Galabre du Roch KV-II

Selle Français -tamma, väriltään ruunivoikko, säkäkorkeus 167cm
Syntynyt 22.11.2015     (ikääntyy epäsäännöllisesti), rekisterinumero VH15-121-0089
Kasvattanut ja omistaa Le Château de Raconteur VRL-01811
Koulupainotteinen, tavoitetaso 8: Intermediate I

Kuutena päivänä viikossa Gala on kiltti, mukava ja lähes joka tilanteessa helppo, mutta sitten on se seitsemäs päivä, jolloin mikään ei toimi. Normaalisti tamma kuikuilee aamuheinien aikaan karsinan yli höristen korvat hörössä, mutta toisinaan se näyttää ovelle pelkkää takapuolta eikä mörökölliä meinaisi saada talutettua edes tarhaan. Ratsastaessa Gala on yleensä kuuliainen ja eteenpäinpyrkivä ja toimii myös kisapaikoilla erinomaisesti. Sillä on kivat liikkeet, joissa on mukava istua. Tosinaan tammalla on vähän turhankin paljon virtaa, jolloin se meinaa juosta jatkuvasti alta pois ja koko treeniaika kuluu siihen, että Galan yrittää saada edes jonkin verran kuulolle.


Premier
i: Gravallo
sf prn 167cm
ii: Gravano sf trn 170cm iii: Parisien sf rt 169cm
iie: Vivre du Roim sf trn 167cm
ie: Liberté sf mkm 166cm iei: Avenir sf rnkm 168cm
iee: Être sf m 165cm
KVJ AB, Preferent
e: Crème d'Amandes
sf vkk 169cm
ei: Cremade sf rt 168cm eii: Éclabousser sf m 169cm
eie: Aventurier sf prt 168cm
ee: Bibilia sf vkk 170cm eei: Melbourne xx vkk 168cm
eee: Noix de Coco sf mkm 166cm

Jälkeläiset

01. sf-t. Genevre du Roch, syntynyt 01.01.2017 oriista Serpentard PB Saavutukset: KV-II, Premier

Sukuselvitys isovanhemmista

ii. Gravano on kiltti ja herrasmiehen luonteen omaava tummanruunikko, joka kilpaili parhaimmillaan vaativa A -luokissa. 170cm korkean, läsipäisen orin liikkeet eivät riittäneet vaativammille tasoille, mutta se kilpaili pitkän ja menestyksekään uran omalla tasollaan. Vaatimattomat liikkeet ovat mukavia istua, ja niitä kompensoi hieman orin hyvä rakenne - Gravano on ryhdikäs, kevyt mutta hyvän orileiman omaava ja suorajalkainen ruunikko. Ori kantakirjattiin 10-vuotiaana kolmannella palkinnolla, jonka jälkeen se jatkoi kilpauraansa ja kesäisin myös siitosorin hommissa kysynnän mukaan. Gravanon jäätyä eläkkeelle kilpailuiden ja siitoskäytön parista orille oli kertynyt 12 jälkeläistä, jotka vaikuttavat perineen isänsä lempeää ja kilttiä luonnetta. Tällä hetkellä Gravano viettää rentoa eläkeläis-harrastehevoselämää pienehköllä yksityistallilla Ranskassa.

ie. Liberté kimoutui mustasta melko nopeasti täysvalkeaksi, ja tamma näytti kuin satuhevoselta liikkuessaan kouluradalla. Ryhdikäs ja suurilinjainen, 166cm korkea Liberté kilpaili pitkän uran kouluratsastuksen parissa aina GP-tasolla asti, mutta mitään loistomenestyjää tammasta ei koskaan tullut, vaikka voittojakin tamma toisinaan nappasi vaativimmistakin luokista. Energinen ja suuriliikkeinen tamma nautti työnteosta, eivätkä vapaapäivät olleet tämän kimon mieleen. Rakenteeltaan Liberté oli melko keskiverto, puutteita oli muun muassa pitkä lanne, turhan pysty lapa ja piirteetön säkä, ja kaulakin olisi voinut olla hieman hieman pidempi. Jalka-asennot tammalla olivat hyvät ja luustoltaan ne olivat järeät ja kestävät, eikä Liberté ontunut elämänsä aikana päivääkään. Kilpauransa jälkeen tamma astutettiin kahdesti, joista vain toinen kerta tuotti tulosta. Tamma oli varsonut ensimmäisen ja edellisen kerran nelivuotiaana ennen uransa aloitusta, ja molemmat jälkeläiset osoittautuivat energisiksi ratsuiksi ja innokkaiksi työskentelijöiksi emänsä tapaan. 17-vuotiaana Liberté mursi etujalkansa pahasti tarhassa, jonka takia tamma päätettiin päästää vihreämmille laitumille.

