Princier

Selle Français, ori
Syntynyt 05.02.2015 Ranskassa
Voikko, 168cm

Rekisterinumero VH16-121-0027
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Intermediate I
Tuonut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

Silver Premium   KTK-kelpoinen

Prins on hyväluonteinen ja mukautuvainen ori. Se tyytyy vähään ja viihtyy hyvin tilanteessa kuin tilanteessa, kunhan ympärillä on lajitovereita (ja mahdollisesti painikavereita). Se on luonteeltaan myös hyvin leikkisä, vaikka ikää onkin jo, mutta keskittää kakarointivimmansa yleensä tarhakavereihinsa hoitajan sijaan. Ratsastaessa se on joustava ja motivoitunut. Prins jaksaa keskittyä yleensä pitkäänkin menettämättä mielenkiintoaan ja sen kanssa on aina miellyttävä työskennellä, niin kentällä kuin maastossakin.


i: Le Prince
sf rnvkk 171cm
ii: Régle sf trn 170cm iii: Seigneur sf trn 169cm
iie: Limousin sf m 167cm
ie: Melbourne Gold xx vkk 167cm iei: Melbourne xx vkk 168cm
iee: Lovestone xx prt 165cm
e: Bordeaux
sf prt 167cm
ei: Brezolles sf m 169cm eii: Barguelonne sf m 170cm
eie: Ecueille sf m 168cm
ee: Valliere sf tprt 169cm eei: Rambert sf rt 170cm
eee: Laluque sf prn 168cm

Jälkeläiset

01. sf-o. Impérial du Roch, syntynyt 05.03.2016 tammasta Crème d'Amandes Saavutukset: KTK-III, KV-III, Silver Premium
02. sf-o. Priscus Fair, syntynyt 17.11.2017 tammasta Amour Chanson

Sukuselvitys vanhemmista

i. Le Prince on suuri, ruunivoikko selle francais. Ori tunnetaan vaikeasta luonteestaan ja kovapäisyydestään, ja sen käsittelijöillä onkin usein kädet mustelmilla Le Princen iskettyä hampaillaan. Ratsuna ori kuitenkin on palvelualtis ja herkkä, ja olikin kilpahevosena tallinsa parhaimmistoa. Tällä hetkellä Le Prince viettää leppoisia eläkepäiviä sillä vuosia sitten kilpailleen naisen kotitilalla.

e. Bordeaux on kiltti, vielä tälläkin hetkellä satunnaisesti kilpaileva 15-vuotias tamma. Se on elämänsä aikana varsonut kolme kertaa, ja aina välillä sillä on kilpailtu menestyksekkäästi kouluratsastuksen puolella. Bordeaux on todella hyvärakenteinen, ja se on pari vuotta taaksepäin kantakirjattu hienoin pistein I-palkinnolla. Tamma on miellyttämishaluinen, herkkä ja sopivan eteenpäinpyrkivä, hyvin mukava hevonen siis.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Régle oli poikansa vastakohta, kiltti ja rauhallinen tähtipäinen rautias. Oriin selkään uskalsi istuttaa lähes kenet tahansa, ja sitä käytettiin paljon pahaluontoisille tammoille tasaamaan varsan tulevan luonnetta. Rakastetun Réglen elämä kuitenkin päättyi melko nuorena, 12-vuotiaan oriin kuollessa traagisesti tallipalossa muutaman muun perimmäisissä karsinoissa eläneen hevosen kanssa.

ie. Melbourne Gold oli tulinen, haastava täysiveritamma, joka nuoruusvuosina syntyneen jalkavamman vuoksi ei voinut toimia ratsuna. Tamma astutettiin elämänsä aikana seitsemän kertaa, ja se osoitti olevansa loistava emä tulisuudestaan huolimatta. Melbourne Gold muutti 19-vuotiaana sitä monet vuodet hoitaneen nuoren naisen hevoseksi, ja eli pitkän elämän aina 27 ikävuoteen saakka. Voikko, viimeisinä vuosina huomattavasti rauhoittunut tamma nukutettiin ikiuneen vanhuuden vaivojen vuoksi.

ei. Vielä tänäkin päivänä eteenpäin porskuttava 30-vuotias Brezolles, kilpaili nuoruusvuosinaan aktiivisesti korkeissa luokissa ja kierti ulkomaillakin. Oriin jalostusura alkoi 10-vuotiaana, ja vielä 24 vuoden iässä sille syntyi muutamia varsoja. Brezolles on oikea herrasmies, joka kuitenkin tammojen läheisyydessä hyvinkin tiedostaa olevansa ori. Brezolles on vuosia sitten voittanut useita koulumestaruuksia pitkäaikaisen ratsastajansa luotsaamana.

