C'est Rigolo Vegas

Selle Français, ori
Syntynyt 21.09.2015 Yhdysvalloissa
Tummanruunikko, 160cm

Rekisterinumero VH15-121-0083
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Prix St. Georges
Kasv. Las Vegas, om. Le Château de Raconteur VRL-01811

KTK-II   Bronze Premium

Rigolo edustaa Raconteurissa vähän erilaisempaa linjaa, sillä isän puoli suvusta tarjoaa käyttöömme upeat, ikivanhat arabianhevosnimet. Orin isä on menestyksekkäästi useammassa lajissa suorittanut, näyttävä ratsuarabi ja sen isälinja johtaa vaatimattomasti itseensä Sunflower's Al Sheikiin toisessa polvessa. En välttämättä olisi huomannut Rigolon myynti-ilmoitusta ilman kasvattajan vinkkausta, mutta tätä ostosta tuskin tarvitsee tulevaisuudessa katua!

Luonteeltaan Rigolo on melko tulisieluinen ja sillä on vahva oma tahto, joten tomera, kokeneempi käsittelijä saa siitä huomattavasti enemmän irti kuin säikympi harrastaja. Hoitaessa Rigolo voi olla toisinaan arvaamaton, mikäli se päättää haluta toisen hevosen perässä pihalle tai kymmenen muuta aivottomuutta, joten silmät saa hoitajalla olla selässäkin ja kiinni sitominen on melkeinpä välttämättömyys. Taluttaa oria kannattaa joko ketjun tai ihan kuolaimen kanssa, jos matka on vähänkään pidempi.

Menohaluja Rigololla on yli oman tarpeen, joten selästä käsin sitä saa olla ennemminkin pidättelemässä kuin potkimassa eteen. Sen liikkeet kuitenkin tulevat parhaiten esiin, kun sen antaa kulkea vähän liiankin paljon eteen ja suuhun roikkumaan jääminen saa sen lähinnä tahmeaksi ja turhautuneeksi. Kunnolla turhautuessaan ori voi näyttää vähän takasta, mutta harvoin se ihan pukittelemaan rupeaa.


i: Fiin Je Ne Comprends Pas
ox tprt 152cm
Champion, KTK-II
ii: Sunflower's Al Sheik ox prn 150cm
iii: Doberta
iie: S.F's Walk Away
KTK-III
ie: Crystal ox rt 152cm
iei: Cruel
iee: Diamond
e: Manhattan de Wineyard
sf trn 161cm
ei: König Dooleys sf 175cm eii: König Roff
eie: Adrijana
ee: Maudeline van Everglot sf 163cm eei: Lucky Go-Go
eee: Af-Ar Maj

Jälkeläiset

01. sf-o. Cyril du Roch, syntynyt 09.05.2017 tammasta Cher du Roch

KRJ-Cupit:
Ei kilpaillut.

Näyttelyt:
19.03.2016 Le Château de Raconteur, RCH 10p.
31.03.2016 Ionic, RCH 10p.
03.04.2016 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Kati
23.01.2017 Le Château de Raconteur, RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 09.12.2016

Koska olin Raconteurin pihalla noin puoli tuntia liian ajoissa, hyppäsin uskollisen kärryni penkiltä ulos ihastelemaan kuuran peittämää maata aamusumppi toisessa kädessäni. Nautittuani kauniista ympäristöstä ja aamukahvistani suuntasin tallinkäytävälle Emmelinea vastaan, jotta voisimme vaihtaa kuulumiset ilman, että se aika kuluisi itse valmennuksesta pois. Kun Emmeline sai hevosensa valmiiksi, suuntasimme yhdessä tuumin maneesiin jossa aloitimme valmennuksen perusteellisella tsekkauksella. Käyntitehtäväksi olin valinnut takaosakäännöksiä, kun taas ravissa ja laukassa halusin nähdä avotaivutusta, jonka sisällä oli määrä tehdä siirtymiä askellajin sisällä. Takaosakäännökset tuntuivat olevat Rigololle ja Emmelinelle helppoa kauraa, mutta avotaivutuksen sisällä tehdyt siirtymät vaativatkin jo hieman työstämistä, sillä ori olisi halunnut vain kauhoa hullun tavalla eteenpäin välittämättä siitä, että ratsastajansa yritti urhoollisesti koota hevosta lyhyempään muottiin. Hiljalleen kuitenkin Rigolo ymmärsi mistä on kyse, joten päästin ratsukon jatkamaan muiden harjoitteiden pariin. Valmennuksen loppua kohden harjoittelimme yksittäisiä vaihtoja uran sisäpuolella tehtynä niin, että pitkälle sivulle tultaessa laukka vaihdettiin pian kulman jälkeen vastalaukaksi ja ennen lyhyen sivun kulmaa laukka vaihdettiin uudelleen myötälaukaksi. Koska tehtävä suoritettiin uran sisäpuolella, vaati se ratsastajalta tarkkoja apuja jotta hevonen pysyisi myös vaihdon aikana sekä sen jälkeen suorana. Pääsääntöisesti Rigolon ja Emmelinen tekemät vaihdot olivat hyviä; niissä oli ilmavuutta, mutta ne olivat kuitenkin tasapainoisia ja rauhallisia. Valmennus päästiin lopettamaan tänään hyvissä mielin kotiläksyjen antamiseen, sillä tarkoituksenani oli tulla noin viikon päästä valmentamaan ratsukkoa uudelleen. Valmennuksen kirjoitti VP.

