettaan. Tamma varsoi kaiken kaikkiaan kuusi hienoa varsaa, joista viimeisin syntyi Adriennen ollessa 19-vuotias. Tämän jälkeen kimo ei enää tiinehtynyt, joten se sai jäädä yhden tammavarsansa seurahevoseksi omistajansa pienelle yksityistallille.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Rainger oli aikansa yksi menestyneimpiä ja tunnetuimpia kouluratsuja, joka teki pitkän ja menestyksekkään kilpauran GP-tasolla omistaja-kasvattajansa kanssa. Omistajansa ylpeydenaihe osoitti jo nuorena olevansa tulevaisuuden tähti upeiden liikkeidensä ja sopivan säpäkän luonteensa osalta. Rainger oli rakenteeltaan hyvin ylämäkeen rakentuneen näköinen, ja sillä oli pitkä, kaareva kaula kevyillä liittymillä varustettuna, syvä ja tiivis runko, iso ja vahva takaosa ja pitkät, vahvaluustoiset jalat. Jalka-asennoissa oli pystyjen vuohisten ja aavistuksen käyrien kintereiden verran sanomista, mutta muutoin ori oli hyvin esimerkillinen kouluratsu niin liikkeidensä kuin rakenteensakin puolesta. Rainger kantakirjattiin erinomaisin rakenne- ja käyttöpistein I-palkinnolle 10-vuotiaana, jonka jälkeen se keskittyi useamman vuoden kilpailemiseen GP-tasolla erittäin hyvällä menestyksellä. 16-vuotiaana orin selkä ja takajalat alkoivat oireilemaan pitkän ja raskaan kisauran takia, josta johtuen 169cm korkea ruunikonkimo siirrettiin siitoskäyttöön suositulle oriasemalle eteläiseen Ranskaan. Kuuluisa ja menestynyt ori oli tammanomistajien suosiossa, ja Raingerille kertyikin kahden ensimmäisen siitosorivuotensa aikana 54 jälkeläistä. Ori ei kuitenkaan osoittautunut kovin varmaksi periyttäjäksi, mutta useat sen varsoista saivat synnyinlahjana isältään upeat liikkeet. Muutoin jälkeläiset olivat hyvin vaihtelevan tyyppisiä ja luonteisia tapauksia, josta voitiin päätellä, ettei Rainger periyttänyt omaa kylmänviileää mutta sopivan säpäkkää luonnettaan kovin vahvasti. 19-vuotiaaksi käännyttyään Rangerin terveys selän ja jalkojen osalta joutui siihen pisteeseen, että sen omistaja päätti päästää upean orinsa taivaslaitumille.

ie. Crescent myytiin parivuotiaana harrastekisaratsuksi yksityishenkilölle läntiseen Ranskaan, jossa se pääsikin omistajansa lellikiksi. Tamma sai ratsukoulutuksen hitaasti mutta varmasti -henkisesti, ja se pääsikin ensimmäisiin kilpailuihinsa vasta 6-vuotiaana. Crescent oli hyvin herkkäsieluinen tamma, jonka kanssa ei koskaan voinut tietää, kuinka kilpailut tulisivat menemään - välillä vaaleanrautias läsipää jännitti ja säikkyi kouluradan tuomarinpäätyä, ja välillä se pisti kaikkensa peliin välittämättä ympäristöstä sen taivaallista. Parhaimmillaan Crescent kuitenkin menestyi aina vaativa A -tasoisissa luokissa asti, mutta pääosin se kilpaili helpommilla tasoilla. 12-vuotiaana Crescent kantakirjattiin kolmannella palkinnolla. Rakennepisteet olisivat riittäneet kakkospalkintoon, mutta "hieman" ailahtelevainen luonne ja sitä kautta haasteellinen ratsastettavuus tiputtivat palkintoluokkaa. Rakennekommenteissa mainittiin erittäin hyvä tammaleima, kevyt yleisvaikutelma, pitkä kevyt kaula ja syvä, pitkähkö runko, ja jalka-asentojen kommentoitiin olevan erittäin hyvät. Kantakirjauksen jälkeen Crescent jäi kisatauolle siitoshommien vuoksi, ja se varsoikin kahtena peräkkäisenä vuonna ori- ja tammavarsan. Ensin syntynyt orivarsa myytiin, sillä omistaja halusi itselleen tamman, ja Remy du Belou -niminen ori päätyikin Crescentin omistajan ystävälle, joka oli kokenut ja osaava kouluratsastaja ja pienimuotoinen kouluhevoskasvattaja. Crescent ei onneksi juurikaan periyttänyt ailahtelevaa luonnettaan, vaan lähinnä kevyttä liikkumistaan ja rakennettaan. Tamma lopetettiin 21-vuotiaana jalkavaivojen vuoksi, jonka jälkeen tamman omistaja hankki itselleen uuden siitostamman, jolle käytti omakasvatti Remy du Beloutakin kerran.

