Impérial du Roch

Selle Français, ori
Syntynyt 05.03.2016 Ranskassa
Cremello, 170cm

Rekisterinumero VH16-121-0032
Kouluratsastuspainotteinen, ko: Intermediate I
Kasvattanut & omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811

KTK-III  KV-III   Silver Premium

Percy on kyllä ihan isäänsä tullut. Mahakas ja massava mutta pahuksen upea ravi sillä ainakin on! Luonteeltaankin se on hyvin pitkälti isäänsä muistuttava, kiltti ja leikkisä jolla on aina vähän pilkettä silmäkulmassa. Ratsastaessa Percy on reipas ja melko kuuliainen, mutta ei ehkä kuitenkaan kovin pitkäpinnainen. Lyhyillä toistoilla hyvä tulee.


Silver Premium
i: Princier
sf vkk 168cm
ii: Le Prince sf rnvkk 171cm iii: Régle sf trn 170cm
iie: Melbourne Gold xx vkk 167cm
ie: Bordeaux sf prt 167cm iei: Brezolles sf m 169cm
iee: Valliere sf tprt 169cm
KRJ-I, KVJ AB, Preferent
e: Crème d'Amandes
sf vkk 169cm
ei: Cremade sf rt 168cm eii: Éclabousser sf m 169cm
eie: Aventurier sf prt 168cm
ee: Bibilia sf vkk 170cm eei: Melbourne xx vkk 168cm
eee: Noix de Coco sf mkm 166cm

Jälkeläiset

Ei vielä jälkeläisiä.

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Le Prince on suuri, ruunivoikko selle francais. Ori tunnetaan vaikeasta luonteestaan ja kovapäisyydestään, ja sen käsittelijöillä onkin usein kädet mustelmilla Le Princen iskettyä hampaillaan. Ratsuna ori kuitenkin on palvelualtis ja herkkä, ja olikin kilpahevosena tallinsa parhaimmistoa. Tällä hetkellä Le Prince viettää leppoisia eläkepäiviä sillä vuosia sitten kilpailleen naisen kotitilalla.

ie. Bordeaux on kiltti, vielä tälläkin hetkellä satunnaisesti kilpaileva 15-vuotias tamma. Se on elämänsä aikana varsonut kolme kertaa, ja aina välillä sillä on kilpailtu menestyksekkäästi kouluratsastuksen puolella. Bordeaux on todella hyvärakenteinen, ja se on pari vuotta taaksepäin kantakirjattu hienoin pistein I-palkinnolla. Tamma on miellyttämishaluinen, herkkä ja sopivan eteenpäinpyrkivä, hyvin mukava hevonen siis.

ei. Cremade on Ranskassa syntynyt, hyväluonteinen ori, joka on rakenteeltaan korrekti urheiluhevonen. Tämä rautias, 168 senttinen ori on ihastuttanut kaikki sen kanssa tekemisissä olleet ihmiset, sillä tätä hevosta ei ihan heti oriksi uskoisi. Tammoista se kiinnostuu ainoastaan luvan saatuaan, mitä nyt muutaman hölkkäaskeleen saattaa ottaa tammoja nähdessään, ja käsiteltäessä Cremade on suoraansanottuna ihan lapanen. Cremade on sellainen, jonka kanssa myös lapset voivat olla tekemisissä, mutta ratsastettaessa sen selässä tarvitaankin jo hitunen taitoa tulosten saamiseksi. Cremadella on hienot liikkeet, jotka saa esiin vain taitavalla ratsastajalla, ja sillä on kapasiteettia aina GP-radoille asti, jossa se onkin kisannut menestyksekkäästi jo useamman kilpailukauden. Ori on kuitenkin myös aloitteleville sopiva opetusratsu, joka ei anna mitään ilmaiseksi ja omistajansa kahden tyttären kanssa se on kierrellyt helppo B-vaativa B -ratoja hyvällä menestyksellä. Cremade on ollut myös tammanomistajien mieleen, sillä orilla on jo kahdeksan jälkeläistä, vaikka se on ollut käytössä jalostukseen vasta kahden kesän verran.