Kouluvalmennus 17.12.2016

Viikon muilla mailla oltuani saavuin Raconteuriin, jossa Emmeline jo verrytteli hevostaan ravissa. Kentälle päästyäni en voinut olla katsomatta ratsukon yhteistyötä ihaillen; raviin oli viikon aikana löytynyt paljon ilmaa, jonka lisäksi Emmeline istui hevosen selässä paremmin kuin koskaan olin aikaisemmin nähnyt. Tervehdykset vaihdettuamme jatkoimme ravityöskentelyä, joka aloitettiin tänään sulkutaivutusta tehden siksak-uralla. Tehtävän aikana halusin nähdä tehokkaita askeleita, pyöreää sekä rentoa ylälinjaa, jonka lisäksi halusin nähdä Emmelinen ratsastavan hevosta aina vähintään kymmenen prosenttia enemmän, mitä hevonen tarjosi. Siksak-uralla tehdyt sulkutaivutukset olivat tänään erittäin hyviä ja tasapainoisia, jonka lisäksi Rigolo kantoi itseään todella kivasti. Pienten välikäyntien jälkeen jatkoimme samaa tehtävää myös laukassa niin, että aina suuntaa vaihtaessa tehtiin nopean suoristuksen kautta laukanvaihto. Sulkutaivutus itsessään onnistui edelleen todella kivasti, mutta laukanvaihdot aiheuttivat sulkutaivutuksien loppuun ja alkuun pientä haparointia ja epätasapainottomuutta, joka johtui Emmelinen hätäisestä suorittamisesta sekä sen kautta orin pienestä jännittymisestä. Kun Emmeline malttoi rauhoittua, antaa tehtävän tulla rauhassa vastaan ja suorittaa omat tehtävänsä kaikessa rauhassa, onnistui myös laukanvaihdot hyvin. Valmennuksen loppua kohden jumppasimme hevosta vielä tovin vastalaukan merkeissä erilaisia kaarevia uria tehden. Koska olimme tehneet valmennuksen alussa melko paljon laukanvaihtoja, Emmeline joutui tarkoin huolehtimaan ettei Rigolo yritä vaihtaa kesken vastalaukan myötälaukkaan. Hyvästä ratsastuksesta johtuen vastalaukat saatiin onnistumaan toivotulla tavalla ja hiljalleen hevonen voitiin ratsastaa loppuverryttelyä varten avoimelle, pyöreälle kaulalle. Valmennuksen kirjoitti VP.

Kouluvalmennus 20.12.2016

Tänään Rigolo ja Emmelinen oli tarkoitus treenata piaffen parissa, joka oli pikkulintujen mukaan aiheuttanut ratsastajalle pienimuotoista päänvaivaa viime aikoina. Huolellisen alkuverryttelyn jälkeen mietimme Emmelinen kanssa ääneen sitä, miten piaffe tulisi ratsastaa - näin sain iskoistettua piaffen peruspalikat ratsastajan päähän uudelleen, enkä joutuisi toistamaan perusasioita itse sorvin ääressä. Koska piaffea on helpoin poljettaa suoraan peruutuksesta, aloitimme työstämisen peruutusten kautta niin, että seisoin ratsukon hyvin lähellä ratsukkoa jolloin pystyin auttamaan hevosta esimerkiksi koukistamaan takajalkoja paremmin vatsan alle kevyellä raipan kosketuksella. Koska olin ollut samassa tilanteessa Emmelinen kanssa aikaisemminkin, uskalsin epäillä että ongelma on se, että ratsastaja jää ratsastamaan käsijarru päällä eikä ratsasta hevoselle piaffen tahtia jalalla ja kappas vain, kyse oli juurikin siitä. Kun Emmeline sai korjattua omaa ratsastustaan, myös piaffen ratsastaminen helpottui eikä se tuntunut tai näyttänyt enää yhtää niin hankalalta. Kun ratsastaja korjasi itseään, myös Rigolo alkoi käyttämään itseään tehokkaammin; hieman mukanaan laahaavat takajalat aktivoituivat kertaheitolla ja hevonen uskalsi nostaa itseään enemmän ylös sen sijaan, että sillä olisi ollut armoton hoppu kulkea eteenpäin. Koska piaffe oli melko uusi juttu myös hevoselle, poljetimme piaffea vain muutamia hyviä askeleita, jonka jälkeen ratsukko sai vetää yhdessä henkeä hetken käynnissä ennen uusintaa. Valmennuksen loppua kohden teimme vielä muutamia piaffe - passage siirtymiä, jotka olivat oikeasti uskomattomia. Hevonen teki todella tasapainoisia ja vahvoja siirtymiä ja täytyy myöntää, että Rigolon passage ei todellakaan jättänyt tätä valmentajaa kylmäksi - se oli nimittäin jotain niin upeaa, etten hetkeen muista nähneeni! Valmennuksen kirjoitti VP.