Iris Rouge
![]() |
Selle Français -tamma, väriltään punarautias sabino, säkäkorkeus 172cm Syntynyt 25.01.2016 ![]() Maahantuonut ja omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811 Koulupainotteinen, tavoitetaso 8: Intermediate I |
Iris on iso ja vähän herkkähipiäinen tamma. Hoitaessa se on yleensä suhteellisen rauhallinen, mutta saattaa näyttää rumaakin naamaa jos joku asia ei sitä miellytä, ei kuitenkaan näyki vaan lähinnä luimistelee ja uhkailee. Lajitoverien kanssa Iris tulee vaihtelevasti toimeen, mutta kaverin saatuaan se osaa olla takertuvakin. Parhaan kaverin perään jäädään tarhassa varmasti huutelemaan, jos toinen lähtee töihin. Ratsastessa Iris ei anna mitään ilmaiseksi ja kyseenalaistaa varmasti omasta mielestään vääränlaiset avut. Liikkeet sillä on ihan mukavat, mutta tamma jättää helposti käyttämättä selkäänsä.
i: Quentin sf m sb 171cm |
ii: Pierrick sf prn sb 170cm | iii: Urbain sf trn 169cm |
iie: Terre à Terre sf m sb 170cm | ||
ie: Imaginaire sf m 172cm | iei: Valentin sf m 170cm | |
iee: Amour Sans Fin sf m 165cm | ||
e: Irina Rouge sf prt 170cm |
ei: Dansons sf mrn 167cm | eii: Absolon sf mrn 170cm |
eie: Faire la Fête sf m 165cm | ||
ee: Rouge sf prt 168cm | eei: Casimir sf rt 171cm | |
eee: Santé sf tprn 166cm |
Jälkeläiset
01. sf-t. Isla du Roch, syntynyt 24.02.2016 oriista Fendant Saavutukset: VSN Champion, KTK-II, Preferent
02. sf-t. Gemma du Roch, syntynyt 19.09.2016 oriista Gravallo
Sukuselvitys vanhemmista
i. Iriksen isä Quentin on suurikokoinen, musta ori sabinomerkeillä höystettynä. Quentin kilpailee tälläkin hetkellä aktiivisesti kouluratsastuksen huipulla, ja siinä sivussa astuu satunnaisia ja tarkoin valittuja tammoja. Quentin on vaativa ja kuuma niin ratsastaa kuin käsitelläkin. Hyvärakenteinen ori periyttää vahvasti sabinogeeniään.
e. Irina Rouge oli aikanaan loistava kilparatsu, jonka ura katkesi yllättäen. Irina Rougea kuljettanut traileri lähti sivuluisuun jäisellä tiellä ja kaatui ojaan - kahdesta hevosesta alemmaksi jäänyt Irina kuoli heti. Tamma oli menehtyessään 12-vuotias, ja Iris Rouge jäi sen elämän ensimmäiseksi ja viimeiseksi varsaksi.
Sukuselvitys isovanhemmista
ii. Pierrick oli yksi aikansa kuuluisimmista kouluoreista. Pierrickin jalostusura alkoi oriin ollessa melko nuori ja vielä kilpakäytössä, noin kahdeksan vuoden iässä. Pierrickistä tuli äkkiä hyvin suosittu siitosorien keskuudessa, ja sen varsoista käytiin ostajien kesken aina kovaa taistelua. Valitettavasti Pierrick kuoli ähkyyn 17-vuotiaana, jättäen jälkeensä yli 200 hienoa varsaa.
ie. Imaginaire on oikea teräsmummo, sillä vielä 31-vuotiaana harmaahapsenakin se jaksaa päivä toisensa jälkeen yllättää omistajansa keksimillään tempauksilla ja riehua tarhassa nuoren hevosen lailla. Imaginairella on neljä varsaa, ja se on koko elämänsä toiminut satunnaisesti pikkukisoissa näyttäytyvänä harrasteratsuna. Imaginaire on luonteeltaan kiltti mutta kujeileva, ja sen käsittelijältä vaaditaankin huumorintajua.