ee. Bibilia saattaa ulkoapäin vaikuttaa juuri siltä unelmien puoliveriseltä, joka vie kaikkien pienten hevostyttöjen jalat alta. Todellisuus on kuitenkin toinen, sillä tämä hevonen on lähinnä ihan aidosti ilkeä ja kettumainen niin ihmisiä, kuin toisiakin hevosia kohtaan. Bibilia on isokokoinen, 170senttinen ja väriltään voikko ja todella korrekti ja kaunis rakenteeltaan. Se on kuitenkin sekä ratsastettaessa, että käsiteltäessä erittäin vaikea, ja lähes aina tammaa joudutaan taluttamaan orikuolaimesta tai vastaavasti ketjunaru turvan ympäri tai vastaavaa. Ratsastettaessa tamma on kuuma, ja ratsastajalta vaaditaankin rauhallisuutta ja erityisen pieniä apuja. Ja varsin herkkä tamma on kyljistään ja suustaan joten kieli keskellä suuta saa tämän tamman kanssa olla. Kilpaillut tamma on kyllä myös kansallisella tasolla omistajansa kanssa kouluratsastuksessa, mutta mitään merkittäviä määriä sijoituksia tai voittoja ei ole kertynyt, muutama hassu. Tammalla on hienot liikkeet ja hyvä motivaatio töihin, kunhan vain yhteistyö ratsastajan kanssa pelaa. Jälkeläisiä tällä tammalla on kaksi, joista kummatkin ovat voikkoja.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. Régle oli poikansa vastakohta, kiltti ja rauhallinen tähtipäinen rautias. Oriin selkään uskalsi istuttaa lähes kenet tahansa, ja sitä käytettiin paljon pahaluontoisille tammoille tasaamaan varsan tulevan luonnetta. Rakastetun Réglen elämä kuitenkin päättyi melko nuorena, 12-vuotiaan oriin kuollessa traagisesti tallipalossa muutaman muun perimmäisissä karsinoissa eläneen hevosen kanssa.

iie. Melbourne Gold oli tulinen, haastava täysiveritamma, joka nuoruusvuosina syntyneen jalkavamman vuoksi ei voinut toimia ratsuna. Tamma astutettiin elämänsä aikana seitsemän kertaa, ja se osoitti olevansa loistava emä tulisuudestaan huolimatta. Melbourne Gold muutti 19-vuotiaana sitä monet vuodet hoitaneen nuoren naisen hevoseksi, ja eli pitkän elämän aina 27 ikävuoteen saakka. Voikko, viimeisinä vuosina huomattavasti rauhoittunut tamma nukutettiin ikiuneen vanhuuden vaivojen vuoksi.

iei. Vielä tänäkin päivänä eteenpäin porskuttava 30-vuotias Brezolles, kilpaili nuoruusvuosinaan aktiivisesti korkeissa luokissa ja kierti ulkomaillakin. Oriin jalostusura alkoi 10-vuotiaana, ja vielä 24 vuoden iässä sille syntyi muutamia varsoja. Brezolles on oikea herrasmies, joka kuitenkin tammojen läheisyydessä hyvinkin tiedostaa olevansa ori. Brezolles on vuosia sitten voittanut useita koulumestaruuksia pitkäaikaisen ratsastajansa luotsaamana.

iee. Vallieren elämän alku oli kova. Jo varsana se joutui eläinrääkkääjän omistukseen. Sitä ei hoidettu kunnolla, tammaa lyötiin ja ruokittiin silloin kun muistettiin. Tästä syystä Valliere oli kunnon ihmisten käsiin päästyäänkin pitkään hyvin epävarma, vaikka tamman sydän olikin pohjimmiltaan täyttä kultaa. Pikkuhiljaa tamma saatiin luottamaan ihmisiin, ja se vietti vanhuusvuotensa leppoisasti satunnaisesti varsoen ja pullahevosen päiviä viettäen. Valliere menehtyi 21-vuotiaana kasvaimen uuvuttamana.