ei. Cremade on Ranskassa syntynyt, hyväluonteinen ori, joka on rakenteeltaan korrekti urheiluhevonen. Tämä rautias, 168 senttinen ori on ihastuttanut kaikki sen kanssa tekemisissä olleet ihmiset, sillä tätä hevosta ei ihan heti oriksi uskoisi. Tammoista se kiinnostuu ainoastaan luvan saatuaan, mitä nyt muutaman hölkkäaskeleen saattaa ottaa tammoja nähdessään, ja käsiteltäessä Cremade on suoraansanottuna ihan lapanen. Cremade on sellainen, jonka kanssa myös lapset voivat olla tekemisissä, mutta ratsastettaessa sen selässä tarvitaankin jo hitunen taitoa tulosten saamiseksi. Cremadella on hienot liikkeet, jotka saa esiin vain taitavalla ratsastajalla, ja sillä on kapasiteettia aina GP-radoille asti, jossa se onkin kisannut menestyksekkäästi jo useamman kilpailukauden. Ori on kuitenkin myös aloitteleville sopiva opetusratsu, joka ei anna mitään ilmaiseksi ja omistajansa kahden tyttären kanssa se on kierrellyt helppo B-vaativa B -ratoja hyvällä menestyksellä. Cremade on ollut myös tammanomistajien mieleen, sillä orilla on jo kahdeksan jälkeläistä, vaikka se on ollut käytössä jalostukseen vasta kahden kesän verran.

ee. Bibilia saattaa ulkoapäin vaikuttaa juuri siltä unelmien puoliveriseltä, joka vie kaikkien pienten hevostyttöjen jalat alta. Todellisuus on kuitenkin toinen, sillä tämä hevonen on lähinnä ihan aidosti ilkeä ja kettumainen niin ihmisiä, kuin toisiakin hevosia kohtaan. Bibilia on isokokoinen, 170senttinen ja väriltään voikko ja todella korrekti ja kaunis rakenteeltaan. Se on kuitenkin sekä ratsastettaessa, että käsiteltäessä erittäin vaikea, ja lähes aina tammaa joudutaan taluttamaan orikuolaimesta tai vastaavasti ketjunaru turvan ympäri tai vastaavaa. Ratsastettaessa tamma on kuuma, ja ratsastajalta vaaditaankin rauhallisuutta ja erityisen pieniä apuja. Ja varsin herkkä tamma on kyljistään ja suustaan joten kieli keskellä suuta saa tämän tamman kanssa olla. Kilpaillut tamma on kyllä myös kansallisella tasolla omistajansa kanssa kouluratsastuksessa, mutta mitään merkittäviä määriä sijoituksia tai voittoja ei ole kertynyt, muutama hassu. Tammalla on hienot liikkeet ja hyvä motivaatio töihin, kunhan vain yhteistyö ratsastajan kanssa pelaa. Jälkeläisiä tällä tammalla on kaksi, joista kummatkin ovat voikkoja.

Sukuselvitys isoisovanhemmista

iii. Parisien eli lyhyen mutta menestyksekkään elämän. 169cm korkea, rautias ori kilpaili kaksi vuotta GP-tasolla huikealla menestyksellä, ja hurmasi olemuksellaan ja liikkeillään jokaisen vastaantulijan. Parisien oli luonteeltaan hyvin esiintymishaluinen ja oman arvonsa tunteva, ja se antoi aina kouluaitojen sisällä kaikkensa suorituksensa eteen. Se palkittiin erinomaisen rakenteensa ja liikkeidensä ansiosta II-palkinnolla kantakirjauksessa, jonka jälkeen Parisien ehti toimia yhden kesän siitosorin hommissa. Parisienin ollessa vain 8-vuotias, sen nousussa ollut ja menestyksekkäästi liikkelle lähtenyt ura päättyi, kun ori menehtyi liikenneonnettomuudessa. Parisien ehti onneksi jättää jälkeensä seitsemän varsaa, joista pari huutokauppattua yksilöä olivat haluttuja tapauksia. Harmillisesti Parisien ei näytä juurikaan periyttäneen hyvän rakenteensa lisäksi muuta, vaan jälkeläisten liikkeet ja luonteet olivat hyvin erilaisia keskenään.