ei. Dansonsin elämä ei alkanut lupaavasti. Se oli nimittäin kaksosvarsa, ja pienikokoisen oriin ei alussa uskottu jäävän henkiin lainkaan. Omistajien sitkeyden ansiosta Dansons pikkuhiljaa kasvoi ja voimistui, parin vuoden iässä siitä ei huomannut enää juuri lainkaan, että se olisi jossain vaiheessa taistellut hengestään. Ratsuna Dansons ei ollut mikään ihmeellinen muttei huonokaan, ja se astui elämänsä aikana kymmenen tammaa.
ee. Rouge tunnettiin lempeänä, suurena tammana, joka piti varsoistaan aina hyvää huolta. Ratsun urakin alkoi lupaavasti, mutta viiden vuoden ikäisenä tarhassa sattunut tapaturma katkaisi siivet haaveelta kilparatsun urasta. Lähes joka vuosi Rouge varsoi terveen ja suuren varsan, ja tälläkin hetkellä maailmalla vaikuttaa yhteensä kuusi tamman elossa olevaa jälkeläistä. Valitettavasti kiltti Rouge menehtyi 16-vuotiaana varsomisen jälkeisten komplikaatioiden seurauksena.
Sukuselvityksestä kiitos Sipelle!
KRJ-Cupit:
Näyttelyt: |
Ominaisuuspisteet: |
Kouluvalmennus 08.12.2016
"Miten sulla on kerta toisensa jälkeen näin kivoja hevosia?" mutisin Raconteurin kentällä, johon Emmeline talutti juuri aivan mielettömän kaunista sukkajalkaista ja läsipäistä tammaa. Vastaukseksi Emmeline virnisti ivallisesti, ja alkoi kiristämään hevosensa satulavyötä selkään noustaakseen. Koska en ollut nähnyt hevosta aikaisemmin, kehoitin Emmelineä ratsastamaan melko itsenäisesti alkuverryttelyn - halusin nimittäin nähdä, miten hevonen vastaa ratsastajansa apuihin ja millä tavalla Emmeline ratsasti Iristä normaalisti. Hetken verryttelyä seurattuani tulin siihen tulokseen, että Iris on valtavan kapasiteetin omaava tamma, mutta ratsastajan harmiksi se ei halunnut antaa mitään ilmaiseksi. Tästä syystä kehoitin Emmelineä vaatimaan tammalta suoritettavat asiat loppuun asti, sillä nyt Emmeline tyytyi herkästi siihen, mitä tamma puoli-ilmaiseksi antoi. Pienten välikäyntien jälkeen lähdimme työskentelemään ravissa tehtävän sulkusiksak-väistöjen parissa, jotka vaativat ratsukolta tasapainon ja tahdin lisäksi tarkkuutta. Alkuun annoin Emmelinen ratsastaa siksakkia melko rennoin rantein niin, että väistön suunta vaihtui rauhallisesti pitkän suoristamisen jälkeen, mutta hiljalleen halusin vaatia lisää - kun Iris näytti antavansa kaikkensa, käskin ratsastajaa ratsastamaan lisää ja kappas, sehän toimi! Kun Emmeline uskalsi pyytää tammaltansa lisää, kuoriutui punarautiaan kuoren alta ihka oikea kouluhevonen, jonka liikkeet saivat hiljalleen lisää joustoa ja ilmavuutta ja sen ryhti parani kertaheitolla paremmaksi. Valmennuksen loppua kohden teimme vielä sulkutaivusta laukassa niin, että sulkutaivutuksen loppuun ratsastettiin laukanvaihto suunnanmuutosta varten. Laukkasulussa Iris tuntui painuvan toisinaan hieman kuuroksi kättä vasten, mutta Emmeline sai ratsastettua hevosen hienosti uudelleen pehmeäksi ja rennoksi kerta toisensa jälkeen. Laukanvaihdot tuntuivat olevan ratsukolle melko helppoa kauraa, sillä laukanvaihdot olivat pääsääntöisesti varsin tasapainoisia ja tahdikkaita. Valmennuksen kirjoitti VP.