eii. Éclabousser oli eläessään melkoisen upea ilmestys, ja ori keräsikin näyttelykehistä melkoista menestystä monen vuoden ajan. Varsana tämä ori ei ollut mikään kedon kaunein kukkanen, mutta vanhetessaan se kehittyi todella hyvin ja oli rakenteeltaan ehkä hieman raskaampi kouluhevostyyppi. Éclabousser oli väriltään musta, ja sillä oli säkäkorkeutta miltei 170 senttimetriä. Orin käsittely oli joinain päivinä helppoa kuin mikä, mutta sillä oli myös niitä päiviä, jolloin mikään ei sujunut. Éclabousser menestyi hyvin vaativissa kouluratsastusluokissa, ja starttasi myös muutaman GP-startin ihan kohtuullisella muutaman ruusukkeen menestyksellä. Liikkeiltään ori oli valioluokkaa, jota se periytti myös jälkeläisilleen. Ori olikin suosittu hevonen jalostuksessa, sillä se jätti jälkeläisiinsä miltei pelkästään hyviä ominaisuuksia. Éclabousser laukkasi kuitenkin ikivihreille niityille jo 17-vuotiaana jalkavamman vuoksi.

eie. Aventurier on hevonen parhaassa iässä. Liki parikymppinen tamma on toiminut niin tuntiratsuna, kilpahevosena kuin siitostammanakin, joten tamma on ollut varsin monipuolinen hevonen. Elämänsä ensimmäiset ratsuvuodet se toimi tuntiratsuna, jonka jälkeen se siirtyi kilpakäyttöön, kun omistaja huomasi sen potentiaalin vaativiin luokkiin. Parin vuoden lisäkoulutuksella tammasta saatiin Prix St. Georges-tasoinen kouluhevonen, jolla on kapasiteettia jonkin verran myös esteille. Aventurier kisasi yhteensä kymmenen täyttä kautta, jonka jälkeen se siirtyi eläkepäiviä viettämään siitostamman roolissa. Edelleen sillä ratsastetaan nelisen kertaa viikossa, ja vieläkin on vanhat taidot tallessa. Jälkeläisilleen tamma on periyttänyt hyvää liikettä ja helppoa luonnetta. Tämä punarautias, 168 senttinen tamma ei ole rakenteeltaankaan hassumpi ja muutamia hyviä palkintoja on tullut myös näyttelypuolella.

eei. Melbourne on eläkepäiviään viettävä 22-vuotias supervanhus, joka on ollut aina sellainen jokaisen hevostytön unelmahevonen. Se on väriltään voikko, ja korkeuttakin on 168 senttimetriä. Ori on melko raskasrakenteinen, mutta silti se on menestynyt hyvin vaativillakin kouluradoilla, muutamia startteja tehden myös GP-luokissa. Menestystä on kaikkien kymmenen kisakauden aikana tullut todella hienosti, ja tilillä on muutamia mestaruussijoituksia ja monia kansallisia ja kansainvälisiä sijoituksia ja voittoja. Myös pienemmissä kisoissa, helpommissa luokissa menestys on ollut ainakin omistajan mielestä hyvää, ja juuri koskaan ei ole orin kanssa tarvinut ilman rusettia kisoista kotiin lähteä. Ori soveltuu ratsastettavuutensa puolesta myös aloittelevammalle ratsastajalle, ja Melbourne on hyvä opettaja kisakentille siirtyessä. Jälkeläisiä tällä hurmuriorilla on peräti parisenkymmentä, joista jokainen on perinyt hyvää luonnetta ja kapasiteettia.

eee. Noix de Coco on vähän sellainen hevonen, josta kukaan ei juuri mitään tiedä sen lisäksi, että tamma on menestynyt hyvin vaativissa luokissa kouluratsastuksessa, mutta niin myös valjakkoajossa helpoissa luokissa. Coco on ulkonäöllisesti kovin kaunis hevonen, mustankimo ja korkeuttakin on kiitettävät 166 senttimetriä. Luonteeltaan se on kuitenkin hieman haastava, jonka vuoksi sillä ei ole teetetty kuin kolme varsaa, joista kaksi on emätamman omistajalla. Tamma on kuitenkin rakenteeltaan korrekti kouluratsu, ja menestynyt hyvin, eikä se ole mikään pahimman luokan terroristi luonteeltaan, mutta vaikea se on. Tamma päästää vain harvoja ihmisiä lähelleen, ja useimmiten vieraille se vain näyttelee purukalustoaan tai takalistoaan.

Isän puolen sukuselvitys © Sippe, emän puoli © Annika N., kiitos!