iie. Vivre du Roim on lempeä ja ihmisystävällinen tamma, joka ei ole juurikaan poistunut kotitallinsa ulkopuolelle astutuksia ja muutamia pikkukisoja lukuunottamatta. Herttainen tummanruunikko ei ole rakenteeltaan kovin kehuttava tapaus; jalka-asennoissa olisi petrattavaa, kaula saisi olla pidempi ja lautanenkin loivempi. Vaatimattomasta ulkomuodostaan huolimatta Vivre on liikkeiltään varsin näyttävä tamma, ja etenkin sen laukka on lennokasta ja hienoa katseltavaa. Vivren omistaja, tavallinen hevosrakas täti-ihminen, ei koskaan innostunut sen suuremmin kisaamisesta, mutta ne muutamat helpot koulukilpailut joihin ratsukko osallistui, päättyivät kaksikon selkeään voittoon. Tällä hetkellä 18-vuotias Vivre du Roim on varsonut kolme kertaa, ja kaikki kolme varsaa ovat perineet emältään mukavaa luonnetta. Rakenteellisia ominaisuuksia tamma ei onneksi juurikaan jättänyt jälkeläisiinsä, eikä harmillisesti myöskään näyttäviä liikkeitäkään.

iei. Avenir kisasi pitkän ja kohtuullisen menestyksekkään uran GP-tasolla, muttei koskaan ollut kovin tunnettu tai suosittu ori. 168cm ruunikonkimo teki yleensä tasaisen varmoja suorituksia, mutta ori ei ollut liikkeiltään tai olemukseltaan kovin näyttävä. Rakenteeltaan Avenir oli myös melko keskitasoa, mutta orileima oli heikko - kimoa luultiin usein ruunaksi niin ulkonäön, kuin rauhallisen ja tasaisen luonteensakin vuoksi. Muutamaa tammanomistajaa rauhallinen ori kuitenkin kiinnosti, ja orille syntyi neljä jälkeläistä, jotka osoittautuivat isäänsä paremmiksi kilpahevosiksi luonteensa osalta, sillä kaikkien emät olivat vähän tulisempaa sorttia. Avenir kuoli vanhuuteen omassa karsinassaan sen ollessa 24-vuotias ja vietettyään monta vuotta rauhallista eläkeläiselämää.

eee. Être on ulkonäöltään Libertén tapaan kovin sadunomainen, vaikka väri onkin päinvastainen. Näyttävä musta tähtipäinen tamma on upea liikkeinen, luonteeltaan melko säpäkkä ja ratsastettavuudeltaan varsin mukava tapaus. Être kilpaili muutaman vuoden korkeimmillaan intermediate I -tason luokissa, kunnes se sai jännevamman ja muutti uuteen kotiin kevyempään käyttöön. Êtren hyvä suku oli omiaan jalostuskäyttöön, ja musta tamma varsoikin uuden omistajansa luona neljä kertaa. Varsat perivät emältään suurilinjaista ja ryhdikästä rakennetta, hyviä jalka-asentoja sekä näyttäviä liikkeitä. Tällä hetkellä 22-vuotias Être viettää edelleen leppoisaa harrastehevosen elämää omistajansa kanssa pienellä yksityistallilla Etelä-Ranskan maaseudulla.

eii. Éclabousser oli eläessään melkoisen upea ilmestys, ja ori keräsikin näyttelykehistä melkoista menestystä monen vuoden ajan. Varsana tämä ori ei ollut mikään kedon kaunein kukkanen, mutta vanhetessaan se kehittyi todella hyvin ja oli rakenteeltaan ehkä hieman raskaampi kouluhevostyyppi. Éclabousser oli väriltään musta, ja sillä oli säkäkorkeutta miltei 170 senttimetriä. Orin käsittely oli joinain päivinä helppoa kuin mikä, mutta sillä oli myös niitä päiviä, jolloin mikään ei sujunut. Éclabousser menestyi hyvin vaativissa kouluratsastusluokissa, ja starttasi myös muutaman GP-startin ihan kohtuullisella muutaman ruusukkeen menestyksellä. Liikkeiltään ori oli valioluokkaa, jota se periytti myös jälkeläisilleen. Ori olikin suosittu hevonen jalostuksessa, sillä se jätti jälkeläisiinsä miltei pelkästään hyviä ominaisuuksia. Éclabousser laukkasi kuitenkin ikivihreille niityille jo 17-vuotiaana jalkavamman vuoksi.