ee. Vallieren elämän alku oli kova. Jo varsana se joutui eläinrääkkääjän omistukseen. Sitä ei hoidettu kunnolla, tammaa lyötiin ja ruokittiin silloin kun muistettiin. Tästä syystä Valliere oli kunnon ihmisten käsiin päästyäänkin pitkään hyvin epävarma, vaikka tamman sydän olikin pohjimmiltaan täyttä kultaa. Pikkuhiljaa tamma saatiin luottamaan ihmisiin, ja se vietti vanhuusvuotensa leppoisasti satunnaisesti varsoen ja pullahevosen päiviä viettäen. Valliere menehtyi 21-vuotiaana kasvaimen uuvuttamana.

Sukuselvityksestä kiitos Sipelle!

KRJ-Cupit:
31.05.2016 - Hukkapuro - Intermediate I - 10/181
31.10.2017 - Hukkapuro - Intermediate I - 4/122

Näyttelyt:
30.10.2017 Le Château de Raconteur, MVA-sert, pt. Vibaja

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 23.01.2017

"Le Château de Raconteur häämötti kaukana horisontissa. Sen ylimpien huoneistojen ikkunoissa paloi jo valo, vaikka kello löi vasta aamu kuutta. Muutamien mutkien jälkeen saavuin tiluksille ja vein auton parkkiin tuttuun paikkaan. Siitä ei ollut paljoakaan aikaa, kun olin viimeksi ollut samoilla tiluksilla valmentamassa Emmelineä ja selle français -tammaa Chanceuxia. Olimme sopineet tapaavamme kello kahdeksan kentällä ja aikaa oli vielä runsaasti jäljellä, joten join rauhassa mukaani ottamani termarikahvin ja nautin maisemsita.

Kahdeksan aikaan saavuin kentälle, jossa Emmeline oli juuri kiipeämässä voikon orin selkään. Ori oli nimeltään Princier ja se hörähti nähdessään minut. Emmeline huikkasi orin selästä tervehdykset ja lähti samantein lämmittelemään. Katselin Princierin askellusta, joka toi mieleeni lapsuuden satuhevoset, jotka lentelivät pilvien päällä. Palattuani maan päälle pyysin Emmelietä ottamaan Princierin kanssa muutamia laukannostoja käynnistä. Ori kuunteli tarkkaan Emmelinen apuja ja se näytti reagoivan ratsastajansa pienimpäänkiin liikkeeseen. Laukka nousi käynnistä moitteitta ja käyntiin siirtyminenkin sujui ilman töksähdyksiä. Laukannostojen jälkeen teimme avo- ja sulkutaivutuksia laukassa sekä ravissa. Princierin ensimmäinen avotaivutus uralla jäi hieman vajaaksi ja sen takaosa tunki kokoajan Emmelinen pohjetta vastaan. Toisella sivulla taivutus sujui jo paremmin ja Emmeline sai pohje- ja ohjasavut läpi kevyemmin. Sulkutaivutusten kohdalla Princier lähti toteuttamaan tehtävää ilman suurempia apuja ja liikkui kauniisti neljällä uralla. Toistimme kumpaakin harjoitusta vielä pari kertaa.

Loppuverryttelyinä pyysin Emmelinetä tekemään Princierin kanssa pääty-ympyröitä ravissa kumpaankin suuntaan. Princier myötäsi ympyröillä ja se ravaili liidokkaasti eteenpäin. Loppukävelyiden aikana suunnittelimme huomisen harjoituksia ja vaihtelimme kuulumisia." Valmennuksen kirjoitti rebely.

Kouluvalmennus 24.01.2017

"Saavuin seuraavana päivänä hieman myöhässä Le Château de Raconteur linnalle ja juoksin suoraan kohti kenttää, jossa näin Emmelinen ja Princierin jo lämmittelemässä. Princier kummastui hieman tulostani, mutta jatkoi silti keskittyneesti tekemistä. Emmeline ohjasi oria pitkin kiemurauraa tehden laukanvaihtoja aina kaarteiden välissä. Princier kuunteli ratsastajansa apuja korvat tarkkana ja se vaihtoi laukan aina napakasti heti pyynnöstä. Lämmittelyiden jälkeen pääsimme siirtymään itse asiaan eli laukkapiruetteihin.