KRJ-Cupit:
31.05.2017 - Savage - Intermediate I - 2/61

Näyttelyt:
03.04.2016 Le Château de Raconteur, irtoSERT, pt. Kati

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 24.02.2017

Lopetellessani valmennustamme tallintyöntekijä talutti paikalle seuraavan valmennettavani cremellon värityksen omaavan Percyksi kutsutun oriin, joka sai minut päästelemään ihastuneita huokauksia. Emmelinen vaihtaessa ratsuaan lennosta kertoi hän cremellon olevan hyvin kuuliainen, mutta samalla kärsimätön ratsu, jonka kanssa ei voinut jäädä toistamaan yhtä ja samaa asiaa pitkäksi aikaa. Alkulämmittelyksi kaksikko sai tehdä paljon siirtymisiä sekä temmonvaihteluja eri kokoisilla ympyröillä. Percyn alkaessa näyttää siltä, että sille kelpaisi jokin muu tehtävä annoin kaksikolle luvan siirtyä käyntiin siksi aikaa kun selitin heille tunnin ensimmäisen tehtävän.

Olit aiemmin maininnut cremellon olevan hieman kärsimätön, joten halusin nähdä kuinka teiltä luonnistuisivat pysähdykset. Ensimmäisenä tehtävänne olisikin näin ollen tehdä viiden sekunnin pysähdys jokaisen sivun keskelle mitä seuraisi viisi peruutusaskelta ja suoraan siirtyminen koottuun raviin. Aluksi Percy ei oikein olisi halunnut seistä aloillaan pysähdyksien aikana, mutta sait sen vähitellen rauhoittumaan, jolloin pysähdyksetkin alkoivat sujua. Peruutuksissa teillä ei ilmennyt ongelmia, mutta raviin lähdössä ori tarjosi pariin otteeseen harjoitusravia kootun ravin sijasta. Huomautettuani sinulle asiasta korjasit sen kuitenkin välittömästi, jolloin ori ei enää tarjonnut harjoitusravia. Suoriuduttuanne tehtävästä useaan otteeseen mallikkaasti sait luvan siirtää Percyn käyntiin siksi aikaa kun selitin tunnin toisen tehtävän.

Tunnin toisena tehtävänä saisitte tehdä koottu ravi-lisätty ravi-koottu ravi harjoitusta siten, että lyhyet sivut mentäisiin lisätyssä ravissa ja pitkillä sivuilla muuten koottua ravia mutta pitkien sivujen keskellä saisitte ottaa kolme askelta lisättyä ravia. Selitettyäni tehtävän saitte luvan aloittaa. Tehtävä sujui muuten teiltä heti hyvin, mutta Percy olisi voinut venyttää askeltaan lisätyssä ravissa hitusen enemmän, minkä lisäksi sen koottu ravi muuttui helposti kiireen näköiseksi siirryttäessä lisätystä ravista koottuun raviin. Neuvottuani sinua kuinka korjata nämä kaksi asiaa alkoivat siirtymisenne lisätystä ravista koottuun raviin sekä lisätty ravinne näyttämään paremmilta ja pian annoinkin teille jo luvan siirtyä käyntiin, missä saitte hoitaa loppuveryttelyt itsenäisesti. Valmennuksen kirjoitti Tuulia T.

Kouluvalmennus 25.02.2017

Seuraava aamu valkeni kauniina ja napattuani mukaani voileivän ja täytettyä termoskannuni höyryävän kuumalla teellä lähdin astelemaan kohti kenttää, minne päästyäni huomasin, ettei Emmeline ollut vielä saapunut paikalle. Kovin kauan minun ei kuitenkaan täytynyt odottaa ennenkuin nainen saapui kentälle cremellon Percy oriinsa kanssa. Naisen kivuttua ratsunsa selkään ohjeistin heitä tekemään alkulämmittelyiden aikana voltit jokaisen sivun keskelle ensin käynnissä ja sitten ravissa. Percy oli aluksi hieman kankea ja kaksikko tekikin alkuun melko suuria voltteja, mutta oriin alkaessa vertyä alkoi Emmelinekin tekemään sen kanssa pienempiä voltteja.