Kouluvalmennus 11.12.2016
Muutaman välipäivän jälkeen saavuin uudelleen valmentamaan syötävän suloista koulutammaa Iristä. Valmennus aloitettiin tekemällä siirtymiä askellajista toiseen, sillä halusin saada hevosen aktiiviseksi ja pehmeäksi alusta alkaen. Nyt en myöskään antanut Emmelinen lipsua, vaan halusin hänen vaativan aina hieman enemmän, mitä tamma itsessään tarjosi - näin hevonen saatiin reippaasti hereille, ja Emmeline sai alleen varsin kuuliaisesti ja kivasti toimivan hevosen. Yhdistimme alkuverryttelyyn vielä muutamia peruutuksia, joiden kautta pääsimme työstämään valmennuksen edetessä piaffea. Kun Iris malttoi peruuttaa rennosti ja tahdikkaasti, oli Emmelinen helppo poljettaa tammaa suoraan peruutuksesta piaffeen ja täytyy myöntää, että minun oli pakko kehua ratsukkoa vaikka tunnetustikkaan en anna kehuja edes hyvin tehdystä työstä. Iris polki piaffea varsin tehokkaasti, joten pääsin jälleen kerran auttamaan ratsastajaa istunnallisissa asioissa; nyt Emmeline tuntui jäävän ratsastamaan hieman käsijarru päällä jalat puoli halvaantuneena, joten halusin korjata asian pikimiten karjaisemalla tiukasti "nyt ne kädet rennosti eteen ja ne jalat! Ethän sä hyvä nainen voi jättää tälläisessä tehtävässä sun omia jalkoja makaamaan hevosen kylkiä vasten puolihalvaantuneena vai meinaatko, että Iris poljettaa piaffea ihan itsekseen maailman tappiin asti?!" Pieni palaute ratsastajalle oli selkeästi paikallaan, sillä heti ohjeet saatuaan Emmeline uskalsi hellittää kädellään ja mikä parasta, hän uskalsi korjata hevosta jalalla aktiivisemmaksi ilman, että hevonen olisi rikkonnut piaffen esimerkiksi laukalle. Useiden toistojen jälkeen olin erittäin tyytyväinen ratsukon tämän päiväiseen suorittamiseen, joten kehotin ratsastajaa ratsastamaan hevosen avoimelle kaulalle kaikissa askellajeissa ja kävelemään hevosen kanssa huolelliset loppukäynnit. Valmennuksen kirjoitti VP.
Kouluvalmennus 20.12.2016
Koska Emmeline halusi saada varmuutta ratasuorittamiseen Iriksen kanssa, olimme sopineet etukäteen että tämän päiväisessä valmennuksessa ratsastaisimme ennalta sovitun radan osissa sekä kokonaisuudessaan lävitse. Valmennus aloitettiin verryttelemällä hevonen kisaverryttelyn tavoin, joka koostuu usein pitkistä alkukäynneistä sekä tehokkaasta ja suunnitelmallisesta verryttelystä. "Muista, että sä et voi tehdä kaikkea vähän sinne päin, vaan sulla on oltava etukäteen suunnitelma siitä, mitä ja miksi sä siellä verryttelyssä teet. Iriksen tuntien hyviä tehtäviä olisivat varmasti sellaiset tehtävät, joissa sä pääset ratsastamaan sitä hiukan enemmän, mitä se itse haluaisi tarjota. Huolehtisin myös, että se kulkee pohkeesta eteen olematta kuitenkaan etupainoinen - se on niin iso hevonen, että sen on kannettava itse itsensä." Alkuverryttelyiden jälkeen lähdimme ratsastmaan rataa osissa, jonka jälkeen rata suoritettiin kokonaisuudessaan läpi muutamia kertoja. Pääosin rata onnistui hyvin: Radan aikana säilyi tasapaino, hevonen suoritti mielellään ja Emmelinen ratsastamista oli ilo seurata. Kuten kaikkien, myös tämän ratsukon radassa oli kuitenkin korjattavaa - nyt vaikeimmat tehtävät tuntuivat tulevan liian nopeasti vastaan ja ne kärsivät liiallisesta hätäisyydestä. Kun Emmeline uskalsi esimerkiksi suoristaa hevosen tehtävien välissä ja antaa sekä itselleen että hevoselleen aikaa, oli rata sekä tehtävien osalta että kokonaisuudessaan paljon parempi ja tasaisempi. Varsinkin laukanvaihdot sarjassa sekä viiden metrin liikkumissäteellä suoritettava piaffe olivat tänään todella hyviä sillä niissä säilyi rauha, tasapaino ja maankuulu aktiivisuus! Valmennuksen kirjoitti VP.