ei. Trinqueur tunnettiin melko kuumana ja tulisena tapauksena, mutta sekin lähinnä hyvällä tavalla. 172cm korkea mustankimo oli todellinen show-hevonen, joka nautti esiintymisestä suurilla kouluradoilla ja pisti todellakin kaikkensa peliin kilpailuissa. Tulisuutensa vuoksi se ei kuitenkaan ollut ratsuna helpoimmasta päästä, joten kilpailumenestys olikin paikoitellen melko vaihtelevaa - pääosin Trinqueur kuitenkin menestyi hyvin aina intermediate I:stä GP -tasolle asti. Kantakirjattaessa ori palkittiin toisella palkinnolla, joka olisi helposti ollut ykkönen, mikäli Trinqueur olisi saanut paremmat luonnepisteet. Rakenteeltaan Trinqueur oli erittäin näyttävä ja ryhdikäs, jota korosti pitkä, vahva ja kaareva kaula joka oli hyvin kiinnittynyt, pitkät vahvat ja loivat lavat, tiivis kevyehkö runko sekä pitkä, hieman luisu mutta vahva lautanen ja takaosa. Jaloista löytyi sanomista vain vennohkojen vuohisten verran, mutta muutoin jalka-asennot olivat muun rakenteen tapaan varsin mallikkaat. Trinqueuria käytettiin haastavamman luonteensa puolesta lähinnä päinvaistaisen luonteen omaaville tammoille, ja se sai jälkeläisiä kaiken kaikkiaan 34 kappaletta. Ori ei periyttänyt vahvaa luontoaan kovin vahvasti tai varmasti, joten sen varsoista löytyy monenluonteista tyyppiä. Pääasiassa Trinqueurin jälkeläiset olivat kuitenkin kouluradoilla hyvin pärjääviä ja liikkeiltään erittäin näyttäviä hevosia. Trinqueur lopetettiin 21-vuotiaana sen jäädessä täyseläkkeelle, joka ei sopinut niin kilpahenkiselle hevoselle kuin ori oli, eikä se oppinut nauttimaan joutilaana olostaan.

ee. Courtlyn oli kaikkien pitämä ja rakastama tummanruunikko läsipää. Se syntyi ja asui koko ikänsä kasvattajansa tilalla, jossa oli ratsastuskoulutoiminnan lisäksi pienimuotoista puoliverikasvatusta, jonka osana Courtlyn oli. Sen päätoimi oli tietenkin siitostammana toimiminen, mutta se kävi satunnaisesti kevyillä tunneilla pitääkseen jonkinlaista kuntoa yllä, ja se olikin lähes kaikkien arempien ja aloittelevampien ratsastajien suosikki äärimäisen rauhallisen ja kiltin luonteensa vuoksi. Courtlyniä oli nuorempana yritetty saada kilparadoille, mutta sen yltiörauhallinen olemus ei ollut kovin ihanteellinen kilpahevoseksi - tamma nimittäin oli toisinaan jopa hidas ja liiankin rauhallinen ratsu, eivätkä sen vaatimattomat ja matalat liikkeet edesauttaneet menestymistä. Siitoskäytössä sen sijaan se osoittautui korvaamattomaksi tammaksi, sillä se periytti luonnettaan vahvasti kaikille kahdeksalle jälkeläiselleen. Rakenteeltaan 164cm korkea, vähän ryhditön ja rungoltaan jopa hieman raskas tamma ei onneksi jättänyt rakenteellisia ominaisuuksiaan varsoihinsa kovin vahvasti, vaan tämän puolen varsat perivät lähinnä isiltään. Courtlyn nukkui pois kotitilallaan 25-vuoden iässä.

Sukuselvityksestä kiitos dookielle!

KRJ-Cupit:
31.07.2015 - Fiktio - Grand Prix - 11/135
29.02.2016 - Fiktio - Intermediate II - 17/236

Näyttelyt:
21.06.2015 Faconde, PUN4
29.06.2015 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
30.06.2015 Le Château de Raconteur, PUN5
22.01.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Vibaja
30.10.2017 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Vibaja

Villit- & harjoituskilpailut:
14.06.2015 - Merenrannan Ratsutila - Helppo B - 11/12
14.06.2015 - Merenrannan Ratsutila - Helppo A - 3/9

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Harjoituskilpailuissa 14.06.2015

Lähdimme tänään nelipäisen hevoskatraan kanssa käymään tuttavan tallilla harjoituskilpailuissa. Aamulla olikin aikainen herätys, kun hevosille piti tehdä vielä viime hetken puunaustoimet ennen rekkaan lastaamista. Onneksi olimme yhdessä Ambren ja Julietin kanssa pakanneet kaikki tarvittavat varusteet autoon jo edellisiltana, niin sai sen osalta nukkua hieman pidempään, sillä matka tulisi olemaan melko pitkä. Minua melkein alkoi naurattaa, kun saavuin Romen karsinalle. Se seisoi paikallaan uhmakkaan näköisenä, mutta kun vilautin sille harjakassia merkiksi alkavasta aikaisesta päivästä, menivät orin korvat lurpalleen, silmät ruttuun ja se veti syvään henkeä ajatellen ihan selkeästi "ei kai taas".. Ihan älytön hevonen, välillä minusta tuntuu että siellä on joku entisaikojen kuninkaallinen vankina hevosen ruumiissa.