eie. Aventurier on hevonen parhaassa iässä. Liki parikymppinen tamma on toiminut niin tuntiratsuna, kilpahevosena kuin siitostammanakin, joten tamma on ollut varsin monipuolinen hevonen. Elämänsä ensimmäiset ratsuvuodet se toimi tuntiratsuna, jonka jälkeen se siirtyi kilpakäyttöön, kun omistaja huomasi sen potentiaalin vaativiin luokkiin. Parin vuoden lisäkoulutuksella tammasta saatiin Prix St. Georges-tasoinen kouluhevonen, jolla on kapasiteettia jonkin verran myös esteille. Aventurier kisasi yhteensä kymmenen täyttä kautta, jonka jälkeen se siirtyi eläkepäiviä viettämään siitostamman roolissa. Edelleen sillä ratsastetaan nelisen kertaa viikossa, ja vieläkin on vanhat taidot tallessa. Jälkeläisilleen tamma on periyttänyt hyvää liikettä ja helppoa luonnetta. Tämä punarautias, 168 senttinen tamma ei ole rakenteeltaankaan hassumpi ja muutamia hyviä palkintoja on tullut myös näyttelypuolella.

eei. Melbourne on eläkepäiviään viettävä 22-vuotias supervanhus, joka on ollut aina sellainen jokaisen hevostytön unelmahevonen. Se on väriltään voikko, ja korkeuttakin on 168 senttimetriä. Ori on melko raskasrakenteinen, mutta silti se on menestynyt hyvin vaativillakin kouluradoilla, muutamia startteja tehden myös GP-luokissa. Menestystä on kaikkien kymmenen kisakauden aikana tullut todella hienosti, ja tilillä on muutamia mestaruussijoituksia ja monia kansallisia ja kansainvälisiä sijoituksia ja voittoja. Myös pienemmissä kisoissa, helpommissa luokissa menestys on ollut ainakin omistajan mielestä hyvää, ja juuri koskaan ei ole orin kanssa tarvinut ilman rusettia kisoista kotiin lähteä. Ori soveltuu ratsastettavuutensa puolesta myös aloittelevammalle ratsastajalle, ja Melbourne on hyvä opettaja kisakentille siirtyessä. Jälkeläisiä tällä hurmuriorilla on peräti parisenkymmentä, joista jokainen on perinyt hyvää luonnetta ja kapasiteettia.

eee. Noix de Coco on vähän sellainen hevonen, josta kukaan ei juuri mitään tiedä sen lisäksi, että tamma on menestynyt hyvin vaativissa luokissa kouluratsastuksessa, mutta niin myös valjakkoajossa helpoissa luokissa. Coco on ulkonäöllisesti kovin kaunis hevonen, mustankimo ja korkeuttakin on kiitettävät 166 senttimetriä. Luonteeltaan se on kuitenkin hieman haastava, jonka vuoksi sillä ei ole teetetty kuin kolme varsaa, joista kaksi on emätamman omistajalla. Tamma on kuitenkin rakenteeltaan korrekti kouluratsu, ja menestynyt hyvin, eikä se ole mikään pahimman luokan terroristi luonteeltaan, mutta vaikea se on. Tamma päästää vain harvoja ihmisiä lähelleen, ja useimmiten vieraille se vain näyttelee purukalustoaan tai takalistoaan.

Isän puolen sukuselvitys © dookie, emän puoli © Annika N., kiitos!

KRJ-Cupit:
31.05.2017 - Savage - Intermediate I - 3/61

Näyttelyt:
19.03.2016 Le Château de Raconteur, Ridden RCH 10p.
14.06.2016 Le Château de Raconteur, Ridden RCH 10p.

Ominaisuuspisteet:
Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys
Kouluratsastuksessa op. (tasolla )

Kouluvalmennus 06.02.2017

"Lilin aiheuttamasta ihastuksesta hieman toivuttuani suuntasin taas täytetyn termosmukini kanssa kentälle, jossa oli vuorossa vierailuni viimeinen valmennettava. Ratsuksi paljastui ruunivoikko Gala, jota Emmeline parhaillaan ratsasti alkuverryttelyiden parissa ympyröitä ja loivia kiemurauria tehden. Ratsukko sai taas hoitaa verryttelyt itsenäisesti, sillä halusin tuttuun tapaan seurata uuden hevosen työskentelyä ennen varsinaisen valmennuksen aloittamista.