Pyysin Emmelineä ensin tekemään pari piruettia laukassa kumpaankin suuntaan. Princier laukkasi koottuna eteenpäin pontevasti ja teki ihan hyvät piruetit kumpaankin suuntaan. Sen takajalat eivät pysyneet samassa paikassa koko suorituksen ajan ja laukka-askelia tuli piruettiin muutama liian vähän. Päätimme tehdä uudelleen piruetteja aloittaen ensin puolikkaista pirueteistä, jotta pystyisimme keskittymään laukka-askeliin sekä takajalkojen paikkaan yksityiskohtaisesti. Princier ymmärsi tehtävän heti ensiheittämällä ja se vastasi hyvin Emmelinen apuihin. Puolikas piruetti onnistui sekä vasemmalle että oikealle mallikkaasti. Emmeline sai orin pidettyä hyvin koottuna myös ennen ja jälkeen piruetin. Päätimme siirtyä kokonaiseen piruettiin. Emmeline valmisteli Princierin, nosti kootun laukan ja suuntasi kentän keskelle. Princier selkeästi tiesi mitä siltä odotettiin ja sen takajalat tempoivat samassa paikassa koko kuuden laukka-askeleen piruetin ajan. Emmeline taputti oria kaulalle onnistuneen suorituksen jälkeä. Toistimme piruetin onnistuneesti myös toiseen suuntaan.

Piruettien jälkeen siirryimme loppuverryttelyihin, jonka annoin Emmelinen toteuttaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Hän päätyi tekemään kevyttä taivuttelua ravissa ja suuntaamaan sen jälkeen lyhyelle maastoreitille linnan läheisyyteen." Valmennuksen kirjoitti rebely.

Kouluvalmennus 25.01.2017

"Viimeisenä valmennuspäivänä olin saapunut ajoissa paikalle Le Château de Raconteur tiloille. Olin kasannut kentälle alkulämmittelyjä varten ravi- ja laukkapuomeja. Emmeline saapui Princierin kanssa kentälle jo valmiiksi ratsailla. Ori puhkui intoa ja puomit nähdessään se otti muutaman tepasteluaskeleen Emmelinen kiristäessä satulavyötä. Aloitimme alkulämmittelyn tehden taivutuksia puomien ohi. Princierillä oli kova hinku päästä ylittämään puomeja, mutta Emmeline piti pintansa orin kanssa ja ohjasi sen sitkeästi niiden ohi. Taivutusten jälkeen siirryimme puomeille ja Princier suorastaan liisi niiden yli. Toisella pitkällä sivulla olevat laukkapuomit olivat aluksi hieman pitkillä väleillä ja korjasin niitä ensimmäisen ylityksen jälkeen. Jätin toisen sivun puomit tarkoituksella pitkäksi lisättyä laukkaa varten. Ravipuomit jäivät kentän keskelle ja päätin olla käyttämättä niitä ollenkaan. Princier ylitti puomit helposti, eivätkä sen kaviot kopisseet niihin kertaakaan.

Siirryimme lämmittelyn jälkeen harjoittelemaan passagea, joka kuulemma sujui Princieriltä kuin tanssi. Ensimmäinen yritys näytti lähinnä nopeatempoiselta ravilta, eikä Princier nostellut ja koukistanut polviaan riittävästi. Emmelinen istuntakin näytti olevan hieman epätasapainossa, joten päätimme toistaa harjoituksen niin, että toinen pitkä sivu mentäisiin nopeatempoisessa ravissa ja toinen passagea. Princier innostui nopeatempoisesta ravista kovin, eikä meinannut millään himmailla lyhyen sivun lähestyessä. Emmeline sai orin kuitenkin rauhoittamaan askelluksensa ja siirtymään passageen. Princier aloitti hieman kömpelösti nostelleen vaan etujalkojaan. Takajalat liittyivät kuitenkin pian mukaan Emmelinen tehostaessa apujaan. Toistimme harjoituksen myös toiseen suuntaan, kunnes siirryimme loppuverryttelyihin. Pyysin Emmelineä tekemään voltteja ravissa samalla, kun raahasin puomeja pois kentältä. Lopuksi kiittelin jälleen Emmelinä ja Princieriä onnistuneista tunneista ja toivotin kaikkea hyvää tulevaisuuteen!" Valmennuksen kirjoitti rebely.