Osallistuin Romen kanssa koululuokiin Helppo B ja Helppo A. Verryttelyssä ori pisti jo parastaan ja odotukseni olivat korkealla, vaikka kyseessä olikin tällä hetkellä ihan meidän omantasoiset luokat. Ensimmäisellä radalla jokin meni kuitenkin pahasti pieleen. Alku sujui hyvin, mutta sitten Rome tuli selkeästi siihen tulokseen, että häntä kohdellaan jotenkin väärin ja se alkoi edetä kuin täi tervassa irvistellen korvat luimussa. Olimme toiseksi viimeisiä.. Tulin suorituksen jälkeen alas selästä ja annoin Romen olla hetken aikaa omissa oloissaan heiniensä parissa. Seuraavassa luokassa starttasimme viimeisten joukossa ja silloin ori oli selkeästi jo antanut anteeksi, kaikki sujui lähestulkoon erinomaisesti ja olimme kolmansia prosentein 63.889%! Tästä on suunta vain ylöspäin.

Kouluvalmennus 04.03.2016

Emmelinen ja komean mustan selle francais -ori Romainin kanssa tarkoitus oli tänään hioa laukanvaihtoja joka askeleella. Ratsukko oli verrytellyt valmiiksi joten pyysin Emmelinen heti kanssani keskelle kenttää selittääkseni tehtävän. Tarkoitus oli tulla käynnissä keskihalkaisijalle, nostaa laukka ja koota se, sitten vaihtaa laukkaa minimissään yhdeksän kertaa askeleessa, mieluummin pari kertaa yli. Seuraavan kierroksen suunnan piti olla sama kuin laukan. Romain oli selvästi herkkä, osaava ori, sillä se protestoi pienintäkin virhettä ja kaunis kokoamisaste hävisi heti hevosen ottaessa nokkiinsa. Laukanvaihdot sujuivat pääasiassa hyvin, muutaman kerran Emmeline heilahti tai käsi eksyi tai muuta, mikä ei suorastaan olisi haitannut jos Romain olisi ollut anteeksiantavampi hevonen. Loppujen lopuksi tehtävät kuitenkin onnistuivat hyvin ja Emmelinen ratsastuksessa oli lähinnä pikkuhiottavaa. Valmennuksen kirjoitti narri.

Kouluvalmennus 08.12.2016

Vaikka valmennus sijoittui pouta-aikaan, oli aamupäivän sateet pehmentäneet kentän pohjan niin, että päätimme Emmelinen kanssa yhteistuumin suunnata kentän sijaan maneesiin. Emmelinen kävellessä mustan, hyvän lihaskunnon omaavan orin kanssa alkukäyntejä päästin pääni täyteen kateellisia piruja - koska Emmeline osallistui valmennuksiini jatkuvasti toinen toistaan hienommilla puoliverisillä, en kateuttanikaan halunnut päästää häntä helpolla. Alkuverryttelyn aikana keskityimme lähinnä siihen, että hevonen kulkee hieman avoimemmalla kaulalla, sillä ori tuli jatkuvasti hieman luotilinjan takana ja halusin, että ori uskaltaisi tuoda turpaansa aavistuksen eteen. Erinäisten tehtävien, ahkeran pehmittelyn ja kehujen jälkeen Rome uskalsi tukeutua ohjaan hieman paremmin, jolloin se alkoi myös kantamaan itseään täysin uudella tavalla. Kun hevonen oli verrytelty, jatkoimme työskentelyä käynnissä, jossa tehtävänä oli vuoroin koota ja pidentää käyntiä, jonka lisäksi aina kootun askellajin päätteeksi halusin Emmelinen kääntävän orin takaosakäännökseen. Ensimmäiset takaosakäännökset menivät vähän hutiloiden kiertyessä paikoillaan, mutta kun ratsastaja muisti ratsastaa hevosta takaosakäännöksen aikana aavistuksen eteen, myös takajalat pääsivät polkemaan vatsan alle paremmin. Takaosakäännökset käynnissä oli hyvää valmistelua tämän päivän päätehtävien treenaamiseen, eli piruettien. Kun hevonen oli hyvin kuulolla käynnissä, harjoittelimme vielä tovin laukassa piruettilaukkaan siirtymistä ympyrällä. Kun hevonen jäi laukkaamaan lähes paikoilleen, pyysin Emmelinetä ratsastamaan hevosen piruettilaukasta ulos ja hiljalleen kokoamaan hevosen yhä uudelleen ja uudelleen. Kun hevonen oli tarpeeksi aktiivinen ja reaktiivinen, pääsimme kääntäämään alkuun puolikkaita piruetteja joita lähdettiin kääntämään hyvin pian kokonaisiksi pirueteiksi, sillä ratsukon piruettityöskentely oli erittäin vahvaa. Valmennuksen kirjoitti VP.