Verryttelyiden ja välikäyntien jälkeen pyysin Emmelineä ratsastamaan uraa pitkin ja tekemään joka kierroksella kuusi volttia: jokaiseen kulmaan yksi, ja molempien pitkien sivujen puoliväliin yksi. Ensimmäisenä tehtävänä nimittäin oli avo- ja sulkutaivutukset, jotka tehtiin joka pitkällä sivulla ja vaihdettiin liikkeestä toiseen volttien kautta. Pitkälle sivulle tullessa ratsukon tuli jatkaa voltin jälkeen avotaivutuksessa, ja vaihtaa puolivälin voltin kautta sulkutaivutukseen loppusuoran ajaksi. Gala osoittautui melko reippaaksi menijäksi, ja se tuntuikin vähän juoksevan läpi taivutuksien, vaikka olimme vasta käynnissä. Kehotin Emmelineä tekemään tarvittaessa vaikka pysähdykset kesken taivutuksen, kunhan pidätteet vain menisivät todella läpi. Seuraavalla yrityksellä Gala tosiaan joutui kuuntelemaan ratsastajaansa, myös niitä pidätteitä, ja tamma esittikin siistit avo- ja sulkupätkät. Seuraavaksi siirryttiin raviin, ja jatkettiin samalla kuviolla. Myös tässä askellajissa oli aluksi hieman vaikeuksia vauhdin ja jarrujen kuuntelemisen kanssa, mutta Emmelinen sinnikkäällä ratsastuksella saatiin myös ravitaivutukset sujumaan. Muutaman ravikierroksen jälkeen päätin vaihtaa tehtävää täysin, ja lopputunniksi otettiin piaffe-passage-siirtymät työn alle. Ratsukko sai tulla simppelisti keskihalkaisijalla vapaalla uralla, ja muutamat siirtymät liikkeiden välillä suoran aikana. Gala ei ollut asiasta aivan samaa mieltä, ja etenkin piaffessa tuli alkuun tahtirikkoja ja yleistä tohinaa, kun tamma ei taas meinannut malttaa. Tarpeeksi napakasti kun ratsastaja komensi ja pyysi, löytyi Galaltakin komeat piaffet ja passaget, ja niiden väliset siirtymät sujuivat pehmeästi mutta täsmällisesti. Tamma polki hyvin runkonsa alle, ja näytti keskittyvän totisesti ratsastajan apuihin. Hyvään onnistumiseen olikin mukava lopetella, ja ratsukko sai siirtyä itsenäisten loppuverryttelyiden pariin." Valmennuksen kirjoitti dookie.

Kouluvalmennus 12.02.2017

"Tänään valmennettavaksi saapui minulle aivan uusi tuttavuus, selle français-tamma Galabre du Roch eli tutummin Gala. Upea ruunivoikko tamma esitteli heti alkuun letkeää raviaan ja ratsastaja selässä sai lähinnä nauttia alkuravien ajan. Homma kuitenkin muuttui aika nopeasti, sillä laukassa Gala otti kunnon kierrokset ja ratsastaja joutuikin yllättäen tekemään todella paljon töitä löytääkseen taas hallinnan. Palasimme ihan alkuun ja lähdimme työstämään tammaa käynnissä hakien sitä rentoutta ja kuuliaisuutta, joka meillä vielä alkuvalmennuksesta oli. Pysähdyksillä ja lyhyillä siirtymillä Galaan saatiin kohtalaisen helposti taas kuulo päälle, mutta enää emme menneet lankaan: ratsastajan oli oltava koko ajan tilanteen herrana ja päätettävä etenemissuunta ja -vauhti.

Tarkoituksenamme ei ollut treenata tänään mitään erityistä vaan enemmänkin jumppailla ja taivutella Gala huolellisesti läpi. Siirryimmekin työskentelemään ympyrälle, jossa ratsastaja sai ensin suoristaa, sitten asettaa ja lopulta taivuttaa tammaa sekä sisälle että ulos nikama kerrallaan. Vasen kierros oli selvästi molemmille helpompi ja siihen suuntaan homma sujuikin hyvin ihan kaikissa askellajeissa. Oikeaan kierrokseen Gala helposti pullautti lavan ulos eikä liikkunut rehellisesti selän läpi ja taipunut suosiolla. Kun ratsastaja muisti pitää ulko-ohjan tuen ja hallita lavan myös jalalla, alkoi Galakin pelittää kunnolla. Pidimme harjoituksen aika lyhyenä jumppana ja pian ratsukko sai siirtyä loppuraveihin, joissa Galaa taivuteltiin eteen ja alas kahdeksikolla - ja kyllä tamma venyttikin. Kaiken kaikkiaan hienoa työtä molemmilta." Valmennuksen kirjoitti Hapero.