Kaksikon veryteltyä hetken käynnissä ja ravissa kehotin heitä nostamaan laukan ja siirtymään isolle kahdeksikolle, jossa heidän tulisi vaihtaa laukkaa aina volttien liitoskohdassa. Alkuun Percy reagoi Emmelinen laukanvaihto apuihin hieman hitaasti, mutta naisen annettua ratsulleen avut hieman napakammin alkoivat laukanvaihdotkin tulla oikeaan kohtaan. Laukka kahdeksikon alkaessa sujumaan annoin teille luvan siirtyä hetkeksi käyntiin siksi aikaa kun selostin tunnin ensimmäisen varsinaisen tehtävän. Tänään harjoittelisimme sulkutaivutuksia ja aloittaisimme siten, että saisitte tehdä toiselle pitkälle sivulle sulkutaivutusta kootussa ravissa ja toiselle kootussa laukassa. Saatuani tehtävän selitettyä annoin naiselle luvan siirtää cremellon ratsunsa koottuun raviin. Hetken saimme hakea koottuun raviin oikeaa tempoa, mutta kun se löytyi saitte luvan aloittaa tehtävän teon. Kootussa ravissa tehdyt sulkutaivutukset eivät tuottaneet teille ongelmia, mutta laukassa Percyllä oli vaikeuksia säilyttää hyvä tahti. Huomautettuani sinulle kuitenkin asiasta korjasit tilanteen kuitenkin hyvin ja pian jo esittelittekin minulle moitteettomia sulkutaivutuksia niin ravissa kuin laukassakin. Muutaman onnistuneen toiston jälkeen saitte luvan siirtyä ravin kautta käyntiin ja käynnissä teitte vielä muutamia voltteja ja kiemuroita ennen kuin päätin valmennuksemme. Valmennuksen kirjoitti Tuulia T.

Kouluvalmennus 26.02.2017

Viimeisenä valmennusviikonloppumme päivänä minulla olikin vain yksi valmennettava, joten olimme sopineet Emmelinen kanssa, että aloittaisimme valmennuksen aikaisin aamulla heti aamutallin jälkeen. Ulkona oli vielä hieman pimeää saapuessani hyvin valaistulle kentälle, jolla nainen jo lämmittelikin edellispäiviltä tuttua cremelloa oriaan Percyä. Ori vaikutti olevan vielä hieman uninen ja reagoi vähän hitaanpuoleisesti Emmelinen sille antamiin apuihin, mutta alkoi kuitenkin vähitellen vertyä naisen tehdessä sen kanssa erilaisia kiemuroita ja temmonvaihdoksia eri askellajeissa. Päätin kuitenkin pitää kanssanne tänään hieman helpommat harjoitteet sillä edellispäivinä olin pistänyt teidät kunnolla töihin, joten tänään harjoittelisimme siirtymisiä.

Lämmiteltyänne ohjeistin teitä ensimmäisen harjoitteen kanssa, jossa tehtävänä oli mennä neliömuotoista uraa uransisäpuolella siten että pitkien sivujen vastaiset neliönsivut kulkisitte kootussa käynnissä ja lyhyiden sivujen vastaiset neliönsivut lisätyssä käynnissä. Aivan aluksi tosin sain puuttua siihen, että ratsastitte neliönkulmat hieman pyöreiksi, joten muistutin sinua tekemään kulmat huolellisemmin. Koottu käynti ei teille ongelmia tuottanut mutta lisätyssä käynnissä Percy olisi saanut venyttää askeltaan hitusen enemmän. En tosin ehtinyt huomauttaa asiasta Emmelinelle kun nainen oli jo korjannut asian itsenäisesti. Mentyänne tehtävää hetken aikaa käynnissä annoin teille luvan siirtyä raviin, jossa saisitte toistaa tehtävän. Ravissa tehtävä sujui teiltä heti hyvin, joten kovin kauan emme sen parissa pysyneet ennen kuin jo siirryimme seuraavaan tehtävään.

Tunnin lopuksi harjoittelimme vielä siirtymisiä kootusta laukasta-koottuun käyntiin ja kootusta käynnistä-koottuun laukkaan siten että pitkien sivujen keskelle tulisi laukan nostot ja lyhyiden sivujen keskellä siirtyminen takaisin käyntiin. Laukan nostot sujuivat teiltä heti hyvin, mutta käyntiin siirtymisessä teillä oli pieniä ongelmia aluksi ja Percy meinasikin ottaa väliin muutaman raviaskeleen. Parin toiston jälkeen alkoivat kuitenkin käyntiin siirtymisetkin sujua paremmin ja muutaman onnistuneen toiston jälkeen saitte luvan siirtyä vapaaseen käyntiin. Valmennuksen kirjoitti Tuulia T.